Zenfone 4 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Asus ZenFone 4

Iskreno, nismo bili sigurni da manji ZenFone može da bude zanimljiv, jer smo smatrali da je proizvođač štedeo na jednoj od najvažnijih komponenti - ekranu smart telefona. Međutim nakon korišćenja telefona u trajanju više od mesec dana, sa sigurnošću možemo reći da se ovaj model pokazao mnogo zanimljiviji nego što smo očekivali da hoće.

Karakteristike

  • Klasa: uređaj srednje klase
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika meka na dodir
  • OS: Android
  • Mreže: Dual SIM-kartice, jedan radio, podrška za GSM / EDGE, WCDMA (microSIM)
  • Platforma: Intel Atom Z2520
  • Procesor: Dual Core 1.2 GHz
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB (4GB dostupno korisniku), microSD slot memorijske kartice (podrška za kartice kapaciteta do 64 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), konektor microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: 4 inča kapacitivni rezolucije 800x480 piksela (WVGA), automatsko podešavanje nivoa osvetjenosti nije dostupno, postoji oleofobski sloj.
  • Kamera: 5 MP, Video snimanje u rezoluciji 1080p (1920x1080 piksela), nema blica
  • Prednja kamera: 0.3 MP
  • Navigacija: GPS / Glonass (podrška za A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor svetlosti, blizine
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 1200 mAh

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (deo prodajnog pakovanja)
  • Uputstvo za upotrebu

Smart telefon se isporučuje u slatkoj maloj kutiji koja je lepo uređena. Oprema je minimalna, ne uključuje ni slušalice.

Materijali kućišta, kontrole, izrada

Prednja strana uređaja je konvencionalnog izgleda ali kada okrenete ZenFone 4 sa zadnje strane u oči upadaju svetle boje poklopca zadnje strane.

Mi smo za testiranje koristili verziju žute boje koja izgleda sjajno u moru crno-belih prilično dosadnih uređaja. Ukupno, ovaj model će biti dostupan u pet boja.

Veći deo prednje strane smart telefona zauzima četvoroinčni ekran, a iznad njega je mreža slušalice, sočivo prednje kamere, kao i senzor blizine i LED lampica. LED lampica svetli crveno kada se bateirja puni, plavo kada postoji propušten događaj i zeleno kada je jedinica napunjena.

Ispod ekrana možete videti tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Home“ i „Recent Apps“. Razmak između tastera je prilično velik, tako da ponekad može da se desi da promašite taster.

Sa leve strane se nalaze taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje. Oni su postavljeni na takav način da možete da kliknete na njih desnim palcem. Čini se da su možda malo suviše uvučeni ovi tasteri, a možda je problem samo u našem uređaju.

Sa leve strane se nalazi microUSB konektor. Na gornjem kraju nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice. Lično, ne dopada nam se lokacija microUSB porta.

Poklopac sa zadnje strane je ukloniv. Napravljene od meke polu sjajne plastike. Ona je otporna na prljanje, pri čemu otisci prstiju ne ostaju na njoj. Ako je izgrebete ogrebotine će biti vidljive. Da biste uklonili poklopac sa zadnje strane morate da umetnete nokat u žljeb u donjem levom uglu.

Tu se nalazi i glavni zvučnik. On ima pristojnu rezervu jačine snage, a ako ga slušate pri maksimalnoj jačini zvuka, zvuk će biti blago iskrivljen.

Ispod poklopca se nalazi slot za dve SIM kartice formata microSIM, kao i slot memorijske kartice (jedinica podržava kartice kapaciteta do 64GB).

Od pritužbi na izgled modela nemamo da istaknemo ništa osim da su tasteri za uključivanje i jačinu zvuka malo više uronjeni nego što treba. Inače telefon je savršeno izrađen.

Dimenzije

Za početak, pogledajte dimenzije ZenFone 4 modela i njegovih najbližih konkurenata u tabeli ispod.

Visina (mm) Širina (mm) Deblina (mm) Masa (grams)
Asus ZenFone 4 124.4 61.4 11.5 115
Nokia X DualSim 115.5 63 10.4 128
Lenovo A316i 117 63.5 12.2 121
HTC Desire 210 125.7 65 10.5 130
Highscreen Zera F 123.8 63.1 9.9 136

Pre svega, napominjemo da u našem vremenu uređaja sa velikim dijagonalama ekrana kompaktni telefoni su retki, međutim, kao što vidite, oni su i dalje tu, iako proizvođači nekako veruju da mala dijagonala mora biti vezana za jeftine jedinice. Što se tiče dimenzija modela ZenFone 4, sa sigurnošću možemo reći da ovaj model odlično stoji u ruci i pogodan je za korišćenje kako jednom tako i sa dve ruke. Uređaj je lagan i kompaktan. Od minusa napominjemo samo veću debljinu uređaja.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 5s

Ekran

Karakteristike Vrednost
Veličina ekrana 4 inča
Rezolucija ekrana 800x480 piksela
Gustina ekrana 233
Tip matrice TFT-TN
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski premaz Dostupan
Automatsko podešavanje osvetljenosti Nema
Podrška za multitouch Prisutna, do pet istovremenih pritisaka

Kao što vidite, karakteristike ekrana su osrednji, ali hajde da malo udaljimo od suvih podataka i fokusiramo se na lične utiske. Prvo, pod pravim uglom slika na ekranu modela ZenFone 4 je prilično dobra, ali i najmanje odstupanje u pravcu slike dovodi do iskrivljenja i promene boja. Možete da primetite prisustvo oleofobskog premaza, zahvaljujući njemu, uređaj je zgodniji da se koristi. Nema automatskog podešavanja osvetljenosti, iako je sasvim lako da se promeni osvetljenje ručno.

