Samsung Galaxy Note 5

Fabrički OS, Android, Windows, Bada, Symbian
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSBada OSSymbian OS
Odgovori
kvaka33
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 11. Sep 2010. 19:34
:: Samsung S6 Edge Plus

Re: Samsung Galaxy Note 5

Post od kvaka33 »

E a kad se samo setim koliko se kukalo na bateriju i premium izradu
Ono sto WP nema,znaci da ti i ne treba

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

kvaka33, sedi na stolicu i klikni na link ispod:
http://www.mobilnisvet.com/forum/viewto ... ead#unread

kvaka33
Expert
Expert

Post od kvaka33 »

Sta da vidim druze moj dobri ,one frizirane rezultate sa pola aplikacija i procesa pogasenih,sa osvetljenjem na 10% ,custom romovima itd
Neka hvala ,ima to ko ce to da gleda
Ali zato volim da pratim temu sa slikama ,odlicne fotke videh tamo

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
:: iPhone 13 mini

Post od Cooomi »

kvaka33, Baraba, imate objasnjenje u pomenutoj temi, cisto sam hteo da vidim da li je moguce da se izvlace tolikvi SoT ko sto ljudi pricaju, nije to "normalno" koriscenje nas entuzijasta :) Ali da me je baterija razocarala - nije, izvlacim 4.5h svakodnevno uz 16h koriscenja... Cak je i vise nego sto sam na Z2 izvlacio :) Odusevilo me brzo punjenje, za 90min se napuni od 5% do 100 :)

zoreli
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 28. Feb 2004. 01:38
:: Galaxy S21 Plus

Post od zoreli »

Cooomi, tu se iz aviona vidi da je friziran rezultat bez net korišćenja :) , samo pogledaš redosled najvećih potrošača .

1. ekran
2.android sistem
3.vcl plejer
4. server medija

Slika

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mada znam dosta ljudi koji koriste samo 2G+WIFI , tada će ladno (bez friziranja) izvući 2 dana sa 6-7h SOT
16 godina na forumu MOBILNISVET

Malone
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 07. Avg 2006. 10:32

Post od Malone »

Note 5 silver je verovatno i najlepsi Samsung do sada. Mozda su ledja mogli malo bolje da odrade, da ne budu onako klizava, a i ne deluje da su nesto debela, tanak sloj neceg koji na sredini malo zveci suplje kada kucnem. Kada kazu da je staklo pozadi, ocekivao sam da je osecaj kao kada kucnem ekran. Medjutim telefon je sve ono sto sam ocekivao jos za note 3.

Sto se tice samog rada nemam zamerke, odlican ekran, jaka masina. Najvise ga trenutno koristim za gear vr. Baterija traje koliko traje, nesto preko 3h pod punim opterecenjem, gear vr igrice i aplikacije su zahtevnije nego bilo sta, s6 pregreju za 10 minuta dok mi se note 5 jos nijednom nije pregrejao.

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Cooomi »

Evo ima skoro 2 nedelje kako sam pazario Note 5 pa da vam napisem neka moja zapazanja i utiske :)

IZRADA

Telefon je jako lepo odradjen, metal sa strane nije sjajan kao na ivicama Note 4 pa je skoro nemoguce ogrebati ga pri normalnom rukovanju dok se na Note 4 posle nedelju dana vec videle crtice po lajsni. Na ekranu se i dalje ne vide sitne ogrebotinice od nosanja po dzepovima, isto je i na ledjima. Lepo lezi u ruci zbog zakrivljenog zadnjeg dela i poprilicno je udobniji od S6 edge + modela iako sam njega samo u prodavnici cackao. Kada ga prodrmam sve je na mestu, dok sam kod Xperije Z2 mogao da cujem kako nesto zvecka u kucistu. Dugmici su dobrog odziva i cvrsti, jedina zamerka mi je da bih voleo da je dugme za zakljucavanje na sredini desne strane a ne u gornjem delu jer mi se desavalo da slucajno iskljucim ekran kada podesavam zvuk tokom gledanja videa u vodoravnom polozaju. Home dugme je na mestu i ne klati se ko na nekim S6 modelima...
Ljudi se zale da je telefon klizav, meni licno nije jer mi se ruke cesto znoje, a problem sa otiscima nemam uopste jer sam uzeo beli model pa se ne primete i preporucio bih njega ako se neko dvoumi.

