Idol 4 2016
2016. godina
5.2" LCD, 69.9% body
10% 617, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2610 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Alcatel Idol 4 OT-6055
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel Idol 4 OT-6055. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel Idol 4 OT-6055 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Alcatel IDOL 4 (6055K)

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • Ekran dijagonale 5.2 inča, IPS, FullHD 1092x1080 piksela, automatska kontrola jačine osvetljenja
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 2610 mAh, Quick Charge tehnologija,vreme rada u režimu mirovanja - do 520 sati, vreme razgovora - do 15 časova
  • Qualcomm Snapdragon 617 čipset, 4 jezgra radnog takta do 1.2 GHz, 4 jezgra radnog takta do 1.7GHz, Adreno 405 grafički koprocesor
  • 2 GB RAM-a, 16 GB interne (10GB dostupno po pokretanju uređaja) microSD kartica kapaciteta 512GB
  • 13MP primarna kamera, autofokus sa faznim detektovanjem, f/2.0, LED blic, prednja kamera od 8MP
  • Stereo zvučnici JBL, snage do 3.6 W
  • Dve SIM-kartice, nanoSIM
  • FM-radio
  • NFC, Bluetooth 4.2 LE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, LTE cat. 4 (band 3/7/8/20)
  • Dimenzije - 147x72.5x7.1 mm, masa - 135 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušlice JBL
  • Garancija

Pozicioniranje

Alcatel konstantno kreira glavne modele koji ne mogu da se porede sa A brendovima kada je reč o odnosu cena/kvalitet, ali istovremeno donose najnovije karakteristike dosutpne u okviru smart telefona. Kompanija tako IDOL liniji pokušava da obezbedi neku vrstu interpretacije vodećeg modela u okviru kojeg korisnici ne preplaćuju za brend ali dobijaju interesantne karakteristike. Tokom 2015. godine IDOL 3 je u dve veličine postao uspešan model, pri čemu je fableti imao više uspeha u odnosu na model manje dijagonale.

Manja verzija modela IDOL 3 nam se nije dopadala jer joj je jednostavno nešto nedostajalo. Kod modela veće dijagonale sve je bilo na svom mestu dok manji model nije izgledao tako dobro. U ovoj godini opet nam stižu dva modela u okviru IDOL serije i to IDOL 4 koji je fokusiran a masovni segment odnosno u pitanju je uređaj dizajniran kako za mlade tako i konzervativne kupce.

U poređenju sa modelom IDOL 4S ovaj model ima 13MP kameru, zatim manje efikasan čip – Snapdragon 617 i manje sistemske memorije (2GB, mada postoji i verzija sa 3GB).

Model IDOL4 se prodaje po dobrom odnosu cena/kvalitet čime ovaj model postaje interesantan mlađim kupcima koji će ga kupiti zbog njegovih muzičkih mogućnosti. Sa druge strane, ovaj model je interesantan najširoj mogućoj publici, ne samo mladim ljudima.

Dizajn, veličina, kontrole

Sa kojim modelom možemo da poredimo IDOL4? Modela koji se mogu uporediti ima mnogo na tržištu. Mlađi model je značajno drugačiji, sa prednje strane korišćeno je 2.5D staklo, sa strane postoji okviru koji se lako isprlja otiscima prstiju, dok preko ekrana otisci nisu toliko vidljivi.

IDOL IDOL 4 and 4S

Na mnogo načina IDOL4 nas podseća na Galaxy Note 5: staklo sa zadnje strane, slične boje kojih ima ukupno 4: tamno siva, boja zlata, boja srebra i kombinacija roze i zlatne.

Svaka od boja ima različitu bočnu ivicu, ali je panel sa zadnje strane taman, skriven iza Dragontrail stakla koje je analogno poslednjoj generaciji Gorilla stakla kompanije Corning. Bočni okvir uređaja je napravljen od metala, uređaj dobro stoji u ruci, njegove dimenzije su veoma ugodne kao i masa (147x72.5x7.1mm, 135 grama).

Treba imati na umu da je Alcatel promenio svoj logo pa sada imamo OneTouch brend dok je sâm logo nešto veći. Sa prednje strane nema nikakve oznake telefona.

Međutim, veoma je teško pomešati IDOL 4 sa nekim drugim uređajem, uprkos sličnosti, a razlog su dva zvučnika koja su pozicionirana sa donje i gornje strane. Reč je modelima kompanije JBL ukupne snage 3.6W, a njihove karakteristike su primetne u svakodnevnoj upotrebi. Bez obzira kako nosite pametni telefon, bilo da je u džepu ili na stolu, jačina zvuka će uvek biti maksimalna.

