OT-993 2012
2012. godina
4" LCD, 57.3% body
1% MT6575, Android 4.0 Ice Cream Sandwich
INT 3GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
 
 
Test mobilni telefon Alcatel OT-993
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel OT-993. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel OT-993 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Alcatel One Touch 993D

Fotografije modela Alcatel 993D

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Stereo slušalice
  • USB-kabl

Uvod

Ne tako davno objavljen je test modela Alcatel 991D. Ruku na srce, može se reći da je ovo prilično neobičan telefon baziran na relativno staroj platformi koji odlikuje niska rezolucija ekrana i ne tako sveža verzija Android-a.

Nakon tog modela Alcatel je objavio i novi model koji nosi oznaku 993D. Marketinško odeljenje kompanije upotrebilo je kombinaciju broja 3 i slova D, tako da se čita kao 3D. U suštini ovaj aparat to nije, a veliki broj potencijalnih kupaca ima utisak da jeste.

Novi model odlikuje ekran više rezolucije (umesto 320x480 – 480x800 piksela), kamera sa autofokusom, Qualcomm čipset i „gigahertz“ procesor i Android 4.0. U poređenju sa prethodnim modelom, specifikacije su daleko zanimljivije.

Dizajn, veličina, kontrole

Uprkos činjenici da su 991D i 993D modeli slični jedan drugom, ovaj drugi daleko je atraktivniji: zvučnik je prekriven metalnom rešetkom, kamera se uklapa sa celokupnim dizajnom, a 993D odlikuju tasteri osetljivi na dodir – sada je to moderno. Modul kamere donekle je izdužen a dimenzije aparata su 124x64x11.5mm (991D – 122x68x10.8mm), međutim, dobio je na težini – 150 grama (991D – 131 grama). Može se reći da je dodatnih 19 grama više nego dobro budući da je i uređaj postao popularniji.

Uređaj je dostupan u dve tradicionalne boje. Moguće je da će kasnije biti dostupna još neka od kolor varijanti za ovaj model.

Materijal je ostao isti – sjajna plastika sa prednje strane dok je zadnja strana izrađena od plastike meke na dodir. Površina nije ravna budući da ima ulegnuća.

Kvalitet izrade je dobar; kada pritisnete aparat u ruci ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti se kućište savija ka bateriji. Nema nikakvih zazora. Nije jednostavno izgrebati bočne strane telefona, mada nije nemoguće, dok je ostali deo kućišta manje otporan na eksterne uticaje na duži vremenski period.

Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući tome što se Alcatel odlučio za zaobljene ivice i zakošeni zadnji poklopac. Uređaj je najbolje nositi u džepu jakne ili farmerica budući da je suviše težak za džep košulje.

Kamera i dva senzora – osvetljenosti i blizine – nalaze se sa prednje strane. Pored njih nalazi se mikrofon koji osigurava da vas sagovornik čuje jasno i glasno. Glas se prenosi ujednačeno i nema pojave eha.

Ispod ekrana nalaze se tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Home“ i „Menu“. Zanimljivo, poslednji taster vezan je za kontekstualni meni a ne za listu prethodno pokrenutih aplikacija, što je donekle i logično. Pozadinsko osvetljenje je dobro vidljivo.

Sa leve strane nema nikakvih tastera niti konektora. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. microUSB konektor nalazi se sa donje strane dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm audio priključak i on/off taster koji odlikuje minimalna brzina rada.

Kamera, blic i zvučnik i mkkrofon za msnajenje šuma su na istom modulu sa sjajne zadnje strane uređaja. Ovaj deo blago štrči u odnosu na konture uređaja. Moguće je da će vremenom da bude izgreban.

Da biste došli do baterije, morate ukloniti njen poklopac. Da biste ovo uradili morate ga povući unazad levo. SIM kartice su smeštene u donjoj zoni kućišta i to SIM1 i iznad SIM2. Memorijska kartica je smeštena gore levo u slot microSD kartice. Podržana je zamena bez isključenja uređaja.

Alcatel 993D i Explay Infinity

Alcatel 993D i LG 3D max

Alcatel 993D i Samsung Galaxy S III

Alcatel 993D i ZTE v970

Ekran

Aparat odlikuje prosečna veličina od 4“ (53x88mm) kao i 16:10 odnos strana. Za razliku od niskobudžetnog modela, rezolucija je povećana na 480x800 piksela – minimalni standard za većinu smart telefona srednje klase. Matrica ekrana je uobičajena – TFT – LCD, a prikaz na ekranu je odličan. Ekran ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja, dok senzor odlikuje kapacitivna tehnologija i podrška za do dva istovremena unosa. Osetljivost Touch sloja nije na visokom nivou, ali nije ni problematična za upotrebu.

