Mozhda neko ovo sve zna ili je vec napisano ali ja nisam uspeo neci na forumu pa ako nekome zatreba evo par fora koja pretpostavljam rade i na nekim drugim SE telefonima pa i telefonima drugih proizvodjacha ali kao shto rekoh na k550i rade sigurno.
MSN
Postoje dva nachina: My Friends i J2ME Program.
Moj lichni favorit je My Friends (nalazi se u Messaging meniju). Chuo sam da na brenidranim telefonima ta opcija ne postoji i da je reshenje odlazak u neki servis ili DIY operacije

Korishtenje je fenomenalno. Na listi kontakta jednostavno izaberete sa kim hocete da chatujete i otvara se novi "prozor" u chijem se gornjem delu nalaze poslate poruke a u donjem redu se nalazi linija za kucanje nove poruke; kao na PC chat programima umesto da se otavara novi ekran za unos poruke kao u J2ME programima koje sam isprobao. Kada se konektujete mozhete sa tasterom Back da se vratite u glavni meni dok MF ostaje pokrenut minimizovan i mozhete da mu pristupite preko Tasks tastera. Kada dobijete novu chat poruku kada je MF minimizovan obaveshteni ste kao da je stigao i novi SMS (u settings mozhe da se podesi i neki drugi zvuk).
Kada se MF pokrene dobijate feed-ove od CNNa i BBSa u obliku nove chat poruke ali mozhete to da islkjuchite tako shto im poshaljete poruku stop
Ako iz nekog razloga ne mozhete da koristite MF ili Yamigo "pukne" onda mozhete probati J2ME Agile Messenger. Za sada je u beta verziji i besplatan i definitivno najbolji od svih J2ME programa koje sam probao. Podrzhava MSN, Yahoo!, AOL i ICQ. Kada se konektujete mozhete drzhati Back Taster dok se ne pojavi meni sa stavkama End i Minimize. Kada ga minimizujete mozhete mu opet pristupiti preko Tasks tastera a program ce vas i dalje obaveshtavati o novim porukama (zvuk, vibracija ili bljeskanje ekrana ili bilo koja kombinacija) dok je minimozovan. Mana je shto se za novu poruku otvara novi ekran koji prikriva chat (i vishe cedi bateriju nego MF)
Push Mail
Preko ugradjenog eMail klijenta mozhete pristupiti bilo kom POP3 ili IMAP4 imejlu. Gmail radi bez problema (POP3) i mozhete da podesite interval od 5 minuta da proverava server o novim imejlovima. Kada imejl stigne telefon vas obaveshtava kao da je stigao novi SMS. Mana je shto za svako proveravanje potroshi oko 5kilobjata shto znachi da ce za 24 sata potroshiti 1500kilobajta (na mtel mrezhi to je oko 1 euro dnevno!!!) za proveru imejla. Skupo.
Pravo reshenje je Push Mail. Push mail radi samo na IMAP4 serverima sa IDLE funkcijom. Jedini besplatan server koji sam nashao na tu temu je Cortado (nazhalost inbox je samo 20 megabajta). Nakon shto se registrujete i unesete podeshavanja u eMail klijent (nezaboravite da ukljuchite SSL enkripciju) i prvi put proverite inbox telefon ce prepoznati da server podrzhava PushMail i ponuditi opciju da to ukljuchite (u tom sluchaju check interval treba da bude off).
Kako radi??? FENOMENALNO. Istog trenutka kada stigne imejl na server tog trenutka vam stizhe mejl na telefon koji vas obaveshtava na isti nachin kao da je stigao SMS. Dnevna potrosnja kilobajta koja se potroshi na provere imejla je oko 90 kilobajta!!! I svi mejlovi stizhu trenutno (pod uslovom da GPRS/EDGE/3G radi kako treba

Ono shto sam ja uradio je da sam na Gmailu ukljuchio automatsko forwardovanje poruka na Cortado, ostavio gmail SMTP za outgoing mejlove i eMail klijent na telefonu podesio da skida samo zaglavje mejla umesto chitavog emajla (u sluchaju da mi neko poshalje PPS ili AVI od par megabajta)
Mana je stho se non-stop odrzhava GPRS konekcija tako da ce vam baterija malo krace trajati.
Nadam se da sam bio od pomoci. Ako nadjete neki novi server za MF ili za Push Mail molio bih vas da podelite to sa nama