Xperia Z Ultra 2013
2013. godina
6.4" LCD, 68.3% body
7% 800, Android 5.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3050 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Z Ultra C6833
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Z Ultra C6833. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Z Ultra C6833 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia Z Ultra

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Dock za punjenje
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Ovaj prelepi Sony smart telefon odlikuje ekran dijagonale 6.4" koji je bolji od svih Xperia, tanak je i odlikuje ga podrška za LTE.

Dizajn, konstrukcija

Koji je najprikladniji način da se nosi Sony Xperia Z Ultra? Uređaj, pre svega, odlikuje impresivna veličina. Oni koji po prvi put vide ovaj smart telefon reaguju na isti način – začude se zbog njegove veličine i shodno tome komentarišu. Njegove dimenzije su 92.2 x 179.4 x 6.5mm, a težak je 212 grama. Moguće je nositi ga u prednjem džepu farmerica, ali će biti veoma teško sesti. Nošenje pozadi je donekle jednostavnije, ali je potrebno svaki put izvaditi telefon iz džepa kada poželite da sednete. Ukoliko razmišljate o kupovini ovog modela, onda morate znate da ćete ga najčešće nositi u torbi ili unutrašnjem džepu jakne, što je najbolja opcija.

Što se tiče dizajna, u pitanju je klasični Sony stil. Jasno je da je uređaj odlično zaštićen od prodiranja vode, pa bez problema možete nositi Z Ultra sa sobom na tuširanje. Sa druge strane, svaki put kada budete morali da punite telefon, moraćete da skidate poklopce, što može biti zamorno, a tu je i magnetni konektor za punjenje u okviru postolja, a na njegovu upotrebu neophodno je navići se. Ponekad postavljanje ne ide onako kako treba pa nije uvek jasno da li je uređaj u pravoj poziciji. Moguće je pomeriti plastični deo u centru dock-a za punjenje Z1, ali ne treba ga vaditi. Kompanija ovoga puta nije obezbedila stereo slušalice, i to je potez koji je ostao bez objašnjenja od strane proizvođača. Naravno, korisnici mogu koristiti svoje slušalice. Na žalost, model koji se isporučuje sa Sony Xperia Z ne prodaje se posebno, a njihova upotreba se preporučuje sa modelom Z Ultra.

Sa prednje i zadnje strane postavljen je tanak film i na njemu su vidljive ogrebotine. Postoji mogućnost da se logo kompanije Sony skine usled upotrebe, što je nešto što se velikom broju korisnika ne bi dopalo.

Kvalitet izrade je odličan, ivice su izrađene od aluminijuma, tako da je tradicija nastavljena i u okviru ovog modela. Sa zadnje strane nalazi se sočivo kamere, NFC senzor, nema blica pa fotografije načinjene ovim modelom ne odlikuje visok kvalitet. Aluminijumski taster sa desne strane je jednostavan za upotrebu, prilagođen za upotrebu palcem dok se nešto ispod nalazi taster za kontrolu jačine zvuka. Uprkos veličini, aparat se najčešće koristi za pozivanje, pri čemu se slobodno može koristiti prislonjen na uho uz pridržavanje ramenom. Iznad ekrana nalaze se prednja kamera, kao i senzori blizine i osvetljenosti. Sa leve strane nalazi se microUSB konektor za punjenje i sinhronizovanje, dok se sa desne strane nalaze 3.5mm priključak za koji nije predviđen poklopac, pa ukoliko se ovaj priključak koristi nakon potapanja u vodu, ne treba odmah koristiti konektor. Nije poznato zbog čega nije postavljen poklopac. Ispod se nalazi slot za SIM karticu, slot za memorijske microSD kartice, a obezbeđena je podrška za kartice kapaciteta do 64GB. Odluka kompanije Sony da nema nikakvih ograničenja po pitanju memorije, zaista je odlična.

Glavno pitanje koje se postavlja je, zašto bi nekome trebao Z Ultra model. Pitanje je prilično teško za veliku većinu vlasnika Z Ultra aparata. Mnogo je onih kojima se dopada Apple tablet ali su suviše lenji da ih nose, ne samo običan iPad već i iPad mini model. Ono što je potrebno jeste veći ekran, pre svega zbog čitanja a onda i zbog fotografisanja. Druga stvar, pretraživanje je daleko ugodnije nego na iPhone uređaju. Treće, na putovanjima je moguće zameniti smart telefon za tablet. Ukoliko vas se to ne privuče, onda je potrebno da znate da ovaj uređaj nije za svakog. Naročito nije za one koji često kupuju i koji temeljno upoređuju mere za i protiv, pre nego što odaberu najbolji model. Z Ultra model odlikuje dobra kamera, kao i kod Samsung Galaxy Note 3, tu je i poklopac baterije sličan skin-u i mnogo toga još. Šta je to što odlikuje Z Ultra? Pre svega dizajn, 4G podrška, velika brzina i činjenica da se korisnici veoma lak naviknu na njega.