Uglovi vidljivosti su prosečni: Kada nagnete telefon od vas, levo ili desno, blago se smanjuju jačina osvetljenja i kontrast. Ukoliko nagnete uređaj ka vama, boje se promene. Sveukupno, slika na ekranu deluje jasno, boje su zasićene i prilično svetle. Telefon poseduje senzor osvetljenja koji je odgovoran za podešavanje jačine pozadinskog osvetljenja uređaja. Nažalost, uprkos tome što se ovaj senzor u zatvorenom ponaša odlično, kada se nalazite na ulici matrica bledi i čitanje bilo čega na ekranu je gotovo nemoguće. Ovo je značajan nedostatak pomenutog modela.

Ekrani modela Sony Xperia Sola i Alcatel 993D

Telefon poseduje dva senzora: troosni magnetometar (AK8975) i akcelerometar (BMA222). Podešavanja uključuju sledeće stavke:

  • Jačinu osvetljenja
  • Pozadinsku sliku
  • Automatsko pokretanje
  • Vreme isključenja ekrana (od 15 sekundi 30 minuta)
  • Veličina fonta (small, normal, large i huge)

Uglovi vidljivosti

Baterija

Uređaj poseduje uklonivu Li-In bateirju kapaciteta 1500 mAh, 3.7 V, 5.55 Wh. Model - TLiBAD.

Prema rečima proizvođača može obezbediti do 400 sati stand by režimu ili do 10 sati razgovora.

Pri opterećenju od 20 do 30 minuta dnevno za razgovore, oko 2 časa slušanja muzike, 3-4 časa korišćenja 3G interneta, baterija je trajala 8-9 časova. Kada kontinualno slušate muziku baterija je trajala malo manje od 25 časova, dok pri kontinualnom gledanju video sadržaja sa maksimalnoj jačinom osvetljenja, maksimalnom jačinom zvuka preko slušalica i rezolucijom 800x480 piksela, baterija se isprazni za 4 časa i 40 minuta.

Antutu test baterije je doneo 560 poena - nije mnogo ali nije ni malo, drugim rečima prosečno.

Test Antutu Tester

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u 2G mrežama (900/1800 MHz, obe SIM kartice) i 3G (900/2100 MHz, samo slot SIM1). Brzina je HSDPA - do 7.2 Mbit / s, HSUPA - 5.76 Mb / s.

Umesto dosadnih naziva SIM1/SIM2 možete da kreirate sopstvene, na primer - "poslovni" ili "za internet".

Maksimalna dozvoljena vrendost SAR, testirana za ovja model je:

  • Kada se koristi blizu glave (UMTS 2100 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.503 W / kg
  • Kada se nosi u blizini tela (GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.506 W / kg

U okviru prethodne jedinice (Alcatel 991D) SAR je bio viši za 0.3 W / kg.

Dostupan je Bluetooth verzija 3.0 (A2DP) koja služi za prenos fajlova i govora. Prisutna je mogućnost bežičnog povezivanja preko WiFi 802.11 b/g konekcije. Telefon može da radi kao pristupna tačka (WiFi hotspot). U podešavanjima postoji specijalna stavka: Connect Access point koja sadrži opcije „USB Connection“ i „Access point WiFi“, kao i podešavanja za pristupnu tačku. Za prenos fajlova i sinhronizaciju koristi se USB 2.0.

Tokom kompletnog rada uređaja nisam primetio gubitak mreže. WiFi je radio stabilno, korišćenje Bluetooth slušalica je bio isto, sve je funkcionisalo kako je trebalo.

Da biste sinhronizovali vaš PC i smart telefon potrebno je na računar instalirati aplikaciju Android Manager. Program će automatski detektovati Alcatel 993D.

Memorija i memorijska kartica

Nasuprot modelu Alcatel One Touch 991D koji ima 256MB sistemske memorije, modela 993D koristi 512MB. Prosečno oko 180MB je slobodno. Ova količina memorije je dovoljna za jednostavne operacije.

