G2 mini 2014
2014. godina
4.7" LCD, 71.2% body
4% 400, Android 4.4.2 KitKat
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2440 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon LG G2 mini
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG G2 mini. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG G2 mini vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona LG G2 mini (D618)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

U poslednje vreme postalo je moderno da proizvođači naprave mini verziju vodećeg smart telefona u opsegu. Stručnjaci za marketing koriste vrlo jednostavan pristup: potencijalni kupac vidi na polici prodavnice glavni model po visokoj ceni, a pored njega -malo manji uređaj sa prefiksom „Mini“ u naslovu. Bez naročitog ulaženja u tehničke detalje, osoba kupuje manju kopiju uređaja koju smatra jednako dobrom kao i glavni model samo neznatno manje veličine.

Sada ćemo vam reći nešto o ovoj činjenici kada je reč o LG G2 Mini modelu. Činjenica je da LG G2 Mini nije manja kopija LG G2, već potpuno drugačiji telefon, iako spolja je dosta sličan kao glavni model. Kod modela G2 mini korišćeni su drugi materijali kućišta, potpuno drugačiji čipset, drugačija količina memorije, kamera i druge stvari. Ista priča se dešava sa drugim proizvođačima: na primer, kompanija Samsung takođe ima Samsung Galaxy S4 mini, dok Asus ima PadFone mini, a HTC One mini i tako dalje. Jedini uređaj koji čini nam se, može se sa pravom nazvati „Mini“, je Sony Xperia Z1 Compact, obzirom da se njegove karakteristike podudaraju sa specifikacijama Xperia Z1 modela, izuzev rezolucije ekrana.

Bez obzira na to LG G2 mini zaslužuje pažnju i da bude testiran.

Dizajn, veličina i kontrole

Ranije je rečeno da je LG Mini G2 izgleda malo drugačije od svog prethodnika, LG G2 modela. Prvo, karakteriše ga više kompaktna mini veličina - 129.6 x 66 x 9.8 mm u odnosu na 138.5 x 70.9 x 8.9mm kod modela LG G2. Iskreno, ove dimenzije i nisu previše „Mini“ kada je reč o verziji modela kompanije LG. Mlađi model je težak 121 gram, dok je stariji – 143 grama.

Trenutno postoje dve kolor verzije mini modela: bela i crna. U prvom slučaju, prednji i zadnji paneli su bele, a u drugom – crne boje. Možete da koristite izmenjive maske koje su dostupne u širokom opsegu boja.

Izgled prednje strane je isti, samo su drugačije lokacije senzora i prednje kamere. Ono što najviše iznenađuje je da G2 mini ne poseduje oleofobski premaz. Otisci prstiju pokrivaju celu površinu ekrana, formirajući beli sloj. Štaviše, za razliku od G2, kod G2 mini prevlačenje prstom preko ekrana je dosta loše, možda bismo mogli da kažemo da je veoma loše. Ponekad nismo mogli ni da odgovorimo na poziv jer je ekran prekriven tankim slojem. Fleke počinju da se pojavljuju na ekranu čim uklonite fabrički film.

Oba modela koriste Gorilla Glass staklo druge generacije. Međutim, nakon nekoliko meseci aktivnog korišćenja LG G2 njegov ekran je ostao netaknut, dok na ekranu LG Mini G2 su se već posle par nedelja pojavile male ogrebotine.

Kućišta oba uređaja su napravljena od plastike: ivice i zadnji poklopac G2 su od sjajne a kod G2 mini od polu sjajne plastike. Zadnja strana G2 mini modela ima na sebi reljef (finu mreže rombova), ali telefon je i dalje prilično klizav i generalno uporediv u odnosu na ovaj parametar sa modelom G2.

U ruci je, naravno, mini bolje stoji, jer je više kompaktan: male širine i visine, zaobljnog oblika na zadnjem panelu.

Izrada ne izaziva nikakve pritužbe, uprkos činjenici da je zadnja maska skida: uređaj ne škripi i pod pritiskom, zadnja strana se ne savija ka bateriji niti se poklopac zadnje strane pomera.

Sa prednje strane u gornjoj zoni je zvučnik, koji je prekriven tankom metalnom mrežom. Nešto više je dekorativni hromirani plastični umetak. Zvučnik je visoke jačine, odlične razumljivosti i prijatne boje glasa. Sagovornika ćete čuti dobro. Eho i ostali zvuci su odsutni. Na maksimalnoj jačini glas sagovornika ne škripi.

