OT-983 2012
2012. godina
3.5" LCD, 52.2% body
Android 2.3 Gingerbread
RAM 1 GB, INT 1GB, EXT nema
1300 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Alcatel OT-983
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel OT-983. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel OT-983 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Alcatel OT-983

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Memorijska kartica kapaciteta 2 GB microSD
  • Punjač
  • USB-kabl

Uvod

U pitanju je obični niskobudžetni telefon ali ovoga puta nije baziran na MTK platformi, a korišćen je Broadcom – BCM21552G. Iskreno, ovo je neobična odluka budući da su MediaTek čipsetovi daleko jeftiniji i produktivniji.

U ovom trenutku, Alcatel OT-983 može se naći u prodaji kod određenih prodavaca dok se u narednom periodu očekuje da će biti dostupan na većem broju prodajnih mesta.

Dizajn, veličina, kontrole

Aparat odlikuje četvrtasti oblik sa blago zaobljenim ivicama. Široka metalna rešetka zvučnika podseća na neke uređaje tajvanske kompanije HTC i, generalno govoreći, OT-983 u velikoj meri podseća na HTC Explorer. Dizajn je osmišljen tako da spreči direktan kontakt ekrana sa drugim površinama.

Prednja strana izrađena je od tanke, providne plastične plastike dok je zadnji poklopac izrađen od hromirane plastike meke na dodir koja pokriva donju polovinu telefona.

Kvalitet izrade nije najboljeg kvaliteta. Pritiskom na gornju stranu aparata javljaju se škriputavi zvuci dok će jači pritisak na zadnju stranu dovesti do toga da se zadnji poklopac savija sve do baterije. Nakon skidanja zadnjeg poklopca jasno se vidi blagi zazor. Ekran je zaštićen zaštitnim staklom ali proizvođač nije naveo koji tip zaštite je u pitanju – ili je reč o ojačanom Gorilla Glass. Tokom kontinuiranog rada nije došlo do oštećivanja ekrana. Površina ekrana se veoma lako prlja, a otisci prstiju se teško čiste.

Dimenzije uređaja su kompaktne - 115x61x12 mm, ali je po meni masa za telefon ovih dimenzija prevelika i iznosi 140 grama. Telefon se može lako smestiti u džep košulje.

Kamera i dva senzora – osvetljenosti i blizine – nalaze se sa prednje strane. Pored njih nalazi se mikrofon koji osigurava da vas sagovornik čuje jasno i glasno. Glas se prenosi ujednačeno i nema pojave eha.

Ispod ekrana nalaze se tasteri osetljivi na dodir: „Back“, „Home“, „Menu“ i zastareli taster "Search". Odlikuje ih belo pozadinsko osvetljenje koje nije preterano jako. Malo ispod tastera Search je mikrofon.

Sa leve strane nalazi se tanki, gotovo uronjeni taster za kontrolu jačine zvuka. Lako se napipa prstima. microUSB konektor nalazi se sa donje desne strane dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm audio priključak i on/off taster.

Modul kamere se neznatno ističe iznad kućišta. Između poklopca i kućišta postoj imali zazor koji je konstantno ispunjen prljavštinom. Kamera je desno kao i zvučnik prekriven metalnom rešetkom koji je levo. Ne postoji blic kod ovog modela.

Da biste došli do baterije, morate ukloniti njen poklopac. Da biste ovo uradili morate ga povući unazad levo. SIM kartica je smeštena ispod baterije gore levo dok je memorijska kartice dole.

Alcatel Alcatel 983 i 992

Alcatel 983 iMeizu MX

Alcatel 983 i Samsung Galaxy S Duos

Ekran

Aparat odlikuje veličina od 3.5“ i rezolucija 32x480 piksela – minimalni standard za većinu smart telefona srednje klase. Ekran karakteriše fizička veličina od 49x73mm čija gustina je 164 piksela po kvadratnom inču. Ova matrica ima mogućnost prikaza 262.000 boja. Senzor je naravno kapacitivnog tipa. Ekran podržava do dva istovremena pritiska. Ekran karakteriše dobra osetljivost.

Uglovi vidljivosti su mali: Kada nagnete telefon od vas, smanjuje se kontrast kada približite slika se krivi, dok kada nagnete levo ili desno opada jačina osvetljenja. Ekran se ponaša slično kao i ekrani proizvođača Fly Wizard, Whizz i drugih.

Telefon poseduje dva senzora: troosni magnetometar (BMA222) i akcelerometar (AK8975).

Podešavanja ekrana uključuju automatsko isključivanje i automatsko rotiranje, animacj. Jačina osvetljenja se može podesiti bilo manuelno ili prkeo automatskog senzora osvetljenja. Maksimalna vrednost omogućava da se informacije mogu čitati i pod sunčevim zracima.

