Samsung Wave (S8500)/Wave II (S8530) Bada platforma

Fabrički OS, Android, Windows, Bada, Symbian
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSBada OSSymbian OS
Odgovori
stefgi
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 25. Sep 2007. 07:10

Post od stefgi »

Bodibiber napisao:Moze li mi neko objasniti zasto se mnogobrojne popularne aplikacije za android os ne prepisu i za badu, jer ja bih i sa tim bio zadovoljan za pocetak(a neke nove aplikacije mogu i sacekati). Ne razumem se u programiranje ali kontam da to ne bi bio neki preterano tezak posao
:roll: :roll: :roll: Znam da ljudima koji se ne bave programiranjem to izgleda tako lako. Ne mozes kod potpuno razlicitih platformi samo da promenis rezoluciju aplikacije i boot manager kod jedne i da ona radi na toj nekoj drugoj platformi. Kod slicnih je moguce donekle ali kod nekih mora da se pise ispocetka.
Ono sto je pola posla oni vec imaju a to je ideja i namena aplikacije kao i graficka/zvucna resenja, sve ostalo iznova. E sad bada vuce neke korene iz linuxa a ja nisam upucen u ostale platforme pa ne znam da li ima nekih braca i sestara pa da bi se to lakse izvelo.
Eto ukratko.

kvaka33
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 11. Sep 2010. 19:34
:: Samsung S6 Edge Plus

Post od kvaka33 »

ikiM napisao:Prilikom instalacije Kies-a javlja mi problem da ne moze da pristupi File serveru i da proverim Network podesavanja.
Ima li neko ideju, o cemu se radi, tj. da li postoji neka procedura vezana za ovu instalaciju?
Evo upravo sam nasao resenje za instalaciju
kada se ode na sajt samsunga i dodjete do dela gde skidate SAMSUNG Kies PC Sync ostavite opciju "all" u padajucem prozoru i pocnete skidanje.
Kada zavrsite skidanje pokrenete instalaciju programa ali bitna stavka pre toga:

Iskljucite sve veze interenet konekcije (ako imate lap-top ili umrezena 2 kompa ili nesto slicno)sem glavne veze !!!!!!!!

zatim pokrenete instalaciju

ponudice vam da instalira sve opcije programa, ne dozvolite to vec cekirajte samo opciju mobilni telefon!!!!!

ponudice vam kasnije da izaberete zemlju i jezik ostavite po defaultu ono sto vam program sam ponudi, tipa koja zemlja i koji jezik
(desava se da serveri drugih zemalja koji daju podrsku za samsung ne rade dobro)

ostalo je stvar dugmeta next

ako je neko probao da instalira a nije uspeo neka nekim programom za brisanje registra pobrise sve pa onda sve nanovo (cak se potrudite da ponovo skinete program sa sajta samsunga)!!!!

ja sam ovako uspeo da sredim stvar mozda nekome i pomogne koristim inace W7

;)
Poslednja izmena od kvaka33 u Sub, 11. Sep 2010. 22:47, izmenjeno 2 puta ukupno.

Bodibiber
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 19. Jun 2009. 20:02

Post od Bodibiber »

stefgi- ok to sve da se mora ispocetka pisati ali kao sto i sam kazes vec postoji za te aplikacije ideja namena, takodje nabavljene su svi potrebni podaci za izradu te aplikacije tako da taj proces iznova pisanja aplikacije sigurno nije neki pretezak posao(govorim o nekim audio video aplikacijama a ne o naprednim igrama kao sto su nfs asphalt 5...za koje razumem da treba dosta vremena da se napisu)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Bodibiber, ti mislis da to nije pretezak posao zato sto se ne razumes u programiranje. Kao neko ko ima 15 godina profesionalnog iskustva i zivi od programiranja mogu da ti kazem da je preacivanje sa platforme na platformu cesto uzasno kompleksan i zahtevan posao i nema puno razlike izmedju "napredne igrice" i "audio-video aplikacije". Izuzetak je ako postoje i ako su koriscene kompatibilne softverske biblioteke (kao sto je Qt i slicne).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Bodibiber
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Bodibiber »

tomas-kako nema razlike izmedju igre i audio video aplikacije. Sta hoces da kazes da izrada winampa zahteva jednako vremena i odricanja kao i izrada igre kao sto je GRAN TURISMO 5 za ps3. Ok da se aplikacija treba ispocetka pisati ali kao sto kazem vec unapred postoje sve potrebne ideje informacije. Koliko bi po tebi trebalo vremena da se napravi npr skype za badu a da je radi npr 20 ljudi 8 sati dnevno?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Bodibiber, veruj mi da su ideje vrlo mali deo kod razvoja programa. Naravno da dobra ideja prodaje program ali od dobre ideje do gotovog programa dug je put. Ako mislis da se sve igre prave tako sto se polazi od nule pa se onda sve programira onda gresis. Vecina igara koristi niz programskih biblioteka (game engina) koji podrzavaju razne stvari od 3D grafickih primitiva do renderovanja itd. Uz to idu odgovarajuci skriptovi + graficki elementi + muzika + nesto programiranja. E sad naravno najveci je posao prebacivanje "game engina" sa platforme na platformu. Kada se prebaci "game engine" onda je posao dosta laksi, posto se svaka naredna igra koja koristi isti "game engine" lakse portuje. Problem sa Skype-om i raznim MP3 plejerima sto oni zahtevaju da se ispocetka pise sav kod koji komunicira sa odgovarajucim bibliotekama (pod uslovom da iste postoje) itd. Naravno da je igra kompleksnija, ali ne toliko koliko se nekome cini.

