Exodus 1 2018
2018. godina
6" LCD, 80.3% body
33% 845, Android 8.1 Oreo
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT nema
3500 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
 
 
Test mobilni telefon HTC Exodus 1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Exodus 1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Exodus 1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona HTC Exodus 1

Moderno tržište ne zadovoljava masovnog potrošača velikim izborom brendova. Preferirate Android? Mi biramo između Samsunga i Huawei-ja, ali pre pet godina situacija je bila potpuno drugačija. HTC je zauzimao oko 10% tržišta i mogao se pohvaliti velikim brojem fanova jer su tada inovacije bile povezane sa tajvanskim proizvođačem – recimo modelom HTC Desire HD koji je mogao da se pohvali ekranom dijagonale 4.3 inča ali i drugim pametnim telefonima.

Korejci i Kinezi nastavili su da dobijaju zamah. Vremenom je udeo HTC-a pao na statističku grešku, ali oni nisu prestali da proizvode uređaje. Naprotiv, svet je video vodeći HTC U12 +, koji je zamenio prethodni model U11 +. Inženjeri su se jako potrudili, uređaj je bio tehnološki uspešan, a izgled nezaboravan, sa svetlim bojama kućišta. Pored toga, U12 + je lišen već dosadnih detalja na prednjoj površini.

Vratimo se u 2018. Groznica kripotovaluta i ICO su oslabili, Bitcoin i druge digitalne valute su prestali da obaraju rekorde, ali su blockchain i srodni koncepti još uvek veoma popularni. U pokušaju da povrati svoju nekadašnju slavu, kompanija HTC pušta u rad HYIP, objavljujući tizere o predstojećem pametnom telefonu sopstvene proizvodnje za blokchain. Dan D je bio 23. oktobra, kada se zvanično najavljuje pomenuti model. Krajem prošle godine, prve jedinice stižu na tržište SAD, dok je sada ovaj model dostupan širom sveta.

Ostavljajući po strani definiciju koncepta blockchain-pametnog telefona, pokušajmo da se osvrnemo na tržište takvih uređaja i shvatimo ko je njihova ciljna publika.

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Zaštitno kućište
  • USB Type-C slušalice
  • Punjač
  • Uputstvo za korišćenje
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
Specifikacije
Dimenzije i masa 156.6 x 73.9 x 8.7 mm
Materijali kućišta Plastika, zaštita protiv vlage u skladu sa IP 68 standardom, (uranjanje u vodu dubine do 1.5 m u roku od 30 sekundi)
Ekran Super LCD6 kapacitivni ekran osetljiv na dodir, milion boja, 6.0 inča dijagonale, 92.9 cm2 (ekran zauzima oko 80-3% prednje površine ), rezolucija 1440 x 2880 piksela, odnos stranica 18: 9 (gustina ~ 537 ppi)
Operativni sistem Android 8.1 (Oreo)
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 LTE Cat.18, VoLTE podrška za dve SIM kartice u standby režimu
Platforma Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm) osam jezgara 4x2.8 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver, Adreno 630 Video akcelerator
Memorija 128 GB ROM-a, 6 GB RAM-a
Bežični interfejsi Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, WiFi Direct, Wi-Fi Hotspot Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE NFC
Navigacija A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
Senzori i konektori Senzor otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas, USB 3.1 Type-C konektor
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1 / 2.55 ", veličina piksela 1.4 mikrona, optička stabilizacija slike, dual pixel PDAF 16 MP, f / 2.6, 1.0 mikrona, dual optički zum, laserski autofokus, Dual-LED blic u dve nijanse, HDR 2160p @ 60fps , 1080p @ 60 / 240fps, 1080p @ 30fps (stabilisano), HDR, 24-bit / 96kHz, snimanje stereo zvuka
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 1/4 ", veličina piksela 1.12 mikrona, 8 MP, f / 2.0, 1/4", veličina piksela1.12 mikrona
Baterija Fiksna Li-Ion baterija kapaciteta 3500 mAh, brzo punjenje 3.0 - 50% za 35 minuta

Pozicioniranje

Svako ko čak i povremeno prati tehnologiju na internetu sigurno će se setiti sa kojim entuzijazmom su tehnologije zasnovane na blockchain-u dočekane. Distribuirana baza podataka koja se ne može probiti - koji je bolji način upotrebe ... bilo gde? Pokazalo se da je tako nešto u stvarnosti mnogo teže - razni blockchain-ovi su više puta bili hakovani, što je ponekad dovelo do pronevere velikih suma. Pored ranjivosti i poteškoća u otklanjanju bug-ova, problemi sa performansama većine mreža još uvek ne dozvoljavaju obradu finansijskih transakcija tako brzo kao procesiranje vodećih platnih sistema poput Visa ili Mastercard.

