Galaxy S21 5G 2021
2021. godina
6.2" OLED 120Hz, 87.2% body
50% 2100, Android 11
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
25W, 4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy S21 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy S21 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy S21 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test glavnog modela Samsung Galaxy S21 (SM-G991B / DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 151.7 x 71.2 x 7.9 mm, 172 grama
Materijal kućišta Aluminijum, staklo i plastika
Ekran 6.2-inča (ravan), FHD + (20: 9), Dinamički AMOLED 2x, automatsko zatamnjivanje, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass Victus, HDR10 +, 120Hz (48-120Hz)
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3.1
Platforma Exynos 2100 čipset, 5nm Snapdragon 888 za tržište SAD
Memorija 8/128 GB 8/256 GB memorijske kartice UFS 3.1 RAM LPDDR5
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac / ax, dual-band, Bluetooth 5.1, NFC, ANT + LTE: Enhanced 4x4 MIMO, 5G
Mreže Dual SIM, nanoSIM eSIM
Navigacija GPS / Beidou / Galileo - Dual Band GPS
Senzori i konektori USB Type C (USB 3.2), USB OTG akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, Žiroskop, Geomagnetni senzor, Hall senzor, senzor otiska prsta ugrađen u ekran (ultrazvučni), otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera Primarna: kamera sa tri modula - Primarni: 12 MP, 1.8 μm, F1.8, 2PD, OIS - ultra žiroki ugao: 12 MP, 1.4 μm, F2.2 - Telefoto: 64 MP, 0.8 μm, F2.0, OIS, PDAF , 1 / 1.72 inča, х3 hibridni zum (odsecanje matrice) Space Zoom - hibridni optički zum 3X - Super Resolution Zoom do 30X, snimanje video sadržaja u 8K rezoluciji
Prednja kamera 10 MP (f / 2.2), 2PD, 1 / 3.4 inča, 1.22 μm efekat zamućenja pozadine, različititi dodatni efekti, autofokus
Baterija Li-Ion 4000 mAh brzo bežično punjenje (15W), reverzibilno punjenje (up to 9W) PD 3.0 
Stepen zaštite IP68
Boje Roza, siva, bela, ljubičasta
Zvuk Dolby Atmos, dva zvučnika
Sistem plaćanja Google Pay, Samsung Pay
Karakteristike: Samsung DeX

Pozicioniranje

U svakoj generaciji vodećih modela, modeli se razlikuju po veličini, a osnovna verzija uvek ima ekran najmanje dijagonale, deluje kao kompaktan uređaj. Iz godine u godinu ista priča se ponavlja: tokom prednaručivanja, verni kupci brenda, oni koji menjaju prethodne vodeće modele za nove, naručuju najjači model, malo manji broj njih - prosečan, a vrlo mali udeo ide na one koji kupuju osnovnu verziju. Sa početkom široko rasprostranjene prodaje, situacija se poboljšava, ali osnovni model ne postaje najpopularniji, pri čemu će u ovom slučaju to biti Galaxy S21 +.

Razlozi da po pitanju prodaje nije najprodavaniji Galaxy S21 model su uobičajeni. Kupci glavnog modela biraju veće dijagonale, nije svima potreban kompaktan uređaj. Razlika u troškovima ne dolazi do izražaja, jer za većinu ne igra veliku ulogu, mada stereotipi govore suprotno. Kupci biraju uređaj na nekoliko godina, a mnogi nisu spremni na kompromise, tako da biraju onaj model koji će im omogućiti da korišćenje pametnog telefona bude ugodno i prvog i poslednjeg dana. Takođe, prilikom izbora osnovnog modela, mnogi su spremni da zatvore oči pred određenim pojednostavljenjima u poređenju sa skupljim uređajima. Na primer, Galaxy S21 ima plastično kućište (plastika ojačana ugljeničnim vlaknima), dok druga dva modela imaju staklo kao materijal. Manja veličina baterije je razumljiva, ali ne i stariji sistem za uklanjanje toplote iz procesora, što sigurno utiče na vreme rada. Ali ovaj detalj nije vidljiv vizuelno tako da ga mnogi zanemare. Isto tako telefoto kamera ne pruža optički zum x3, već hibridni (ne vidimo ništa loše u tome, kvalitet slike ostaje potpuno isti kao da je optički modul).