Zvučnici se brzo napune prašinom, što se jasno vidi na fotografiji ali to nikako ne utiče na kvalitet zvuka. Zanimljivo je to da iako stariji modeli izgledaju u potpunosti isto, kod njih ne dolazi do sakupljanja prašine u zvučnicima.

Reč je o telefonu koji nudi odlične zvučne mogućnosti. Po prvi put je reč o telefonu kod kojeg se bas može čuti i u okviru handsfree režima rada a slušanje muzike preko IDOL 4 telefona u maloj sobi isto je kao i kada koristite bežični zvučnik. Alcatel je akcenat stavio na muzičku komponentu.

Telefon se može držati na bilo koji način budući da na svakom kraju postoje i mikrofon i zvučnici koji se mogu koristiti tokom poziva. Ovu opciju možete deaktivirati u okviru menija.

Sa leve strane nalazi se slot za memorijsku i nanoSIM karticu a umesto memorijske kartice možete instalirati drugu SIM karticu. Tu je i On/Off taster koji je nešto bliži gornjem delu. Ovo nije uobičajeno niti naročito zgodno rešenje ali sve je stvar navike.

U istoj visini sa desne strane nalazi se taster jačine zvuka, a lokacija nije jednostavna za upotrebu. Međutim, ispod se nalazi i zasebni Boom taster koji ima višestruku funkciju.

Ovaj taster u velikoj podseća na Xperia pametni telefon prethodne generacije, na primer, Z3.

Po pitanju funkcionalnosti, ovaj taster se koristi za različite zadatke pa može pokretati kameru iz režima mirovanja, snimati po jednu ili više fotografija; u okviru galerije možete kombinovati fotografije i pravite kolaž; u okviru muzičkog plejera odgovoran je za ekvilajzere i zvučne efekte. U okviru režima mirovanja, pritisak na taster pokreće animacije vezane za trenutno vreme. Ukratko, reč je o kontekstualnom tasteru kojem će softversko unapređenje doneti nove mogućnosti.

Boom taster u smislu inovacija ne nudi ništa novo ali je uvek zgodno imati dodatni taster koji se može prilagođavati i kojem možete dodeljivati željene funkcije. Ovo je jedna od prednosti uređaja.

Sa prednje strane vidljive su jasne LED oznake koje se mogu onemogućiti u okviru menija podešavanja.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak, a sa donje strane nalazi se uobičajeni microUSB priključak. Kvalitet izrade jedinice je odličan, nema nikakvih nepravilnosti niti jazova.

Ekran

Aparat odlikuje 5.2-inčni IPS ekran rezolucije 1920x1080 piksela. Uprkos tome što stariji model karakteriše AMOLED ekran, noviji nudi IPS bazirani ekran a u većini slučajeva razlika je neprimetna. Može se reći da je ovaj ekran daleko bolji od većine modela u ovoj kategoriji a slika je dovoljno svetla. Podešavanje pozadinskog osvetljenja je uobičajeno i sve savršeno radi.

Najveći adut telefona je zvuk budući da impresivni zvučnici odlično dopunjavaju ekran visokog kvaliteta. Ekran zaslužuje svaku pohvalu.

Baterija

Aparat nudi bateriju kapaciteta 2610mAh, reč je o litijum-jonskoj jedinici koja nudi podršku za Quick Charge 2.0 tehnologiju. U paketu se isporučuje konvencionalni punjač (5V, 2A) a za potpuno napajanje baterije potrebno je dva sata, dok je preko jedinice za brzo punjenje potrebno duplo manje vremena.

Prilikom testiranja, tokom reprodukcije video sadržaja kada je osvetljenje na maksimalnom nivou, baterije je izdržala nešto više od šest sati.

Međutim, ukoliko smanjite nivo osvetljenja za 40 odsto (to je istovremeno i „Auto“ režim rada), baterija telefona će raditi daleko duže. Prilikom testiranja zabeleženo je do osam sati upotrebe ekrana i pola dana rada. U proseku, telefon je radio na sredini podešavanja (4-5 sati rada ekrana) u proseku dva dana uz SIM karticu i konstantno aktivan LTE. Ovo je odličan pokazatelj budući da konkurentski modeli često rade samo jedan dan. Vlasnici IDOL 4 modela moraju da traže neku zlatnu sredinu; ukoliko se koristi maksimalno osvetljenje ekrana, vreme rada baterije će se smanjiti za pola a moguće je i sniziti nivo osvetljenja i dobiti dva ili tri dana rada, zavisi od načina korišćenja uređaja.

Aparat poseduje ugrađeni alat za ograničenje potrošnje energije (isključuje određene funkcije) i aktivira se po podrazumevanom podešavanju kada baterije dostigne 15 odsto napunjenosti. Tu je i „Optimizing Battery“ aplikacija koja takođe ograničava potrošnje energije na rad aplikacija u pozadini a one se mogu dodati ili ukloniti sa liste, nešto slično kao i kod Samsung vodećeg modela.