Kakve veze ima blockchain-smartphone sa tim? Svaka kompanija ovo shvata na svoj način, ali glavna poruka korišćenja blockchain-a u mobilnom uređaju nije da rudari zloglasne bitkoine na telefonu, kao što se čini na prvi pogled, već da se pojednostavi rad sa digitalnim sredstvima, uz održavanje visokog nivoa sigurnosti.

Glavni problem sa kojim se suočavaju vlasnici kripto valute i oni koji žele da ih kupe je sigurnost pohranjivanja tokena. Zgodno je da ih čuvate u nekoj jednoj od brojnih menjačnica za brzu razmenu i spekulacije, ali je izuzetno rizično - ne samo zli hakeri, već i sama berza, mogu proglasiti vašu imovinu bankrotiranom. Primera ovakvih događaja ima dovoljno, potrebno je samo da progooglate.

Ako se ne bavite kratkoročnim profitom, već ste odlučni da dugoročno investirate nadajući se budućem rastu cena, ima smisla da čuvate valutu lokalno na vašem računaru, ali niko nije zaštićen od krađe, hakovanja ili nemogućnosti da zapamtite lozinku vašeg virtuelnog novčanika.

Naravno, HTC nije bio prvi koji je pomislio da pohrani informacije o kriptovaluti u memoriji telefona, dovoljno je otvoriti Google Play i uneti pojam „Cripto Wallet”. Međutim, njihova predložena implementacija zaslužuje poštovanje.

Poput Apple pametnih telefona sa Secure Enclave čipom, dizajniranih za lokalno skladištenje biometrijskih informacija, EXODUS 1 je opremljen specijalnim čipom za čuvanje novčanika zajedno sa istorijom transakcija.

Verujemo da je u okviru modela Finney kompanije Sirin Labs - uslovnog konkurenta u uskom segmentu blockchain -pametnih telefona, nešto slično implementirano, ali osim kratkih najava, još se ne zna ništa o tome. Sa EXODUS-om smo proveli dosta vremena i biće nam drago da podelimo sa vama moje utiske o ovom uređaju.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Spoljašnjost je prepuna zanimljivih rešenja koja privlače pažnju. Nasuprot očekivanjima, želeli bismo da počnemo ne sa transparentnim zadnjim panelom, već sa dvostrukom selfie kamerom dizajniranom za prelepe portrete. Šta se zapravo dešava u njoj kasnije ćemo shvatiti, ali za sada nastavljamo da proučavamo telefon sa svih strana.

Inženjeri su eliminisali veliki broj kontrola sa prednjeg panela ovog modela, ostavljajući samo standardni set tastera na dnu ekrana. Ispostavlja se da se navigaciona traka može ukloniti prelaskom na drugi red tastera. Oni su odgovorni za snimanje ekrana, kreiranje snimaka ekrana, pozivanje panela za obaveštavanje (očigledno, za one kojima je nezgodno da prste protegnu do vrha ekrana) i isključivanje ekrana.

Sa desne strane nalaze se tri tastera– taster za uključenje uređaja i uobičajeni tasteri za kontrolu jačine zvuka. Sve bi bilo u redu, ali oni su potpuno isti na dodir, osim laganog vibriranja tastera za uključivanje i nedostatka osećaja pritiska što dovodi do konstantnih grešaka, posebno kada pokušavate da na slepo podesite jačinu zvuka.

Najvažniji detalj je da je uređaj veoma gladak pa samim tim klizi iz ruku. Vrlo lako može da se desi da vam isklizne iz ruku.

