P700i 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Lenovo P700i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo P700i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo P700i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Lenovo P700i

Moglo bi se reći da je kompanija odlučila da testira tržište sa dva modela – 5“ S880 i P700i koji testiramo ovoga puta.

Osnovna karakteristika modela, po našem mišljenju je veliki kapacitet baterije od 2500 mAh, što je parametar koji izdvaja ova model u odnosu na većinu smart telefona bezličnog segmenta srednjih cena.

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Fabrički punjač
  • USB-microUSB kabl (koji je deo punjača)
  • Žične slušalice
  • Garancija

Izgled, kontrole, dizajn, izrada

Reći nešto posebno o izgledu modela P700i nije lako. Reč je o uobičajenom 4“ smart telefonu sa zaobljenim uglovima koji se jedino možda izdvaja po tankoj plastičnoj traci boje srebra koja izgleda kao da je metalna.

U prodaji će biti dve verzije modela P700i i to u crnoj i beloj boji. Napominjemo da je bela, po našem mišljenju, mnogo lepša.

Veći deo prednje strane uređaja zauzima ekran a iznad njega su sočivo prednje kamera, senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, kao i slušalica prekrivena mrežicom.

Ispod ekrana je smešten mikrofon i blok tastera osetljivih na dodir: „Menu“, „Home“, „Back“ i „Recent Applications“. Tastere karakteriše belo pozadinsko osvetljenje, koje je skoro nevidljivo u jako osvetljenoj prostoriji, ali savršeno da vidite tastere u mraku. Blok od četiri tastera iz nekog razloga nas podseća na stare smart telefone, kao što je Desire HD, jer većina novih modela poseduje tri tastera umesto četiri.

Sa desne strane su taster kontrole jačine zvuka i poseban taster za pokretanje kamere. Taster za regulisanje jačine zvuka je gotovo uronjen u kućište, pa napipati ga u mraku jeste problematično i njegovo pritiskanje se jedva oseća. Međutim, taster za pokretanje kamere ima mali obod i kada se pritisne, čuje se meki klik. Njegovo zadržavanje pokreće kameru (samo kada je ekran uključen). Iznenađujuće je da je kod ovakvog jeftinog uređaja proizvođač nije izbacio ovu za mnoge važnu karakteristiku.

Sa gornje strane možete videti 3.5mm priključak za slušalice, microUSB ulaz i taster za uključivanje. Ovaj poslednji karakteriše kratak pritisak, potrebno je da klikne za šta morate uložiti mali napor.

Zadnja strana je napravljena od mat plastike, rebraste, prijatne na dodir i otporna je na ogrebotine. Od elemenata su prisutni sočivo 5MP glavne kamere i mreža zvučnika. Napominjemo da je jačina eksternog zvučnika vrlo visoka, pri maksimalnoj jačini on se savršeno čuje čak i u bučnom okruženju.

Smart telefon poseduje uklonivi poklopac i ukoliko želite da ga uklonite morate da povučete mali žleb u dnu uređaja.

Ispod poklopca zadnje strane kriju se konektori za dve SIM kartice (P700i radi sa normalnim SIM karticama, a ne sa microSIM) i slot memorijske kartice (podržava kartice do 32GB). Položaj konektora je vrlo neobičan, SIM kartice su instalirane jedna na drugoj, a ispod njih se već nalazi memorijska kartica.

Bili smo prijatno iznenađeni kvalitetom izrade modela P700i, smart telefon je odlične izrade, nema nagoveštaja zazora i škriputavih zvukova.

Dimenzije

U odnosu na većinu konkurenata P700i izgleda dosta debelo. Prvi put kada smo došli u susret sa ovim uređajem bili smo neprijatno iznenađeni njegovom debljinom, posebno posle Galaxy S3 i LG Optimus L9, koji su iste mase, da bi onda se pojavio P700i sa 30 grama većom masom. Ali, nakon nekog vremena se naviknete na ove dimenzije i one prestaju da vas nerviraju. Ako govorimo o udobnosti držanja uređaja u ruci, nema sumnje 4“ model nakon većih 4.7“ uređaja se oseća u ruci veoma kompaktno i lako možete jednom rukom dostići do bilo koje ivice ekrana.

Poređenje sa modelom Galaxy S3

  • Lenovo P700i - 125,6 x 64,6 x 12.8 mm i masa 162 grama
  • Fly IQ440 - 124.5x64x12.8 mm, masa 173 grama
  • Philips Xenium W732 - 126.4x67.3x12.3 mm, masa 169 grama

Ako obratite pažnju na konkurenciju uvidećete da su uređaji slične debljine i mase.