Mnogi pitaju da li se kupovina isplati. Jedna stvar je sigurna, ono što kupce može odvratiti od kupovine jesu dimenzije aparata, ali uvek će po sredi biti impulsna kupovina.

Aparat je dostupan u tri boje – crna, bela i ljubičasta. Aparat odlikuje tradicionalni Sony stil, dok otisci sa zadnje strane ne mogu tako lako primetiti kod belog modela, kojeg proizvođač preporučuje, kao što je to slučaj sa crnom varijantom.

Zvučnici nisu suviše glasni, naročito ukoliko želite da vršite pozive, kao kod Xperia modela.

Ekran

Sony Xperia Z Ultra model odlikuje jedan od najboljih ekrana među Xperia modelima, što je veoma dobro, naročito ako koristite Xperia Z ili planirate da pređete na Z1. Kakav utisak odaje upotreba Z Ultra modela? Podseća na Apple proizvode zahvaljujući odličnoj slici, boje su odlične a prikaz je kristalno jasan. Boje ne blede pri direktnim sunčevim zracima, ali je dodatno osvetljenje neophodno.

Aparat odlikuje ekran veličine 6.4“ uz rezoluciju ekrana 1920 x 1020 piksela. Ovo je odličan ekran ali se postavlja pitanje da li je moguće izvršiti optimizaciju Android-a za Sony za ovaj ekran? Samsung je to uradio na daleko bolji način, barem kada je reč o poređenju sa Mega budući da postoji neki neobičan osećaj, kao da je Galaxy blago povećan, dok se za Z Ultra stiče u potpunosti drugačiji osećaj. Ikone na ekranu izgledaju male, a isto važi i za programe. Ne treba zaboraviti da Mega ima sopstveni korisnički interfejs, ali je i Sony mogao da uradi nešto po tom pitanju. Ovo nisu ozbiljni nedostaci operativnog sistema, već samo upada u oči.

Ekran je zaista veoma dobar, a ekran modela Z1 inferiorniji je u odnosu na Z. Kod Z Ultra modela tako nešto nije primećeno. X-Reality tehnologija ne pruža velike prednosti iako je osmišljena tako da unapredi kvalitet fotografija i video prikaza, ali čini se da ona više služi u marketinške svrhe nego što nudi neke prednosti.

Moguće je korišćenje olovke za pisanje po ekranu. Takođe je moguće beleženje beleški, a olovka se može koristiti i prilikom kucanja SMS poruka. Sa leve strane bara nalazi se odgovarajući indikator a engleski jezik podržan je po podrazumevanom podešavanju, dok je za korišćenje drugih jezika potrebno preuzeti odgovarajući paket. Ova opcija odlično radi ali mnogo toga zavisi od rukopisa.Ono što takođe treba uzeti u obzir jeste činjenica da je veliki broj korisnika gotovo „zaboravio“ da piše pa će tastatura sigurno biti češće korišćena. Program „Outline“ pamti umesto vas i služi za unošenje beleški, ništa više. Ova funkcionalnost dostupna je i u okviru Samsung Galaxy Note modela. Sony je odlučio da pored olovke obezbedi i nekoliko specijalnih programa: ukoliko želite olovku možete koristiti za pisanje beležaka a ako ne želite, „Outline“ ne morate nikada da pokrenete. Oba pristupa su ispravna, a najbolje da isprobate oba pre neko što se odlučite za kupovinu.