Izgleda kao da su svi stručnjaci za ergonomiju ili otpušteni ili nisu mogli da učestvuju u ovom projektu, ali ne možemo da zamislimo kako nekome može pasti na pamet da smatra da uređaj koji je ovako gladak može biti praktičan za upotrebu.

Jedina dobra vest je da se senzor otiska prsta nalazi na pogodnom mestu, a sam prst ga pronalazi čim stavite uređaj u ruku. Pored senzora za otiske prstiju, uređaj ima i podršku za otključavanje prepoznavanjem lica, pri čemu nismo imali nikakvih pritužbi na rad ova dva sistema u proteklih šest meseci koliko smo koristili telefon. Mokre ruke ili tamnije okruženje nisu smetnja, EXODUS se trenutno otključava, ali ponekad iz nekog razloga traži PIN kod kao meru dodatne sigurnosti.

U skladu sa trenutnim trendovima, telefon je lišen 3.5mm minijack-a za povezivanje slušalica, USB Type-C konektor je tu za sve.

Uključene su i slušalice, ali nema adaptera za standardni audio priključak. Dostupna su i do četiri mikrofona i dva zvučnika. Prodajno pakovanje je puno pohvalnih natpisa o vlasničkim tehnologijama HTC BoomSound i još mnogo toga. Proverite koliko sve ove bombastične definicije odgovaraju stvarnosti, uzimajući u obzir multimedijalnu komponentu.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 6 inča
Rezolucija ekrana 2880x1440 piksela
PPI vrednost 537
Tip matrice IPS
zaštitini sloj Gorilla Glass 5 staklo
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška da, do deset istovremenih pritisaka

Kao i ostatak uređaja, ekran je identičan onom u modelu HTC U12 +. Što se nas tiče, tako visoka rezolucija za dijagonalu od šest inča je suvišna. Posebno zato što je HTC odlučio da koristi IPS-matricu, a ne OLED koji je stekao zasluženu popularnost. Sporedni efekat ove odluke je bila očigledno niska maksimalna osvetljenost, zbog čega je gotovo nemoguće koristiti telefon na ulici.

Senzor automatski postavlja osvetljenost na graničnu vrednost, ali vidljivost ne postaje bolja. Ako pri korišćenju uređaja još uvek možete nekako da ga koristite, onda je snimanje fotografija po sunčanom danu teško.

Nema nikakvih pritužbi na ekran kada ste u zatvorenom, nudi očekivani prikaz boja i uglove gledanja. Kada je reč o testovima kvaliteta ekrana mislim da bi se trebali pozvati na relevantne delove HTC U12 + testa obzirom da su u pitanju tehnički isti uređaji.

Baterija

Specifikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3500 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u režimu gledanja HD videa pri maksimalnom osvetljenju 11:13
Pražnjenje u standby režimu (12 sati, isključen ekran, Wi-Fi uključen) 3%

Baterija, naravno, ne može da se ukloni. Kapacitet baterije od 3500 mAh odgovara drugim modernim pametnim telefonima. Samo pojedinačni uređaji, pozicionirani kao uređaji dugog trajanja baterije, opremljeni su baterijama kapaciteta od 4000 mAh i više.

Ipak, moramo da priznamo da moćni hardver i ekran visoke rezolucije ne ostavljaju HTC EXODUS 1 šansu da baterija traje i celi jedan dan.

Dakle, u "odmor" / "putovanje" režimu uz uključen mobilni Internet, GPS navigaciju, korišćenje kamere i društvene mreže, telefon je počeo da šalje preteće signale o niskom nivou baterije 5 sati nakon prestanka punjenja. Ovo nije iznenađujuće kada se koristi dvogodišnji Samsung S8 +, već načet brojnim ciklusima punjenja, ali se ovde radi o potpuno novom uređaju! Prosečno vreme korišćenja ekrana u isto vreme kretalo se od 2 sata o 20 minuta do 3 i po sata u jednom ciklusu, u zavisnosti od intenziteta rada.

Nažalost, više nemamo telefon, a grafika iz odgovarajućeg odeljka za podešavanja, kao i izveštaji GSAM Battery Monitor-a, negde su nestali, tako da morate da nam verujete na reč.