DISPLEJ

Savrsenstvo. Od ekstremno tamnog do zaslepljujuce svetlog, boje ostaju takve kakve jesu i nema ruzicastog prekrivaca (koji je amoled ekran na Nexus 6 imao). Telefone sam do sada uvek koristio na max osvetljenju, bilo preko dana ili uvece, ali sada mi jednostavno smeta nocu da ga koristim tako svetlog pa mi je podeseno automatsko osvetljenje na pola slajdera. Super radi posao, mada mu treba oko sekund da senzor skonta da je iz hlada presao na sunce. Okviri oko ekrana su jako tanki i kad ga stavim u silikon gotovo da se ni ne vide... U dilemi izmedju AMOLED i IPS uvek bih se odlucio za AMOLED jer mi se svidja kako se ophodi prema crnoj boji i sto ne postoji "light bleed" efekat na njima. Ugao vidljivosti odlican, reprodukcija boja podesiva, tako da odgovara svakom ukusu, ja licno preferiram malo zivlje boje.

KAMERA

Zadnja kamera je hardverski ista kao i na proslogodisnjem Note 4, pa sve do s6, s6 edge (+) i jedna je od najboljih na trzistu. Slikama sam zadovoljan, sto nije lako reci posle Nokie 808 i standarda koji mi je postavila. Auto mode radi savrseno, gotovo da ni nemam potrebu da ulazim u Pro mode osim ako ne zelim neki odredjeni efekat na slici. Pali se brzo duplim klikom na Home dugme gde god da se nalazite za oko 1-2sec u zavisnosti da li je porocesor opterecen i da li je kamera ocitana u RAM memoriji. Pro mode nudi sve sto mi treba a posebno sam zadovoljan jer ima Shutter Speed i Manual Focus. Jedina zamerka je sto ISO ne ide preko 1000, ali to po meni i nije neka zamerka jer su takve fotke gotovo uvek pretrpane sumom, pa je logicnije da se koristi manji ISO ali veci shutter speed ukoliko se slika fiksiran objekat. Pro mode podrzava RAW format, ali smatram da je nepotreban zbog ogranicenja senzora, ne moze uhvatiti toliki spektar informacija kao sto bi mogao SLR pa su i JPEG slike dovoljne...

Prednja kamera je osrednja, primetio sam da malo deformise lica, verovatno zbog sirokougaonog objektiva ali ima neka softverska opcija u aplikaciji kamere da to ispegla, pa se vidi mala razlika... Sa moje strane gledista, sasvim pristojna za video pozive pogotovo imajuci u vidu nas internet, a selfije ne konzumiram...

SOFTVER

Nikada mi se TW nije svidjao jer je uvek bio previse saren i pretrpan kojekakvim nepotrebnim stvarima, pocevsi od tutorijala pa sve do nepotrebnih aplikacija, ali ova verzija mi je podnosljiva. Ugradjena Themes opcija mi je bila prvo sto sam pokrenuo i instalirao Material Desing temu i od tad je koristim i ne planiram da je menjam. Nervira me sto je fabricki onemoguceno da se Samsungove aplikacije obrisu bez root-a (iako neke mogu da se onemoguce - ne sve), pa tako imam nekoliko funkcijski istih aplikacija (Gmail > Email, Chrome > Internet, Google Keyboard > Samsung Keyboard, Poweramp > Music...). Koristim Google Now Launcher i sve radi fluidno, bez ikakvog zapucavanja.