Desno od zvučnika je senzor blizine (senzor ambijentalne svetlosti u aparatu ne postoji). Tu je i prednja kamera.

Na donjem kraju sa desne strane se nalazi handsfree zvučnik i mikrofon. Između njih -tipičan micro-USB konektor.

IR predajnik, drugi mikrofon i standardni 3.5 mm audio priključak za slušalice se nalaze na gornjem kraju.

Veoma neobično rešenje u obliku dva zvučna tastera i tastera za uključivanje su na zadnjoj strani uređaja. Nažalost, mi lično nismo mogli da se naviknemo na ovaj raspored elemenata, iako LG G2 smo koristili oko tri meseca. Svaki put kada pritisnete taster za uključivanje imate utisak da uređaj pokušava da isklizne iz ruku. Delimično situaciju spašava funkcija KnockOn - dupli dodir ekrana, ili će da aktivira pozadinsko osvetljenje ekrana, ili da zaključa ekran.

U okviru LG G2 mini tasteri za jačinu zvuka su izraženiji i zgodniji. Dugim pritiskom gornjeg tastera startujete Qmemo, dugim pritiskom donjeg pokrećete kameru.

Indikator propuštenih poziva u okviru uređaja nije prisutan, mada se kod LG G2 nalazio na prednjem panelu, i dok je taster za uključivanje na zadnjem panelu (da budemo precizniji, u obodu).

Poklopac sa zadnje strane se može ukloniti ako potkačite zarez odmah do microUSB porta. Gore levo je slot za mikro SIM2 kartice, desno su slot memorijske kartice i mikro- SIM1. Primetimo ovde da uređaj koristi dve mikro SIM kartice.

Poređenje dimenzija:

LG G2 mini (desno) i Samsung Galaxy S4

LG G2 mini (levo) i the iPhone 5

LG G2 mini (levo) i LG Flex

Ekran

Kompanija LG, je smatrala kada je razvijala „mini“ model da će njegova dužina dijagonale ekrana biti 4.7 inča biti dovoljna. To je čudno obzirom da LG G2 ekran ima dijagonalu od 5.2 inča. Izgleda da je kompanija smatrala da će smanjenjem dijagonale za pola inča ostvariti dovoljno smanjenje uređaja.

Fizičke dimenzije ekrana modela LG G2 Mini su 60x106 mm, a LG G2 – 67x117 mm. Okvir ekrana Mini modela je prilično uzan: gore - 10 mm, dole - 14, desno i levo - samo 3,6 mm! Tanji je samo kod LG G2 - 2,6 mm.

Rezolucija je takođe smanjena sa FullHD na qHD, pri čemu nažalost Mini ne poseduje ni HD ekran. Matrica je TFT-IPS sa dobrim uglovima vidljivosti. Ova matrica se razlikuje od matrice od LG G2. Sledi poređenje ekrana modela LG G2 i LG G2 Mini (desno):

Smatramo da ekranu modela LG G2 Mini nedostaje malo više zasićenja boja, barem, samo malo više zelene. Na primer, standardni skrinsejver „Zeleni“ kod mini modela izgleda skoro kao crni i beli.

Bela

Crna

Pozadinsko osvetljenje ekrana matrice se može podesiti samo ručno, jer smo pomenuli da senzora svetlosti u okviru LG G2 Mini modela nema. To je veoma neobično.

O podešavanjima ekrana nećemo govoriti detaljno, jer su ista kao kod LG G2 modela.

Baterija

Uređaj koristi uklonivu litijum-jonsku (Li-Ion) bateriju kapaciteta 2440 mAh, 9.3 Wh. Model - BL - 59UH. Veličina baterije je mala, mislimo da ako bi proizvođač uklonio tastere sa zadnje strane, mogao bi da ugradi i bateriju kapaciteta 3000 mAh.

Prema zvaničnim podacima, u režimu mirovanja telefon će raditi za 797 sati, dok je vreme razgovora - do 22 sati.

Tokom testiranja došli smo do sledećih indikatora:

  • Reprodukcija HD-videa (720p, H.264) uz maksimalnu jačinu osvetljenja i jačinu zvuka pri slušanju preko slušalica: malo duže od pet časova.
  • Reprodukcija muzike preko slušalica uz maksimalnu jačinu: malo više od 35 časova.
  • Igranje igara (najjače osveltjenje i zvuk): do 3 časa
  • Surfovanje korišćenjem WiFi mreže (visoka osveltjenost): oko 12 časova

Prosečno, baterija uređaja je trajala oko 15 časova (jačina osvetljenja 30-100%) uz 15-20 minuta poziva, slanje 20 tekstualnih porka, surfovanje internetom oko 5-7 časova (3G konekcija).

