Galaxy Note Pro 12.2 P900 32GB 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note Pro 12.2 P900 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note Pro 12.2 P900 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note Pro 12.2 P900 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled tableta Samsung Galaxy Note Pro 12.2 (SM-P901)

Prodajno pakovanje:

  • Tablet
  • Punjač sa USB-kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice (3G samo 3G verzija)

Pozicioniranje

Note Pro se razlikuje od standardnih Samsung tableta sa prethodno instaliranim programima i pretplatama na sadržaje, a najveća razlika jeste prisustvo kompletnog Hancom Office paketa koji u potpunosti zamenjuje MS Office i korisnicima omogućava da kreiraju fajlove u matičnim formatu. Tu je takođe i olovka koja omogućava jednostavno kreiranje grafičkih sadržaja rukom, ali se može koristiti i kao alat za poslovne aplikacije i kreativne poslove. Ekran je veličine 12.2-inča, a to je i veličina kućišta. Ovaj uređaj donekle izgleda kao laptop bez tastature, ali ona se može zasebno kupiti. Čitava ideja Android uređaja kao zamene za laptop ne čini se pogrešnom, ali je potrebno još dosta toga da operativni sistem dostigne standardne mogućnosti laptop računara – nepostojanje USB konektora na kućištu, oskudni multitasking, kao i relativno mali broj aplikacija za nestandardne zadatke, jesu neki od nedostataka. Cena jednog takvog rešenja bila bi gotovo ista ili čak i viša u poređenju sa uobičajenim Windows laptop računarima, ali barem bi kompatibilnost bila na boljem nivou. Prema tome, možemo slobodno odbaciti marketinške tvrdnje o tome da ovakav tablet u potpunosti može zameniti laptop, sve dok postoje razna ograničenja i nedostaci platforme.

U Samsung-u kažu da postoje dve mogućnosti primene Note Pro 12.2 – kao kućni multimedijalni tablet, što znači da će korisnici biti u mogućnosti da gledaju video sadržaje, fotografije i drugo preko ovako velikog ekrana, to jest, kompaktnost bi bila žrtvovana u ovom slučaju, što je potpuno opravdano. Ekran ovog uređaja jarko svetli i noću obasjava pola sobe, pa ukoliko u sobi spava još neko, to može biti problem. Druga opcija je korišćenje u poslovne svrhe gde je ovakva veličina ekrana neophodna za udoban rad.

Druga stvar je to što Note Pro 12.2 privlači pažnju ali je to uređaj koji će zabeležiti osrednju prodaju pa ne treba očekivati ništa više od toga – to se odnosi na cenu tableta i naviku korisnika da kupuju kompaktnije uređaje. Kupci trenutno radije biraju uređajima sa dijagonalom od 7 do 8 inča.

Ovaj tablet osmišljen je u analogiji sa kućnim laptop računarima, odnosno, zamenama za desktop računare. To su masivni laptopovi koji se retko nose van kuće a njihove prednosti su veliki ekran i veliki hard drajv. Ovde se radi o potpuno istoj stvari – Note Pro 12.2 dizajniran je za stacionarnu upotrebu, retko ćete ga nositi sa sobom. Ovo treba uzeti u obzir prilikom kupovine i odabira modela. Naročito što postoji veliki broj modela sa manjim ekranom i gotovo istim tehničkim mogućnostima.

Dizajn, veličina, kontrole

Samsung se odlučio za jednostavno pravilo po pitanju boja – bela i crna.

Kada je reč o materijalima, ovaj uređaj je potpuna replika Note 3 modela kod kojeg je korišćena plastika, dok je površina ekrana zaštićena sigurnosnim staklom i gotovo da ne postoji mogućnost da dođe do ogrebotina.

Dimenzije ekrana su 295.5 x 203.9 x 7.95mm a težak je 753 grama (verzija sa 4G, verzija sa Wi-Fi teži manje). Spoljna strana ukazuje na tipično rešenje ove kompanije – uređaj je tanak, ima jedan mehanički taster u sredini, pa se lako može koristiti jednom rukom. Držanje tableta jednom rukom nije nimalo lako, može se desiti da vam ispadne iz ruku. Bilo bi mnogo bolje da je obezbeđena neka vrsta nosača, postolja ali to bi sigurno imalo veliki uticaj na cenu.