Sa opuštenijom upotrebom, šanse za dostizanje večeri uz uključen telefon postaju sve veće, ali rezerve autonomije, kao što predviđa iPhone XS Max, nisu razmatrane od strane kompanije HTC.

Pražnjenje uređaja pri režimu mirovanja je nisko, u čemu je HTC tradicionalno dobar, ali uz aktivnu upotrebu potrebno je potražiti utičnicu pre kraja radnog dana.

Memorija, čipset, performanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 845
CPU Osam jezgara
4x2.8 GHz Kryo 385 Gold
4x1.7 GHz Kryo 385 Silver
Video akcelerator Adreno 630
RAM 6 GB
Interna memorija 128 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Podržane su memorijske kartice, iako sa takvom količinom ROM-a one neće biti potrebne svima. Naša 128 GB Samsung UHS-3 kartica je radila bez problema.

Sudeći po testovima, uređaj nije vrhunski, ali u svakodnevnom radu performanse bi trebalo da budu više nego dovoljne. Sve standardne operacije za otključavanje, rad sa interfejsom, učitavanje kamere i druge aplikacije obavljaju se bez odlaganja, ali to i ne iznenađuje - sa takvim hardverom.

Opcije povezivanja

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje traje oko 5 sekundi
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM kartice, jedan LTE radio modul Cat18 VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne

Nije bilo pritužbi na kvalitet komunikacije, sateliti se brzo povezuju, ali podrška najnovijih Bluetooth standarda i kodeka za prenos bežičnog zvuka ne dozvoljava uređaju da postane audiofilski san. Preuzimajući muziku koja je kompresovana bez gubitaka u memoriju telefona, verujemo da postoji šansa da uživate u muzici u punom sjaju, ali hajde da budemo iskreni – postoji mnogo jedinica koje mogu da ponude sličan kvalitet zvuka.

Nema primedbi na rad svih ostalih sistema komunikacije i komunikacijskih modula. Telefon se bez problema povezuje sa lokalnim mrežama u Rusiji, Srbiji i Poljskoj i savršeno je hvatao LTE gde možete računati na 4G.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1 / 2.55 ", veličina piksela 1.4 mikrona, optička stabilizacija slike, dual pixel PDAF 16 MP, f / 2.6, 1.0 mikrona, dual optički zum, laserski autofokus, Dual-LED blic u dve nijanse, HDR 2160p @ 60fps , 1080p @ 60 / 240fps, 1080p @ 30fps (stabilisano), HDR, 24-bit / 96kHz, snimanje stereo zvuka
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 1/4 ", veličina piksela 1.12 mikrona, 8 MP, f / 2.0, 1/4", veličina piksela 1.12 mikrona

Formalno, telefon je opremljen sa dve prednje kamere. Postoji manuelni režim koji vam daje slobodu da izaberete podešavanja, režim portreta sa ručnim podešavanjem zamućenja, panorame i još mnogo toga, što smo očekivali od modernog uređaja.

Tokom testiranja, imali smo sreće što smo bili u Beogradu, tako da su probne fotografije, usuđujemo se da kažemo neobičnije od onih koje imate prilike obično da vidite.

Puno smo snimali tokom dana i noću, eksperimentišući sa manuelnim režimom, ali jedno je sigurno - ovo nije foto telefon. Režim portreta netačno ocrtava konture objekta, a samo zamućivanje, uprkos prisustvu dve kamere, izgleda preterano „meko“.

Veoma je primetan nedostatak detalja na fotografijama snimljenim u sumrak. I dalje izgleda da nije jako mračno, a telefon već primetno "razmazuje" sadržaj kadra, posebno u nestandardnim režimima panoramskog tipa.

Snimanje noću je u principu nemoguće, telefon osvetljava scenu do ludog nivoa šuma, a za pristojnu sliku morate snimati sa ručnim podešavanjima. Nije isključeno da je kamera koja nas nije impresionirala problem specifičnog uređaja, ipak smo ovaj uređaj testirali pre pojave komercijalnih jedinica, ali rezultati su se pokazali prilično žalosnim - dok su svi ostali detalji jednaki. Možemo slobodno reći da smo bolje fotografije dobijali sa dve godine starim Samsung Galaxy S8.

