Porsche Design P9981 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Blackberry Porsche Design P9981
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Porsche Design P9981. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Porsche Design P9981 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Test smart telefona Blackberry Porsche Design P9981

Fotografije modela Blackberry Porsche Design

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač
  • 1230 mAh Li-Ion baterija
  • Desktop punjač
  • Žične stereo slušalice
  • Krpica za ekran
  • Sertifikat o autentičnosti
  • Uputstvo za upotrebu
  • USB kabl
  • Specijalni adapter za punjač

Pozicioniranje

Svi proizvođači koji naiđu na probleme imaju jednu zajedničku stvar: pokušavaju da se koncentrišu na proizvodnju skupih, luksuznih uređaja. Ova ideja zvuči veoma dobro, zamena kućišta postojećeg modela pruža priliku da se zaradi više novca i pored toga što broj uređaja nije toliko veliki. Uprkos tome što se ideja ne čini dovoljno zanimljivom kada su u pitanju proizvođači koji se bave masovnom proizvodnjom, kada je u pitanju Blackberry postavlja se logično pitanje: Zašto ranije nisu predstavili ovakav tip skupog uređaja? Kao što je to poznato, poslovni korisnici Blackberry servisa nisu samo rukovodioci srednjeg opsega već i najviši rukovodioci velikih kompanija kojima ovakvi uređaji sigurno odgovaraju. Osim toga, ovakvih uređaja na tržištu nije bilo sve do momenta kada je kompanija krenula silaznom putanjom. Na kraju je RIM odlučio da predstavi proizvod izrađen u saradnji sa Porsche Design Studio i da se istovremeno koncentriše na pomenuti sektor.

Uz visoku cenu i činjenicu da je identičan kao i Blackberry Bold 9900 po pitanju svega ostalog osim kada je reč o materijalima korišćenim za izradu kućišta i po pitanju dizajna, stiče se utisak da je ovo osrednji proizvod. Veoma je važno uzeti u obzir cenu ali i činjenicu da je u pitanju kompletno opremljen aparat kompanije RIM koji potencijalno ima široku grupu korisnika, za razliku od velikog broja drugih proizvođača koji proizvode druge, skupe mobilne telefone. Neko bi mogao reći da bi onda korisnici mogli ovaj model da kupuju od svog novca. Ovo može biti korporativna kupovina i može biti veoma zanimljiva u prvo vreme kada omogućava naglašavanje imovinskog stanje svog vlasnika. Mora se priznati da je ovo odličan potez od strane kompanije RIM. Sa druge strane, trebalo bi uzeti u obzir i slabu prodaju u zemljama u kojima je ovaj brend prisutan. Malo je verovatno da će RIM privući nove korisnike jer je ovo model za one korisnike koji su već koristili neki Blackberry uređaj i sada samo traže skuplji mobilni telefon.

Nije moguće dati bilo kakvu prognozu po pitanju prodaje ali sigurno je da će ovaj model zauzeti manji deo tržišta skupih mobilnih telefona. Ovaj aparat vizuelno je veoma privlačan ali iznutra nije ništa drugo do dobro poznati Bold II koji ima i svoje prednosti i svoje mane.

Ovaj test više će se odnositi na razlike između P9981 i originalnog Bold 9900 modela nego što će biti sveobuhvatni pregled operativnog sistema budući da je on u potpunosti isti. Glavne karakteristike ovog modela jesu njegova pojava i kućište, sve ostalo je već dobro poznato.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Ukusi su različiti ali meni se u potpunosti dopada izgled modela P9981. Proizvodi Porsche Design Studio su prepoznatljivi po njihovoj matiranoj površini. Ista stvar prisutna je i kod velikog broja njihovih drugih proizvoda kao što su ketleri, tosteri i druge vrste kućnih aparata.

Kada su u pitanju mobilni telefoni, ovaj studio sarađivao je sa nekoliko proizvođača. Sagem uređaji su najpoznatiji od svih, kako oni koji su se pojavili na tržištu tako i oni koji se nikada nisu pojavili u prodaji.

Ono što je zanmiljivo jeste činjenica da je oznaka modela P9981 zapravo broj modela dodeljen od strane Porsche Design studija te da nema nikakve veze sa kompanijom RIM.

Dimenzije modela P9981 su nešto veće u poređenju modelom 9900: 115 x 67 x 11.3mm i teži je za nekih 25 grama pa njegova ukupna težina čini 155 grama. Ovo povećanje težine prouzrokovano je elementima kućišta izrađenim od metala. Ponoviću da mi se dopada izgled modela ali svako ima svoje mišljenje po pitanju toga. Aparat odlično pristaje u šaku a kvalitet izrade jednostavno je savršen. Na primer, nije toliko jednostavno otvoriti zadnji poklopac ali to samo ukazuje na činjenicu da je sigurno fiksiran na svojoj poziciji. Poklopac odlikuje presvlaka koja podseća na kožu ali u pitanju je najobičnija plastika.

