Optimus Net Dual 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon LG Optimus Net Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus Net Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus Net Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona LG Optimus Link Dual SIM (P698)

Fotografije modela LG P698

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • MicroSD memorijska kartica kapaciteta 2 GB
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Početkom decembra prošle godine kompanija LG je najavila smart telefon sa Android operativnim sistemom – Optimus Link Dual SIM (P698). Na nekim tržištima ovaj model nosi drugačiji naziv, a u Evropi je poznat kao P698 Optimus Net Dual.

Glavna odlika ovog modela, kao što to njegovo samo ime govori, jeste da postoje dva slota za SIM kartice. Pored toga, firmware ovog uređaja u velikoj meri olakšava prebacivanje sa jedne na drugu SIM karticu, a donosi i druga podešavanja. Po pitanju svega ostalog ovaj model isti je kao i njegov „brat“, Optimus Link P690.

Treba napomenuti da LG P698 nije jedini Android smart telefon sa slotovima za dve SIM kartice. Na primer, Highscreen Cosmo/HD/TV Duo već je neko vreme u prodaji, tu su i Gigabyte GSmart G1345, Alcatel je predstavio Alcatel Blaze Duo a Samsung – Galaxy Y Duos i Galaxy Y Pro Duos.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj odlikuju standardne dimenzije – 114x59mm a debljina je nešto manja od 12.1mm. Aparat je težak 102grama, ali kada se uzme u ruke stiče se utisak da je nešto teži. Za sada je ovaj model na tržištu dostupan samo u crnoj boji.

Zadnja strana izrađena je od porozne plastike na kojoj gotovo da nema vidljivih otisaka prstiju dok je sa bočne strane prisutna sjajna plastika koja je magnet za otiske prstiju. Kvalitet izrade je zadovoljavajući – nema pojave nikakvih škriputavih zvukova i svi tasteri su čvrsto postavljeni.

Sa prednje strane nalazi se senzor blizine i zvučnik. Jačina zvuka je prosečna a sagovornik će vas čuti odlično. Ispod ekrana nalaze se četiri mehanička tastera dok je bočni okvir izrađen od hromirane plastike. Sa leva na desno prisutni su tasteri „Menu“, „Home“, „Back“ i specijalni taster koji služi za prebacivanje između dve SIM kartice. Dugim pritiskom na ovaj taster ulazi se u meni za podešavanja rada sa dve kartice. Mehanički tasteri su mali i veoma čvrsti. Osvetljenje je na zavidnom nivou i bele je boje.

Sa donje strane nalazi se mikrofon, 3.5mm audio priključak je sa gornje strane kao i on/off taster koji se takođe koristi za zaključavanje ekrana. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka dok se ispod plastičnog poklopca nalazi microUSB port a sa zadnje strane je kamera.

Memorijska kartica je instalirana u odeljku koji se nalazi ispod zadnjeg poklopca, a zamena bez isključivanja je podržana. SIM kartica se postavlja u metalnu kolevku ispod baterije.

LG Optimus Link Dual (levo) i LG Optimus Hub:

LG Optimus Link Dual (levo) i Samsung Star II:

LG Optimus Link Dual (levo) i HTC Mozart:

LG Optimus Link Dual (levo) i Samsung Galaxy Y Pro:

Ekran

LG Optimus Link smart telefon odlikuje ekran dijagonale 3.2“ (fizička veličina je 4.51x6.76mm), standardna minimalna rezolucija je 320x480 piksela, dok je približna gustina 180 piksela po inču. U pitanju je TFT-LCD matrica koja ima mogućnost prikazivanja do 256.000 boja. Senzor je kapacitivni sa multitouch podrškom prosečne osetljivosti.

Uglovi vidljivosti su odlični: pod malim uglom smanjuje se osvetljenost ali ono što je najvažnije, nema nikakvog uticaja na boje. Osvetljenje se podešava manuelnim putem, a ovaj model ne poseduje senzor osetljivosti. Maksimalno osvetljenje je dovoljno pri dnevnoj svetlosti za neometani prikaz svih informacija na ekranu.

Kvalitet matrice daleko je bolji u poređenju sa modelima Samsung Galaxy Y Duos, Highscreen Cosmo/TV Duo i Gigabyte GSmart G1345. Ukratko, daleko je bolji od svih konkurentskih modela.