Uređaj poseduje 4GB interne flash memorije od čega je korisniku na raspolaganju oko 3GB. U podešavanjima pod opcijom Applications se nalazi stavka Position. Ova opcija omogućava da odaberete gde će određena aplikacija biti instalirana, ili da premestite podrazumevane aplikacije.

Kamera

Za raziku od modela 991D koji koristi 3.2MP kameru, kod modela 993D je instalirana 5MP kamera sa auto fokusom. Dostupan je jednosekcijski LED blic. Maksimalna rezolucija slika je 2592x1944 piksela, dok je viodeo rezolucija 720x480 pikslea pri 27fps bez obzira na nivo osvetljenja.

Kvalitet fotografija je dovoljno dobar. Boje su prirodne, ekspozicija je korektna u većini situacija, detalji su dobri kao i dinamički opseg. Fokusiranje je brzo, tačnost odlična.

Video snimanje je osrednjeg kvaliteta.

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 640x480 piksela. Skype radi, ali kompletna slika je u vidu vertikalnih pruga koje onemogućavaju da koristite ovu opciju. Takođe, postoji odlaganje od 2 do 3 sekunde kada je reč o početku rada.

Interfejs izgleda potpuno isto kao kod ogoljene verzije Android 4.0 operativnog sistema.

Podešavanja kamere:

  • Scene
  • Ekspozicija
  • BB
  • Blic
  • Geografsko označavanje
  • Veličina (od 0.3 MP do 5 MP)
  • Uklanjanje pruga

Podešavanja kamkordera:

  • Rezolucija (od 320x240 do 720x480 piksela)
  • sporavanje
  • BB
  • Pozadinsko osvetljenje
  • Geografsko označavanje

EXIF-informacije iz foto fajla:

Karakterisitke videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 2000 kbit / s
  • Rezolucija: 720 x 480, 25 fps /
  • Audio kodek: AMR, 12.8 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 8 kHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (3GP, 14 MB) >>>

Performanse

Smart telefon Alcatel One Touch 991D je izgrađen na platformi tajvanske kompanije MediaTek MT6573 koji radi na radnom taktu od 800MHz. U okviru modela Alcatel 993D je korišćen Qualcomm – MSM7227čipset. Procesor je ARM Cortex A5 koji radi na radnom taktu od 1GHz, DSP – Hexagon QDSP 350 MHz. Uređaj poseduje Adreno 200 grafički akcelerator, ARMv7 arhitekture i tehnologije izrade procesora 45nm. Ovo nije najbolji mogući procesor za pomenuti model. Iz iskustva znam da ovaj procesor postiže lošije rezultate od MT6575 modela. Ovi je evidentno ne samo po zamrzavanju prilikom reprodukcije videa u rezoluciji 800x48 piksela, već takođe i pri igrama koje bilo da uopšte ne rade ili ih karakteriše niska brzina promene kadrova. Na primer Dead Trigger se može pokrenuti, ali radi jako loše: pojedini kadrovi jednostavno se ne prikazuju i dolazi do čestih krahova.

Isti čipset je iskorišćen kod modela LG Optimus L7, Samsung Ace Plus i drugim popularnim modleima.

Informacije o sistemu:

Rezultati performansi:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

NenaMark II

Navigacija

Smart telefon koristi GPS navigator - gpsONE GPS sedme generaicje. Za prvo pokretnaje je potrebno oko 3 minuta, za svako kasnije 10 do 15 sekundi.

Softverska platforma

Dostupno je sve više jeftinih smart telefona koji koriste Android 4.0 operativni sistem. Model One Touch 993D nije izuzetak. Ovo je veoma pozitivan uticaj na sveukupno shvatanje proizvoda.

Korisnički interfejs je ogoljeni Android 4.0 sam anjim promenama:

  • U bar za informacije postoje prečice za brtzo pokretanje, Wi-Fi, Bleutooth i GPS-a.
  • Ikona se pojavljuje u stilu Symbian Anna

Kontakti i pozivi

U režimu mirovanja pozivi se mogu primiti na obe SIM kartice istovremeno, ali možete razgovarati samo korišćenjem jedne jer uređaj poseduje jedan radio modul.

Uređaj poseduje veliki pad za pozivanje. Da biste načinili poziv, pritisnite taster za pozivanje, i odaberite SIM karticu sa koje želite da vršite pozivanje. Interesantno je da ovaj parametar može da bude zapamćen, pa kada odaberete poziv, opcija za SIM karticu se vrši automatski. U tom slučaju „podrazumevana“ kartica se mora odabrati unapred. Ovo je malo nejasno ako imate kartice istog operatera, ali ako koristite dva različita operatera, onda će njihovi nazivi biti vidljivi i jasni.