Olovcicu retko koristim ali kada mi zatreba da zapisem neki podsetnik dobro dodje, najvise sa Off Screen Memo ili kada treba neki tekst da kopiram itd...

Skener otiska prsta iako bolji nego na Note 4, nije bas kao sto sam ocekivao, tacan je u 80% pokusaja ali sam uglavnom ja kriv kada pogresi jer prst postavim malko drugacije nego sto sam ga memorisao. Iskreno, ne smeta mi toliko i smatram da je bolja zastita nego pattern ili pin, pa mogu da zivim sa tim.

Dual Window je super stvar, mada iskreno malo je mali ekran da bi se to toliko cesto koristilo, vise preferiram da se krecem preko tabova. Tu dolazim do RAM menadzmenta i one price po internetu su istinite. Nekad se desi da mogu 7 - 8 aplikacija da rotiram bez problema, a nekad na 4 zna da iz pocetka otvara. Nadam se da ce popraviti Samsung to sa MM nadogradnjom jer ne zelim da se upustam u root i da okidam knox zbog tih 5 linija koda... U sustini ni ne smeta mi toliko posto brzo otvara aplikacije, ali sam pre pisao kako je Z2 znao da mi drzi igrice u pozadini po ceo dan bez problema, sa normalnim koriscenjem pa mi nastave tamo gde sam stao posle ulazenje u njih.

Ostalo je sve na mestu, brzina, fluidnost, ne pregrejava se... Sam vrh Android sistema, fluidniji i brzi od prethodnika, Note 4, na kome sam primecivao neke zastoje i seckanja.

BATERIJA

Zadovoljan sam baterijom, izdrzi mi telefon dok ne legnem da spavam kada ide na punjac, uglavnom izvlacim 4.5h SoT, bez ikakvih Battery Saver-a, zamrzavanja aplikacija, smanjivanja osvetljenja itd. Svidja mi se Quick Charge i smatram da je korisniji nego zamenjiva baterija jer nikad nisam imao rezervnu bateriju iskljjucivo zbog cene i neprakticnosti, treba to vucarati sa sobom, setiti se da je dopunim itd... Ovako ako nekada malo intenzivnije koristim telefon tokom dana, kada dodjem kuci i uzmem da jedem ili da se istusiram, za 15ak minuta dopuni se da ne moram da razmisljam o njoj do kraja dana.
Vreme punjenja je oko 90 minuta od 5 do 100% sto mi je veliki skok od 3h koliko se punio Z2.

ZVUK

Prelaskom sa duplih prednje okrenutih zvucnika na jedan, montiran na dno nije lako, ali kvalitet je na strani Note 5 u porednjenju sa Z2, zvuk je glasniji i kvalitetniji, samo sto ide u pogresnu stranu. Lako se zakloni ako gledate video vodoravno, pa mora da se drzi telefon u odredjenom polozaju.

Sto se slusanja muzike na slusalicama tice zadovoljan sam, koristim Samsungove slusalice sto sam dobio uz telefon, veoma lepo lezu u uvo, bolje od slusalica od Note 4, pa sam ujedno i odustao od kupovine over the ear slusalica od Sony-a sto sam razmisljao dok sam imao Z2. Zvuk uz Poweramp plejer je odlican - kvalitetan i glasan.

OSTALO

Sto se memorije tice, mislio sam da ce mi 32GB biti malo, ali nije, prebacio sam vecinu muzike sa kompa, instalirao aplikacije koje koristim i ostalo mi je 11GB. Slike i snjimke automatski bekapujem na flickr kada sam prikacen na Wi-Fi pa ako mi nekad zatreba memorije njih cu da brisem sa telefona.

Zvuk tokom poziva je jasan, isto kazu i ljudi sa kojima sam pricao, nije bilo problema tu.

Od mreza hvata 2G,3G,4G, telefon je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i bio sam malo skeptican na pocetku ali sad sam se uverio.