Tradicionalno, uređaj poseduje unapred instaliran ASUS Splendid, koji vam omogućava vam da promenite šemu boja za sebe.

OS

Smart telefon radi na Android 4.3 operativnom sistemu sa vlasničkim korisničkim interfejsom ZenUI kompanije Asus. korisnici navode da su već počeli da primaju verziju 4.4 ali naš primerak još nije dobio update.

Već smo govorili o tome kako izgleda Android 4.4, uparen sa ZenUI korisničkim interfejsom. Ako želite da pročitate nešto o tome postoje zasebni članci.

Performanse

Karakteristike Vrednosti
Čipset Intel Atom Z2520
Procesor dual-core, 1.2 GHz
Akcelerator PowerVR SGX544MP2
Količina RAM-a 1 GB
Kapacitet internog skladištenja 8 GB
Memorijska kartica Prisutna, podrška za zamenu bez isključenja

Svi novi modeli linije ZenFone koriste Intel Atom čipset i najmlađi model nije izuzetak, iako je ovde korišćena najslabija verzija Atoma. Ipak, ovaj čipset nudi dovoljno procesorske snage za brzo rad svih ugrađenih i aplikacija treće strane. Takođe možete igrati većinu igara, ali najzahtevnije neće raditi na maksimalnim podešavanjima.

Trajanje baterije

Karakteristike Vredosti
Kapacitet baterije 1200mAh
Tip baterije Ukloniva Li-Pol
Trajanje baterije pri gledanju HD videa pri maksimalnoj osvetljenosti (airplane mode) 3 sata 11 minuta
Trajanje baterije pri čitanju uz 30% osvetljenosti (airplane mode) 8 časova

Nizak kapacitet baterije je jedan od glavnih nedostataka ZenFone 4. Iskreno, obzirom na debljinu jedinice (11.5 mm) čudi nas da kompanija nije odlučila da implementira bateriju većeg kapaciteta. Jedinica može raditi ceo dan sa jednim punjenjem, ali ne bi trebalo da veoma intenzivno koristite uređaj ako želite da baterija traje do uveče.

Kamera

Smart telefon ima glavnu kameru rezolucije 5MP i prednju kameru rezolucije 0,3MP. Glavna kamera može da snima video u FullHD rezoluciji. Što se tiče kvaliteta slike, on je jasno lošiji nego kod ZenFone 5. Iako postoji većina podešavanja karakterističnih za ZenUI, vidi se da je proizvođač hteo da uštedi na kameri. Međutim, šta možete da očekujete od jeftinog uređaja?

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi prisutan, b / g / n, podrška za Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, verzija 4.0, podrška za sve popularne prifile uključujući A2DP
GPS Startovanje na "hladno" traje oko 10 sekundi
Prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, podrška za dve SIM-kartice
USB On-The-Go Prisutan

Telefon poseduje slotove za dve SIM kartice, ali je radio jedan, pa kad razgovaramo koristeći jednu karticu, druga postane nedostupna.

Zaključak

Kvalitet prenosa glasa je izazvao određene kritike obzirom da su se obe strane žalite na donekle prigušen glas, što dovodi do toga da svog sagovornika ne čujete baš dobro.

Za novac koji je potreban da izdvojite za ovaj model dobijate kompaktan smart telefon sa osrednjim ekranom, ali uz prisustvo oleofobskog sloja, raznih boja kućišta, savršene brzine, podrškom za dve SIM kartice i naravno ZenUI korisničkim interfejsom. Ali za taj isti novac su dostupni brojni konkurenti.

Lenovo A316i. Jeftina jedinica kompanije Lenovo, dosta jeftinija od ovog modela. U ovom slučaju uređaj ima manje RAM-a i interne memorije, lošiji čipset (MediaTek MT6572), korisnički interfejs, nekako je manje prijatan za korišćenje. Međutim, ovaj model je za 50% jeftiniji.

Highscreen Zera F. U pitanju je uređaj koji košta koliko i ZenFone 4 ili malo manje. Ovaj model poseduje IPS matricu, ogoljeni Android i pristojnu brzinu. Ekran nema oleofobski sloj pa je prevlačenje prsta preko ekrana teže.

Poređenje smart telefona Highscreen Zera S i Zera F

HTC Desire 210. Viša rezolucija ekrana, ali manje memorije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024