Uglovi vidljivosti modela Alcatel OT983

Baterija

Telefon koristi litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1300mAh, 3.7 V, 4.81 Wh, tip CAB31P000C1, a prema rečima proizvođača može obezbediti do 500 sati stand by režima ili do 20 sati razgovora.

Pri opterećenju od 15 do 20 minuta dnevno za razgovore, oko 3 časa mobilnog interneta č, 2 časa korišćenja WiFi interneta, nekoliko časova lsušanja muzike baterija je trajala 7-8 časova. Kada kontinualno slušate muziku baterija je trajala 16 časova, dok pri kontinualnom gledanju video sadržaja baterija se isprazni za 5.5 časova.

Za punjenje baterije prkeo mreže i preko USB porta potrebno je 2.5 časa.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u 2G (850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz) mrežama. Za mogućnost korišćenja 3G mreža treba zahvaliti novom Broadcom čipsetu.

Maksimalna dozvoljena vrednost SAR, testirana za ovaj model je:

  • Kada se koristi blizu glave (GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 1.02 W / kg
  • Kada se nosi u blizini tela (GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.89 W / kg

Brzina je HSDPA - do 7.2 Mbit / s. Dostupan je Bluetooth verzija 3.0 (A2DP) koja služi za prenos fajlova i govora. Pri povezivanju nije bilo nikakvih problema, sve je raidlo dobro i prenos je bio lak.

Prisutna je mogućnost bežičnog povezivanja preko WiFi 802.11 b/g konekcije. Telefon može da radi kao pristupna tačka (WiFi hotspot). U podešavanjima postoji specijalna stavka: Connect Access point koja sadrži opcije „USB Connection“ i „Access point WiFi“, kao i podešavanja za pristupnu tačku. Za prenos fajlova i sinhronizaciju koristi se USB 2.0.

Memorija i memorijska kartica

Modela OT-983 koristi 512MB. Prosečno oko 240MB je slobodno. Ova količina memorije je dovoljna za većinu jednostavnih operacija. Količina memorije je povećana jer je bilo očigledno da starija jedinica nije imala dovoljno memorije.

Uprkos tome što je proizvođač specifikovao da uređaj poseduje 4GB interne flash memorije, on izgleda poseduje 512MB. Kada povežete telefon sa računarom bez da je u telefonu memorijska kartica, računar ne definiše uređaj kao uklonivi disk. U podešavanju memorije, Alcatel OT983 pokazuje 160MB slobodnog prosotra. Stoga, savet je da obavezno instalirate memorijsku karticu, a podržana je do kapaciteta od 32GB.

Kamera

Smart telefon Alcatel OT-983 posedueu kameru rezolucije 3.2MP (interpolirana do 5MP), bez auto fokusa. Maksimalna rezolucija kamere je 2048x1536 piksela, dok je video rezolucija 640x480 piksela pri 25fps, bez obzira na nivo osvetljenja.

Utisak je da uređaj koristi isti modul kamere kao i Alcatel 992 ali uz unapređeni AF putem softvera. Do ovog zaključka može se doći upoređivanjem fotografija: približno isti kvalitet i dinamički opseg.

Kamera se pokreće kroz meni korišćenjem prečica.

Interfejs je sledeći: gore desno - galerija, prebacivanje kamera/video i aktiviranje okidača.

Podešavanja za fotografije:

  • Ekspozicija
  • Veličina (od 0.3 MP do 5 MP)
  • Kvalitet
  • Kolor efekti
  • Geografsko označavanje
  • BB
  • Digitalni zum (od 1x do 2x)

Video podešavanja:

  • Color efekti
  • BB
  • Kvalitet (high, low, MMS, youtube)

Video karakteristike:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 1347 kbit / s
  • Rezolucija: 640 x 480, 25 fps /
  • Audio kodek: AMR, 12.8 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 8 kHz

Primer fotografija:

Priemr video klipa (3GP, 12 MB) >>>

Performanse

Ovaj smart telefon odlikuje novi Broadcom čip 2155G koji je predstavljen u januaru prošle godine. Nema mnogo inovacija u poređenju sa prethodnim čipom ali one koje su načinjene jesu značajne: podrška za treću generaciju i 8MP kamera sa videom enkodiranim u H264 format pri 30fps, povećana frekventnost procesora (1GHz). Arhitektura je ostala ista – ARMv6, a i grafički akcelerator je ostao isti – VideoCore IV HW.

Na novije i kompleksnije igre nemojte da računate, ono maksimalno što vam Alcatel 983 može pružiti jesu igre kao što su Angry Birds ili Cut the Rope. Prilikom testiranja pokušali smo da instaliramo GTA III i Mass Effect ali je pokušaj bio bezuspešan.

Ukratko:

Rezultati performansi:

Quadrant Standart

NenaMark II

Antutu

Softverska platforma

Uređaj rad na Google Android operativnom sistemu verzije 2.3.7. U okviru test verzije je postojala verzija komunikacionog modula 1.3.16, verzija jezgra - 2.6.35.7.

