Mi 8 2018
2018. godina
6.21" OLED, 83.8% body
34% 845, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT nema
3400 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 8 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 8 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 8 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Mi 8

Specifikacije
Dimenzije i masa 154.9 x 74.8 x 7.6, masa 175 grama
Materijali kućišta Aluminijum i staklo
Ekran 6.21 inča, 2248 x 1080 piksel, AMOLED, PPI 402, sigurnosno staklo, olegobni premaz, Always-On Display
Operativni sistem Android 8.1 + MIUI 9.5
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 845, 8-jezgara, 4x2.8 GHz Kryo 385 Gold, 4x1.8 GHz Kryo 385 Silver, Adreno 630
Memorija 64/128/256 GB + 6 GB, ne postoji slot memorijske kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0 LE, aptX HD, NFC
Navigacija Dual-band GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju, otključavanje prepoznavanjem lica, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1 / 2.55 ", 1.4& mikrometara, optička stabiizacija po četiri ose
12 MP, f / 2.4, 56mm, 1 / 3.4 ", 1.0 mikrometaram, dual optički zum
Prednja kamera 20 MP, f / 2.0
Baterija 3400 mAh, brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 4.0

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (Qualcomm Quick Charge 3.0)
  • Type-C kabl
  • Silikonsko kućište
  • Type-C - 3.5 mm adapter

Pozicioniranje

Razgovaranje o pozicioniranju Mi 8 je jednostavno i prijatno. Ovo je model za one koji imaju ograničen budžet, ali koji žele da dobiju pametni telefon sa svim onim opcijama koje nude daleko skuplji modeli. Većina modela baziranih na Qualcomm Snapdragon 845 je veoma skupa, a Mi 8 nudi gotovo sve isto. Isto važi i za AMOLED ekran sa visokom rezolucijom i izrezom, kao i dual kameru sa optičkom stabilizacijom.

Po svim pitanjima, za Mi 8 se slobodno može reći da je vodeći model, osim cene. To je ono što privlači većinu kupaca, a naš zadatak je da saznamo da li postoji trik u ovoj ponudi ili da li ovaj pametni telefon definitivno treba uzeti u obzir za kupovinu.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Kada prvi put vidite fotografije Mi 8, možda ćete biti razočarani budući da je uređaj gotovo istovetna kopija iPhone X modela: isti položaj kamere, isti izrez i još nekoliko sitnih stvari. Međutim, kada ovaj pametni telefon koristite uživo, shvatićete da vam to uopšte neće smetati te ćete pažnju usmeriti na druge stvari (ekran, brzina, dimenzije).

Međutim, ovo ne pobija dve činjenice: Mi 8 je sličan iPhone X modelu, a zadnji poklopac izrađen od stakla brzo sakuplja otiske prstiju, a lako ih možete izbrisati bilo kojom tkaninom.

Skener otisaka prstiju se nalazi na zadnjem poklopcu, a ispred se nalaze samo prednja kamera, senzori osvetljenja i blizine kao i svetlosni indikator. Skener radi veoma brzo. Na prednjem panelu postoji skener očitavanja lica, ali još uvek nije funkcionalan. Proizvođač je obećao da će obezbediti podršku u jednom od sledećih ažuriranja MIUI-a.

Na dnu se nalazi Tip C konektor, mrežica govornog mikrofona i jedan spoljni zvučnik, a na vrhu se nalazi otvor drugog mikrofona. Kod Mi 8, kao i kod Mi 6, nema priključka za slušalice, ali u paketu je obezbeđen odgovarajući adapter.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje, a na levoj strani nalazi se ležište za dve nanoSIM kartice. Memorijske kartice nisu podržane.

Ovo je jedan od onih pametnih telefona koji su veoma ugodni za držanje u ruci, odlično pristaje u dlan zahvaljujući maloj debljini i bočnim ivicama. Među drugim pametnim telefonima koji pružaju isti osećaj ubrajaju se Meizu 15 i iPhone 6.