Skener otkucaja srca sam jednom koristio, cisto iz radoznalosti, a S health aplikaciju ni ne koristim, tako da je po meni bolje da su stavili dual tone blic umesto toga.

To je to od mene, ako vas nesto interesuje pitajte, a ako se jos necega setim dodacu u ovaj post...
Pozz :)

Fize94
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 03. Jul 2015. 22:37
:: 0694448087

Post od Fize94 »

@Cooomi savet za finger, očitaj 2x isti prst radiće ti mnogo bolje i preciznije :)
Sjajna recenzija ! Bravo!

AndroMan
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 13:25
:: Galaxy Note 9 N960F
:: BB Passport; N808PV

Post od AndroMan »

Cooomi, pohvale za review!
Nervira me sto je fabricki onemoguceno da se Samsungove aplikacije obrisu bez root-a (iako neke mogu da se onemoguce - ne sve), pa tako imam nekoliko funkcijski istih aplikacija (Gmail > Email, Chrome > Internet, Google Keyboard > Samsung Keyboard, Poweramp > Music...)
Skini Package Disabler Pro - moći ćeš bez ruta da isključiš sve što ti je višak. :)

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Što se tiče otiska, ako hoćeš da ti prepoznaje iz prve, izbriši taj otisak i snimi novi, kada budeš snimao novi stavljaj iz različitih uglova, ne samo uspravan da bude, malo iskosi, malo vrh prsta, menjaj uglove. Radiće bolje sigurno.

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Cooomi »

Fize94, poslusao sam ti savet, pa cu videti kako ce se pokazati, za sada vec vidim da hvata bolje :)
Baraba, tako sam ga i kalibrirao, ali izgleda da nije dovoljno bilo...
AndroMan, videcu za to jos... :)

zoreli
Moderator
Moderator

Post od zoreli »

Stigao još jedan :D :) ... poredio sam ga 2 dana sa S6 i ... ne može se porediti :uhuh:

Slika

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Sutra stavljam na oglas G4.

Fize94
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 03. Jul 2015. 22:37
:: 0694448087

Post od Fize94 »

Baraba opet u samsung klan :D

kvaka33
Expert
Expert

Post od kvaka33 »

Baraba napisao:Sutra stavljam na oglas G4.
Bolje ikad nego nikad [emoji6]
Steta samo sto ce tvoj put ka sili ici preko jos vise izvikanog brenda
Ako nista drugo bar dobijas pravi premium model doduse preskup za ono sto nudi ali ipak premium [emoji1]

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

kvaka33, jesi razbojnik, uvek si bio ljubomoran na moje i zoreli, telefone :lol:

kvaka33
Expert
Expert

Post od kvaka33 »

Ahahaha,ma nisam, ti nosis mini verzije ,znas da ja to ne preferiram
Mozda malo na M8 zbog zvuka samo
Na note 5 nikako ,poznajem samsung previse dobro i koliko vidim nista se preomenilo nije sem cene koja je jos veca
Ali ok u odnosu na lg kidaju doduse i sa cenom kidaju ,mada lg g5 ce izgleda biti zverka opasna ,samo da ne zeznu nesto kao obicno

zoreli
Moderator
Moderator

Post od zoreli »

Probaćemo mi i Mate 8 - čim se cena unormali :) :D kvaka33 .

kvaka33
Expert
Expert

Post od kvaka33 »

Nemoj Zoreli ostaces na njemu ,a onda ce nastane rsum na forumu[emoji1]

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Cooomi »

Primetio sam jedan problem na Note 5 kameri, naime kada se slika u nocnim uslovima na gore, svetleci objekti bacaju nekakve reflekcije u slici... Mislim da je to zbog mesta izmedju stakla i objektiva na zadnjoj kameri, pa da prenosi sliku nekako.. Evo par primera da vidite...

Slika Slika

Odgovori