P70 2015
2015. godina
5" LCD, 67.6% body
10% MT6752, Android 4.4 KitKat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Lenovo P70
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo P70. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo P70 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled Android-smart telefona Lenovo P70

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične slušalice
  • USB-OTG kabl
  • Uputstvo

Tehničke karakteristike

  • Android 4.4.4
  • MediaTek čipset 6752 8 jezgara do 1.7GHz po jezgru, 64-bit grafički koprocesor ARM Mali T760-MP2 700MHz
  • 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD memoriska kartica kapaciteta do 32GB
  • Dve SIM-kartice - microSIM, kartice mogu da se menjaju bez isključivanja uređaja, jedna je samo 2G
  • Ekran IPS, 5 inča, 1280x720 piksela, do 5 klikova
  • Baterija Li-Ion 4000 mAh kapaciteta, podrška za brzo punjenje (2 časa i 10 minuta), dva dana pri žestokom opterećenju, USB on the Go, punenje preko drugih uređaja, do 34 dana u režimu mirovanja (2G), do 46 časova razgovora 2G (do 18 časova u 3G)
  • Glavna kamera 13 MP sa LED blicem, prednja 5MP
  • LTE cat. 4 (4G prenos glasa nije podržan), 3G, Wi-Fi 802.11 b / g / n / ac, Bluetooth 4.1, USB 2.0
  • Dimenzije - 142x71.8x8.9 mm, masa - 149 grama

Pozicioniranje

U Lenovo liniji modela sa indeksom P uvek su bili uključeni modeli sa baterijama velikog kapaciteta, možemo da se setimo jednog takvog modela kao što je Lenovo P780, koji je imao bateriju kapaciteta 4000 mAh.

Ova serija je zasluženo tražena, jer uključuje vrstu uređaja sa odličnim hardverom, bez prefinjenog dizajna, velikih dimenzija, sa visokim prosečnim vremenom trajanja baterije za svoje karakteristike. To su uređaji sa optimalnim, prema navodima kompanije Lenovo, odnosom kvalitet/cena, takođe fokusirani na one koji ne koriste telefon kao u rukavicama. Pretpostavka je da će životni vek ovih uređaja biti najmanje godinu dana u istim rukama.

Odaćemo vam jednu malu tajnu, svaka karakteristika, koja izdvaja uređaj iz uobičajenog na tržištu, bilo da je to debljina kućišta, posebno osvetljenje ekrana, visok kapacitet baterije - sve ovo privlači pažnju. Tipično, proizvođači ne teže da postanu velikodušni tako da će modelu srednjeg opsega dodati mnoge izuzetne karakteristike - radije će naglasiti da je reč o neobičnom uređaju. Stoga, po pravilu, dobijamo na tržištu nebalansirane uređaje - suptilnost se pretvara u kratko trajanje baterije, veća baterija daje naprotiv, neugodne dimenzije uređaja i dugo vreme punjenja. Malo je verovatno da idealan model na tržištu može da se pojavi.

Kada kompanije počinju da eksperimentišu sa modelima srednjeg segmenta, retko od toga izađe nešto vredno. Kompanije posmatraju prethodni model konkurenata pri čemu nastaju modeli koji su rezultat različitih ukrštanja. Ponekad u toku eksperimenata i pukom srećom nastane uređaj koji se sa razlogom može nazvati poseban. On nudi odličan bilans učinka, pravilno izabrane vrednosti, što kao rezultat ima odličan odnos kvalitet / cena. Upravo takav model je Lenovo P70.

Ovaj model je dobar Android uređaj koji će kupci da kupuju zato što nudi dugo vreme rada, brzo punjenje, dobar ekran. Ovaj uređaj bi se mogao nazvati univerzalno rešenje, ali mu nedostaje vrlo mali detalj - visoko-kvalitetna kamera. Ovaj detalj može mnoge zaustaviti od kupovine P70, ali ako zatvorite oči na taj nedostatak, model je iznenađujuće zanimljiv. Međutim, hajde da pričamo o svemu po redosledu.

Dizajn, veličina, kontrole

Izvan Kine, ovaj model će biti dostupan u jednoj boji - tamno plavoj, dok je na domaćem tržištu predstavljen u beloj i tamno braon boji.

