Galaxy J5 Prime 2016
2016. godina
5" LCD, 69.4% body
5% 7570 Quad, Android 8
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2400 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Samsung Galaxy J5 Prime G570
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy J5 Prime G570. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy J5 Prime G570 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung J5 Prime (SM-G570F / DS)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • Dijagonala 5 inča rezolucija 720x1080 piksela (294 ppi), PLS TFT, Corning Gorilla Glass 4, sa 2.5D efektom
  • 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (10.7 GB dostupno korisniku), microSD memorijska kartica kapaciteta do 256 GB
  • Processor Exynos 7570 sa četiri jezgra, radni takt do 1.4GHz, grafički koprocesor Mali T720
  • Baterija Li-Pol, 2400 mAh, video reprodukcija do 12 sati u LTE ili 3G do 14 sati, vreme razgovora do 16 sati
  • Prednja kamera 5MP (f / 2.2), glavna kamera 13MP (f / 1.9)
  • FM-radio
  • Senzor otiska prsta
  • Dve nanoSIM-kartice, dve zasebne fioke, nezavisna microSD kartica
  • USB 2.0, BT 4.1, 802.11 b / g / n, GPS / GLONASS
  • Boja kućišta crna/zlatna
  • Skener otiska prsta
  • Senzori - akcelerometar, senzor blizine
  • SAR vrednost za Evropu 0.448 W / kg (glava), 1.25 W / kg (telo)
  • Dimenzije - 142.8x69.5x8.1 mm, masa - 143 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

J linija kompanije Samsung je uvek bila smatrana pristupačnom ponudom, pozicionirana ispod A serije kompanije. Da bi naglasili modele koji predstavljaju pojednostavljenu verziju modela A serije iz kompanije su dodali prefiks Prime, pa je tako J5 Prime pojednostavljena verzija A5 2016 modela. U smislu pojednostavljenja ovog modela misli se na uklanjanje SuperAMOLED ekrana i njegovu zamenu jeftinijim TFT rešenjem, iako je za ovaj model korišćena PLS TFT matrica koja je veoma dobra za cenovni opseg kojem uređaj pripada. Naravno, malo su oslabljene i druge karakteristike, slabija rezolucija i manja dijagonala ekrana, kapacitet baterije, uklonjena je podrška za dual band WiFi. Sa druge strane, zadržan je senzor otiska prsta i metalno kućište, a sam uređaj ima veoma konkurentnu cenu i osetno je jeftiniji nego A5 2016 model.

Za J5 Prime inženjeri kompanije Samsung su se potrudili da kreiraju uravnoteženo rešenje za masovno tržište koje se sve više fokusira na kineske telefone niže cene. Po pravilu ljudi koji kupuju ovakve uređaje žele skener otiska prsta, metalno kućište, dve SIM kartice i pristojnu kameru. Sve ovo postoji u okviru modela J5 Prime.

Treba napomenuti da je Samsung ovu liniju predstavio kao reakciju na konfuziju sa brojevima modela i njihovo pozicioniranje. Vremenom je prepoznavanje modela postalo lakše ali se sada sve ponavlja tako da se ovaj model meša sa običnim J5 2016 modelom. Obični J5 model ima kapacitivniju bateriju, SuperAMOLED ekran, veću dijagonalu, skener otiska prsta ali i plastično kućište drugačije estetike, kao i sličnu cenu.

Na model J5 pažnju treba da obrate svi koji traže jednostavan telefon za svakodnevnu upotrebu, bez nekih specijalnih zahteva po pitanju kamere, ali uz pristojno vreme rada i odgovarajući kvalitet kućišta. Uređaj će biti interesantan za one koji ne traže najnovije i najmodernije tehnologije već žele pouzdan smart telefon po pristupačnoj ceni.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model je dostupan u nekoliko boja, između ostalog i crnoj i boji zlata. Kod modela u crnoj boji zadnja strana kućišta je tamno siva.

Dimenzije uređaja su 142.8x69.5x8.1mm dok je njegova masa 143 grama. Dimenzije su pristojne, uređaj lepo stane u ruku ili džep. Sa prednjem panelu desno od zvučnika nalazi se LED indikator propuštenih događaja koji svetli plavom bojom. Sa druge strane nalazi se sočivo prednje kamere.