Inace odakle ti ideja da ce neko da odvoji 20 programera da pise Skype za Badu? (Na stranu sto kod takvih aplikacija 20 programera nece ubrzati rad 20-puta). To je 60-100 kilodolara samo za plate mesecno, a trebalo bi im barem 2-3 meseca (posto ce 20 programera to pisati samo 3 puta brze od jednog programera posto bi 80% vremena trosili na medjusobnoj koordinaciji) a to je nekih 300 kilodolara razvojnog troska samo na plate, a na to treba dodati druge troskove, troskove testiranja itd, sve to daje ukupne troskove od barem milion dolara. Normalan tim od 2-3 programera ce zavrsiti za 6 meseci. Na sve to treba dodati vreme i troskove testiranja od barem mesec dana.

Creaven
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Čet, 12. Apr 2007. 15:31

Post od Creaven »

DA li je tacno da kod ovog fona moze da se postavi da se ekran otkljucava na odredjeni pokret koji sami izaberemo?

kvaka33
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 11. Sep 2010. 19:34
:: Samsung S6 Edge Plus

Post od kvaka33 »

postoji aplikacija koja se moze skunuti sa samsung sajta za tu vrstu otkljucavanja tlefona
mada ima slicnu foru i sada prevuces prstom preko ekrana i on se otkljuca

conta
Banned
Pridružio se: Uto, 14. Sep 2010. 20:39

Post od conta »

tomas...
bada je jos jedan od os koja se bazira na linux-u....mogu da se naprave app koje vec postoje na android marketu samo i treba prilagoditi...to nema veze sa programerima i kilodolarima...microsoft ima i kilo dolara i tonu i programera koliko hoces pa ne moze da napravi dobar pretrazivac dok opera u koju je ulozena suma koliko kosta pristojan auto ga sije u svim segmentima a radilo ju je 6 progamera
bada je pokusaj da samsung jos zaradi pa ako prodje dobro i jeste ako ne vratice se androidu,win,symbiany....
sto je problem...bada...okean aplikacija...vrlo malo free,malo vise osakacenih lite i sve sto valja mora da se plati ai tu nije neki izbor pa ce do tada da prodaju bukvalno poluproizvod koji mi placamo....e sta mi dobijamo kao krajnji korisnici...pokusaj od necega...zato vi moderatori treba da ukazete sta je reklama a sta se dobija jer mi to saznamo kada kupimo telefon koji je vas novinar ocijenio revolucijom...da bar imate koristi ajde

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

conta, to sto je baziran na linuxu vrlo malo znaci. Ni Bada ni Android za grafiku ne koriste standardne X-Windows biblioteke, vec koriste namenski pisane medjusobno nekompatibilne biblioteke sto znacajno otezava konverziju aplikacija. Ulozena suma je bitna - posto (prica je bila o Skype-u) kompanije koje posluju komercijalno nece uloziti novac u razvoj aplikacije ako nisu uverene da ce im to doneti zaradu. Sto se tice Opere bojim se da gresis. Na razvoju Opere je radilo vise desetina programera i ulozeno je vise desetina megadolara (mislim na PC platformu, a ni na mobilnoj se ne razlikuje bitno situacija).

Bodibiber
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Bodibiber »

Tomas nisi shvatio poentu.
Covek jednostavno govori da nista nije teze napraviti aplikaciju za badu nego za android. I to mene cudi sto za android malo malo pa izadje neka fenomenalna aplikacija dok za ovo vreme koliko je bada ziva nema bas puno kvalitetnih aplikacija(skoro nista). Pola godine koliko je na trzistu je poprilicno dugo a oni ne menjaju politiku po pitanju bade od prvog do poslednjeg dana-10 jadnih aplikacija dnevno od kojih se nesto naplacuje nesto ne. Gledam ovaj njihov bada izazov i nagrade su smesne i ne znam koju ce ozbiljnu programersku kucu privuci. Tu ce bukvalno ucestvovati individualci koji ce napraviti neke aplikacije koje nisu vredne pomena

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Bodibiber, shvatio sam ja poentu, ali prica je bila o portovanju vec napisanih aplikacija, zar ne? A da li je teze ili ne nisam siguran. Morao bih da pogledam kakva razvojna okruzenja postoje za BADA OS, kakav je SDK itd. Moze biti jednako tesko, moze biti lakse, ali moze biti i dosta teze ako su razvojni alati i SDK lose napravljeni.