Galaxy S21 izgleda kao izvrstan vodeći model u kompaktnom dizajnu, svestran je, pogodan za svakoga ko traži mali uređaj. Moguće je da su to mladi ljudi, kao i oni koji žele da nabave drugi pametni telefon. Na primer, kombinacija Galaxy Fold i Galaxy S21 izgleda savršeno, jedan uređaj je dovoljno masivan i sa ogromnim ekranom, drugi je kompaktan i mali. Hajde da pogledamo spoljašnjost ovog modela, procenimo dizajn.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u četiri boje, a svaka boja ima prefiks Phantom koji opisuje mat boju kućišta.

Obzirom da postoje četiri boje ne možemo da kažemo da postoji puni paritet u pogledu polova. Ljubičasta i ružičasta su za ženski pol, crno-bela će odgovarati svima, bez izuzetka. Paritet verovatno nije uspeo, jer sve boje koje su dostupne odgovaraju ženskom polu. Sa druge strane, postoje muškarci koji će birati ljubičastu boju i smatraju je sasvim prikladnom, svako ima svoje ideje o lepoti.

Lepota kućišta je u tome što na njemu nema otisaka prstiju, nema tragova. Moguće je razlikovati plastiku od stakla, ali neophodno je direktno upoređivati uređaje. Štaviše, većina ljudi koji uzmu uređaj u ruke ne mogu reći da je kućište napravljeno od plastike. Sviđa nam se mat boja, osećaj koji nastaje kada dodirnete kućište. Ako nemate na umu predrasude da postoje elitni i obični materijali, onda se ispostavlja da je kućište vrlo dobro (u prethodnim modelima, potpuno isto rešenje za Note20 pokazalo se odličnim).

Prilikom testiranja modela Note20 smo pažljivo testirali kvalitet kućišta kako bi procenili njegovu trajnost. Na specijalnoj opremi proverili smo kako plastika gubi boju, na kraju smo dobili izgled uređaja koji je bio haban duže vremena.

Efekti habanja koji su izvršeni na kućište odgovaraju oko dve godine korišćenja pametnog telefona u uslovima gde se o uređaju apsolutno ne vodi računa. U pitanju su potpuno veštački uslovi, u stvarnom životu teško koji uređaj da će biti izložen ovakvoj torturi.

Kada uređaj padne, ne pojavljuju se pukotine i tragovi, materijal je vrlo izdržljiv i pouzdan. Već prikazano u nezavisnim testovima, ovaj materijal može podneti padove znatno bolje od bilo kog stakla.

Jedan od ključnih elemenata dizajna u novoj liniji pametnih telefona je jedinica kamere, ona pluta od bočne površine i izgleda neobično.

Ergonomija ovog rešenja nije loša, jer je gotovo nemoguće dodirnuti ivicu džepa uređajem kada ga izvlačite. Za razliku od S21 Ultra, sočiva fotoaparata nisu toliko duboko uronjena u kućište i ne skupljaju prašinu (i ovo je sjajna vest!).

Kamera je prekrivena, utisak je da je ovaj zatvarač napravljen od plastike. Ali utisak vara, jer je u pitanju metal i razlikuje se od bočnih ivica. Na ivicama zatvarača, metal se može istrošiti, jer prijanjanje nije maksimalno, odnosno možete videti kako izgleda na S21.

Ovaj model se može koristiti bez futrole, nema posebne potrebe za njim, tim pre što će futrola sakriti igru boja. Ali možda biste želeli prozirnu futrolu dodatkom koji omogućava da uređaj koristite za gledanje filmova.

Kućište je napravljeno od aluminijuma serije 7000, a gornja zona je hromirana u boji kućišta. Premaz je odličan, ne puca pri padu, ne troši se.