Stakleni sloj je prisutan na ivicama pa korisnik kada drži uređaj u ruci dobija 2.5D efekat više izražen. Zvučnik se nalazi sa desne strane i jedini je u okviru ovog uređaja. Nije preterano glasan ali n i preterano tih, čućete ga gotovo u svakoj situaciji uključujući i kada ga držite u džepu. Taster za regulaciju jačine zvuka sa nalazi sa bočne leve strane. Dostupna su dva slota za nanoSIM i microSD memorijsku karticu. Takođe, moguće je instalirati dve SIM kartice i microSD, slot nije kombinovan kao kod starijih modela. Radio modul je naravno samo jedan.

Sa donje strane nalazi se 3.5mm priključak, microUSB port i mikrofon. Obzirom da je reč o jednostavnom rešenju, postoji samo jedan mikrofon.

Po pitanju dizajna jedinica je veoma pristojno urađena, lepo stoji u ruci, dizajn je klasičan Samsungov. Sa druge strane pak ovaj modle podseća na kineske kopije iPhone modela. Istina je da ovaj model nije kopija iPhone-a ali imajući u vidu brojne kineske kopije pomenutog uređaja i ovaj pomalo podseća.

Centralni mehanički taster je opremljeni senzorom otiska prsta. Za razliku od onog kod modela A5 ovaj radi malo slabe, prisutno je tu i tamo pogrešno prepoznavanje ali se to ne dešava često. Status jeftinog uređaja ovog modela je prikazan komponentama koje on koristi.

Ekran

U okviru običnog J5 modela korišćen je SuperAMOLED ekran, dok je za ovaj model kompanija odlučila da eksperimentiše i koristila PLS TFT matricu, za klasu uređaja kojoj J5 Prime pripada veoma kvalitetnu matricu koja naravno ne može ni da se približi SuperAMOLED. Rezolucija ekrana je 720x1080 piksela (294ppi), prisutan je zaštitni sloj Gorilla Glass 4 sa 2.5D efektom.

Od minusa ovog modela moramo da naglasimo odsustvo senzora ambijentalnog osvetljenja koji je žrtvovan zbog cene uređaja. Za nekoliko nedelja korišćenja ovog uređaja nismo imali potrebe da menjamo intenzitet osvetljenja, sem u jednoj situaciji kada smo bili na otvorenom po sunčanom danu i povećali osvetljenje. Kada se ono poveća ekran je čitljiv čak i po sunčanom danu. Međutim, senzor ambijentalnog osvetljenja je već veoam dugo standardni deo opreme gotovo svakog uređaja tako da nam se ne dopada odluka kompanije da odbaci ovaj senzor.

Naši utisci su pozitivni i kada je reč o ekranu uređaja ove klase koji daje veoma dobru sliku, svetlu i jasnu, nema nikakvih žalbi čak ni kada gledate filmove. Za uređaj ovog nivoa reč je o jednom od najboljih ekrana, a kvalitet je iznad proseka.

Baterija

Uređaj karakteriše baterija kapaciteta 2950mAh, ista kao kod modela A5 (6). Od minusa napomenućemo nepostojanje opcije brzog punjenja obzirom da su nas novi modeli navikli na ovu opciju, a dva sata punjenja baterije zvuči kao veoma spor proces. Na dobro brzo punjenje čovek se lako navikne.

Proizvođač tvrdi da baterija nudi 12 sati video reprodukcije sadržaja a mi smo prilikom mesta u HD rezoluciji uspeli da dođemo do 11 sati uz uključen prenos podataka.

U praksi, uređaj može da radi oko dva dana uz 2.5 do 3 sata rada ekrana i veliku količinu prenetih podataka. Ako telefon ne koristite već je samo priključen na mrežu i tu i tamo obavite poziv možete da računate na 5 do 6 dana rada.

Prisutan je i režim uštede energije u okviru kojeg možete da ograničite pozadinsko osvetljenje, brzinu procesora, pri čemu nećete iskusiti nikakve specijalne probleme, a vreme rada baterije može da se poveća za oko 20 odsto. U režimu uštede energije ekran je u sivoj boji a čak i uz minimalnu količinu energije uređaj će vam pružiti nekoliko sati rada.

