Liquid Express E320 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Acer Liquid Express E320
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid Express E320. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid Express E320 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Acer Liquid Express E320

Pozicioniranje

Reč je o modelu koji zamenjuje Acer Lquid Mini. Najvažnija promena kod ovog telefona je uvećana dužina dijagonale ekrana (rezolucija je ostala nepromenjena), najnovija verzija Androida i procesor višeg radnog takta (800MHz nasuprot 600MHz kod modela Liquid Mini).

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • microUSB kabl
  • microSD memorijska kartica 2 GB
  • Navigacioni program "Navitel"
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
  • Maska

Dizajn, materijali, kućište

Spolja ova jedinica je veoma sličan običnom Acer Liquid modelu, ali nema ništa loše u tome. Acer je smislio svoj specijalni, specifični dizajn i koristi ga. Kvalitet izrade uređaja je zadovoljavajući, nema zazora niti pojave ogrebotina.

Posebno, želeo bih da pomenem zadnju stranu uređaja koja je izrađena od plastike ali podseća na metal. Ovo je u suprotnosti sa običajem ovog proizvođača da koristi sjajni zadnji poklopac na svoje uređaje. Asus je ovde iskoristio rešenje koje ne privlači otiske prstiju niti prašinu, koje se otvara malo teže, ali istovremeno sprečava slučajno otvaranje uređaja u budućnosti.

Međutim, gornji i donji deo uređaja nisu toliko interesantni i prijatni. Napravljeni su od sjajne plastike, pri čemu otisci prstiju ostaju na njima ali su vidljivi samo iz određenih uglova.

Dimenzije

Po dimenzijama Acer Liquid Express podseća na smart telefone srednjeg opsega, na primer, HTC Desire. Istovremeno ovaj model je teži nego konkurenti kompanija HTC i Samsung.

  • Acer Liquid Express - 115 x 60.8 x 13.4 mm, 135 g
  • Acer Liquid E - 115 x 62,5 x 12,5 mm, 135 g
  • Acer Liquid mini - 110,4 x 57,5 x 13 mm, 109 g
  • HTC Desire S - 115 x 59,8 x 11,6 mm, 130 g
  • Samsung Galaxy Ace - 112.4 x 59.9 mm x 11.5 mm, 113 g
  • HTC Explorer - 102,8 x 57,2 x 12,9 mm, 108 g

Smart telefon je veoma zgodan za nošenje u džepu pantalona ili košulje.

Poređenje sa modelima Galaxy S2 i iPod Touch 4G:

Kontrole

Ispod ekrana se nalazi kontrolna jedinica osetljiva na dodir. Na njoj postoje tri tastera: Back, Home i Menu. Acer je odlučio da odbaci taster Search. Nažalost, svaki proizvođač odlučuje sam po kojem redosledu će smestiti tastere, tako da ako pređete na ovaj model sa recimo HTC uređaja onda će biti potrebno neko vreme da se naviknete. Nepostojanje tastera Search je sa jedne strane opravdano jer se on ne koristi preterano često, ali ponekad to nije dovoljno.

Sa donje strane se nalaze microUSB konektor kao i rupica mikrofona.

Sa gornje strane desno je lociran taster za iksljčenje a sa leve 3.5mm priključak.

Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Njihovo korišćenje je veoma zgodno. .

Sa zadnje strane se nalazi sočivo kamere kao i zvučnik. Jačina zvučnika je dobra i ovaj model je među najglasnijim među Android smart telefonima.

Slot memorijske kartice je smešten ispod poklopca zadnje strane uređaja, pri čemu je podržana zamena bez isključenja uređaja, ali za zamenu SIM kartice je potrebno da uklonite bateriju. Uređaj podržava microSD kartice kapciteta do 32GB.

Ekran

Model odlikuje 3.5" TFT ekran osetljiv na dodir sa rezolucije 320x480 (HVGA) piksela. Ekran nudi impresivno osvetljenje i maksimalne uglove vidljivosti. Međutim, ono što je potrebno ovom uređaju je nešto veća rezolucija pa bi WVGA bila poželjna. Ekran je prekriven plastičnim slojem koji ne može da se izgrebe, ali se lako prlja.

Kamera

Uređaj je opremljen 5MP kamerom sa fiksnim fokusom. Interfejs kamere je vrlo jednostavan: na viziru se prikazuje skala kao i traka sa ikonama na kojoj se nalaze ikone za podešavanje lokacije na koju se smeštaju fotografije, rezolucija, uravnoteženje belog kao i ISO vrednost. Da biste mogli da pristupite podešavanjima potrebno je da otvorite Opcije.

Fotografije možete snimiti u sledećim rezolucijama:

  • 5 M - 2592x1944
  • 1080p - 1920x1080
  • UXGA - 1600-x1200
  • 720p - 1280x720
  • XGA - 1024x768
  • VGA - 640x480
  • Wallpaper - 480x320
  • QVGA - 320x240

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Chance of Rain
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp

Efekti:

  • Monochrome
  • Sepia
  • Negative
  • Overexposure
  • Underwater

Interfejs kamere je isti kao kod modela Acer Liquid Mini. Primeri fotografija se nalaze ispod. Po mom mišljenju, kvalitet je ispod proseka i kameri nedostaje autofokus.