Ekran

Smart telefon koristi 4“ ekran rezolucije 800x480 piksela (WVGA). Tip matrice je IPS Podržan je multitouch do pet istovremenih pritisaka. Ekran je prekriven zaštitnim staklom sa oleofobskim slojem. Ekran modela P700i se prlja standardno, ali je lako da otiske prstiju obrišete mekom tkaninom. Sa druge strane prevlačenje prsta preko ekrana nije udobno kao, na primer, kod modela Galaxy S3, i da budemo iskreni, ne možemo da kažemo sa čim je to povezano.

Korišćenje IPS matrice ekrana kod modela P700i pruža odlične uglove gledanja i dobar nivo osvetljenosti. Međutim, ovakva dijagonala već dovodi do primetne pikselizacije. Iskreno, ne znamo šta je razlog, jer recimo kod modela Desire HD sa SLCD ekranom iste rezolucije pikseli su jedva vidljivi. U principu, uređaj ima pristojan ekran, koji je savršen za čitanje uz minimalnu osvetljenost i gledanje video snimaka.

U okviru ovog modela postoji i senzor ambijentalnog osvetljenja, na njegov rad nema pritužbi, u većini slučajeva pokazuje ispravan nivo osvetljenosti.

Operativni sistem

Smart telefon koristi Android 4.0.4 operativni sistem i nekoliko dodataka kompanije Lenovo. O operativnom sistemu smo već sve rekli, tako da ću se fokusirati na brendirane dodatke.

Launcher. Lenovo je odlučio da doda svoj launcher u firmware, pri čemu on podseća na Go Launcher Ex. Ovaj launcher dodatak možete dodati ne samo iz menija aplikacija, već i preko dugog pritiska. Dodaci su iz nekog razloga nazvani „mini aplikacije“. Launcher takođe podržava više tema. Kada dodajete aplikaciju vašem desktopu, možete da izaberete više oznaka odjednom i kada kreirate direktorijum on odmah može da se popuni potrebnim aplikacijama.

Widgeti. U startu, imate veliki broj brendiranih widgeta, među njima je i „Clower“, veliki 4x3 widget sa pet aplikacija (prostor i prečice aplikacija se mogu konfigurisati), dva widgeta za beleške i widget video plejera, widget galerije i za čuvanje sadržaja.

Dialer. U svom blago nadgrađenom biraču brojeva Lenovo je posebno dodao neka netipična slova na numeričkoj tastaturi. Pored ovoga, to je standardni dialer verzije od 4.0.

SMS. Apliakcija za SMS poruke je takođe blago redizajnirana.

Pretraživač. On nas je podsetio malo na MIUI verzije 2.x. Prvo, zbog činjenice da su nove kartice prikazane na vrhu pretraživača, a drugo zbog prikaza preko celog ekrana.

Menadžer fajlova. Jednostavan pretraživač sa brzim prikazom svih fotografija ili video fajlova, kao i vaših dokumenata.

Status bar. dodaje tastere za lako uključivanje/isključivanje bežiččnih interfejsa.

Lično, dodaci kompanije Lenovo nas nisu oduševili. Na primer, na radnoj površini kada otvorite meni prikazuju se skraćenice. U meniju aplikacija dodaci iz nekog razloga se nazivaju mini aplikacije, ali ono što najviše smeta je crvena traka koja se pojavljuje u gotovo svim programima. Zašto je ona potrebna - nije jasno. I naravno, stvar koja remeti kvalitet uređaja je lokalizacija koja nije uvek srećno urađena..

Performanse

Smart telefon je baziran na dual-core procesoru MTK MT6577 radnog takta 1GHz, grafičkom akceleratoru - PoverWR SGX 531, pri čemu poseduje 512 MB sistemske memorije, dok je kapacitet interne memorije za skladištenje 4 GB. Korisnik na raspolaganju ima 1.5GB slobodnog prostora pri čemu su takođe podržane microSD memorijske kartice.

Kapacitet dual core procesora je dovoljan za skoro sve zadatke, bilo da je reč o surfovanju internetom ili zahtevnim igrama. Međutim, u prošlosti bi teško mogli da igrate ovakve igre jer su one ranije učitavane u internu cache memoriju, čiji kapacitet je kod modela P700i vrlo mali.

Trajanje baterije

Smart telefon poseduje uklonivu litijum - jonsku bateriju kapaciteta 2500 mAh. Iznenađujući kapacitet za takav uređaj. Rezultati trajanja baterije modela P700i su zaista impresivni.

Prilikom čitanja uz jačinu osvetljenja od 10% i uključen Airplane režim, baterija traje 13.5 časova.

Pri video reprodukcji uz maksimalnu jačinu osvetljenja baterija traje 8 časova.

Uz svakodnevno korišćenje smart telefona baterija je obezbedila dovoljno kapaciteta za tri dana. Ovo uključuje (po danu) jedan čas čitanja, jedan čas upotrebe Twittera i proveru e-pošte i sat slušanja muzike. U intenzivnijem režimu do večeri ćete imati oko 30% kapaciteta baterije još na raspolaganju. U principu, uprkos prisustvu dve SIM kartice, P700i je jedan od Android smart telefona koji je ponudio najduže trajanje baterije.

