One V 2012
2012. godina
3.7" LCD, 54.3% body
1% S2, Android 4.1 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon HTC One V
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One V. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One V vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona smartphone HTC One V

Fotografije modela HTC One V

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične stereo slualice sa tasterima za muziku i pozive

Pozicioniranje

Većini nas kompanija HTC poznata je po njihovom vodećem modelu koji je dominirao u vreme Windows Mobile, ali sada je započelo prijateljstvo između HTC i Android-a. Prvi smart telefon baziran na HTC odlikuje dizajn koji podrazumeva kliznu QWERTY tastaturu. Po pitanju performansi ovaj model koji je nosio naziv Dream spada u uređaje srednjeg opsegam, dok HTC u isto vreme proizvodi i vrhunske WM komunikatore sa impresivnim karakteristikama.

Sledeći model bio je HTC Magic – smart telefon monoblok forme sa jednostavnim, ali prepoznatljivim dizajnom i karakteristikama koje podsećaju na one koje su bile dostupne u okviru Dream modela. Ovaj model smatra se komercijalnijim nego pomenuti Dream, uprkos tome što je to bio prvi HTC model na Android-u i činjenici da je prvi koristio olovku.

HTC Magic

Nakon toga pojavio se HTC Hero. Bez ikakvog preterivanja može se reći da je ovo legendarni smart telefon sa Android operativnim sistemom. Uređaj koji je već deo istorije ne samo zbog prvog interfejsa sa vlasničkim HTC Sense rešenjem koji je kasnije postao jedna od glavnih prednosti kompanije na tržištu popularnih robota, već i zbog toga što je bio prvi smart telefon sa ovim sistemom koji je zabeležio odličnu prodaju. Karakteristike modela Hero ne razlikuju se u potpunosti od prethodnih modela i aparat pripada srednjoj klasi uređaja. Ono po čemu se prepoznaje ovaj smart telefon jeste njegov dizajn. Kompanija se odlučila za blago unapređeni dizajn koji čini da aparat lepo pristaje u šaku.

HTC Hero

Sledeća HTC Android linija počela je rapidno da se razvija, a svakih šest meseci predstavljani su zanimljivi modeli. Kompanija je, ipak, odlučila da se vrati HTC Hero dizajnu. U toku 2010. godine kompanija je predstavila smart telefon HTC Legend koji je po pitanju dizajna bio kopija Hero modela, ali je za izradu ovog aparata korišćen metal. Godinu dana kasnije tajvanski proizvođač predstavio je HTC Salsa model, sličan kao i Hero samo od drugih materijala, sa drugim karakteristikama ali i drugačijim problemima – u pitanju je model sa posvećenim Facebook tasterom.

HTC Hero i HTC Legend

Ove godine kompanija se definitivno fokusirala na dizajn i oblik HTC Hero predstavljanjem HTC One V. Istorija se ponavlja – opet je u pitanju smart telefon na Android operativnom sistemu, jedinici srednje kategorije sa dobrim, ali ne odličnim karakteristikama i opet kućištem izrađenim od metala.

Dizajn, materijali, kućište

Opisivanje izgleda HTC One V skoro možemo u potpunosti izbeći. Ovaj smart telefon u potpunosti je sličan modelima HTC Hero i HTC Legend, naročito po pitanju izgleda Legend modela. Oblik je isti kao i materijal koji je korišćen za izradu. Uređaj je izrađen od aluminijumskog kućišta iz jednog dela, poseduje dva umetka izrađena od plastike, kao i poseban deo sa skrivenim slotovima za SIM i microSD karticu.

Aparat je dostupan u dve boje, svetlo bež, odličan izbor boje za ovaj model, i crna koja telefonu daje rigorozan i gotovo brutalan izgled.

Pratična strana upotrebe - površina ekrana se lako zaprlja, ali su otisci ne primetni, čak i ako ostanu. Kućište telefona se može ogrebati, ali posle mesec dana korićenja nije bilo ogrebotina. U toku testiranja One V je nekoliko puta pao na pod, ali nije bilo nikakvih oštećenja.