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Nasa (gram)
Xiaomi Mi 8 154.9 74.8 7.6 175
Xiaomi Mi 6 145.2 70.5 7.5 168
Apple iPhone X 143.6 70.9 7.7 174
Meizu 15 143 72 7.3 152
Honor 10 149.6 71.2 7.7 153

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 6.21 in.
Rezolucija ekrana 2248 x 1080 piksela
PPI vrednost 402
Tip matrice AMOLED
Zaštitini sloj Glass Gorilla Glass
Olefobni premaz Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Podrška za Multitouch Da, do deset istovremenih pritisaka

Pametni telefon ima veliki, visokokvalitetan AMOLED ekran, sa izrezom. Za one kojima se ovakav dizajn ne dopada, imaju opciju da ga načinite nevidljivim. Na taj način, pozadina ovog dela ekrana postaje crna, vidljivi su samo sat, baterija i signal mreže. Iako ima dovoljno mesta na iz nekog razloga prikaz statusa baterije u procentima na ekranu je isključen, možete ga videti samo spuštanjem zavesice ekrana, što je nepraktično.

Sva podešavanja, kao i zamena tastera na ekranu, sada se nalaze u posebnom odeljku pod nazivom „Unlimited Screen“.

Ekran podržava HDR10, možete pogledati nekoliko HDR snimaka na YouTube-u, a slika je zaista impresivna. Prilikom istovremene reprodukcije istog video sadržaja na iPhone 7 Plus, rezultat je iznenađujući: iz nekog razloga, slika na 7 Plus je bila bogatijih boja, iako i Mi 8 ima AMOLED ekran i HDR podršku!

Međutim, razlika u rezoluciji u poređenju sa 7 Plus takođe je odmah primetna, ali ovog puta prednost je na strani Mi 8. Prilikom čitanja, naročito malih fontova, nećete prestati da se divite tome kako jasno izgledaju fontovi.

Ako ne postoji problem sa prikazivanjem crne boje na AMOLED ekranu, bela boja pod uglom prelazi u zelene tonove. Ako okrenete uređaj u ruci, to je posebno primetno.

Xiaomi ima sopstveni režim čitanja, koji je u velikoj meri unapređen od Mi 6 i sada preciznije prilagođava boje toplijoj gami pa slika postaje toplija, ali ne postoji tako očigledan i neprijatan prelazak u žutu nijansu, što je definitivno plus.

Pametni telefon podržava i Always On režim rada, što je i zasluga AMOLED-matrice. Na testiranom uzorku on nekako nije radio. Očigledno je ovo jednokratni problem sa uređajem koji je korišćen prilikom testiranja.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3400 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Pol
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim) 15 sati
Pražnjenje u režimu spavanja (12 sati, isključen ekran,, Wi-Fi uključen) 5 %

Vodeći pametni telefoni više ne moraju da imaju super-moćnu bateriju, jer optimizacija softvera i čipseta igraju sve veću ulogu. Mi 8 još jednom potvrđuje te reči. U okviru prosečnog načina korišćenja (osvetljenje od 75 odsto, mobilni internet, društvene mreže, pošta i surfovanje) baterija uređaja je izdržala šest sati sa aktivnim ekranom. Prilikom testiranja, baterija je izdržala dva dana.

Pametni telefon podržava Qualcomm Quick Charge 4.0 brzo punjenje, za pola sata baterija se napuni 60 odsto, dok je za potpuno punjenje baterije potrebno sat i po, međutim, nema bežičnog punjenja.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 845
Procesor Osam jezgara, 4x2.8 GHz Kryo 385 Gold, 4x1.8 GHz Kryo 385 Silver
Video akcelerator Adreno 630
RAM 6 GB
Interna memorija 64/128 GB
Slot memorijske kartice Ne

Vrhunski pametni telefon sa sobom donosi i vrhunske karakteristike. Snapdragon 845 je postao sveprisutan na ovogodišnjim vrhunskim uređajima. Međutim, to nije iznenađujuće budući da se čipset savršeno nosi sa bilo kojim opterećenjem, bilo da je to standardna upotreba ili produktivni model. Uređaj se zagreva samo tokom dugog perioda testiranja. U toku nekoliko dana testiranja, u Mi 8 nismo primetili nikakva kočenja niti usporenja.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Da, 5.0 LE
GPS Da, dual-band
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, one radio module
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infracrveni Port Ne

Što se tiče bežičnog interfejsa, pametni telefon ima skoro kompletan set, uključujući NFC modul, ali iz nekog razloga nema IR porta, što je iznenađujuće, obzirom na to ga je Xiaomi stavio čak i u ne tako skupe modele.