Pored toga, kao što možete videti na snimku ekrana, sam interfejs manuelnog režima se ne može nazvati uspešnim. Podešavanja, vrednosti i padajuće liste potpuno preklapaju sam objekat i izazivaju samo iritaciju. Tržište je puno uspešnih primera interfejsa kamere, zašto su ovde toliko komplikovali?

Predlažemo da procenite kvalitet fotografija na primeru prikazanih uzoraka.

Fotografije u zatvorenom i makro

Panorama po danu i u sumrak

Noćni snimak

Portret

Posebno je uočljiva razlika između manuelnog podešavanja i potpunog automatskog podešavanja kada snimate svetle objekte u potpunom mraku.

Za fotografiju radi dvostruki optički zum. Žižna daljina se menja, prema EXIF podacima, od 4.28mm do 6mm, ali svetlost pada od f / 1.8 do f / 2.6.

Stabilizacija za video je deklarisana, ali u 4K rezoluciji ne radi, i to je veoma vidljivo u dostupnim uzorcima.

Dizajneri uređaja mogu se pohvaliti dvostrukim zumom koji omogućava kreiranje bioskopskog kvaliteta video zapisa. Pa, kada pritisnete i držite taster za zumiranje koji se nalazi u sredini ekrana, slika je zaista zumirana ali su primetni šumovi. Osim toga, slika postaje snažno pikselirana, kao da to nije pitanje optičkog zuma, koji dobro radi za fotografije, već problem digitalnog.

Multimedijalne karakteristike

Uređaj je opremljen stereo zvučnicima i kompletnim vlasničkim paketom tehnologija. Oduvek su HTC uređaji imali impresivan zvuk još od vremena legendarnog One modela, i treba verovati da u narednim uređajima ove tehnologije to neće biti izgubljeno.

Pored ugrađenih zvučnika u slučaju BoomSound Hi-Fi, možete pronaći USonic slušalice sa USB tip-C konektorom. Proizvođač naglašava prisustvo sistema za aktivno poništavanje šuma, koje se može isključiti u bilo kom trenutku. Nije primetna velika razlika u percepciji spoljašnje buke uključivanjem i isključivanjem sistema dok slušate muziku. Čini je da je još uvek dug put do čistog zvuka.

Što se tiče kvaliteta zvuka, on je na nivou drugih modernih pametnih telefona (iPhone X, iPhone XS Max, Google Nexus 6P, Samsung Galaxy S8 +). Obim margina je vidljiv, iznad 60-70 odsto od maksimuma, klizač je prijatan za korišćenje.

Tokom testiranja vršena je provera kvaliteta zvuka koji je obezbedio EXODUS 1, ne samo sa slušalicama. Uređaj je spojen sa Huawei FlyPods, Beats X kompanije Apple, kao i sa Dunu Titan 5 preko USB Type-C adaptera - odnosno 3.5mm mini priključka za Google Pixel.

Kada postoji žična veza, zvuk je bogatiji i prijatniji, bez obzira na stil muzike koju slušate. Ako koristite kabl, zvuk prolazi kroz zvučnike i onda počinje zabava.

Vršeno je i upoređivanje jačine, zasićenosti i dubine zvučne podloge iz istog video zapisa, reprodukcija na iPhone XS Max i HTC Exodus 1. Uprkos odsustvu različitih marketinških termina na pakovanju proizvoda, iPhone je neuporedivo bolji.

Ipak, poređenje ova dva telefona koji pripadaju različitim cenovnim opsezima nije pošteno. Za svoju cenu, EXODUS 1 se čuje glasno, jasno i ne dolazi do iskrivljenja zvuka čak ni pri maksimalnim podešavanjima. Iako sama zasićenost nije dovoljna, izgleda da je zvuk previše visok u gornjim frekvencijama. Možda je to greška u okviru najnovije generacije iPhona koja je korišćena, ali stari HTC One je pružao bolje rezultate u svoje vreme.