Kvalitet izrade

Kada je reč o kvalitetu izrade, očekuje se da smart telefon sa kućištem izrađenim iz jednog dela ima savršen kvalitet izrade, ali kod ovog HTC modela javljaju se određeni problemi. Kod modela One V jedini uklonjivi element je plastična kapica na dnu koja je skrivena ispod mikrofona kao i slot za SIM i microSD karticu. Nakon nekoliko nedelja upotrebe primetno je da ovaj poklopac nije tako čvrsto fiksiran za aparat kao što je to bilo nakon kupovine. Na donjoj fotografiji moguće je videti zazore između leve i desne strane plastičnog poklopca i duž linije kućišta. To nema nikakav uticaj na komfornost koju pruža upotreba ovog uređaja ali nije prijatno videti ih.

Dimenzije

Dimenzije ovog smart teleofna su kompaktne, on lepo staje u ruku. Ukoliko ga poredite sa modelima sa ekranom dijagonale 4", onda je ovaj model zaista kompaktan.

  • HTC One V - 120,3 x 59,7 x 9,2 mm, 115 g
  • HTC One S - 131 x 65 x 7,8 mm, 120 g
  • HTC One X - 134,4 x 70 x 8,9 mm, 130 g
  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g

Kontrole

Smart telefon ima tri tastera na ekranu: Back, Home i Recent Apps. Tasteri osetljivi na dodir su dosta udaljeni jedan od drugih što rad sa njima čini jednostavnim i jasnim. Na telefonu je dostupno belo pozadinsko osvetljenje.

Svaki put kada dodirnete taster uređaj lagano vibrira, kod nekih novih HTC modela ova vibracija gotovo je neprimetna ali kod V je očigledna a po mom mišljenju to je veoma važna stvar, naročito kada se radi o kucanju. Za prikaz prečice menija potrebno je pritisnuti i zadržati pritisnutim taster „Recent Apps“. Uopšteno govoreći, blok kontrolnih tastera zaista izgleda odlično. Kod prethodnih modela HTC Touch tastere je odlikovala strategija dve akcije za svaki taster sa Dual Shock Vibration ali ovde toga nema.

Sa desne strane smart telefona se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. On je prilično dug i po meni lak za korišćenje bez i da ga gledate. Sa leve strane se nalazi microUSB konektor, gore je taster za uključivanje uređaja, 3.5mm mini priključak i LED indikator. Ukoliko zadržite taster za uključivanje pojavljuje se meni sa mogućnošću isključenja smart telefona, prebacivanja u režim za letove i za ponovno pokretanje. Svetlosni indikator treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka ili e-mail poruka ili nekih drugih obaveštenja, svetli zelenom bojom kada ga povežete sa računarom ili kada je baterija u potpunosti napunjena (kada je smart telefon i dalje povezan sa punjačem). Kada je baterija slaba treperi crvenom bojom, a prilikom punjenja konstantno svetli crvenom bojom.

Sa prednje strane, u gornjem delu je zvučnik, dok su ispod i levo senzor osvetljenosti i senzor blizine. Sa zadnje strane se nalazi sočivo 5MP kamerei blic.

Slot microSD memorijske kartice kao i slot SIM kartice su smešteni ispod poklopca sa zadnje strane.

Ekran

HTC One V poseduje Super-LCD ekran osetljiv na dodir. U pitanju je kapacitivni ekran dužine dijagonale je 3.7“ i karakteriše ga rezolucija od 800x480 piksela (WVGA). Ekran osigurava maksimalne uglove vidljivosti i reprodukciju prirodnih boja. Ekran ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja i podržava do 10 istovremenih unosa.

Ekran je zaštićen Gorilla Glass slojem: otporan je na ogrebotine a ukoliko uzmete makaze i pređete njima preko površine ekrana bez suvišnog pritiskanja, sigurno je da neće ostati nikakav trag. U svakom slučaju, nakon određenog perioda korišćenja neke male jedva primetne ogrebotine i pohabana mesta mogu se pojaviti. Prilično je jednostavno kontrolisanje ekrana prstima, a površina obezbeđuje lagane pokrete. Prikaz na je ekranu manje-više čitljiv na suncu, ali pri direktnim sunčevim zracima informacije blede.

Kamera

Smart telefon koristi jednostavnu 5MP kameru sa auto fokusom i LED blicem. Interfejs kamere je isti kao kod HTC One S i X.

