Ascend Y330 2014
2014. godina
4" LCD, 53.1% body
2% MT6572, Android 4.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Huawei Ascend Y330
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend Y330. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend Y330 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Ascend Y330

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Kućište: plastično
  • OS: Google Android 4.2 + Emotion UI 2.0 Lite
  • Procesor: dual-core, 1300 MHz, MediaTek MT6572
  • RAM: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB (2.14 GB dostupno)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0), 3.5 mm priključak za slušalice, microSD
  • Ekran: Kapacitivni, LCD TN 4 inča, rezolucije 480x800 piksela
  • Dodaci: akcelerometar, GPS, 3G, dve sim-kartice
  • Baterija: ukloniva, Lithium Ion (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dimenzije: 122.1x63.5x11.3mm
  • Masa: 126 g

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija
  • Slušalice
  • Punjač
  • Bezbednosne informacije
  • USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Ovog leta, kineska kompanija Huawei je počela prodaju smart telefona Ascend Y330,. Ovaj model je opremljen, obzirom na cenu, relativno velikim ekranom od 4 inča, adekvatne rezolucije 480k800 piksela. U okviru ovog modela je korišćen dual tajvanski čipset MT6572. Telefon ima 3MP kameru, dva slota za SIM kartice standarda mikro i mini, od kojih je jedan od njih u stanju da radi u trećoj generaciji mreže.

Dizajn, veličina, kontrole

Veoma kratko ćemo se osvrnuti na spoljni oblik uređaja. Kućište je pravougaonog oblika, kompaktnih dimenzija, tu je obilje sjajne plastike, uz priličnu debljinu uređaja.

Dimenzije uređaja su 122.1x63.5x11.3 mm a težina je 126 grama. Zbog minijaturne veličine i kosih ivica Y330 odlično stoji u ruci.

Prednji panel je zaštićen plastičnim slojem kao površina izložena ogrebotinama. Da na ekranu ne bi ostale ogrebotine morate naneti zaštitni film ili se posebno brinuti o telefonu. Tokom testova, na ekranu su se pokazale dve duboke ogrebotine. Da uređaj ima oleofobski premaz otisci prstiju se ne bi videli. Na ekranu presvučenom plastikom prst klizi slobodno.

Tanak okvir po obodu, malo iznad kućišta je izrađen od sjajne crne plastike. Zadnja strana je od sjajne bele plastike. Postoje dve verzije uređaja: crne i bele boje. U drugom slučaju materijal je neproziran.

Jedinica je savršeno izrađena: poklopac ne škripi, nema zazora, ne ugibava se ka bateriji. Kada pritisnete uređaj nema škriputavih zvukova.

Zvučnik za pozivanje se nalazi na prednjoj strani uređaja. Njegova jačina je nešto iznad proseka, sagovornik vas može čuti jasno i glasno. Eho i drugi spoljašnji zvuci su odsutni. Za jedinicu namenjenu nezahtevnom korisniku zvučnik je prilično dobar.

Kod ovog modela nećete naći senzor osvetljenja ili senzor blizine. Pozadinsko osvetljenje se isključuje nakon nekog vremena, ali je bolje da se zaključa ekran, iako za sada nam se nije desilo da se slučajno pritisne taster za pozivanje.

Ispod ekrana se nalaze tri tastera osetljiva na dodir : „Back“, „Home“ i „Menu“. Obojeni su belom bojom srebra i nemaju pozadinsko osvetljenje.

Mikrofon je lociran ispdo tastera Back. Zvuk možete čuti relativno jasno.

Sa desne strane je mikroUSB konektor a sa leve tasteri za kontrolu jačine zvuka. Napravljen je od bele plastike koji štrči iz kućišta i prsti ga mogu lako napipati. Sa gornje strane je standardni 3.5 mm port kao i hromirani taster za uključivanje koji istovremeno služi i za zaključavanje ekrana i aktiviranje pozadinske svetlosti. Njegove dimenzije su veoma kompaktne.

Sočivo kamere se nalazi na poleđini uređaja i blago je uronjeno u kućište.

Da biste uklonili zadnju stranu uređaja, potrebno je da zakačite udubljenje u donjem levom uglu. Ispod uklonive baterije su microSIM (radi samo u GSM mreži) i miniSIM (radi u GSM i WCDMA mrežama). Gore levo je konektor microSD memorijske kartice.

Poređenje veličina:

Huawei i Alcatel D3

Huawei i iPhone 5

Huawei i Nexus 5

Ekran

U okviru ovog modela dostupan je ekran dijagonale samo 4 inča (fizička veličina – 52x87 mm). Rezolucija je tipično niska 480x800 piksela, gustina 233 piksela po inču. Matrica je napravljena korišćenjem IPS tehnologije, pa su uglovi gledanja mali, prikaz boja osrednji.

Naginjanjem uređaja boje na ekranu će se promeniti a kontrast naglo pogoršati. Pozadinsko osvetljenje matrice ekrana je neznatno iznad proseka: slika je vidljiva u popodnevnim satima, ali prilikom izlaganja sunčevim zracima bledi. Između staklenog sloja i matrice se nalazi vazduh.

U pitanju je kapacitivni ekran koji podržava do 2 istovremena dodira (Multitouch). Osetljivost je dobra, nećete imati nikakvih problema. Osvetljenosti upravlja matrica, automatski ili ručno u prilično širokom spektru.

Uglovi gledanja

Bela boja

Crna

Podešavanja:

Baterija

U okviru modela Ascend Y330 instalirana je ukloniva lithium-ion baterija kapaciteta samo 1500 mAh (5.6 Wh).