conta
Banned

Post od conta »

tomas
opera je zapoceta sa budzetom od 300.000 dolara i ravno 6 programera i od toga 2 koja su imala stalan posao i na programu radili u slobodno vrijeme a zamisli koja masinerija radi na bing-u sa kolikom budzetom....kada se neke app baziraju na istom programskom kodu koji je na nakim od sledecis nivoa promjenjen mnogo je lakse modifikovati app nego pisati novu...touch wiz,moto sve je to android koji su pojedini proizvodjaci prilagodili sebi motorola,samsung,htc, da bi se po necemu razlikovali jedni od drugih...na lunix-u su megoo i bada i lg novi os ,ne mogu se sjetiti kako se zove,motorola je od pocetka na linux-u...znaci isti izvorni kod tj osnova....sad je stvar marketinga i politike firme kako ce to da iskoriste...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

conta, mozda je Opera tako pocela pre 10+ godina, ali veruj mi da trenutno rade stotine programera i imaju multimilionski budzet. Sto se tice Linuxa. Ponavljam to sto svi koriste Linux jezgro (pa i Brew OS koristi Linux jezgro) znaci malo ili nista na nivou korisnickih aplikacija. Primer: Nokia Maemo/MeeGo je baziran na Linux-u, za graficki interfejs se koriste Qt biblioteke. Android je baziran na Linux-u, ali koristi sasvim drugacije biblioteke za grafiku. Kod koji koristi Qt uopste nije moguce iskorisitit na Androidu, ceo GUI deo je potrebno napisati ponovo, a to je cesto i vise od 70% koda.

conta
Banned

Post od conta »

tomas...ne pricamo o grafici...pricamo o izvornom kodu za pisanje programa ili platformi na osnovu koje je radjen os....razlika izmedju android verzije 1.5 i 2.2 je po grafici i funkcijama ogromna pa programerima treba 7 dana da je prilagode....garmin navigacija radi na svim os evo je ima i za badu...visepilot,moroway,garmin,tomtom evo samo da se drzimo navigacije...rade na svim platformama...kako se isplati recimo ndrive da radi program za navigaciju na svim platformama i za bada kada mu treba koliko novca i truda a ne zna hoce li bada uopste zazivjeti...

Creaven
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Čet, 12. Apr 2007. 15:31

Post od Creaven »

Jel ima ovaj telefon klasicnu tastaturu za poruke ili mora da se koristi qwerty tastatura?Ili da se skine neka aplikacija da se ovo sredi jer imam debele prste a kucanje poruka je uzas?.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

conta,time mene uopste ne razumes. O izvornom kodu upravo pricam. Kod za otvaranje najobicnijeg prozora na npr. Maemo QT-u je sasvim razlicit od onog na Android platformi ili BADA OS-u. Jednostavno 70-80% koda nije upotrebljivo.

Primer "Hello world" Qt Maemo:

Kod: Obeleži sve

#include <QApplication>
#include <QPushButton>

int main(int argc, char *argv[])
{
       QApplication app(argc, argv);

QPushButton hello("Hello world!");

hello.show();
       return app.exec();
}
Isto to Android:

package com.android.helloandroid;

import android.app.Activity;
import android.os.Bundle;
import android.widget.TextView;

public class HelloAndroid extends Activity {
   @Override
   public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
       super.onCreate(savedInstanceState);
       TextView tv = new TextView(this);
       tv.setText("Hello, Android");
       setContentView(tv);
   }
}

ikiM
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 01. Feb 2006. 23:55

Post od ikiM »

Dakle, ne dade mi Đavo mira, pa reših da upgrade-ujem firmware, preko "glupog" Kies-a, iako nema nekih bitnih poboljšanja, bar ne ništa od onoga što meni treba. Pretohodni put, kada sam to radio, bilo je OK, bez problema.
A sada, kako se telefon restartovao, na kraju upgrade-a, to sada stalno radi, čim pokuša da podigne sistem.
Koje je rešenje?
Nokia e71

laki71
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 02. Sep 2010. 23:23

Post od laki71 »

@Creaven
Samo zadrži dugme za promenu jezika i pokazaće ti Keyboard settings > klikni na Keyboard type > izaberi Keypad i sačuvaj. Posle ovoga imaćeš tastaturu kao na običnom telefonu.
Nije tesko biti fin...

stefgi
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 25. Sep 2007. 07:10

Post od stefgi »

Probaj da uradiš fleš telefona:

Samsung S8500 Flash program:

http://www.megaupload.com/?d=PP8G4PNM

Full Flashguide:

http://rapidshare.com/files/386942740/H ... 0.rar.html

Re: Samsung S8500 Flasher and Flashguide

I want to notice you about flashing guide video on our site is done at the 3rd time I practice .

For the 1st you do as this video guide , please don't forget to ACTIVE a connection of Wave to PC, at first !!!

1/ Power on the Wave
2/ Start Samssung Kies
3/ Plug your ph0ne
4/ Wait for complete connection

http://www.youtube.com/watch?v=nfy3KBcb ... _embedded#!

Odgovori