Ascend Mate 2013
2013. godina
6.1" LCD, 73.2% body
3% K3V2, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
4050 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Huawei Ascend Mate
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend Mate. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend Mate vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Ascend Mate

Uvod

Posle velikog uspeha prvog Galaxy Note, mnoge kompanije su pokušale da kopiraju i proizvedu modele koji održavaju njihovu viziju velikog uređaja. Neko od proizvođača je dodao olovku, neko se fokusirao na cenu, a u Huawei-ju su odlučili da se fokusiraju na veličinu ekrana.

Opcije

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Žične slušalice
  • Kabl za povezivanje sa personalnim rčaunarom
  • Garancija i uputstvo za upotrebu

Izgled, materijali, kontrole

Smart telefon karakteriše strog izgled, nema glatkih formi, nema nepotrebnih elemenata.

Kompletna prednja površina uređaja je ogroman 6.1 inčni ekran. Iznad njega možete videti mrežicu zvučnika, sočivo prednje kamere i senzore blizine i osvetljenja.

Obod oko smart telefon je napravljen od mat plastike, prijatne na dodir.

Sa leve strane je taster za uključivanje i regulaciju jačine zvuka. Oba karakteriše kratak hod ali su oni zgodni za upotrebu. Pored toga, proizvođač je tako pozicionirao taster, da kada uzmete smart telefon u ruku, palac se nalazi na desnom tasteru.

Odozgore možete videti 3.5mm priključak za slušalice i zatvarač za mesto za SIM karticu formata microSIM. Da biste otvorili poklopac dovoljno da potkačite noktom ispod malog žleba.

Isti takav poklopac se koristi za zatvaranje slota microSD memorijske kartice, koji se nalazi na desnoj strani. Smart telefon podržava kartice do 64 GB.

Sa donje strane nalazi se microUSB priključak kao i otvor mikrofona.

Zadovoljni smo zadnjom stranom uređaja. Ona je napravljena od gumirane mat crne plastike. Zahvaljujući ovom materijalu, uređaj vrlo lepo stoji u ruci, ne osećate ga kao plastičnu igračku.

Na izradu smart telefona ne postoje nikakve žalbe, svi delovi se čvrsto uklapaju zajedno, nema zazora niti nedostataka.

Dimenzije

Verujemo da ste primetili kako pažljivo je Samsung povećavao veličinu ekrana u okviru Galaxy Note. Mnogi čitaoci smatrali su da je Huawei načinio grešku kada je odlučio da primeni 6.1 inčni ekran za ovaj model u smislu kome je potreban takav uređaj, kada postoji Galaxy Note II. Mi se sa tim stanovištem ne slažemo. Uprkos povećanoj veličini ekrana, dimenzije Mate modela dalje ga čine lakim za upotrebu. Da, uređaj nije tako lako staviti u džep košulje, ali na ostalo - pritužbi nemamo. Možda treba spomenuti jednu manu: kada razgovarate koristeći Mate, imate mnogo više osećaj koji držite tablet računar na uhu nego kada je reč o modelu Galaxy Note.

  • Samsung Galaxy Note II - 151.1x80.5x9.4 mm, masa 180 grama
  • ZTE Grand Memo - 159.9x82.6x8.5 mm
  • Huawei Ascend Mate - 163.5x85.7x9.9 mm, masa 198 grama
  • Sony Xperia Z Ultra - 179,4 x 92,2 x 6,5 mm, masa 212 grama

Još uvek možete držati u ruci Mate, ali da upravljate njime jednom rukom ne dolazi u obzir. Što se tiče težine, ona je jednako raspoređena po uređaju, međutim, uprkos činjenici da Mate teži od Note II, ova razlika je jedva primetna.

Ekran

Jedan od faktora uspeha prvog Galaxy Note modela je bila velika razlika u veličini ekrana sa tadašnjim glavnim modelima (4.3 inča vs. 5.3 inča). Mnogi kupci su zbog takvih dimenzija bili oduševljeni, pre svega zbog znatno povećanih veličina ekrana. Međutim, godinu dana kasnije, dijagonala vodećih modela je povećana na 4.8 inča a Note II imao 5.5 inča dužine dijagonale. Jaz između dijagonala (i rezolucije) smanjen, a drugi Note nije izazvao takvu radost u odnosu na Galaxy S3, prvi model posle Galaxy S2.