Prosečno vreme rada Y330 je oko 7 sati. Ovde smo uključili rad uređaja u 3G i letimične pozive, nekoliko desetina fotografija kamerom i neke druge ne naročito važne aktivnosti. Ako koristite uređaj kao video plejer, možete očekivati oko 3 sata rada, sa prosečnom osvetljenosti i slušanju zvuka preko slušalica.

Za punjenje baterije preo regualrnog AC adaptera ili USB-a je potrebno oko 2.5 časa.

Opcije povezivanja

U ovoj sekciji nalazi se sve što je tipično za bilo koji Android smart telefon jeftine kategorije. Uređaj radi u mobilnim mrežama 2G (GSM / GPRS / EDGE, 850/900/1800 MHz) i 3G (900/2100 MHz).

Dostupan je Bluetooth verzije 4.0 za prenos fajlova i govora. Postoji bežični Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n. Uređaj može da se koristi kao pristupna tačke (Wi - Fi hotspot) ili modem. „USB On The Go“ ne radi!

Dostupan je GPS. Njegova osetljivost je prilično dobra: za prvo pokretane potrebno je oko 20 sekundi da uređaj pronađe 3 satelita u zatvorenom pored prozora odnosno 10 sekundi da pronađe do 5 satelita na otvorenom.

Memorija i memorijska kartica

Kao i kod većine sličnih uređaja, Ascend je opremljen sa 512 MB RAM-a. Prosečno slobodno je samo malo preko 100 MB. Uređaj poseduje 4 GB interne memorije, ali je na raspolaganju, kao i uvek mnogo manje: 2.14 GB imate da instalirate aplikacije i za skladištenje podataka.

Dostupan je slot za microSD memorijsku karticu. Makismlani kapacitet kartice je 32GB.

Kamera

Modul kamere je samo jedan - 3.2 MP. Autofokus nije dostupan, otvor blende je F2.8, ugao 35mm. Nema blica.

Kvalitet odgovara broju megapiksela i ceni – odnosno možemo reći da je osrednji. Video jedinica snima u rezoluciji 640x480 piksela pri 30 frejmova / sekundi. Modul je relativno slab pa detaljno opisivanje njegovog rada nema smisla.

Podešavanja:

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4, 6 Mbit / s
  • Rezolucija: 640 x 480, 30 kadrova/skeundi
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

EXIF-informacije

Primer video klipa:

Primer video klipa(3GP, 17,1 MB) >>>

Performanse i softverska platforma

Naravno, ovaj model koristi čipset tajvanskog proizvođača MediaTek. Čip nosi oznaku MT6572 pri čemu je reč o procesoru koji koristi dva Core ARM Cortex A7 jezgra izrađena u 28 nm procesu koja rade na 1 GHz. Grafički procesor je Mali - 400 (500 MHz).

Telefon se pri opterećenju ponaša relativno dobro, ali čim pokušate da učitate nešto, čak i banalni zahtev za preuzimanje preko Play Market će dovesti do toga da smart telefon počinje da se usporava: animacije se zamrzavanju, problem je takav da uređaj gotovo ne može da radi dalje dok ne isprazni memoriju.

Igre mogu da se pokrenu skoro sve, ali naravno, ne bi trebalo da pokušate da igrate zahtevne igre sa žestokom grafikom.

Kratke informacije i testovi performansi (Quadrant Standart, Antutu Benchmark):

Smart telefon koristi Google Android verziju operativnog sistema 4.2.2. Kao korisnički interfejs je iskorišćen vlasnički interfejs Emotion UI 2.0 Lite.

Multimedija

Uređaj koristi standardni Huawei muzički plejer. Jačina zvuka slušalice je prosečna: u metrou ili na ulici se čuje jako loše. Sviđa nam se kvalitet zvuka.

Jačina glavnih zvučnika (takođe se koriste za govor) je niska, pri nekim od frekvencija se čuje šištanje. Ako je otvor zvučnika zatvoren, obim jačine zvuka će biti smanjen za 50%.

Radio je takođe poznat i pokriva opseg od 87.5 - 108 MHz.

Smart telefon reprodukuje video u HD rezoluciji pri niskom bitrate-u.

Zaključak

Još jednom, Huawei Ascend Y330 se smatra od strane proizvođača ekstra - smart telefonom. Njegova vrednost je u potpunosti opravdana uprkos ne baš vrhunskom izgledu i prisustvu samo jednog zvučnika, jer Y330 ima dva slota za SIM kartice, uređaj radi u 3G mrežama, kamera snima normalno a ekran ima minimalnu rezoluciju kada je reč o standardnim modernim telefonima.

Konkurenti

Explay Atom. Nudi dve kamere i bateriju kapaciteta 2000 mAh.

Alcatel POP C3. Po karakterisitkama analogan je modelu Huawei, ali nešto jeftiniji

Fly IQ4407 ERA Nano 7. Košta malo više od Y330 modela. glavne karakteristike su mu glavna 5MP kamera i 0.3MP prednja kamera.

Lenovo A316i. Košta malo manje od Y330. Sličan je Huawei modelu.

MegaFon Optima. Cena lsična kao i Y300 model, kao i karakteristike.

Keneksi Wind. Košta nešto malo manje od Huawei modela. Poseduje 5MP autofokus kameru.

teXet X-basic 2. Košta malo manje od Y330. Glavne karaktersitike su 5MP glavna kamera i 0.3MP kamera napred.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024