Spolja, uređaj ne stvara nikakav utisak, u pitanju je uobičajeni pravougaoni Android smart telefon, crnog prednjeg panel, sa tri tastera na dodir ispod ekrana. Prva stvar koju primetite je da je uređaj prilično tanak, ako znate da je unutra baterija kapaciteta 4000 mAh. Dimenzije uređaja su 142x71.8x8.9 mm, a težina - 149 grama. Tipično, model sa ovakvim baterijama su teški oko 200 grama, tako da težina od 149 grama izgleda odlično. U svakodnevnom korišćenju, ovaj uređaj se ne razlikuje mnogo od današnjih smart telefona. Možemo reći da to nije preterano tanak ali da nije ni debeo. Uređaj lepo leži u ruci, težina nije prilično velika, tako da ga je sasvim udobno nositi.

Poređenje sa modelom Nokia Lumia 830

Poklopac sa zadnje strane se skida, ali se mora pažljivo skinuti. Plastika jeste tanka, ali to ne donosi nikakve probleme, i nije vidljivo spolja, odnosno ne utiče na karakteristike uređaja. Maksimalna ušteda materijala je i dovela da uređaj teži samo 149 grama.

Sa desne strane uređaja se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, kao i on / off taster. Na samom vrhu - 3,5 mm priključak a na dnu - microUSB utičnica.

Na zadnjem panelu nalazi se LED blic i sočivo 13MP kamere.

Na kvalitet izrade nemamo pritužbi, prednji panel je pokriven Gorilla Glass staklom. Iako je oleofobski premaz prisutan i prosečan, ostaju vidljivi tragove ruku i obraza.

Ispod poklopca sa zadnje strane, možete videti dva slota microSIM kartice, koji nisu jednake važnosti, jedan podržava samo 2G, dok drugi podržava 2G / 3G / 4G. Takođe dostupan je i slot memorijske kartice.

Ekran

5-inčni ekran je HD rezolucije – 1280x720 piksela (294 dpi), IPS. On ima dobre zalihe jačine osvetljenja, automatsko podešavanje osvetljenosti uveliko smanjuje osvetljenost kako bi dobili više vremena za rad. Ovo je korisno u skoro svim režimima rada, osim za gledanje videa. Reprodukcije boja ne izdvajaju ekran u klasi kojoj pripada ni na gore ni na bolje. Ovo je veoma dobro rešenje. U starijim modela Lenovo je nudio ekran sa većom rezolucijom, ali često uz lošiju reprodukciju boja, manje osvetljenosti. Ova matrica se u svakom smislu može smatrati kao zlatna sredina. Pogledajte snimke sa ekrana u odnosu na Samsung Galaxy S5 (na slici Galaxy S5 je gore).

Na ulici ekran ne bledi, informacije se lako čitaju. Tradicionalno, Lenovo ima izbor fontova različitih veličina, što čini upotrebu telefona udobnom u zavisnosti od vašeg vida (četiri prethodno podešene veličine). Mi bismo voleli više fleksibilnosti u podešavanjima, na primer, razne varijante boja. Ali očekivati to od ovakvog uređaja nije realno.

Baterija

Tehnologija baterije je jasno unapređena u odnosu na prošlu godinu, veličina baterije je neznatno smanjena, ali je još važnije, smanjena je njena težina. Uređaj je opremljen uklonivom Li-Ion baterijom kapaciteta 4000 mAh (u Kini i Indoneziji 3900 mAh).

Počnimo sa najzanimljivijeg, odnosno vremena punjenja. Postoji podrška za tehnologije brzog punjenja, odnosno, ukupno vreme punjenja je oko 3 sata. Ukoliko uzmete brzi punjač modela Galaxy Note 4, vreme punjenja je 2 sata i 10 minuta (do sto odsto!). U svakom slučaju, ovo je jasno uporedivo sa najsavremenijim rešenjima i predstavlja vrlo kratko vreme za takav kapacitet baterije.

Od neobičnih detalja moramo da pomenemo postojanje USB-OTG kabla, koji može da se poveže na bilo koji USB konektor-kabl za punjenje, pa će izlazne vrednosti biti 5V, 0.5A, odnosno telefon može da deluje kao eksterni punjač. Sigurni sam da se ova opcija neće mnogo koristiti ali svakako nije na odmet imati je na raspolaganju.