Poređenje sa modelom Galaxy S20 FE

Poređenje sa modelom Galaxy S21 Ultra

Kao i uvek, postoji puna zaštita zahvaljujući IP68 standardu pa tako možete uređaj ispustiti u vodu i ništa mu se neće dogoditi. Elementi upravljanja raspoređeni su na sledeći način. Na desnoj strani se nalazi taster za uključivanje/isključivanje kao i dvosmerni taster za podešavanje jačine zvuka. Sa donje strane nalazi se USB konektor tipa C, mikrofon i slot za dve nanoSIM kartice.

Sa gornje strane nalaze se dva mikrofona, dok sa zadnje strane nema mikrofona. Ovo je novi raspored mikrofona, a u praksi smanjenje šuma, snimanje video sadržaja - sve funkcioniše savršeno.

Uređaj odlikuje vrlo dobar način izrade, sve je standardno za Samsung. Promenjen je senzor otiska prsta ugrađen u ekran, a njegovo područje je povećano 1.7 puta, a i reaguje primetno brže.

Drugi zvučnik je skriven ispod ekrana, radi u režimu spikerfona kada gledate filmove i ako je u početku postojalo osećanje da je inferioran u odnosu na konvencionalne zvučnike, nakon par meseci testiranja jasno je da nije. Uređaj savršeno reprodukuje video i muzičke sadržaje, oba zvučnika savršeno reprodukuju zvukove. Pametni telefon je dovoljno glasan i nema zbog čega da se požalite, steći ćete sjajno iskustvo po pitanju reprodukcije zvuka.

U početku smo pretpostavljali da je zvučnik u okviru ovog modela klasičan. Sama ivica ravnog ekrana blešti, što stvara varljiv utisak (u videu o ovom naveli smo da je zvučnik običan). Ali u stvari to nije tako, u pitanju je potpuno isti dizajn kao u svim modelima serije, zvučnik je skriven iza stakla.

Ekran

Pogledajmo tehničke karakteristike ekrana: dijagonala je 6.2 inča, FHD (20: 9), dinamički AMOLED 2X, automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOn ekran, Corning Gorilla Glass Victus, HDR10 +, a brzina osvežavanja je 120 Hz. Ekran je ravan, nema zakrivljenja na ivicama, što neki korisnici mogu smatrati prednošću.

Činjenica da je na ovoj dijagonali dostupna samo FullHD + rezolucija nam ne smeta, jer je slika kvalitetna i jasno vidljiva. Naravno, ekran se u percepciji veoma razlikuje od S21 Ultra, gde je sa njim urađeno nešto nezamislivo, ali to možete videti u svakodnevnoj upotrebi, u prodavnici očigledno nećete moći da cenite razlike. Ali ovde je pre priča o činjenici da su Samsung ekrani postavili standarde za sve, a kod modela S21 ekran je odličan u svakom smislu, dok je kod modela S21 Ultra je izvanredan.

Prilagodljivi režim se tačnije prilagođava sadržaju na ekranu (frekvencija varira od 48 do 120 Hz). Nismo menjali podešavanja, uvek smo koristili 120 Hz, ovako je prijatnije. Ovaj režim utiče na bateriju, ali potrošnja raste za najviše 10% (u igrama može da dostigne i 15%).

Ekran se dobro ponaša na suncu, nema zamerki na njega.

Ekran je podrazumevano podešen na opseg boja „Zasićene boje“ (postoji i opcija „Prirodne boje "). U ovom režimu su osvetljenost i kontrast slike maksimalni, a boje baš udaraju u oči. Nebo nije samo plavo, već prejako plavo. Ovo u nekom trenutku počinje da smeta jer nije moguće orijentisati se prilikom fotografisanja, prikaz na ekranu se suviše izobličava ali na računaru je sve u redu. Najbolji izbor je uključiti opciju „Prirodne boje“, iako su na meniju prigušene.

Tradicionalno već postoji plavi filter, tamna tema, uključujući mogućnost podešavanja rada po rasporedu. Prilagodljiva osvetljenost ekrana se prilagođava vašim željama. U manuelnom režimu, možete podesiti osvetljenost na 550 nita, u automatskom režimu dostiže 1500 nita. Ovo vam omogućava čitanje informacija sa ekrana telefona čak i pod najjačim suncem.