Memorija, RAM, performanse

J5 Prime je baziran na quad core Exynos 7570 procesor, a u sintetičkim testovima ovaj procesor je ponudio rezultate koji su tipični za uređaj ovog nivoa. On ima neke nedostatke u brzini rada interfejsa i standardnih aplikacija dok preuzimanje većih aplikacija tele sporije, ali grafika radi dobro i u maksimalnom kvalitetu i nema pada broja kadrova.

Uređaj poseduje 16GB interne memorije od čega je krajnjem korisniku na raspolaganju 10.7GB. Takođe, prisutna je podrška za do 256GB memorije.

J5 Prime poseduje 2GB sistemske memorije što je dovoljno za većinu zadataka. Uprkos otme što određeni broj uređaja sada ima 3,4 pa i 6GB sistemske memorije ona nije neophodna za većinu zadataka. Imajući u vidu poziciju uređaja količina memorije od 2GB je više nego dovoljna, a nismo bili svedoci ni nekih problema sa performansama.

Povezivanje

Sve je tipično, USB 2.0 verzija, 802.11 b / g / n.

Kamera

Prednja kamera uređaja nema autofokus, njena rezolucija je 5MP dok je otvor blende f/2.2.

Glavnu kameru karakteriše rezolucija od 13MP i ona je identična kameri koja postoji u okviru modela A5 (6), obezbeđuje dobar kvalitet slike u šta se možete i sami uveriti. Glavno unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model je u činjenici da su fotografije nastale u uslovima lošeg osvetljenja mnogo bolje. Nema velikog broja režima, što je karakteristično za glavne modele niti HDR režima pune rezolucije (samo 8MP). Generalno, kamera je bolja u poređenju sa prethodnom generacijom i zadovoljiće čak i najzahtevnije korisnike.

Softver

Uređaj koristi Android 6.0.1 verziju operativnog sistema čije standardne karakteristike nećemo obrađivati u ovom članku.

Nasuprot glavnim modelima, ovaj model poseduje ugrađeni FM radio što je lep bonus.

Sa Samsung app Store prodavnice aplikacija korisnici mogu da preuzmu aplikacije kao što su S Health, Kid Mode i druge čak iako one nisu prethodno instalirane.

Kada koristite KNOX možete da stavite po dve kopije bilo kog programa, na primer instalirati na isti uređaj dve kopije WhatsApp i koristiti po jednu za svaku od SIM kartica. Možete čak i da razgovarate sami sa sobom. Potpuno ista stvar može da se uradi sa bilo kojim softverom. I telefon ne pravi problem ako radite istovremeno sa dva Messengera u jednoj jedinici što je jedinstvena karakteristika za uređaje kompanije Samsung.

Utisci

Problema sa kvalitetom konekcije nismo imali, sagovornik vas čuje veoam dobro kao i vi njega. Vibracija se dobro oseća ali sve zavisi od vaših navika.

Ovaj model izgleda kao jeftinija varijanta A5 2016 modela koji sve karakteristike ima bolje od J5 Prime, ali su kamere dva modela identične. Ako imate novca da kupite A5 model on je interesantan i radi nešto duže i što je važnije poseduje opciju brzog punjenja. U ovom aspektu preplaćivanje je vredno obzirom da će bolje karakteristike da se isplate.

U ponudi sličnog cenovnog opsega tu su neki modeli: Xiaomi Redmi 32GB/16GB, Meizu M3s Mini, Wileyfox Swift 2+.

Postoji mnogo uređaja na tržištu čija cena je nešto niža od cene ovog modela ali su njihove karakteristike malo bolje ili iste. Prema tome, izbor nije lak, neophodno je da procenite koje su karakteristike važnije. Izbor je veliki i stoga opisivanje i poređenje svakog uređaja sa J5 Prime modelom je osuđeno na propast. Za obične korisnike, kojima telefon nije neophodan za bilo šta neobično ovaj model će biti veoma dobar. Prvi rezultati prodaje su to dokazali obzirom da se ovaj model pokazao kao uspešan.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024