U okviru podešavanja moguće je podesiti vreme gašenja svetla od 30 sekundi do 30 minuta, moguće je aktivirati i deaktivirati „Auto Pan Display“ i animaciju.

Uređaj poseduje troosni akcelerometar AMI306.

Prikaz ekrana modela LG Optimus Link i Optimus Hub (right):

Uglovi vildjivosti ekrana modela LG Link Dual

Baterija

Aparat odlikuje uklonjiva litijum-jonska baterija kapaciteta 1500mAh, model BL-44JN. Reč je o potpuno istoj bateriji koja se ugrađuje u modele LG Optimus Black i LG Optimus Pro.

Prema navodima proizvođača, telefon u režimu mirovanja može izdržati do 330 sati (14 dana), odnosno do pet sati razgovora. Prosečno vreme trajanja baterije je između 8 i 9 sati uz 15-25 minuta poziva, pet sati mobilnog interneta, tri sata korišćenja Wi-Fi i sat vremena snimanja fotografija i video sadržaja. Da budem iskren čini mi se da dve SIM kartice značajno doprinose aktivnosti korišćenaj uređaja i u takvom veoma aktivnom režimu baterija se brže prazni.

Test program baterije Antutu

Punjenje baterije preko USB porta traje dva ipo časa a preko mreže sat ipo.

Mogućnosti povezivanja

LG P698 smart telefon radi u mrežema 2G (850/900/1800/1900, obe kartice) i 3G (900/2100 samo slot SIM1). Ukratko 3G+2 ili 2G+2.

Brzina prenosa podataka je HSDPA - 7.2 Mbit / s, HSUPA - 5.76 Mb/s. Postoji i Bluetooth 3.0 verzija sa A2DP. Wi-Fi modul (802.11a/b/g).Telefon se može koristiti kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot). Takođe, za prenos fajlova koristi se i Wi-Fi Direct. Uređaj pruža podršku za DLNA (Digital Living Network Alliance) – standard koji omogućava kompatibilnim uređajima emitovanje i prijem na kućnu mrežu različitih medijskih sadržaja (fotografija, muzike i video sadržaja) i prikaz u realnom vremenu.

Za prenos podataka i sinhronizaciju obezbeđen je USB 2.0. Pri povezivaju sa personalnim računarom uređaj se prikazuje kao USB Flash uređaj. Bilo je određenih problema sa konekcijom: telefon nije uvek definisan kao drive i nekoliko puta smam morao da resetujem podešavanja.

Memorija i memorijska kartica

Aparat poseduje 512MB memorije (u proseku je slobodno oko 200MB), što je dovoljno za većinu zadataka. Dostupno je 170MB interne memorije od čega je 130MB memorije slobodno. Ukoliko korisnik želi može da prebbaci apliakcije na microSD karticu. Uređaj je opremljen 2GB memorijskom karticom. Maksimalni podržani kapacitet je 32GB.

Kamera

Uređaj 3MP kameru sa autofokusom bez blica. Maksimalna rezolucija glavne kamere je 2048x1536 piksela, dok je maksimalna rezolucija videa 640x480 piksela pri 10-20fps uz zavisnost od svetla.

Kvalitet fotografija nije zadovoljavajući budući da su primetne smetnje, detalji nisu dovoljno dobri a uravnoteženje belog nije dovoljno dobro. Brzina fokusiranja je suviše velika: u zavisnosti od nivoa osvetljenja i oštrine objekta fokusiranje se vrši za 2 – 4 sekunde i tada je, u većini slučajeva, moguće samo fotografisanje samo pejzažnih fotografija. U svakom smislu ova kamera je daleko inferiornija u odnosu na LG Link ili Samsung Gio. Kvalitet videa takođe je na nezavidnom nivou. Prilikom snimanja video potrudite se da ne dođe do drmusanja inače će slika biti neverovatno loša usleg niskog bitrate-a.

Tu je i zaseban taster za aktivaciju kamere pa čitav proces počinje pritiskom na odgovarajuću ikonu.

Režim foto interfejsa:

Desno - aktiviranje kamere, prebacivanje između foto i video režima, prelazak u galeriju. Levo vam se otvaraju brojne opcije dodatnih parametara.