Verovatno bi uređaj mogao da obezbedi još više ali je problem u čipsetu koji brzo prazni bateriju.

Rezultati Antutu testa nisu rekordni ali su veoma dobri:

Karakteristike povezivanja

Vrlo kratko: dve SIM kartice, dve odvojene antene za 3G, postoje USB 2.0, Bluetooth 4.0, Wi-Fi b / g / n, DLNA, Wi - Fi hotspot, SmartShare Beam, IR predajnik. Ne postoji NFC čip, za razliku od LG G2.

Memorija i memorijska kartica

U okviru LG G2 Mini modela dostupno je 1 GB RAM-a. Korisniku je dostupno u proseku, oko malo više od 300 MB, što nije najbolji rezultat.

Količina ugrađene Flash memorije je 8GB. U ovom slučaju na raspolaganju za instaliranje aplikacija i čuvanje podataka je 3.87 MB. Postoji slot microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet koji je podržan je 32GB.

Kamera

Uređaj ima dva modula kamere: glavni 8MP i prednji modul rezolucije 1.3MP. Dostupan je i blic koji omogoućava osvetljavanje sa do 2m kada je reč o video snimanju i 3m za fotografije.

Glavna kamera ima otvor blende od F2.4, minimalna vrednost ISO je 100, maksimalna je 3200, minimalna brzina zatvarača - oko 1 / 30000 sec, maksimalna - 1 / 14 sek. Kameru karakteriše uski ugao gledanja od oko 30-33 mm. Optička stabilizacija za razliku od modela LG G2 nedostaje, već postoji samo digitalna. Uzgred, ona radi vrlo dobro, što je naročito uočljivo kada snimate video.

Svideo nam se kvalitet fotografija: prirodne boje, širok dinamički opseg, dobra oštrina, malo šuma kada se snima u lošim uslovima. Štaviše, izbor eskpozicije se bira dodirom ekrana a tu je i precizan i brz fokus.

Sada sledi poređenje snimaka nastalih modelima LG G2 i LG G2 Mini (desno). Neke od fotografija pokazuju da se bolje snašao mini model (fotografija sa medvedom ili magneta na frižideru): slika je malo oštrija i boje su bogatije.

Moramo pohvaliti rad HDR. Obično kod smart telefona ona nije naročito uspešna i pojavljuju se zrnasti detalji. U okviru mini modela HDR radi više nego tačno: dobijate prirodne boje, tamne oblasti ne postaju previše svetle, dok svetle oblasti su zatamnjene. Možete da izvučete analogiju sa HDR funkcijom u okviru modela Samsung Galaxy S5.

Mini verzija smart telefona lišena je mnogih od funkcija starijeg modela. U foto režimu dostupno je tek nekoliko efekata dok kod LG G2 postoje funkcije kao što su VR - panorama, dual kamera, inteligentni automatski režim, „Shot and Clear“. Kod modela LG G2 Mini fokus se vrši levom rukom, aktivacija kamera se obavlja pritiskom tastera za jačinu zvuka, dok je dostupno FullHD video snimanje pri 30 fps.

Kao što smo rekli, G2 Mini snima FullHD video u 30 fps, bez obzira na uslove osvetljenja. I to je dobro. Kvalitet slike je savršen danju, noću se pojavljuju zamućeni detalji, ali kvalitet slike ostaje. Mislimo da mnogi skuplji uređaji se ponašaju lošije. Zanimljivo je da kamera podešava ekspoziciju uređaja čak i sa digitalnim zumom. Autofokus slabo radi. Zvuk je jasan, mono.

Karakterisitke videa (glavna kamera):

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 17 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 156 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primer fotografija nastalih galvnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih prednjom kamerom:

Primeri panorama fotografija:

Perfromanse i operativi sistem

U okviru LG G2 Mini korišćen je čipset kompanije Qualcomm Snapdragon - 400 MSM8226. Ovaj čip ima 4 jezgra, radni takt je 1.2 GHz, izrađen je u 28 nm tehnološkom proces, ARMv7. Za grafiku je odgovoran Adreno 305 grafički procesor. Skoro sve igre rade mada kod onih komplikovanijih dolazi do usporenja. Problem je rešen smanjenjem kvaliteta grafike. Generalno govoreći, telefon je brz, sve leti, nema usporavanja niti zamrzavanja. Sve ovo je postignuto zahvaljujući vlasničkom korisničkom interfejsu i adekvatnom čipsetu.