Performanse

Ovaj model koristi platformu Qualcomm MSM8974, koja se sastoji od quad core procesora sa brzinom radnog takta od 2.2 GHz, za grafiku je odgovoran Adreno 320 čip. Uređaj poseduje 2 GB RAM memorije, 16 GB instalirane memorije, od čega korisnik može da koristi oko 11 GB. Operativni sistem je Android 4.2.2. Uređaj je brz, a podaci Antutu testa mogu da se vide na slikama. Smart telefon može lako da se izbori sa bilo kojom aplikacijom sa Play Store, a kao što se uvek dešava, Sony nije oklevao da stavi neke od svojih programa. Zašto je potreban Sociallife, nije nam poznato. Prisutni su večiti Track ID, nepotrebni antivirus McAfee Security, pretraživač datoteka File Comander, Office Suite paket za pregled dokumenta. Obratite pažnju na Xperia Privilege, postoje razne vrste popusta za vlasnike Xperia telefona, uključujući i brendiranu opremu. U okviru pozadinske slike na ekranu u meniju postoji dodatni panel za navigaciju sa kategorijama, na primer, najpopularniji programi. Takođe, možete da nastavite da preuzimate iz Play Store prodavnice ili Sony Select (u Xperia Privilege postoje popusti za kupovinu softvera u prodavnici aplikacija kompanije ). Imajte na umu na vašem desktopu, možete instalirati šest plus četiri ikone. Ako pogledate snimke sa ekrana, videćete da smo skinuli sve widgete i druge nepotrebne detalje što je jasan znak da je vlasnik dugo bio čvrsto u dobrim odnosima sa tehnikom koju nudi Apple. Da biste otključali ekran, potrebno je da povučete prst gore ili dole, šteta je što ne postoji funkcija kao kod Xperia tableta, kada možete kucnuti prstom preko ekrana da biste ga aktivirali. Još jedan pogled na set programa na glavnom meniju. Moramo pomenuti da je prisutan FM radio, iako ga nikada nismo koristili tokom testiranja vodio – koristili smo SoundCloud ili muzički plejer. Uzgred, kalkulator je veoma zgodan, sa veoma velikim tasterima, odnosno većinom za jednostavne proračune. Možete reprodukovati bez konvertovanja filmove u AVI, podržani su FLAC, OGG, WAV formati iako većina ljudi nije zainteresovana.

Kamera

U pitanju je kamera rezolucije 8 megapiksela, uz postavke koje su tipične za Sony, kvalitet se može tolerisati, ali ono što moramo da naglasimo je da ova kamera može da se koristi u kombinaciji sa Instagramom, ali ništa više. Malo je teško da se fotografiše obzirom na dimenzije uređaja, a uređaj nije udoban za držanje pri snimanju. U principu, Z Ultra nije posebno dizajniran za fotografiju - ne mislimo da će to vlasnicima biti problem. Video snimanje je u HD rezoluciji, slikanje u mraku ne radi, jer nema blica. Prednja kamera je 2MP rezolucije i može se koristiti za Skype.


Primer video klipa (MP4, 33 MB) >>>

Muzika

Želeli bismo da ovde napomenemo da su slušalice koje su isporučene sa Sony Xperia Z/ZL, slušalice oznake EX – 300. Zvuk je veoma dobar i sa osnovnim plejerom, i sa svim raznim vrstama aplikacija, kao što su SoundCloud. Jačina zvuka je viša nego kod modela Z i uopšte zvuči odlično.

LTE

Napominjemo da neki primerci Z Ultra modela koji su na crnom tržištu ne podržavaju LTE. Razlika u ceni je značajna, ali korisnik zaista odlučuje šta mu je potrebno. Testirali smo model C6833, koji nudi samo LTE podršku, a broj modela možete videti u settings meniju “About Phone“. Postoji još i verzija oznake 6802 za CIS, ali ona ne podržava LTE.

Trajanje baterije

Uređaj koristi bateriju kapaciteta 3.000 mAh, pri čemu proizvođač tvrdi da uređaj nudi trajanje baterije od oko 14 sati razgovora (GSM ), do 7 sati video reprodukcije, 110 sati reprodukcije muzike. Naš test primerak je ponekad ostvario dva ili tri dana trajanja baterije. Jasno je da je ovo odličan uređaj, koji nudi impresivne performanse. Na primer, kada smo u Berlinu prilikom testiranja koristili Z Ultra kao pristupnu tačku, kao navigator za pretraživanje (ne govorimo o Instagramu), baterija je trajala oko dva dana. Pristupna tačka je bila uključena sve vreme, ostale funkcije se koriste sa vremena na vreme. U ovom slučaju, Sony Xperia Z1, koji koristim kao glavnu jedinicu tokom vikenda, se prazni za jedan dan, ako ne i ranije, već oko šest sati uveče. U principu, sa trajanjem baterije modela Z Ultra sve je normalno, ne možemo da se žalimo po tom pitanju. Preporučujemo da uključite Stamina režim, ali isto tako želimo da vas podsetimo da ako planirate da Sony Xperia Z Ultra koristite kao svoj osnovni smart telefon, budite spremni da nosite spoljnu bateriju. Više poziva, više uključenih prikaza na ekranu znači manje vremena.