  • Zum (digitalni, 5x)
  • Vreme ekspozicije (od -2.5 do +2.5 sa korakom 0.5)
  • Scene mode (auto, portrait, landscape, sports, night, sunset)
  • Rezolucija (3M - 2048x1536, 2M - 1600x1200, 1M - 1280x960, VGA - 640x480, QVGA-320x240)
  • Podešavanja

Opcije:

  • Kvalitet slike (excellent, good, normal)
  • Uravnoteženje belog (auto, heat, sun, fluorescent, cloudy)
  • Tajmer (Off, 3 sec, 5 sec., 10 sec.)
  • ISO (Auto, 100, 200, 400)
  • Kolor efekti (Off, mono, sepia, negative)
  • Zvuk pri okidanju (4 tipa zvukova)
  • Povezivanje slika (off, on).

Resetovanje je smešteno sa desne strane.

Interfejs vidoe režima:

Desno - aktiviranje kamere, prebacivanje između foto i video režima, prelazak u galeriju. Levo vam se otvaraju brojne opcije dodatnih parametara.

  • Zum (digitalni, 5x) kada snimate video ne radi
  • Vreme ekspozicije (od -2.5 do +2.5 sa korakom 0.5)
  • Režim (auto, portrait, landscape, sport, sunset, night)
  • Rezolucija (VGA - 640 x 480, QVGA - 320 x 240, QCIF - 176x120)
  • Za slanje (normal, MMS)
  • Podešavaja

Opcije:

  • Uravnoteženje belog (auto, heat, sun, fluorescent, cloudy)
  • Kolor efekti (Off, mono, sepia, negative)
  • Kvalitet videa (excellent, good, normal)
  • Zvuk (on off).

EXIF-informacije dobijene iz foto fajla:

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 1326 Kbit / sec
  • Rezolucija: 640 x 480, 10-20 c / a
  • Audio: AMR, 156 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48 ​​KHz

Primer video klipa:

Primer video klipa (mp4, 3,5 mb) >>>

Performanse

LG Link odlikuje Qualcomom čipset MSM7227 sa oznakom „T“ koja označava „Turbo“. Frekvencija procesora je 800MHz. Nažalost, CPU arhitektura – ARMv6 – ne podržava hadrversko baziranu tehnologiju za Adobe Flash 10 – 11.x. Isti čip je prisutan i kod drugih popularnih modela, kao što su Acer Liquid Express, LG Optimus Hub, Gigabyte GSmart G1345, HTC Wildfire S, Samsung Galaxy Pro, Gio i Ace. Za grafiku je zadužen Adreno 200 – jednostavni akcelerator podržava OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 1.1, OpenVG 1.1, EGL 1.3, Direct3D Mobile, SVGT 1.2 i DirectDraw.

Ostalo je uobičajeno: uređaj radi bez ikakve greške kada je u pitanju brzina rada interfejsa u smislu pokretanju aplikacija i dekodiranju video sadržaja.

Informacije o sistemu:

Benchmarks:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

SmartBench 2011

Nenamark2

Electopia

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS-navigator. Njegova funkcionalnost je ista kao i kod drugih niskobudžetnih telefona. Za njegovo pokretanje bez prethodne pripreme potrebno je oko sedam minuta a nakon prvog pokretanja 10-15 sekundi.

Softverska platforma

Aparat pokreće Google Android 2.3.4 operativni sistem. Za sledeći update očekuje se GRj22, 2.6.35.11 verzija jezgra, V10a-OCT-28-2011 verzija firmware-a.

Korisnički interfejs i meni

U pitanju je korisnički interfejs Optimus koji odlično izgleda, svetao je i funkcionalan i nikako nije inferioran u odnosu na TouchWIZ koji je karakteristika smart telefona kompanije Samsung.

Za aktiviranje pozadinskog osvetljenja potrebno je pritisnuti taster za uključivanje. Na „Screen Lock“ dostupne su informacije o datumu, vremenu, mrežnom operateru kao i statusu baterije. Za otključavanje ekrana potrebno je pomeriti sliku.