Kratke informacije i testovi performansi (Quadrant, Antutu):

Test stabilnosti:

Operativni sistem - Android verzija 4.4.2. O korisničkom interfejsu nećemo ništa reći jer je sve rečeno u testu modela LG G2.

Vredi reći da je uređaj opremljena karakteristikom kakva je KnockOn - aktiviranje pozadinskog osvetljenja sa dva dodira ekrana, a sličan efekat dovodi do blokiranja uređaja; Možda implementacija nije na nivou pa je to problematično kod ove karakteristike, ali verujemo da će kod neke naredne verzije stvar biti bolja.

Multimedija

Muzički plejer. PPlejer predstavlja standardnu aplikaciju sa LG. Postoji ekvilajzer od 30Hz do 16kHz, Pure Surround efekat i drugih preseti.

Nivo jačine zvuka je dovoljno visok. Naravno,ako ste u podzemnoj železnici bilo bi dobro da je još malo glasnije, ali sve u svemu, nije loše. Oko kvaliteta muzike je teško doneti zaključak jer svi smart telefoni zvuče slično. Kod LG G2 mini modela prisutan je dobar bas, i jasni visoki tonovi.

Prosečna jačina dinamike zvona. Ako zatvorite otvor zvučnika, nivo jačine zvuka će se smanjiti za oko 20%, ali će i dalje da se čuje dobro. Njegov kvalitet je normalan.

FM-radio. Radi u opsegu FM: 87.5 - 108 MHz. Na ekranu se prikazuje: skala podešavanja frekvencije, 6 mesta da sačuvate stanice koje vas zanimaju. Jačina zvuka je nešto iznad prosečne, uz dobru osetljivost prijemnika.

Video. Postoji posebna video aplikacija koja sadrži spisak svih video fajlova.

Kada vršite reprodukciju video sadržaja na raspolaganju su vam: jačina zvuka, zum, SmartShare, zaključavanje ekrana i video reprodukcije u zasebnom prozoru. U podešavanjima mogu se konfigurisati titlovi, video odsecanje, osvetljenost.

Smart telefon podržava skoro sve video formate i kodeke (formati: 3GP, MKV, AVI, MPG, FLV, VMW, kodeci: MPEG4, H263, H264, DivX, XviD ), osim MPG. Prisutan je kodek AC- 3 za zvuk. Maksimalna rezolucija - 1080p. Ako neki od snimaka nije moguće reprodukovati možete staviti bilo koji MX Video Player.

Zaključak

LG je podlegao modi i imenovao novi uređaj sa prefiksom mini. U odnosu na vodeći model, Mini poseduje sličan izgled, neke iste kontrole i vlasnički korisnički interfejs. Sa druge strane za novac koji treba izdvojiti za ovaj model jasno je da je reč o modelu koji je mnogo slabija verzija glavnog modela. Ovde nije primenjen recept kao što je sony uradio za svoj Xperia Z1 Compact model koji je dosta skuplji, ali i približniji glavnom modelu kompanije Sony.

U principu, bez obzira kako se zove, važno je ono što imamo na kraju. A to je ispalo prilično dobro. Svideo nam se ergonomski dizajn, kvalitet ekrana, kamera, zvuk. Autonomija takođe neće razočarati. Smart telefon sasvim solidno može da ponudi 2-3 dana rada u ne baš aktivnom režimu. Jedina stvar koja je iznenadila i veoma nas razočarala je to što nema oleofobskog sloja: ekran se brzo pokrije slojem otisaka prstiju i drugih tragova, pa prst klizi po ekranu sa velikim teškoćama, što ponekad ometa normalan touchscreen ugođaj.

Smatramo da bi cena ovog modela mogla da bude neznatno niža jer po ceni po kojoj se ovaj model prodaje postoje mnogi konkurenti sa više zanimljivim specifikacijama.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.4.2
  • Procesor: Quad, 1.2 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8226 400
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka:: 8 GB (4 dostupno)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, 3.5 mm priključal za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, , True HD-IPS-LCD sa rezolucijom 540x960 piksela
  • Kamera: 8 MP (glavna), 1.3 MP (prednja)
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine i svetosti
  • Baterija: ukloniva, punjiva Li-Ion kapaciteta 2440 mAh
  • Dimenzije: 129x66x9.8 mm
  • Masa: 121 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024