Maksimalna rezolucija slike je - 2592x1552 piksela (u widescreen režimu), ukoliko želite možete da odaberete rezoluciju u odnosu 4:3. Dostupno je podešavanje uravnoteženja belog, vrednosti ISO, ekspozicije, kontrasta, oštrine i zasićenja slike. Takođe, dostupni su i efekti.

Maksimalna video rezolucija je 1280x720pisela, video efekti se takođe mogu odabrati, dok je moguće specifikovati uravnoteženje belog i podesiti ekspoziciju, kontrast, zasićenje i oštrinu. Tokom snimanja videa možete zumirati sliku i menjati tačku foksuiranaj manuelno. Tokom video snimanja nije moguće praćenje autofokusa niti snimati fotografije.

Kvalitet fotografija i videa možete proceniti na osnovu sledećih primera. Za mene lično kamera modela One V je dobra.

Fotografije snimljene po danu:

Zum:

Macro:

Snimanje teksta:

Primer vidoe klipa (MP4, 25 MB) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon HTC One V poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh. Tokom testiranja, baterija je obezbeđivala rad uređaja pola dana. U toku proteklih godinu dana nijedan od HTC uređaja koje sam koristio nije prilikom aktivnog korišćenja preživljavao do večeri. Ukoliko reč nije o jeftinom rešenju niti Windows Phone modelu, pola dana je standard kada je reč o aktivnom korišćenju. Uređaj sam koristio za slušanje muzike 3-4 časa. Na pozive je odlazilo oko jedan čas dnevno. Tu je bilo i slanja 10-20 SMS poruka, te korišćenje push mail servisa i oko tri sata surfovanja internetom, postavljanje fotografija na Instagram i čitanje poruka sa Twittera.

Po mom mišljenju, vreme trajanja baterije koje ostavruje ovaj model je u liniji sa ostalim modelima i veoma dobro imajući u vidu stepen moje aktivnosti korišćenja uređaja.

Performanse

Ovaj smart telefon baziran je na Qualcomm MSM8255 platformi i karakteriše ga procesor radnog takta 1GHz. Ova platforma korišćena je i kod velikog broja drugih uređaja – HTC Rhyme, HTC Radar, Sony Ericsson Xperia Active, Xperia Ray, Xperia Neo, Huawei Vision. Aparat poseduje 512MB RAM-a i 4GB memorije za skladištenje korisničkih podataka. Pored toga tu je i slot za microSD karticu.

Brzina uređaja, uprkos veoma brzoj platformi je daleko od idealne. Ukoliko većina uređaja koji su ranije pobrojani a bazirani na ovom čipsetu su generalno brzi, HTC One V se može nazvati smart telefonom lenjivcem. Svaki put kada pokrenete nekoliko aplikacija i recimo želite da kliknete na Recent Apps na telefonu moraćete da sačekate nekoliko sekundi. Takođe, moramo pomenuti da prilikom prvog pokretanja neke aplikacije čekanje se produžava na 10 do 15 sekundi. Gmail klijent kada ga pokrećete nakon što ste restartovali uređaj treba barem 5 sekundi da se pokrenete dok Twitter klijent Plume zahteva 10 sekundi. Razlog za osećaj da je ovaj uređaj mnogo spor leži i u činjenici da sam pre ovog modela koristio HTC One X i Samsung Galaxy S III, modele koji praktično nemaju nikakva usporenja. Normalno, moja očekivanja od ovog uređaja su bila mnogo veća. Takođe, treba pomenuti da je HTC na uređaj opremljen single core procesorom i 512MB sistemske memorije instalirao Sense 4.0 interfejs, što objašnjava mnogo toga.

Naravno, posle nedelju ili više dana u okviru kojih vam se činilo da ovaj uređaj radi sporije jendostavno ćete se navići na njegov interfejs i neće vam se više činiti da je toliko spor.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta. Zasebni widget tasteri su takođe dostupni u okviru standarndog Android OS widgeta.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete pet tipova konekcije charging only, HTC Sync, Drive (interna memorija je vidljiva), Modem (za korišćenje telefona kao modema za pristup internetu i za povezivanje sa računarom za obezbeđivanje pristupa internetu sa telefona preko računara.

Ugrađeni Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR). podržava većinu glavnih profila.