Sa donje strane ekrana nalaze se četiri oznake: „Phone“, „Contacts“, „SMS“ i „Menu“. Ukoliko je potrebno, mogu biti zamenjene drugim – osim u slučaju „Menu“. Za njihovo dodavanje ili uklanjanje potrebno je prevući ih prstom do centra ekrana. Dugim pritiskom na ekran prikazuje se lista widget-a, prečica, foldera i pozadinskih fotografija.

Povlačenjem „notifikacione oblasti“ dobija se mogućnost brzog aktiviranja Wi-Fi, Bluetooth-a, GPS, aktivacije podataka ili mogućnost uključenja ili isključenja zvuka. Na ovaj način se takođe prikazuje muzički plejer, widget-i ili radio.

Meni se može predstaviti na tri načina: kategorija, strana ili lista. U prvom slučaju aplikacija je odvojena kategorijama. Moguće je kreirati, uređivati ili prebacivati prečice. Drugim načinom obuhvaćene su virtuelne strane (kao kod TouchWIZ menija), dok je u trećem slučaju dostupna lista sa opcijom za pretraživanje.

Dve kartice i pozivanje

Smart telefon LG Optimus Link Dual SIM ima dva slota za SIM kartice, ali samo jedan radio modul. To znači da u režimu mirovanja obe SIM kartice rade istovremeno, ali kada se vrši razgovor preko jedne od njih, druga je nedostupna. Zamena kartica vrši se pritiskom na poseban mehanički taster. U ovom slučaju, prenos podataka (pozivi, poruke, internet) padaju na teret odgovarajuće SIM kartice. Dugim zadržavanjem ovog tastera ulazite u meni gde određujete SIM1 ili SIM2 ikonu, boju, podatke i SIM karticu za roaming preko koje će se podaci prenositi.

Savet:Ukoliko SIM kartica nije prepoznata (telefon prikazuje status „no network“ uđite u podešavanja za DUL SIM i aktivirajte se.

Dostupna je lista kontakata, uključujući ime, prezime, broj i lokaciju (na SIM1 ili SIM2).

Kada kreirate novi kontakt potrebno je da odaberete gde ćete ga sačuvati: u telefonu, kao Google kontakt, na SIM1 ili SIM2 kartici. Uz svaki kontakt mogu se uneti sledeće informacije:

  • Name
  • Last name
  • Phone
  • E-mail
  • Group
  • Mailing address
  • Organization and more

Pozivanje je standardno i veoma lagano: kada unesete prvu cifru, pojavljuje se lista osoba u vašem telefonskom imeniku čiji brojevi odgovaraju uneti. Kada vršite poziv pojavljuje se mala slika kontakta (odmah do broja SIM kartice koju koristite).Dostupne su opcije za uključivanje spekerphone-a, ulazak u kontakte, isključenja i uključenja Bluetooth-a i isključenje zvuka. U listi poziva prikazuje se lista dolaznih i odlaznih poziva.

Poruke

Za unos se koristi vlasnička tastatura kompanije LG koja podseća na tastaturu iPhone-a. Karakteri su veliki, dobro odvojeni jedni od drugih. Štampa na svakom je dobra. Prebacivanje se vrši pritiskom odgovarajućeg tastera. Tip prikaza može biti lanscape ili portrait. Na ekranu se iznad teksta prikazuje broj preostalih karaktera.

Meni:

  • Call
  • View Contact
  • Insert smileys
  • Add a topic
  • Remove
  • Attach (slike, video klipovi, kreiraje fotograifje, zvuk, audio snimač, kontakti)
  • All messages

Aplikacije

Tradicionalno, telefoni kompanije LG imaju u sebi značajnu količinu softvera kao što su Classmates, LG Music Club (muzička aplikacija koja nudi slušanje muzike i pregled video klipova online), LG Informer, LG AppClub, Yandex search, Manager Application i drugih. Kompletna lista je sledeća:

  • Gmail
  • Google Talk
  • LG World. Preuzimanje melodija zvona i pozadinskih slika. Potrebna je registracija.
  • Polaris Viewer
  • RemoteCall. Pomoć pri prijavljivanju na LG servise.
  • SmartShare. Razmena sadržaja preko WiFi.
  • Youtube
  • Video player
  • Gallery
  • Dictaphone
  • Calendar
  • Calculator
  • Cards
  • Locator
  • Market
  • Watch
  • E-mail. e-mail klijent

Web pretraživač

Pretraživač je atraktivan i funkcionalan. Podržava Flash 10-11. Dostupne su funkcije kreiranja bookmarkova, izbor veličine radnog prozora, pop-up bloker. Brzina prikazivanja stranica je visoka.