Softverske karakteristike

Kao što je već pomenuto, Exodus 1 je identična kopija modela U12 +, osim što je umetnut čip za lokalno skladištenje podataka o transakcijama, dok je daleko više razlika po pitanju softvera. Među njima je i tema dizajna, koja vizuelno ukazuje na dizajn pakovanja, kao i Brave pregledač zasnovan na Chromium engine-u koji je postavljen kao glavni pregledač. Pored toga, neočekivano se pojavljuju mnoge aplikacije koje je Google unapred instalirao. Pored osnovnog seta, tu su i „Keep for notes“ kao i Google Sheets / Docs (čuvanje lozinki u tekstualnom formatu).

Postavlja se pitanje - gde su obećane blokchain tehnologije?

Komponenta kriptovalute je predstavljena Zion zaštićenim novčanikom, Crypto Kitties igrom (bila je popularna u to vreme) i Blockfolio aplikacijom za pregled količine novčića i kriptomera, kao i primanje dosadnih obaveštenja da sve prvo isključite u podešavanjima.

Počnimo sa Zion novčanikom. To nije lako. Zion je aplikacija koja, kada se prvi put pokrene, zahteva od vas generišete i pišete van mreže, ali bolje je da zapamtite specijalnu frazu od 12 reči. Neophodno je da, ukoliko se ukaže potreba, novčanik obnovi.

Za autorizaciju u budućnosti, biće dovoljno da navedete digitalni kod i da ga otkucate preko posebne numeričke tastature, očigledno radi zaštite od neovlašćenog prikupljanja podataka koje vrše tastature drugih proizvođača.

Ne možete snimiti snimak aplikacije ni na koji način, čak ni kroz Vysor aplikaciju koja duplira ekran koristeći ADB protokol (Android Debug Bridge je interfejs za programere koji vam omogućava da kontrolišete telefon preko računara i programa za otklanjanje grešaka na uređaju). Uređaj za snimanje ekrana radi, ali umesto slike, ona zapisuje crni pravougaonik.

Generalno, inženjeri su se pobrinuli za sigurnost, ali ne i za diversifikaciju portfolia. Na raspolaganju su samo popularni klasični novčići - Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) i Ethereum (ETH). Takođe je najavljena i podrška za dodatne tokene koji podržavaju ERC721 specifikaciju, ali nije pronađen brz način za dobijanje adrese, recimo za Ripple(XRP) ili drugu relativno popularnu valutu.

Pretpostavka je da dodatne valute mogu biti dodate obnavljanjem firmware-a. Od onog što je zanimljivo - uređaj nudi distribuciju vašeg tajnog ključa među nekoliko prijatelja. Ovo se naziva oporavkom socijalnih ključeva i u određenom obliku već je korišćeno u drugim uslugama kripto valute. Pretpostavlja se da u slučaju gubitka ili krađe pametnog telefona, skupićete ključne delove od svojih prijatelja i moći ćete da vratite pristup fondovima. Iskreno, opis je više nalik na prepricavanje jedne od Harry Potter knjiga, nego funkcionalnost pametnog telefona.

Pored uobičajenih Android aplikacija, najavljena je i podrška za takozvane dApps - decentralizovane aplikacije koje rade na pametnim ugovorima, na primer, u okviru Ethereum mreže.

Pored aplikacija za blockchain, naslednik BlinkFeed-a je i prilagodljivi news feed koji je već poznat u okviru HTC pametnih telefona poslednjih godina. Možete da dodate svoj Google nalog i očekujete personalizovane preporuke i vesti, međutim, u toku testiranja do toga nije došlo! Sadržaj se nije promenio ni nakon mesec dana testiranja.

U okviru samog korisničkog interfejsa, sve je prilično standardno, postoji meni aplikacija, koje su odavno napuštene u kineskim uređajima zbog iPhone-a. Podrazumevani odeljak za obaveštenja sadrži dve kartice i takođe se može prilagoditi redosledom ikona onako kako vam odgovaraju.

Jedna od karakteristika koju treba pomenuti jeste Boost +. Slične aplikacije su već dugo deo firmware-a većine proizvođača, ali implementacija ovog tajvanskog proizvođača je prilično neobična. Činjenica je da su svi predlozi za optimizaciju performansi, brisanje nepotrebnih datoteka i drugog obično formulisani tako da ne izazivaju nikakva pitanja, već je samo potrebno sačekati potvrdu brisanja na ekranu. Ovde se javljaju moralne dileme, u skladu sa preporukama.