Zašto tako dugi uvod? Činjenica je da su prvi utisci o Huawei Ascend Mate modelu podsetili na oduševljenje pojave prvog Note modela. Posle nekog vremena se naviknete na ovaj ekran i njegova dijagonala ne deluje preterano.

Malo tehničkih specifikacija: dijagonala Mate modela je 6.1 inč, rezolucija – 1280x720 piksela, tip matrice - IPS, ekran prekriven zaštitnim staklom Gorilla Glass 2 i ima oleofobski premaz (dakle, prst klizi preko površine ekrana). Uređaj ima senzor ambijentalnog osvetljenja, automatsko upravljanje osvetljenosti radi besprekorno. Među interesantnim funkcijama: mogućnost za rad sa uređajem dok nosite rukavice. Ova opcija može da se uključeni u podešavanjima. Odziv ekrana kada nosite rukavice je lošiji, a sa druge strane, ova funkcija nije potrebna veoma često.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran je gotovo nečitljiv, informacije možete videti samo uz maksimum osvetljenosti (mada i u ovom slučaju, videćete svoj odraz).

Uglovi vidljivosti su bliski maksimalnim, sa jakim odstupanjem se samo neznatno smanjuje osvetljenost.

Ključno pitanje za takav ekran je: „Da li je zgodan da ga koristite?“ Posle dve nedelje korišćenja, možemo da kažemo sa sigurnošću da ova dijagonala ima pravo da postoji. Pogodnost gledanja filmova i čitanja značajno je povećana, pri čemu je smart telefon je još kompaktniji od tableta sa ekranima od sedam inča.

Zasebno ćemo govoriti o tasterima na ekranu. Kao što svi znate, kada pokrenete igre ili opciju za čitanje ti isti tasteri su sakriveni, odnosno možete videti mali crni pojas na desnoj koji očigledno utiče na upotrebljivost. Pored toga, tastere na ekranu možete pritisnuti, u dinamičnim igrama. To može da bude iritirajuće. Huawei primenjuje jednostavno i elegantno rešenje ovog problema: levo od tastera na ekranu je mala strelica (opcija omogućena u podešavanjima), koja kada se pritisne tasteri će nestati, a da ih vratimo, treba da povučemo prst odozdo nagore sa ivice ekrana.

Ne možemo ni da vam objasnimo koliko je ovo je dobro rešenje! Iznenađujuće je da Google sam to nije učinio (i zaista, pričalo da su zabranili ovo rešenje u Ascend P6). U stvari, tasteri na ekranu ili ekran osetljiv na dodir su veliki problem. Ako igrate igre sa svojim smart telefonom, nekako ćete ih zakačiti rukom, a posledice takvih pritisaka su veoma loše.

Operativni sistem

Smart telefon je baziran na operativnom sistemu Android 4.1.2, koji je instaliran uz vlasnički korisnički interfejs kompanije Huawei - Emotion UI. Proizvođač je gotovo sve standardne stavke Android softvera promenio i zamenio ih svojim. U stvari, Emotion UI – je punopravni konkurent najnovijim verzijama TouchWiz i HTC Sense interfejsa. Kasnije ćemo razgovarati o funkcijama ovog interfejsa.

Desktopovi. Emotion UI koristi koncept desktopa na iOS. Sve ikone aplikacija raspoređene su u samim desktopovima, aplikacionog menija nema. Pored toga, ikone su prerađene u korporativnom stilu, međutim, ikone aplikacija kompanije su potpuno prerađene, dok programi nezavisnih kreatora imaju sivu masku. Zašto je to urađeno nije jasno. Lično, mi smo za korišćenje originalnih ikona. Inače, na brzinu launchera nema pritužbi: glatko prikazivanje je uporediva sa onim kod iOS.

MeWidget. Veliki 5x3 widget koji uključuje sat, daljinsko kontrolisanje vaše muzike, brzo pozivanje kontakta i vremensku prognozu.

Na prvi pogled, izgleda veoma lep i funkcionalan, na primer, možete da promenite mesta widgeta i dramatično promenite njihov izgled.