Video

Auređaj snima video u rezolucijama do 480p

Video se snima u sledećim rezolucijama:

  • 480p - 720x480
  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • QVGA-320x240
  • QCIF - 176x144

Primer video klipa (mp4, 11 mb) >>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1300mAh. Generlano, ovaj uređaj po pitanju trajanja baterije nudi prosečno trajanje. Moj scenario korišćenja uređaja je uključio nekoliko sati slušanja muzike, sat web surfovanja, sat vremena igranja igara i isto toliko web surfovanja. Pri ovakvom korišćenju baterija uređaja se ispraznila do uveče.

Memorija

Smart telefon poseduje 512MB sistemske memorije i istu količinu memorije koja je dostupna za skladištenje podataka i instaliranje softvera. Korisniku je na raspolaganju 60MB slobodne memorije. Uprkos činjenici da je reč o uobičajenoj količini memorije kada je reč o javnom sektoru, ne razumem zašto proizvođači ne instaliraju najmanje 1GB interne memorije za skladištenje podataka. Ja na primer jedva da na pomenutu količinu mogu da instaliram sav softver. Transfer programa na memorijsku karticu ne pomaže jer se prenose samo delovi podataka. Ovo bih želeo da pomenem kao nedostatak pomenutog uređaja, ali je ista stvar i kod konkurencije.

Performanse

Telefon koristi Qualcomm MSM7227 platformu sa procesorom čiji je radni takt 800MHz. U većini slučajeva uređaj nema snage da izvrši operacije bez uobičajenog kašnjenja, ali sa nekim igrama stvar nije takva. Na primer, u okviru moje omiljene igre Drop7 Liquid Express je neznatno sporiji nego Desire S. Međutim, ako ste igrač, onda ćete svakako poželeti nešto moćnije.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju i punjač uređaj koristi univerzalni miniUSB konektor. Mass Storage režim se podešava manuelno.

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom nije izazvao nikakve probleme.

Bluetooth 2.1. Dostupano je Bluetooth povezivanje u svim glavnim sekcijama uređaja. Možete da vršite transfer fajlova, povezujete se sa internetom ili personalnim računarom, slušate muziku preko bežičnih Bluetooth slušalica.

Navgacija

Kod modela Acer Liquid Express za svrhu navigacije korišćen je gpsOne čip. Prodajno pakovanje smart telefona uključuje Navitel Navigator verziju 3.5 kao i licencu za odabir mapa za ovaj softver.

Softver

Smart telefon koristi Android 2.3.4 (Gingerbread). Kao interfejs se koristi vlasnički Acer interfejs.

Jedna od zgodnih stvari je pop—up meni koji omogućava da gestovima na levo/desno izvršite prelazak na bežičnu konfiguraciju, alarme i podesite USB konekciju.

U okviru modela Liquid Mini postoji jedan problem prilikom pozivanja koji se ogleda u tome da nije moguće da pri pretrazi kontakta uklonite tastaturu. Kod modela Liquid Express to je rešeno kada pokušate da skrolujete listom pronađenih kontakata jer se u tom slučaju tastatura automatski uklanja.

Proizvođač je prethodno instalirao nekoliko aplikacija: Socialjogger, clear.fi, Acer Sync, Documents to Go, Road Sync i Acer Media. Ove aplikacije mi ne bi smetale kada bi bila ispunjena dva uslova.

  1. One se mogu ukloniti na konvencionalni način
  2. Da jedinica ima 1GB interne memorije.

Usled činjenice da su aplikacije označene kao sistemske i da se ne mogu ukloniti i svaki put se iznerviram zbog nepotrebne Soundhound aplikacije koja zauzima 5MB reći ću da je ovaj deo jako loše urađen.

Zaključak

Kvalitet komunikacije mi ne daje razloga da se žalim na njega, a sagovornik vas može čuti savršeno kao i vi njega. Jačina zvuka eksternog zvučnika je viša od prosečne, dok je vibracija osrednja.

Uređaj je već u prodaji, a po ceni po kojoj se ovaj model prodaje, on ima brojne konkurente kao što su Samsung Galaxy Ace i HTC Explorer. Acer konkurenciju nadmašuje velikom količinom RAM-a i matirano crnim poklopcem, dok korisnički interfejs nije toliko dobar. Pozitivni aspekti ovog modela su brzina i veličina ekrana. Kada je reč o nedostacima možemo pomenuti masu ovog uređaja.

Međutim, glavni konkurent modelu Liquid Express je Acer Liquid E, koji je nešto jeftiniji. Ovaj model karakteriše WVGA rezolucija kao i zaštitni sloj ogledala na ekranu, te i dobar firmware.

Ne mogu da navedem nijedan specifični i krucijalni nedostatak ovog modela koji poseduje odlično kućište bez mnogo zazora, zatim tu je veliki ekran, neobični dizajn, glasan zvučnik, torbica za nošenje (zaista mi se sviđa kada proizvođač dodaje dodatnu opremu). Mala količina interne memorije za skladištenje podataka je prisutna u svim modelima jeftinijeg opsega tako da se ne može nazvati nedostatkom ovog tipičnog modela. Dobra prodaja se može garantovati samo ako cena ovog modela bude niža od cene modela Liquid E.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024