Kontrolni tasteri su istog tipa. Taster za blokiranje/deblokiranje je na gornjem kraju. Sa leve strane se nalazi 3.5mm port za slušalice i microUSB priključak. Kontrole zvuka i taster kamere su sa desne strane. Sama kamera i LED blic se nalaze sa zadnje strane uređaja. Da biste stekli potpuni utisak o uređaju treba reći da postoji LED indikator na prednjem panelu.

Ekran

Sa jedne strane nema ništa posebno vezano za ekran: reč je o 2.8“ ekranu rezolucije 640x480 piksela (TFT LCD). Sa druge strane, ekran je svetao i omogućava da se svaki piksel vidi, tako da slike, kao i video sadržaji izgledaju savršeno na ovom ekranu. Senzor kapacitivnog ekrana osetljivog na dodir dobro reaguje na dodir, a tačnost je krucijalna ovde pri čemu ima mnogo manjih elemenata u okviru celog sistema.

Tastatura

Svaki taster je izgrađen od metala i ugraviran, tako da su simboli veoma dobro čitljivi. Verujem da Bold 9900 ima jednu od najboljih tastatura, tako da sam se plašio da bi to moglo da pokvari utisak o novom uređaju. Međutim, nakon korišćenja ovog uređaja samo nekoliko minuta došao sam do zaključka da je sve u redu i da je tastatura i dalje veoma ugodna za korišćenje, mada je ipak malo drugačija. Stoga, možemo zahvaliti proizvođaču na kvalitetu tastature obzirom da je ovaj uređaj stvarno jedan od najboljih u klasi.

Baterija

Proizvođač tvrdi da uređaj obezbeđuje šest sati razgovora, 30 časova reprodukcije muzike i oko 7.5 časova video reprodukcije. Nažalost, slično kao i sa Bold 9900, ovaj uređaj je razočaravajući kada je reč o trajanju baterije jer se ne može koristiti više od 36 časova ako ga koristite kao normalan Blackberry model, što znači razgovaranje i slanje elektronske pošte. Ukoliko uređaj koristite još aktivnije, njegova baterija će obezbediti jedan dan rada ili još manje. Baterija se može puniti bilo preko USB kabla ili preko punjača. Punjač je kapaciteta 1230mAh.

Kamera

Telefon poseduje 5MP kameru sa fiksnim fokusom i to je praktično sve što možemo reći o njoj. U uslovima dobre osvetljenosti ova kamera može da obezbedi manje ili više dobre slike, ali u suštini nećete je koristiti za neko ozbiljno snimanje. Na ekranu uređaja slike izgledaju prilično dobro, ali na ekranu laptopa slike postaju mnogo lošije. Kamera ima režim video snimanja (720p): autofokus je suviše spor i rezultati su zaista razočaravajuća. Pored toga mikrofon snima zvuk sa određenom vrstom šuma. Kada kameru koristite u automatskom režimu, blic može da lako pokvari mnoštvo detalja na fotografiji, pa je bolje da ga isključite. Takođe je dostupan i režim prepoznavanja lica, stabilizator (naravno ne optički), geografsko označavanje, kao i 4x digitalni zum. Ponavljam, sve ovo je šteta što postoji jer kamera ne nudi naročito dobre rezultate.

Primer video klipa (3gp, 65 MB) >>>

Utisci

Apsolutno ne postoje nikakve softverske razlike između ovog modela i regularnog Bold 9900. Ovo je potpuno isti mode pa stoga neću ponavljati već rečeno. Ukoliko želite da steknete uvid u detalje vezane za specifikacije uređaja i softvera pogledajte test modela Bold 9900.

Luksuzna verzija modela Bold 9900 je dosta dobra. Proizvođač nije pokvario ništa što je postojalo kod originalog modela, ali nažalost ništa nije ni unapređeno. Stoga, ako vam se dopadao Bold 9900 onda nećete biti razočarani ni ovim modelom. Glavni nedostatak ovog uređaja je kratko trajanje baterije. Nažalost, potpuno se ponovila stvar kao i kod Bold 9900.

Prodajno pakovanje nudi mnoštvo detalja, ali naravno oni mogu da opravdaju cenu po kojoj se ovaj uređaj prodaje. Zaista sam bio iznenađen što ne postoji futrola za uređaj: proizvođač je pokazao da ne brine o ovom detalju, pa je morate kupiti zasebno.

Konačni zaključak je jednostavan: ukoliko morate da budete Blackberry korisnik i potreban vam je skup mobilni telefon, Porsche Design P9981 bi mogao da bude vaš izbor jer za sada nema alternativa.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024