Dostupna je kožna futrola sa ugrađenom 3000 mAh baterijom, mada ona nije na listi raspoloživih dodataka. Na fotografiji možete videti kako izgleda ovaj mali ali teški deo dodatne opreme. Postoje magnetni konektori poklopca koji može da se koristi kao postolje. Pristup svim kontrolama je moguć, a pozadi postoji otvor za kameru. Još jedna od interesantnih stvari, je da u gornjem levom delu olovka može da se koristi za beleške. Ukratko, ovde imamo priliku da vidimo Sony uređaj u svoj njegovoj slavi.

Zaključak

Naravno, u konkurente modelu Sony Xperia Z Ultra moraju da se ubroje modeli kao što su Samsung Galaxy Note 3 i Galaxy Mega - da i ne govorimo o drugim fabletima manje poznatih kompanija. Prednosti Mega modela u odnosu na Z Ultra model su svetliji prikaz, bolje optimizovan operativni sistem za veličinu ekrana, ali generalno dizajn je lošiji. U okviru modela Note 3 je sve bolje organizovano da se radi olovkom, što je odlično za kreativnije korisnike. U pogledu tehničkih karakteristika Note nudi više, za one koji su zainteresovani za ovu vrstu poređenja. Poseduje bolju kameru, više RAM-a, i tako dalje. Dizajn će se nekome dopasti kada je reč o jednom uređaju nekome dizajn onog drugog. Nama lično se više sviđa Note 3, pri čemu kompanija pokušava da pobegne od uobičajenih oblika, materijala.

Model Sony Xperia Z Ultra se može naći po ceni koja je nešto niža od modela Note 3, ali u zavisnosti od paketa, ovaj model može da negde bude i malo skuplji od pomenutog uređaja. Glavno pitanje je ipak da li je moguće je porediti ovakve egzotične uređaje? Note 3 poseduje manji ekran, 5.7“ u odnosu na 6.4“ za Sony fablet. Moramo reći da je Note 3 mnogo više kao običan smart telefon, ali i Z Ultra je na samoj ivici između dve kategorije i zadržava sve osobine smart telefona. Ovaj model ima lošiju kameru, ekran nije toliko svetao, ali i dalje poseduje dobro kućište koje ga štiti od vode, što možda ne izgleda kao jak argument za potrošača. Sve je bilo dobro sa performansama, ali operativni sistem nije tako dobro optimizovan za veliki ekran. Postoji LTE, iako mnoge jednostavno nije briga za to. Dizajn je veoma atraktivan, crna ploča sa aluminijumskim krajevima.

Teško je dati odgovor koji bi uređaj pre kupili. Sony Xperia Z Ultra se kupuje impulsno. Ako želite Sony i često posećujete prodavnicu kompanije, onda nećete morati da učite o magiji koja karakteriše Sony uređaje. Kada ga prvi put uzmete onda počinjete da shvatate. Neko će reći, da je uređaj malo skup za impulsnu kupovinu - ali to je veoma subjektivno pitanje. Ako pristupate kupovini otvorenog uma, prvo bismo preporučili da isprobate u prodavnicama modele Note, Mega i Z Ultra i da tu odlučite šta vam bliže. Nama lično je bliži dizajn i ekran koji nudi Sony. Preporučujemo da isprobate ovaj proizvod unapred, nadajući se da Z Ultra 2 (ako ga bude bilo) će imati bolju kameru i blic, da će poboljšati optimizaciju operativnog sistema.

Sa druge strane, ima i onih kojima ne bismo preporučili kupovinu ovog uređaja, jer to će biti glupo bacanje novca za njih. Ako ste bukvalno odrasli zajedno sa iPad Mini i iOS, onda Z Ultra neće biti adekvatna zamena jer Android nije tako lako prihvatiti. Možete da budete privučeni gracioznim kućištem, ali ono što je unutra, će se pretvoriti u horor - pogotovo ako vam je ovo prvo iskustvo sa Androidom.

Možda su nekim od naših zaključaka ne slažete, ali ovaj uređaj nam se iskreno dopao i teško je biti potpuno objektivan.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024