Međutim, posle nekog vremena shvatite da ima mnogo nedostataka. Prvo, kada kliknete na kontakt kartica se otvara, ali ne pozivate kontakt, drugo, ne možete smanjiti veličinu widgeta, i treće, widget nije dostupan odvojeno, mada ne bismo imali ništa protiv da digitalni sat i vreme budu prikazani kao pojedinačni widgeti.

Lock screen. Omogućava vam da brzo otvorite jedan od tri programa: kamera, dialer i SMS - poruke ili otključavanje ekrana odjednom. Kada slušate muziku na vrhu pojavljuje se widget u obliku daljinskog upravljača.

Status bar. U gornjem delu su tasteri bežičnih interfejsa. Ako želite, možete da promenite njihov prioritet. Nasuprot tome, Status bar u TouchWiz-u, nema klizač da podesite osvetljenje, a dugi pritisak vas ne vodi u postavke.

Dialer. U tastaturi se mogu pojaviti lokalizovane abecede.

Ali ekran za pozivanje nas je veoma uznemirio. Zamislite da držite u ruci ogroman smart telefon sa ekranom dijagonale 6.1 inča, neko vas poziva i slika čoveka pojavljuje u malom prozoru sa leve strane. Zašto to? Za šta? Čime su bili vođeni programeri? Nije jasno.

Tastatura.Vlasnička Emotion UI tastatura je vrlo slična onoj iz HTC Sense. Veliki, svetle boje pozadine tastera, i isti nedostatak dodatnih znakova kada je reč o lokalizaciji. Inače, tastatura može uključiti da je koristite jednom rukom.

Teme. Možete preuzeti i instalirati posebne „pakete“ koji uključuju kompletnu kustomizaciju, od izgleda ikona i zaključati pozadinu ekrana i zvuke zvona.

Emotion UI ostavlja pomešana osećanja: sa jedne strane ima puno zanimljivih rešenja, iste tastere na statusnoj traci i podršku jednog broja nezavisnih tema. Sa druge strane, želeli bi da vidimo sve ove dodatke pre gašenja „dodira“. Uostalom, neki dodaci su kontroverzni ili negativni. Na primer, nekome se ne sviđa odluka da svi programi budu locirani na vašem desktopu, i naravno ekran za pozive sa malom slikom je veoma frustrirajući.

Performanse

Smart telefon je baziran na kompanijinom sopstvenom quad core HiSilicon K3V2 procesoru koji radi na 1,5 GHz, grafičke kartice - Immersion.16. Uređaj poseduje 2GB RAM-a, 8 GB internog skladišnog kapaciteta (4.8 GB dostupno korisniku), podržava memorijske kartice kapaciteta do 64 GB.

Mala količina interne memorije može imati negativan uticaj na brojne igre sa velikim kešom, koji biste mogli da instalirate na uređaju, ali kao što je slučaj sa tasterima na ekranu, Huawei je uspeo da elegantno izađe i iz ove situacije. U sekciji podešavanja „Memory“ može da se zameni interna memorija za memorijsku karticu.

Pročitali som nekoliko komentare kolega na temu toga šta procesor kompanije Huawei ne radi dobro sa igrama, ali u našem uzorku problema sa igrama nije bilo. Čak i zahtevni naslovi kao što su NOVA 3, NFS : Most Wanted i Real Racing 3 su radili glatko i bez ikakvih zastoja.

Što se tiče svakodnevnih zadataka kao što su surfovanje internetom ili korišćenje Twitter-a, na rad smart telefona nemamo pritužbi: sve brzo radi, glatko i bez ikakvih zastoja.

Trajanje baterije

Smart telefon poseduje neuklonivu bateriju kapaciteta 4050mAh. Proizvođač tvrdi da će uređaj raditi savršeno dva puna dana. I to je tako. U svakodnevnom režimu rada (pola sata interneta, pola sata Twittera, uključenu sinhronizaciju, dva sata gledanja videa uz maksimalno osvetljenje) baterija smart telefona je savršeno trajala puna dva dana.

Dok čitate (10 % osvetljenosti, režim „Airplane“ je uključen) baterija je obezbedila 20 sati rada smart telefona 20 sati. Nikada nismo dobili takve rezultate u režimu čitanja.

Režim gledanja HD videa uz maksimalno osvetljenje ispraznio je bateriju za 7 sati.