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS. U našim testovima bilo je potrebno oko 30 sekundi da se uređaj poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 10 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Route 66 navgacioni softver kao i Google Maps i Google Navigation. Maps omogućava proračunavanje rute, vršiti pretragu ulica,

Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem.

Sada ćemo reći nekoliko reči o HTC Navigation. Ona se pokreće softverom Locations. Ova aplikacija nudi opcije slične drugim aplikacijama za mesta od ineresovanja, određivanje ruta i slično. Navigacione karakteristike i štampanje ruta i dalje je nedostupno tako da se navigacija za sada može koristiti samo za pešačenje. Pokušaću da pokrijem ovu temu kada bude poznato kako će se HTC Navigation prodavati odnosno da li će se plaćati licenca ili će korisnici kupovati mape ili navigacione karakteristike.

Dodatak „Car“ prebacuje GPS funkcionalnost uređaja u horizontalnu orjentaciju. On takođe vrši povezivanje specifičnih verzija aplikacije koje donose veće fontove i koje omogućavaju rad tokom vožnje. Program je namenjen za upotrebu u automobilu što je jasno na osnovu naziva.

Softver

Smart telefon radi na Android 4.0.3 operativnom sistemu i koristi HTC Sense 4.0 korisnički interfejs. Interfejs spolja izgleda kao kod starijih modela, ali je njegova funkcionalnost nešto smanjena. Kod ovog modela nema većine widgeta koji postoje kod modela serije One, pa tako ne možete pozvati matricu svih desktopa za brzo preskakanje sa jedne na drugu aplikaciju. Apliakcija za vremensku prognozu nema uobičajenu HTC animaciju.

Taster Recent App poziva minijaturne prozore aplikacija koje su nedavno korišćene mesto njihovih slika na ekranu, tako da ova opcija podseća na onu koja je korišćena kod tablet verzije Androida 3.0.

Ovde imamo standardni set programa kompanije HTC, pri čemu su dostupne aplikacije kao što su news reader, Adobe Reader, Facebook, probna verzija Polaris Office, kao i besplatna verzija SoundHound.

Zaključak

Kod mog primerka telefona HTC One V nije imao problema sa kvalitetom zvuka i jedinica nije gubila mrežu. Slušalica je obezbeđivala pristojan zvuk, ali sa vremena na vreme je ipak odlazilo do gubitka zvuka. Zvučnik nije loš, ali nema potrebnu jačinu. Vibracija je prosečne jačine.

Smart telefon je u prodaju ušao u aprilu ove pri čemu je zvanična cena uređaja već jednom snižena do sada, ali opet je i to nedovoljno. Preko manjih prodavaca i na crnom tržištu ovaj model se može naći za nekih 20% jeftinije, to je mnogo razumnije.

Konkurenata ovog modela ima mnogo, pri čemu ako govorimo o modelima kompanije HTC onda je to Deisre V ili Rhyme, zatim su tu različiti uređaji kompanije Samsung, kao što su Galaxy S, Galaxy W, odnosno modeli kompanija Sony, Huawei, ZTE. Smart telefona srednje klase ima mnogo. Tehnički i po ceni HTC One V se ne razlikuje mnogo od većine uređaja, ali po dizajnu to jeste slučaj. Ovaj model karakteriše veoma interesantan oblik kao i činjenica da je za njegovo kućište u potpunosti korišćen aluminijum iz jednog dela, što nije imalo nikakav loš uticaj na kvalitet prijema, plus tu je i Sense 4.0. Ako vam je dizajn uređaja bitna stavka i želite telefon koji nudi pristojne performanse i lake opcije poziva, onda možda treba da obratite pažnju na model HTC One V.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijum, kućište izrađeno izjedna
  • Operatvni sistem: Android 4.0.3, vlasnički HTC Sense 4.0 interfejs
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: 1 GHz Qualcomm MSM8255 platforma
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB, slot microSD memorijske kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n /), Bluetooth 4.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, S-LCD, 3.7", 800 x 480 piksela (WVGA), automatkso podešavanje pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video se snima u HD rezoluciji (1280x720 piksela)
  • Navigacija: GPS, Qualcomm platforma gpsOne čip (A-GPS podrška)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije 120,3 x 59,7 x 9,2 mm
  • Težina: 115 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024