Kao i uvek, postoji režim AlwaysOn Display koji omogućava prikaz sata, kalendar, sliku u pasivnom režimu. U isto vreme, ekran ne troši mnogo snage, a ovo čini izgled telefona raznolikim.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet od 4000mAh i podržava USB Power Delivery 3.0. Ovo vam omogućava da se rešite jednostavnog problema - dugo punjenje pametnog telefona. Dakle, bateriju modela S21 možete da napunite do 100 odsto za 70 minuta (vreme punjenja zavisi od temperature okoline). Vremena punjenja su sledeća (25W punjač):

  • 15 minuta - 31%;
  • 30 minuta - 58%;
  • 45 minuta - 80%;
  • 60 minuta - 94%;
  • 70 minuta - 100%.

Prodajno pakovanje ne uključuje punjač, vredi kupiti punjač od 25W, to je dovoljno. Nema smisla kupiti punjač od 45 W, jer se brzina punjenja povećava za prvih 50 odsto, ali ukupno vreme ostaje manje-više isto.

U podešavanjima možete da isključite brzo punjenje ako vam se čini da to troši bateriju (u praksi to nije slučaj).

Bežično punjenje podržava do 15W snage, što vam omogućava da napunite pametni telefon za 100 minuta. Takođe je vrlo brzo i izuzetno udobno. Za nekoliko godina smo zaboravili šta je punjenje preko noći. Potrebno je 10 minuta da se baterija napuni za nekoliko sati rada. To je pogodnost, koju je teško preceniti.

Reverzibilno punjenje vam omogućava da napunite dodatnu opremu ili drugi pametni telefon, snagom do 9W.

Hajde sada da razgovaramo o vremenu rada u praksi. Bez ikakvih podešavanja, dobićete od 5 do 6 sati rada ekrana (ovde morate da shvatite da postoje aplikacije koje stalno troše bateriju, recimo Skype prilikom pozivanja). Uređaj bez problema može da izvuče dan rada, dva dana sa prosečnim opterećenjem su takođe tipična vrednost.

Vreme rada veoma zavisi od vaših zadataka, svaki uređaj je stvoren za svoju ciljnu publiku. Dakle, S21 nije namenjen onima koji non-stop igraju zahtevne igre, što čak može da se zaključi i iz veličine ekrana. U svemu je potrebna racionalnost, uključujući i odabir uređaja. Postoji stari sistem za hlađenje procesora, ne koristi se grafenski film, što dovodi do primetnog zagrevanja u zahtevnim zadacima sa produženim radom. Poređenja radi, isti zadaci u odnosu na S21 Ultra sa istim procesorom povećavaju temperaturu u proseku za 7 stepeni, dok je maksimalna razlika 12 stepeni! Ali u uobičajenim zadacima tako nešto ne primećuje, potrošnja energije i temperatura su u normalnim granicama. U nekoliko aplikacija to nije slučaj, na primer, razgovor korišćenjem Telegramu aplikacije jako zagreva uređaj, postaje neprijatno držati ga u rukama nakon 15 minuta.

Opcije povezivanja

Dostupna je podrška za Wi-Fi 6 (802.11ax), kao i maksimalna agregacija LTE frekvencije. Wi-Fi6E je takođe prisutan, ali ovaj standard nije trenutno zanimljiv.

Dostupna je podrška za platne sisteme Samsung Pay, Google Pay, sve radi bez problema. Postoji, naravno i NFC za sve što se može zamisliti.

Tu je i Bluetooth verzija 5.0, postoji podrška za slanje audio streama na više uređaja. Postoji vlasnička funkcija QuickShare koja vam omogućava brzo slanje velikih datoteka na druge Samsung-ove uređaje (neka vrsta Wi-Fi Direct-a).

Treba napomenuti da je GPS dvopojasni i da odlično funkcioniše u urbanim sredinama.

Modem ugrađen u S21 uveliko se razlikuje od onoga u S21 Ultra u pogledu skupa frekvencija, mogućnosti njihove agregacije. Ali u praksi ovo ne igra nikakvu ulogu, jer mnogi operatori jednostavno nemaju ove dodatne frekvencije i njihovu agregaciju tako da je brzina pristupa mreži svih modela linije 21 ista i maksimalna.