Još jedna zanimljiva karakteristika Mi 8 je dual band GPS, u teoriji bi trebalo da obezbedi veću preciznost pozicioniranja. Prilikom testiranja nije primećena velika razlika, pametni telefon brzo određuje lokaciju, kao Mi 6, na primer.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1 / 2.55 ", 1.4 mikrometra, optička stabilizacija po četiri ose
12 MP, f / 2.4, 56mm, 1 / 3.4 ", 1.0 mikrometra, dual optički zum
Prednja kamera 20 MP, f / 2.0

Uređaj koristi isti modul kamere kao i Mi MIX 2s.

Pametni telefon ima dvostruku kameru, tako da će svi primeri slika biti obezbeđeni sa obe kamere. Levo - obična fotografija, desno - dvostruki zum.

Počnimo sa snimcima zabeleženim u toku dana. Pametni telefon je sjajno fotografisao u popodnevnim satima, tako da kadar odlikuju jače i bogatije boje. Fotografije snimljene na ovaj način uopšte nisu loše.

Osvetljenje takođe nije loše kada se u obzir uzme model.

Mi 8 odlično beleži i fotografije snimljene noću, pa nema pojave šuma. Sa druge strane, gubitak detalja je vidljiv, ali se to može primetiti samo pri zumiranju.

Ali za snimanje portreta bolje je izabrati dobro osvetljenje, dok uspešno snimanje u večernjim satima u kafiću nije tako jednostavno.

Ipak, uređaj ima imitaciju studijskog osvetljenja, ali nekako deluje čudno, pogledajte primere ispod.

Za razliku od MIX 2s, Mi 8 ima još jednu prednju kameru visoke rezolucije. Ispod su tri primera „selfi“ fotografija: prva je sa upotrebom svetla, na drugoj fotografiji ono je isključeno, treća – režim portreta za „selfi“ kameru.

Uređaj snima video snimke u maksimalnoj 4K rezoluciji, postoji optička stabilizacija, ali na konačnom video snimku to gotovo nije primetno. Korišćenje digitalnog zuma u okviru 4K rezolucije nije posebno pogodno.

Multimedijalne karakteristike

MIUI može da se nosi sa bilo kojim audio i video formatima, bez obzira da li je u pitanju jednostavan MP3/MP4 ili složeni FLAC/MKV. Međutim, možete koristiti bilo koji drugi plejer.

Postoji jedan eksterni zvučnik, ali sasvim glasan, pa je malo verovatno da ćete propustiti poziv ako vam je pametni telefon u džepu. Kvalitet zvuka u slušalicama je sličan drugim vodećim modelima, Mi 8 zaista dobro zvuči.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 8.1 i MIUI 9.5, u budućnosti je planirano da se nadogradi na MIUI 10. MIUI je trenutno jedan od najfunkcionalnijih interfejsa i ako želite da podesite svaku stavku, onda će vam se definitivno dopasti.

Utisci

Prodaja ovog modela počela je početkom avgusta, ali nije istovremeno dostupan na svim tržištima.

Među prednostima Mi 8 su: vrhunske karakteristike, odličan ekran, dobra kamera, odlične ukupne dimenzije, NFC dostupnost, funkcionalni interfejs i pristojno vreme rada. Nedostaci su nepostojanje slota za memorijsku karticu i bežičnog punjenja, nepostojanje infracrvenog port i mini-priključka za slušalice. Ali sve ovo su sitnice u odnosu na prednosti ovog pametnog telefona i njegove cene pa se slobodno može reći da je ovo jedna od najboljih ponuda trenutno.

Honor 10. Jedan od najjačih konkurenata. Od prednosti koje se mogu izdvojiti osim pristupačnije cene jeste i dostupnost mini-priključka za slušalice. Minus je upotreba Kirin čipseta.

Meizu 15. Ovaj model nema NFC modul i radi na manje produktivnom Qualcomm Snapdragon 660. Meizu 15 ima klasičan odnos ekrana, veoma kompaktne dimenzije, klasično keramičko kućište i mini priključak za slušalice.

Samsung Galaxy S8. Prošlogodišnji vodeći model nije izgubio mnogo na značaju, ali je njegova cena znatno opala. U pitanju je jak konkurent: ima slot za memorijske kartice, mini-priključak za slušalice, podršku za bežično punjenje i veću rezoluciju.

Mi 8 je veoma interesantna opcija, ali je konkurencija sa kojom mora da se suoči veoma jaka.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024