Generalno, sa autonomijom rada Huawei Ascend Mate modela sve je u redu, i ovo je jedan od najdugotrajnijih smart telefona.

Gledanje videa i čitanje

Mate je savršen kao portabl video plejer. Ogroman, prema standardima smart telefona, ima pozitivan efekat zadovoljstvo gledanja. Skoro ne morate da zamarate oči, možete udobno gledati čak filmove sa titlovima. Problemi sa kodecima i video formata su takođe prisutni a od strane uređaja su podržani sledeći formati: MP4, MKV i AVI, i sledeći kodeci: H.264, Xvid, DivX, VC1, kao i audio kodeci: MP3, FLAC, AC3, DTS (ne svi video fajlovi). Za lako gledanje video sadržaja dovoljno osvetljenje je 80-90%.

Mate takođe nudi čitanje sa zadovoljstvom, maksimalna osvetljenost je pogodna za javni prevoz, minimum - za čitanje u mraku.

Kamera

Smart telefon ima dve kamere: 8 MP glavnu i 1 MP prednju. Snimci sa glavne kamere nisu loši, mada ne tako dobro kao kod Galaxy S4 i iPhone 5. Brzina snimanja i fokus je na nivou savremenih glavnih modela. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 1080p. Primere fotografija i video klipova možete videti ispod.

Prednja kamera podržava video pozive preko Skype servisa, kvalitet slike je tipičan za uređaje koji pripadaju segmentu kojem pripada i ovaj model.

Povezivanje

Mobilne mreže - Telefon radi u okviru mobilnih mreža 2G (GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz), i 3G (900/2100 MHz).

Wi-Fi (b / g / n) - Pored uobičajene frekvencije od 2.4 GHz uređaj podržava i rad u frekvenciji 5GHz, ali prilikom testiranja smart telefon nije mogao da se poveže korišćenjem te frekvencije. U podešavanjima možete omogućiti „distribuciju“ od mobilnog interneta putem Wi- Fi, kao i iskoristiti prenos fajlova preko Wi-Fi Direct.

Bluetooth 4.0 - podržava sve popularne formate uključujući A2DP.

GPS - prvo pokretnaje traje oko 5 sekundi.

Zaključak

Na kvalitet glasa nema pritužbi: Vi i vaš sagovornik možete čuti jedni druge savršeno.

Troškovi uređaja velikoj meri zavise od prodavca. Za novac koji treba izdvojiti za ovaj model dobijate pametni telefon sa ogromnom dijagonalom ekrana i ništa manje dugim trajanjem baterije, napravljen u jednostavnom stilu. Među nedostacima, mi bismo napomenuli malu nesavršenost implementacije Emotion UI i cenu.

Glavni konkurent Huawei Mate modelu je Samsung Galaxy Note II. Ako uporedimo ove dve jedinice, na strani Note II su najbolja kamera podrška za olovku, zajedno sa vlasničkim softverom, kao i moć brenda. Prednosti Mate modela su: velika dijagonala ekrana, interesantna rešenja potencijalnih problema (tasteri na ekranu i zamena glavne memorije za karticu), kao najbolji materijali kućišta. Mate se ne oseća u ruci kao plastična igračka. Tip matrice tipa Note II i Mate ne bismo razmatrali kao plus ili minus, jer neki ljudi više vole SuperAMOLED, a neki IPS matricu.

I naravno, razlika u ceni je takođe važan faktor, ali je ona subjekat promena kako vreme prolazi.

Još jedan konkurent iz Samsunga - model Galaxy Mega 6.3. Ali, kao što je navedeno u prikazu modela Mega 6.3 ovaj model je pozicioniran totalno drugačije.

Da budemo iskreni, stvarno nam se dopao model Mate: strogi izgled, prijatna na dodir zadnja strana, ogromna veličina ekrana i dobra IPS matrica, zajedno sa mnogim zanimljivim softverskim rešenjima stvorili su pozitivan utisak kada je reč o ovom uređaju. Međutim, za novac koji treba izdvojiti za ovaj model mnogi su skloni da radije kupe note II model na crnom tržištu. Po našem mišljenju ako Huawei snizi još malo cenu ovog modela on će biti odličan izbor za one koji traže uređaj sa velikim ekranom, dugim trajanjem baterije i kvalitetnim kućištem.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024