Takođe,uređaj ima poseban režim za uštedu energije. On pokazuje približno vreme trajanja baterije na različitim opterećenjima, a ima nekoliko predefinisanih režima.

Čitanje i video

Dostupnost IPS matrice i baterije dugog trajanja omogućavaju da lako koristite svoj smart telefon kao handheld čitač. Kada čitate je jedva primetna pikselizacija.

Uređaj bez problema reprodukuje video rezolucije do 720p. Smart telefon je odličan po ovom pitanju i pored standardnih kodeka su takođe podržani xvid i dodatni kodeci koji omogućavaju reprodukciju mkv i avi fajlova. Video u 1080p rezoluciji može da se reprodukuje korišćenjem softvera MX Player, ali će biti seckanja.

Bežično povezivanje

Wi-Fi (b / g / n) - na modul nismo imali žabi. Podrđžava takođe u WiFi Direct i Wi-Fi router.

Bluetooth 2.1 - podržava sve standardne profile uključujući A2DP.

GPS - prvo pokretanje se izvodi za oko 50 sekundi.

Rad sa dve SIM kartice

Uređaj podržava dve SIM kartice, jedna će raditi u mrežama 3G/2G, druga samo u 2G. Za rad sa dve SIM kartice u smart telefonu postoji poseban odeljak. U njemu, možete da podesite podrazumevanu karticu za pozive, SMS poruke i mobilni Internet. Takođe možete promeniti boju indikatora i imena kartice za jednostavnije snalaženje.

Ako želite, možete brzo da se prebacite na upotrebu mobilnog Interneta na drugim karticama, pri čemu morate koristiti taster „Data Transmision“ na statusnoj traci.

Na rad sa dve SIM kartice nemamo nikakve pritužbe.

Zvuk

Teško je oceniti kriterijum kao što je kvalitet zvuka, ali u slučaju modela P700i je važno napomenuti jednu od njegovih karakteristika. Kada radite sa žičnim slušalicama (osim onih iz prodajnog pakovanja) kvalitet zvuka se značajno pogoršava, pa je očigledno da je povezan sa specifičnostima konektora. Ako planirate da koristite P700i sa svojim sopstvenim slušalicama, preporučujemo da pre kupovine testirate rad uređaja sa takvim slušalicama.

Kamera

Uređaj ima dve kamere 0.3MP napred i 5MP kao glavnu pozadi. Kamera sa zadnje strane može da snima video u 720p koristeći 3GP format. Stabilizacija slike je loša, tako da ako snimate u pokretu, video će biti dosta „nemiran“.

Primer video klipa(3GP, 43 MB) >>>

Što se tiče fotografija, ne bi trebalo da mnogo očekujete od ovog uređaja. S druge strane, postoje posebni tasteri za kameru što u velikoj meri pojednostavljuje proces snimanja.

Prednja kamera podržava video pozive za Skype, kvalitet slike je osrednji.

Zaljučak

Na kvalitet prenosa glasa nemamo nikakvih primedbi. Vi i vaš sagovornik možete čuti jedni druge savršeno, a zvučnik vam omogućava da ne propustite poziv čak i na bučnom mestu.

Za novac koji je potrebno odvojiti za P700i dobijate smart telefon odlične izrade, sa podrškom za dve SIM kartice i ogromne baterije. Od minusa, napomenuli bismo loš prevod nekih od stavki menija i crvenu traku u mnogim aplikacijama.

Konkurencija

Fly IQ440. Smart telefon sa sličnim karakteristikama, ali po nižoj ceni. U maloprodaji možete ga naći trećinu nižu cenu u odnosu na P700i. Od minusa, napomenuli bismo nedostatak autofokusa i blica.

Philips Xenium W732. Maloprodajna cena ovog modela je slična ceni modela P700i. Ovaj model ima odličnu kameru za takav uređaj. Međutim, gubi od Lenovo modela kada je reč o performansama, jer koristi single core procesor.

Ako želite da izaberete Android telefon dugog trajanja baterije, preporučujemo da odaberete IQ440, ako je cena važna za vas, ali vam nije bitan kvalitet kamere, birajte W732 ako želite dobru kameru, odnosno P700i, ako vam je važan moćan procesor.

Specifikacije:

  • Korišćeni materijali: plastika (bela i crna boja)
  • Operativni sistem: Android 4.0
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, support for two SIM-cards
  • Procesor: Dual 1 GHz (MTK6577)
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB + microSD
  • Ekran: kapacitivni, 4" rezolucije 800x480 piksela (WVGA)
  • Kamera: 5MP, autofokus, 0.3MP kamera sa prednje strane
  • Dodaci: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, FM-radio
  • Baterija: 2500 mAh
  • Dimenzije: 125,6 x 64,6 x 12.8 mm
  • Masa: 162 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024