Naravno, ne možete ignorisati Edge Sense. Uređaj je lišen mehaničkih tastera, ali je dodat novi način za interakciju sa uređajem - pritisak bočnih strana. U postavkama ovoj radnji možete dodeliti sve što želite - od vraćanja unazad ili snimanja ekrana ili pokretanja određene aplikacije. Pored toga, uređaj razlikuje dugi i kratki pritisak, što vam omogućava da dodelite različite akcije sa velike liste dostupnih.

Za pojedinačne aplikacije lako je odrediti svoju akciju kada aktivirate Edge Sense samo kada je izabrana aplikacija aktivna.

Tajvanci su odabrali dobar način da kalibrišu silu pritiska - potrebno je da napumpate kuglice na ekranu da biste pronašli optimalnu vrednost.

Sve bi bilo u redu da nije klizavog kućišta koje poništava sve prednosti ove metode. Prilikom pokušaja korišćenja Edge Sense dolazi do velikog broja pogrešnih klikova, slučajnih snimaka ekrana i prisilnog žongliranja telefonom u pokušaju da ga zadržite u rukama. Kao rezultat toga, Edge Sense će u najvećem broju slučajeva biti isključen.

Utisci

Postoje dva faktora koja je potrebno uzeti u obzir:

  • Popularnost kripto valuta beleži pad pa samim tim i njihova vrednost opada jer su sve manje nade za nagli skok njihove vrednosti kao što se to desilo tokom 2017.
  • HTC U12 +, koji je postao tehnički donator za ovaj uređaj, postoji dovoljno informacija, a razlike između njih su ograničene na softver i dizajn zadnjeg panela.

Šta je HTC EXODUS 1? Možda je ovo preteča novih telefona koji neće biti samo skladišta virtualnih kartica koje se koriste u Apple Pay / Google Pay i drugim uslugama plaćanja, ali sigurno zaštićenih novčanika koji podržavaju sve vrste digitalnih sredstava. Na kraju, u predivnom svetu budućnosti, ne bi trebalo da brinemo čime ćemo platiti jutarnju kafu - kripto valutom, intergalaktičkim kreditni obveznicama ili običnim novcem.

Kao i mnoge druge potencijalno napredne tehnologije, blockchain bazirani pamentni telefon zahteva infrastrukturu - podržava kripto valutu ne samo na sumnjivim sajtovima, već i u okviru adekvatnih zakonskih osnova u većini zemalja i barem na ovom nivou tehnologija zasnovanom na blockchain-u, koja se može pohvaliti, recimo, Wi-Fi opcijom.

Kako uspostavljamo red u tim stvarima, takva rešenja viđamo u aparatima vrhunskih brendova. Potencijalna korisnost ovakvog novčanika u telefonu je mnogo više nego efekat preklopnog ekrana. Sigurnost je druga stvar. Ljubitelji čuvanja njihovih dragocenosti u čvrsto zaključanom sefu sa odbačenim ključem sigurno će biti nezadovoljni svim merama koje je preduzela kompanija HTC. Kao što je poznato, najslabija karika u svakom zaštićenom sistemu je njegov korisnik. Na kraju, nikome nije problem da pogleda PIN-kod iz Zion aplikacije ili da ga prisilno unese, ako je sebi neko postavio za cilj da uzme tuđi novac.

Pionirima tehnologije je uvek teško, pa treba pohvaliti kompaniju HTC koja nije imala strah da igra na novom polju, napravi dobar proizvod i usavrši softverski profil.

Ukoliko budete poželeli da prodate telefon, sigurno ćete se suočiti sa činjenicom da je izuzetno mali broj ljudi zainteresovan za to šta se dešava sa kripto valutama. Sigurno je da će kupci biti oni koji imaju U11 ili U10 ili neki drugi HTC model pa žele nešto novije. Možda bi kompanija trebala da obrati više pažnje na postojeće ljubitelje njihovog brenda, dok ih još ima te da se ne fokusira toliko da tehnologiju koja nije dovoljna razvijena?

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024