Hajde sada da pogledamo stvarna vremena rada u različitim režimima, ali prvo - podaci koji navodi proizvođač:

Uređaj radi do 34 dana u režimu mirovanja (2G)

Baterija nudi 46 časova rada u 2G mrežama (do 18 časova 3G)

U našem scenariju upotrebe uređaj je koristio automatsko pozadinsko osvetljenje, tokom dana smo na telefonske pozive potrošili oko 30 minuta, i oko 2-2.5 sati na društvenim mrežama, internetu, bilo putem 3G / 4G-veze (uglavnom) i Wi-Fi. Dva puna dana uređaj je radio bez problema.

Zanimljivo je da smo u isto vreme imali u rukama i model Motorola Droid turbo, koji ima bateriju skoro istog kapaciteta od 3900 mAh, ima i brzo punjenje, ali ekran je AMOLED. Ipak, ovi uređaji rade približno isto vreme, oko dva dana. Poređenja radi, Note 4 (3220 mAh baterija) traje samo jedan dan uz isto opterećenje. U svim režimima P70 pokazuje vrlo dobro vreme rada. Ali nije sve uvek jasno, jer neki režimi troše neočekivano puno energije u poređenju sa drugima. Dakle, očekivali smo da sa maksimalnim osvetljenjem tokom reprodukcije (AVI, MX Player HW režim) će trajanje baterije biti oko 14-15 sati, kao i na Droid Turbo modelu, ali rezultat je bio razočaravajući - oko 10.5 sati. Proverili smo, nema greške - baterija svaki put ponudi 10-10.5 sati reprodukcije.

Još gora je optimizacija za igre, čim se startuje 3D, telefon počinje da se znatno zagreva, što se ne dešava u normalnom režimu, pri čemu baterija traje samo 4 časa. To je 1000 mAh za sat igre. Obzirom da ekran nije preterano velike dijagonale, izgleda da nije urađena dobra optimizacija čipseta za specifične zadatke.

Ali za one koji ne igraju igre, umereno gledaju video (50 minuta dnevno), ovaj uređaj će trajati dva dana. Još jedna interesantna opcija u podešavanima ima postavku vezanu za trošenje baterije. Ona po podrazumevanom podešavanju uključuje režim maksimalne uštede energije od ponoći do 6 ujutro. U ovom režimu se isključuje internet, dostupne opcije su samo pozivi i SMS poruke. Ako vam se ne sviđa ovaj pristup, možete ili da podesite vremenski interval, ili čak onemogućite ovaj režim.

Platforma, memoria, performasne

Model je baziran na čipsetu MediaTek MT6752, što je 8-core rešenje druge generacije, koje je fokusirano na model srednjeg cenovnog opsega. Od dobrih karakteristika - svako jezgro je Cortex A53, radni takt je do 1,7 GHz (64 Bit). Grafički ko-procesor je Mali-T760, a ujedno po prvi put za MediaTek čipset, uređaj ovakve klase ima ugrađenu podršku za LTE kategorije 4 (FDD, TDD se tvrdi da ima, ali konkretno u ovom modelu nije dostupan). Količina RAM-a je 2 GB, ugrađene memorije je 16 GB, od čega je 12 GB na raspolaganju korisniku.

Uprkos činjenici da slot microSD memorijske kartice se nalazi ispod poklopca baterije zamena bez isključenja uređaja, za razliku od SIM-kartice nije podržana. Ako ubacite memorijsku karticu u uređaj dok radi, on će vas obavestiti da ova opcija nije dostupna i restartovati se. To je nekako pomalo konzervativno. Još jedna mana je da uređaj može da podrži samo memorijske kartice kapaciteta do 32GB. Probali smo kartice kapaciteta 64 i 128 GB, ali one ne rade. To ipak neće biti veoma ozbiljno ograničenje za mnoge.

Sada ćemo se fokusirati na performanse. Sudeći po interfejsu, one su vrlo dobre, bez kočenja, sve radi glatko i lepo. U sintetičkim testovima uređaj pokazuje prosečne rezultate koji nisu naročito visoki.. Sigurni smo međutim da ogromna većina ljudi smatra performanse ovog rešenja dovoljnim. One su negde između Snapdragon 400 i 600 serije.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE (4G) i opremljen sa dva slota microSIM-kartice. Prvi Slot podržava LTE FDD (opsege 1, 3, 7, 20).