Memorija, RAM, hardverska platforma

Uređaj poseduje 3 GB RAM-a, kapacitet ugrađene memorije je 16 GB (10 GB dostupno korisniku), plus možete instalirati memorijsku karticu kapaciteta do 512 GB.

Uređaj koristi 8-core čipset Snapdragon 617, koji je odlično rešenje i nudi uravnotežene performanse. Rezultati testova govore za sebe.

Kamera

Prednja kamera ima blic za snimanje „selfi“ fotografija a njega rezolucija je 8MP. Kvalitet fotografija je prilično dobar.

Glavna kamera ima autofokus sa faznom detekcijom, a reč je o jedinici 13MP rezolucije. Kvalitet fotografije nije savršen ali je vrlo dobar kada se u obzir uzme kategorija kojoj uređaj pripada.

Primere fotografija možete videti ispod.

Povezivanje

Model nudi podršku za 4G (LTE FDD 3/7/8/20), NFC, Wi-Fi, BT 4.2, USB & BT Modem Tethering – jednom rečju, standardni set tehnologija bez ikakvih specijalnih karakteristika.

Softverske karakteristike

Nema svrhe govoriti detaljno o Android aplikaciji, o tome se može pročitati u zasebnom tekstu.

Alcatel nije pokušao mnogo toga da izmeni u okviru standardnog Android-a, ali uveo je neke izmene uključujući Android 6. U okviru glavnog menija, ikone su zaokružene a kada se pritisnu otvori se minijaturni prozor. Ukoliko želite da istražite čitavu aplikaciju, kliknite na taster još jednom.

Telefon ima ugrađeni FM radio i uobičajeni set funkcija. Snimač glasa, kalkulator, kompas kao i ugrađeni menadžer memorije i AVG antivirus.

„Mix“ aplikacija nudi ne samo mogućnost slušanja muzike, već i miksovanja, primene različitih efekata a za to je dovoljno samo postaviti aparat u horizontalni položaj. Ovo će biti zanimljivo mladim ljudima koji će ovakva zabava biti interesantna, ali reč je o igrački koju ne treba precenjivati. Sigurno je da uz ovu aplikaciju nećete postati Đ ali možete dobiti neku predstavu u tome.

Waves MaxxAudio ekvilajzeri mogu se podesiti da automatski detektuju zvuk (za muzičke sadržaje, filmove i igrice) a moguće je i manuelnim putem izvršiti podešavanja. Ekvilajzeri odlično rade.

Nema svrhe govoriti o unapred instaliranim igrama niti drugim aplikacijama budući da nisu ništa posebno. Ukoliko načinite screenshoot, videćete prozor sa dva tastera „Send“ i „Change“ u okviru kojeg se može vršiti skraćivanje fotografije ili je jednostavno možete nekom poslati. Jedan od minusa kada napravite veliki broj screenshot-ova jeste to što morate čekati nekoliko sekundi da oznake nestanu sa ekrana.

Jedna od zgodnih karakteristika modela IDOL 4 je to da stalno vrši izmenu pozadinskih slika koje se biraju iz grupe onih koje je obezbedio proizvođač. Do nekog opsega ovo je zanimljivo budući da se na taj način telefon stalno transformiše.

Tu je i ekran na kojem se prikazuju različiti informacije, kurs i aplikacije koje korisnici mogu prilagođavati po želji.


Zaključak

Na kvalitet glasa nema nikakvih primedbi, jačina zvona je prilično dobra a sagovornika ćete jasno čuti. Jačina vibracije je srednjeg kvaliteta.

Cena po kojoj je model dostupan na tržištu nije previsoka kada se u obzir uzmu opcije koje nudi. U okviru Alcatel-ove linije ima konkurenciju u vidu POP 4S, ali fablet nudi prednost u vidu senzora za otiske prstiju ali i lošiji ekran, kraće vreme rada i osnovne mogućnosti kada je reč o reprodukciji muzičkih sadržaja. Ukratko, ne može se smatrati konkurencijom.

Jedinstvena karakteristika IDOL 4 modela jesu stereo zvučnici a tome treba dodati i impresivan kvalitet fotografija, odličnu IPS matricu i vrlo dobro vreme trajanja baterije. Dostupan je samo jedan senzor otisaka prstiju, što neko može smatrati ozbiljnim nedostatkom. U suprotnom, u pitanju je aparat koji će vas sigurno služiti nekoliko godina, a možda i više. Uređaj nudi odličan odnos cene i kvaliteta.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024