Sa desne strane nalazi se slot za olovku koji je standardizovan i identičan je onom kod modela Note 3, a olovka se može ubaciti u slot i bez gledanja na stranu.

Sa gornje strane nalazi se IR port koji se koristi za kontrolu različitih kućnih uređaja, kao što je TV. U meniju je moguće pronaći odgovarajući priključak. On/off taster nalazi se sa leve strane, a tu je i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa leve strane vidljiv je 3.5mm priključak za slušalice. Iznad ekrana nalazi se prednja kamera za video pozive, 2MP, a glavna kamera nudi 8MP na raspolaganje i ima LED blic.

Kod 3G modela, SIM kartica nalazi se sa desne strane a tu je i slot za memorijsku karticu. Tu je takođe i microUSB priključak (USB 3.0).

Ekran

Dijagonala ekrana je 12.2 inča, rezolucija je 2560 x 1600 piksela, što daje 247ppi. Ekran je Super Clear LCD sa Wacom podrškom koja omogućava precizno crtanje. Boje su jasne, pozadinsko osvetljenje može se podešavati i savršeno funkcioniše bez obzira na uslove osvetljenja. Prikaz informacija na ekranu ne bledi i podaci su čitljivi.

16:9 odnos strana je velikom broju ljudi zanimljiv za gledanje video sadržaja, ali ne svima, budući da se nekima dopada i gledanje videa na 4:3 ekranima. Kvalitet ekrana ovog tableta je među boljima i daje jasnu prednost Samsung-u. Međutim, to nije nimalo iznenađujuće – kvalitet ekrana ove kompanije uvek zaseni konkurenciju. Kvalitet ekrana iPad uređaja sa Retina ekranom i ovog uređaja je na istom nivou.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo PTP.

Verzija USB 3.0, brzina prenosa podataka je oko 45 MB/s. Kada je povezan preko USB koenkcije baterija uređaja se puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

za GSM mreže dostupan je EDGE klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Also for the standard 802.11 n supported mode HT40, which allows to double the capacity Wi-Fi (requires support from the other device).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Alternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim primenama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port. Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Memorija, radna memorija i perofmrnase platforme

Model je dostupan u nekoliko verzija - količina memorije može biti 32 ili 64 GB, dok je količina RAM-a uvek 3 GB. Nakon pokretanja uređaja količina slobodne RAM memorije prelazi 1.2 GB, ali brzo biva svedena na 300-400 MB i bude oko ove vrednosti. Količina radne memorije nema uticaja na performanse u smislu negativnih efekata odnosno uređaj nikada ne ostaje bez memorije.

Kompatibilne memorijske kartice su do kapaciteta 64 GB, pri čemu je podržana zamena bez isključenja uređaja.

Wi-Fi/3G verzija tableta je bazirana na Samsung Exynos OCTA 5420 procesoru sa osam jezgara kod kojeg su 4 jezgra Cortex A15 čiji radni takt je 1.9GHz dok su druga četiri Cortex A7 čiji radni takt je 1.3 GHz. Istovremeno, LTE verzija je bazirana na Qualcomm Snapdragon 800 čipsetu.

Sa stanovišta interfejsa uređaj radi prilično brzo, ali ponekad možete videti male probleme u standardnim programima, koji brzo nestaju i pojavljuju se bez nekog pravila - to je doprinos vlasničkog korisničkog interfejsa kompanije Samsung. U sintetičkim testovima tablet je pokazao dobre rezultate (verzija bazirana na Exynos procesoru).

Kamera

Uređaj poseduje kameru maksimalne rezolucije 8MP, i za razliku od prethodnih modela – dostupan je autofokus.

Primer video klipa (MP4, 51 MB) >>>

Baterija

Tablet poseduje bateriju kapaciteta 9500 mAh, koja prema podacima proizvođača, može da obezbedi reprodukciju video sadržaja do 10 sati, do 120 sati muzike, odnosno do 9 sati surfovanja internetom (3G ili Wi-Fi, nije bitno ). U praksi, ovi rezultati se mogu bezbedno smatrati idealnim obzirom da je vreme rada manje od oko polovine navedenih vremena - tako uređaj nudi oko 6 sati gledanje videa u FullHD (avi, hardverska akceleracija, osvetljenost oko 70 odsto). Čak i smanjenje osvetljenja na minimum ne omogućava da vreme rada bude duže od 10 sati. Kada surfujete internetom uz osvetljenje od oko 50 odsto baterija nudi oko 4-5 sati rada. U proseku, ne baš aktivna upotreba tableta će obezbediti 5-6 dana rada. Uz veoma aktivno korišćenje ovo vreme se spušta na 1 pun dan.

Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je malo više od 6 sati (2A punjač u prodajnom pakovanju). Možete bezbedno da ostavite tablet da se puni noću, ali to je više minus nego plus. Ovaj detalj je različit kod svih modernih tableta, uključujući iPad, koji se nije pokazao sjajno prema ovom parametru. Sa druge strane, referentno vreme rada za iPad i dalje je najbolje na tržištu tableta. Ono iznosi 10 sati video reprodukcije bez ikakvog dodatnog instaliranja i ne baš širokog spektra podržanih formata. Pre dve godine, vremenski jaz trajanja je bio skoro dva puta dok je on danas pao na 1.5 puta, ali je ipak primetno drugačiji. Ova opcija je vredna razmatranja ako vam je potreban tablet koji nudi što je moguće duži rad, a električna mreža nije pri ruci većinu vremena.

Multimedijalne karakteristike

Sa stanovišta reprodukcije muzike i videa, ovaj tablet nadmašuje kako iPad tako i većinu Android modela. Bez ikakvog dodatnog instaliranja podržava većinu kodeka. Nema potrebe da uopšte instalirate dodatne kodeke. Video kodeci koji su podržali tu su: AVI, MP4, m4v, 3GP, MKV, VMV, ASF, FLV, WebM: MP4, H.263, H.264, VC - 1, VP8, WMV7 / 8, Sorenson Spark, MP43.

Za zvuk su podržani - MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA kodeke : MP3, AAC, AAC +, eAAC +, M4A, 3GA, OGG, WMA, WAV, FLAC, AMR - WB, AMR - NB, MIDI, SP-MIDI, XMF, i- Melody.

Kvalitet zvuka reprodukcije je odličan - nemamo pritužbi na uređaj, muzika preko slušalica zvuči jako dobro. Kada gledate video u stereo tehnici, zvučnici imaju dovoljno rezerve zvuka, iako nisu uvek dovoljni.

Softverske karakteristike - Android 4.4 i TouchWiz

Tablet je dostupan sa Android 4.4 operativnim sistemom sa TouchWiz korisničkim intefejsom. Konkretno da izbegnemo ponavljanje, pregled svih softverskih karakteristika možete naći u posebnom materijalu.

Utisci

3G ili 4G verzija može da se koristi kao telefon sa bilo žičnim ili bežičnim stereo slušalicama, u stvari kao normalan smart telefon, samo velikih dimenzija. Ovo je još jedna jedinstvena karakteristika koja razlikuje ovaj uređaj u odnosu na iPad.

Tržište nije konkurentno sa rešenjima ovakve veličine dijagonale. Pitanje koje se postavlja je zašto ne postoje takvi uređaji? Moguće je da je to zbog nedostatka interesovanja od potrošača, a i nepostojanja jasno ciljane publike. Ova jedinica uprkos tome što je veoma pristojna gubi u poređenju sa iPad Air modelom odnosno Samsungovim uređajima sa manjim ekranom. Uređaj nije pogodan za svakoga u zavisnosti od toga kako ko doživljava tablete, mobilne uređaje, one koji smatraju da su mobilni uređaji takvi da ih možete nositi okolo bez da vodite računa o tome koliku torbu nosite. Sviđa nam se veliki ekran, ali smo shvatili da nema smisla da se preplati za ovaj uređaj kada na uređaju sa dijagonalom od 10 inča ćete raditi isto. Nema mnogo razlike. Naravno da ćete brzo da se naviknete na veću dijagonalu, jer njeno korišćenje je udobno. Ali ništa više od toga.

Ako želite da pokažete da imate novca, možete kupiti ovaj uređaj - ali bolje je da se osvrnete na 10 inčne modele koji pripadaju Note ili Pro familijama koji izgleda da su više naklonjeni svakodnevnim upotrebama i različitim scenarijima korišćenja. U svakom slučaju, biće zanimljivo videti kako su se korisnici navikli na veliki ekran i da li će kompanije nastaviti da prave uređaje još većih dijagonala ekrana.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024