U opcijama za pozivanje postoje četiri taba: svi pozivi, pozivani, primljeni i odbijeni. Na ekranu se prikazuje ime pozivaca, broj i vreme. Ukoliko kliknete na kontakt pojavljuje se meni sa nekoliko tabova: informacije, dnevnik poziva od tog kontakta, SMS i snimanje. Ostaje da odaberete specifičnu SIM karticu za koju se prokazuju informacije, ili da odaberete "All Call Logs" i vidite podatke sa obe kartice.

Sve ostalo, uključujući sekcije poruke je poznato sa Android uređaja koji koriste ICS operativni sistem. Kao virtuelna tastatura se pojavljuje TouchPal.

Multimedija

Muzički plejer.Veoma čudan detalj je to što smart telefon nema standardni muzički plejer već umesto njega je prisutna aplikacija „Play Music“. Ova aplikacija nema ekvilajzer, pa ni kvalitet nije poseban. Stoga sam odlučio da instaliram besplatni plejer XPlay što se pokazalo dobrim potezom.

Zvuk polifonog zvučnika je iznad proseka, ali ne tako glasan kao kod 991 modela. Reprodukcija je čista. Ukoliko smestite telefon na ravnu površinu jačina zvuka se smanjuje za 20-30%.

Kvalitet zvuka u slušalicama je u liniji sa većinom jeftinijih Android uređaja. Jačina zvuka je prosečna.

FM-radio. Da bi radio funkcionisao potrebno je da povežete slušalice koje imaju ulogu antene. Osetljivost radio modula je dobra. Operativni opseg je 87.5 do 108MHz, podržan je RDS. Na velikom ekranu se pojavljuju brojevi sa trenutnom frekvencijom na kojoj se nalazi stanica, kontrolni sistem, pretraga i kanali. Muzika preko zvučnika se reprodukuje dosta tiho.

Video plejer. U mom primerku uređaja, standardni video plejer nije reprodukovao ništa od sadržaja, pa sam instalirao plejer treće strane – MX Video Player. Maksimalna rezolucija ne sme da prelazi 800x600 piksela, i bitrate ne treba da bude preko 5000 kbps. Generalno, poželjno je da reč bude o DVDRip-u pri rezoluciji 720x360 piksela uz bitrate 1000 do 1200 kbps.

Zaključak

Kvalitet komunikacije nije izazvao neke veće probleme. Osetljivost GPS prijemnika je dobra, vibracija je moćna i možete je osetiti čak kada vam se uređaj nalazi u spoljnom džepu.

Sveukupno, Alcatel One Touch 993D je veoma dobar smart telefon i ličnom sviđa mi se njegov stilski dizajn, kvalitet izrade i kvalitet materijala. Slaba tačka ovog modela je njegov ne baš najbolji procesor sa grafičkim akceleratorom i loš rad sa Skype-om.

Direktni konkurent ovom modelu je Highscreen Alpha GT model. Ovaj model ima matricu ekrana visokog kvaliteta, nešto bolju kameru i bateriju višeg kapaciteta. Smart telefon LG Optimus L5 je blago nadmašen od strane Alcatel modela. U suštini ovaj model poseduje ekran manje rezolucije, dok je radni takt procesora niži. Tu su i ZTE V880. Ovaj model poseduje manje više iste parametre kao OneTouch 993D, ali košta dosta više.

Prednosti Alcatel OneTouch 993D:

  • Ergonomski dizajn
  • Kvalitet izrade i mateirjali
  • Android 4.0
  • Veliki ekran i dobra rezolucija
  • Cena

Mane modela Alcatel OneTouch 993D:

  • Performanse nisu na najvišem nivou
  • Problemi sa videom u Skype-u

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: Monoblok
  • Materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.0.4
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
  • Procesor: single core, 1000 MHz, Qualcomm MSM7227a
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g), Bluetooth 3.0, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/snhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 4' sa rezolucijom 480x800 piksela
  • Kamera: 5 megapiskela sa autofokusom, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine i osvetljenja, FM-radio
  • Baterija: ukloniva Lithium-Ion baterija (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dimenzije: 124x64x11.5mm
  • Težina: 150 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024