Drugi Slot namenjen je prvenstveno za SIM karticu koju planirate da koristite samo za pozive, ali takođe može da se koristi i za podatke. Međutim, možete da je koristite samo u 2G (Edge).

USB. Za sinhronizaciju i prenos podataka koristi se isporučeni microUSB kabl. Interfejs je USB 2.0. Podržan je USB-OTG. Vaš telefon se može povezati preko adaptera flash drive-a ili drugih skladištenih uređaja sa fajl sistemima FAT/FAT 32.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podršom za profil A2DP.

Wi-Fi (802.11 a / b / g / n). Smart telefon poseduje dual-band Wi - Fi modul, koji besprekorno funkcioniše. Kao i svaki savremeni Android uređaj, Lenovo P90 podržava deljenje opsega mobilnog Interneta preko Wi-Fi (Wi-Fi router).

Kamera

Uređaj poseduje uiobičajenu 13MP digitalnu kameru sa autofokusom i optičkom stabilizacijom, koja daje razočaravajuće slike, obzirom da ne izgledaju dobro, čak ni preko telefona. Međutim, ovo možete da proverite sami.

Primer video klipa 1

Softverske karateristike

Uređaj koristi na Android 4.4.4, trenutno najnoviju verziju operativnog sistema. Sve mogućnosti dodatka za Android koji se zove Vibe UI su opisane u zasebnom članku.

Ostaje otvoreno pitanje da li je u planu update na verziju 5.0. Iz perspektive čipseta on podržava update. Ali da li će update biti na raspolaganju za ovaj model nije poznato. Kompanije generalno pokušavaju da ažuriraju svoje ključne modele, a P70 je jedan od njih. Niti tajming ni kako će izgledati ažuriranje (kablom, bežičnim putem) nisu trenutno dostupni.

Multimedijalne mogućnosti

Tradicionalno, dostupan je FM radio, mogućnost snimanja radio programa.

Audio plejer reprodukuje svu muziku ne samo Google Play muziku. Sve je tradicionalno i poznato. Telefon zvuči lepo, ali ništa posebno se ne izdvaja. Maksimalna jačina zvuka je ugodna, mada ipak jedinica jednostavno nema mnogo snage u zvučniku.

Podrška za video kodeke je uobičajena, možda treba istaći samo postojanje podrške za H.265. Sve ostalo je uobičajeno.

Utisci

Jačina zvona je nešto iznad proseka, ali u džepu odeće ga ne možete čuti. Vibracija je prosečne jačine. Kvalitet zvuka je bez komentara, sve funkcioniše dobro, iako često se dešava prebacivanje između 4G do 3G i nazad, u svakom slučaju, prema indikatoru. Mislimo da je to lažna informacija jer u praksi to nije vidljivo povećano pražnjenje baterije.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model kupujete dobro izbalansiran uređaj, koji može potencijalno da bude od interesa za mnoge kupce. Uređaj karakteriše prisustvo dobrog ekrana, velike baterije kapaciteta 4000 mAh, skromnih dimenzija kućišta i stvarno dugog rada jednim punjenjem baterije. Tržište nije toliko jedinstveno, po karakteristikama sličnih modela nema mnogo a jedan kojeg možemo da se setimo je Philips V6618, koja ima bateriju kapaciteta 5300 mAh, ali druge karakteristike su lošije - 1 GB RAM memorije, 4 GB ugrađene memorije, 5-inčni ekran qHD- rezolucije.

Jedan od malo poznatih konkurenata je kineski model Gionee GN185, koji poseduje bateriju kapaciteta 4200 mAh. Od minusa ovog modela moramo da pomenemo staru platformu, težinu od 195 grama, znatno lošije performanse.

Od dolaska Lenovo P70 mnoge kompanije su ažurirale svoje linije, kupcima će biti na raspolaganju nova generacija uređaja sa baterijama visokog kapaciteta. U svakom slučaju, moramo tražiti prisustvo brzog punjenja, i voditi računa o težini uređaja - što su glavni pokazatelji za takve uređaje.

Da je kamera modela Lenovo P70 malo bolja, ovaj uređaj bi mogao da se nazove bestselerom, ali za imajući u vidu stanje na terenu on je vrlo dobar kandidat za ulogu radoholičara. Dosta sati rada, dobar ekran - to su argumenti u njegovu korist. Ovaj model će definitivno biti uspešan, a kupci će da potvrde zašto.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024