Memorija, čipset, performanse

Ugrađena memorija može biti kapaciteta 128 ili 512 GB, nema podrške za memorijske kartice, što je tužno. S druge strane, ako izaberete čak 128 GB uređaj, najverovatnije nećete imati problema sa memorijom. Količina RAM-a je 8 GB, što je dovoljno za vse zadatke.

Model odlikuje Exynos 2100, performanse ovog čipa su maksimalne za današnje tržište i biće dovoljno za nekoliko godina, dobićete maksimalne moguće za performanse softvera i sistema.

Za one koji nisu otvorili link, evo rezultata sintetičkih testova.

Kamere

Podsetimo se glavnih parametara modula kamere:

Glavna kamera sa tri modula

  • Primarna: 12 MP, 1.8 μm, F1.8, 2PD, OIS
  • Ultra širokougaona: 12 MP, 1.4 μm, F2.2
  • Telefoto: 64 MP, 0.8 μm, F2.0, OIS, PDAF, 1 / 1.72 inča, x3 zoom (hibridni, kropovanje slike)

Prednja kamera je dobro poznata sa drugih Samsung modela, modul je dobar za snimanje u svetlim okruženjima, dostupni su različiti efekti.

Glavni modul nam je takođe poznat, slike su veoma dobre u većini situacija, sjajne, uverite se i sami u njihov kvalitet.

Telefoto modul nema optički zum, već samo iseče deo slike uvećanjem x3. Na prvi pogled ovo je loše, ali istina je da nismo primetili neke posebne razlike u odnosu na pametne telefone sa drugim modulom koji ima x3 optiku. Negde su snimci odlični, negde zavise od uslova snimanja.

Nema prigovora na kvalitet video snimanja, uređaj je dobar, podržano je i 8K video snimanje, možda će vam dobro doći ako imate odgovarajući televizor.

Na kraju želimo da prikažemo interfejs kamere u razlilitim režimima.

Softver

Ovde je sve bez ikakvih novosti, uređaj radi na Android 11, a karakteriše ga OneUI 3.1.

Utisci

Nema žalbi na kvalitet veze, sve je u redu. Pozivi su glasni, oseća se vibracija, može se prilagoditi vama i bilo kojoj prilici. Kao što smo rekli na početku, pokazalo se da je uređaj u trenutnoj liniji kompaktan, možete ga i trebate odabrati po svojoj potrebi. Ili ako vam se ovaj model čini suviše kompaktna onda možete pogledati S21 +, jer ima veću dijagonalu.

Cena S21 modela nas trenutno dovodi do činjenice da prošlogodišnji S20 izgleda vrlo, vrlo zanimljivo.

Ponavlja se situacija kada je izbor prošlogodišnjeg pametnog telefona racionalan, jer možete da uštedite značajan novac. Ali sam S21 je prijatan, mnogi ga kupuju. Jedini nedostatak ovde može biti činjenica da se sistem hlađenja i novi „vrući“ procesor ne podudaraju. Činjenica je da se S21 zagreva više od ostalih uređaja trenutne linije, a to može negativno uticati na vreme rada, kao i na način na koji osećate telefon u rukama. U našim scenarijima korišćenja nismo osećali da dolazi do prekomernog zagrevanja, ali svako ima svoje potrebe kada je reč o zahtevnim aplikacijama tako da ovaj minus svakako vredi imati na umu. U S21 + ovaj problem nije primećen.

U kratkom video zapisu upoređujemo sva tri uređaja serije 21, možete pogledati i zaključiti šta je za vas zanimljivije.

U poređenju sa iPhone 12 Pro, cena Galaxy S21 izgleda više nego adekvatno. Funkcionalno, Galaxy S21 je klasa iznad njega.

Suština je da se pokazalo da je Galaxy S21 uspešan model, ali očigledno nije za sve scenarije i treba da ga izaberete samo ako vam je potreban kompaktan uređaj (trenutno je kompaktan). U ostalim slučajevima pogledajte S21+ ili S21 Ultra.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024