Korisnički interfejs nije predstavljen nekim posebnim detaljima tako da moramo reći da je reč generalno o ogoljenom Android 2.3.x interfejsu. Da biste dodali ili uklonili desktope morate odabrati Settings, pa Settings Screens. Ukupno postoji sedam desktop-ova.

Meni se pojavljuje sa dve opcije: skrolovnaje na gore ili na dole i kategorije. Ikona se pojavljuje u stilu Symbian Anna.

Pozivi i poruke

Ovaj model ne donosi ništa novo u ovoj sekciji već sve ono što je već viđeno kod prethodnih modela.

Aplikacje

Proizvođač je bio veoma darežljiv, tako da uređaj poseduje korisne progrmae kao što su:

  • Android Manager. program koji komunicira sa računarom PC
  • AccuWeather. Program za vremensku prognozu
  • Antivirus Pro (AVG AntiVirus). Obezbeđuje zaštitu vašeg telefona i tableta od virusa, malware-a i spyware-a u realnom vremenu.
  • BioWallet Signature. Menadžer biometrijskih lozinki.
  • CloudBackup
  • FaceBook
  • Layar. Augmented Reality Browser
  • My Tracks. Softver za snimanje i analizu ruta.
  • OI Shopping. Program za pravljenej malih lista kupovine
  • Pic Say Preloaded. Editor fotografija, besplatna verzija sa redukovanom funckionalnosti.
  • Shazam
  • Sweet Dreams
  • TuneIn Radio
  • Twitter
  • File Manager
  • The Installation Wizard
  • Traffic Manager
  • Saving battery

Web pretraživač

Dostupan je standardni pregledač web stranica. Flash u okviru ovog uređaja nije prisutan, jer je reč o procesoru ARMv6 arhitekture. Brzina je relativno adekvatna.

Multimedija

Muzički plejer. Interfejs - poznat iz verzije Android 2.3.x. Plejer podržava audio formate: MP3, AAC, AAC +, AMR, AMR-NB, and eAAC +.

Jačina zvuka koji stiže sa polifonih zvučnika je veoma visoka i to je veliki plus. Možete čuti zvonjavu telefona i kada vam aparat stoji u džepu pantalona ili jakne. Kvalitet zvuka takođe nije razočaravajući; čuju se kako visoki tako i niski tonovi. Kvalitet zvuka preko slušalica je odličan kao i jačina tona.

FM-radio. Operativni opseg radio modula je 87.5-108MHz. On podržava RDS, snimanje emisija. Na ekranu se pojavljuje trenutna frekvencija.

Video plejer. Uređaj poseduje veoma jednostavan video plejer sa kodecima i formatima H-264, H.263, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 720x480 piksela dok je bitrate 4000 kbps u formatu MP4. Nema nikakvih podešavanja, nema opcija za premotavanje sadržaja unazad, kao ni Play/Pause tastera. Ukoliko pak instalirate besplatnu aplikaciju MX Video plejer možete gledati AVI filmove u rezoluciji do 1280x720 piksela, ali se pripremite na "seckanje".

Zaključak

Iskreno govoreći, ovo nikako nije najzanimljiviji telefon kompanije Alcatel. Najveća mana je kvalitet izrade: nakon testiranja pojava škriputavih zvukova bila je sve učestalija, a raste i broj korisnika koji se žale na istu stvar.

Novi čipset je 3G i odlikuje ga povećana CPU frekvencija, grafički akcelerator ali bez izmene, a procesor odlikuje stara ARMv6 arhitektura.

Glavni konkurenti:

Fly IQ240 Whizz . Prednosti - dve SIM katice i cena, minus nema 3G.

Fly IQ245 Wizard. Gotovo kopija IQ240.

Fly IQ256. Poseduje 3G i 1 GHz procesor.

HTC Explorer . Dostupna je 3G. Prosečna cena.

LG Optimus Link Dual. Dve SIM kartice, kamera sa auto foksuom i niska cena.

Explay Star. Kamera sa auto fokusom, 3G, ali 256MB memorije.

Prestigio MultiPhone 3500. Dve SIM kartice, 1GHz procesor (ARMv7), ali 256 MB RAM-a.

MTS 965. Dostupna su 3G, NFC, 800 MHz procesor (ARMv7). Minus - 256 MB RAM.

Kada se svi konkurneti posmatraju moramo pomnuti da Alcatel OT 983 poseduje 3G, 512 MB RAM i 1 GHz procesor.

Specifikacije:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: Monoblok
  • Materijali: plastika
  • OS: Google Android 2.3.7
  • Mreža: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: single core, 1000 MHz, Broadcom 21552G
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 512 MB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) za punjenje/snhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3,5' rezolucije 320x480 piksela
  • Kamera: 3.2 MP bez autofokusa
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: aakcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: Ukloniva Lithium-Ion (Li-Ion) 1300 mAh
  • Dmenzije: mm 115x61x12
  • Masa: 140 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024