Multimedia

Muzički plejer

Plejer može da sortira numere prema umetniku, album, pesmama i lista pesama. Kada se reprodukuje numera, ekran prikazuje veliki album art, naziv izvođača, naziv albuma i ispod kontrolne tastere plejera. U podešavanjima, nalaze se dodavanje listi numera, podešavanja biblioteke, SmartShare, uklanjanje numera, korišćenje kao melodije zvona i razmena (za Bluetooth, gmail, sms i email). Uređaj ne poseduje ekvilajzer.

Jačina slušalica je jaka, kvalitet zvuka je dobar, ali je opseg čujnog opsega 60Hz do 16kHz. Po mom mišljenju, to je malo. Ljubitelji muzike mogu da koriste MixZing – reč je o muzičkom plejeru koji nudi mnoštvo opcija uz odličan kvalitet zvuka. Jačina zvuka sa zvučnika je visoka, kvalitet je srednji, a ponekad može da dođe do iskrivljenja zvuka pri suviše visokim jačinama zvuka, ali sve je ovo u liniji sa onim što već znamo.

Podržani formati su glavni muzički formati: MP3, AAC, eAAC +, WMA

FM-radio

Radi u opsegu FM: 87.5 do 108 MHz. Ekran prikazuje skalu sa frekvencijama, konfiguraciju, šest mesta za čuvanje memorisanih stanica za slušanje preko zvučnika. Sviđa mi se kako prilikom prebacivanja stanice postepeno postaju sve tiše i zatim se ponovo pojačavaju. Jačina zvuka zvučnika je iznad proseka dok je osetljivost prijemnika visoka.

Video plejer

Uprkos činjenici da specifikacije ovog modela tvrde da je podrška za AVI fajlove dostupna, ona je moguća samo na nižim rezolucijama odnosno maksimalno na 640x480 piksela. Podešavanja plejera nisu naročito ekstenzivna.

Zaključak

Kada je reč o pozivanju nemamo razloga za žalbu. Melodije zvona su veoma glasne i neće se desiti da ih nemožete čuti čak i kada se nalazite na bučnoj ulici. Vibracija je prosečna, ali ćete je osetiti u džepu odeće.

U okviru ovog testa smo pokrili glavne karakteristike pomenutog modela pa se neću ponavljati. treba reći da je LG Optimus Link Dual maksimalni balans između cene i kvaliteta kada je reč o Android telefonima sa dva slota SIM kartica. Međutim, ako ne želite uređaj koji će obezbediti samo tri časa rada baterije pri najvećem opterećenju, onda je možda bolje da se odlučite za neki od uobičajenih uređaja sa dva SIM slota.

Kada pominjemo konkurenciju ovom modelu moramo pomenuti Gigabyte GSmart G1345. Ovaj model poseduje iste karakteristike kao LG Link Dual ali je nešto jeftiniji. Od minusa ovog modela mora se pomenuti da je teži, deblji, slabijeg kvaliteta izrade i materijala. Od prednosti treba reći da poseduje ekran dužine dijagonale 3.5“.

Drugi konkurentski model je Highscreen Cosmo Duo model. Njegova matrica ekrana je nešto manje kvalitetna nego kod LF modela, procesor je slabiji i karakteriše ga 600MHz radnog takta uz 256MB memorije ukupno.

Ostali modeli kao što su Alcatel Blaze Duo, Samsung Galaxy Y Do i Y Pro Duo još nisu u prodaji. Međutim, sudeći po specifikacijama oni kasno gube od LG Optimus Link dal SIM modela.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.4
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 800 MHz, Qualcomm MSM7227T
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 170 MB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3.2' rezolucija 320x480 piksela
  • Kamera: 3.2MP sa autofokusom
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva, Litium Ion (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dimenzije: 114 x 59 x 12.1 mm
  • Težina: 102 gr.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024