Punjenje baterije preko USB

Fabrički OS, Android, Symbian, Windows
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSSymbian OSSymbian (UIQ) OSWindows OS
spasa
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Postovi: 145
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 17:48

Punjenje baterije preko USB

Post od spasa »

pozz. svima, zanima me dal je dobro puniti mobilni (k750) preko usb kabla? Strah me da mozda neunistim bateriju... i dal je moguce to nekako iskljuciti? :unsure:

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 670
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Koren »

Za svaku bateriju najbolje je da se puni od trenutka kada je skroz prazna do trenutka kada je skroz puna. Svako seckanje u tom punjenju na duze staze steti bateriji.
Tako da ti je moj savet da ako se vec puni tako preko USB-a pusti ga sto duze da se puni, a za iskljucivanje stvarno ne znam, ali ne verujem....

PozZ

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 2147
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03
Lokacija: Begis

Post od Akki »

Koren napisao:Za svaku bateriju najbolje je da se puni od trenutka kada je skroz prazna do trenutka kada je skroz puna. Svako seckanje u tom punjenju na duze staze steti bateriji.
ovo naravno nije tacno za Li-ION baterije vetj samo za baterije koje su bazirane na niklu... cak je za Li-Ion baterije preporucljivo da se ne puni i prazni do kraja ;)
tako da je punjenje preko usb-a sasvim ok...
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Postovi: 293
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322
Lokacija: Beograd

Post od nevidljivi »

To je tačno, Li-ION baterije se ne moraju čak ni formirati, a treba znati i to da baterije zasnovane na niklu u mobilnim telefonima gotovo i ne postoje (ni u jednom novijem telefonu nećete naći NiCd ili NiMH baterije, izbačene su zbog svoje veličine i relativno malog kapaciteta, kao i problema oko održavanja - moraju se puniti i prazniti do kraja), tako da nema frke, treba da brinu samo oni koji imaju baš stare modele (npr. Nokia 5110, 3310, Ericsson 1018 i slične), mada i za njih postoje Li-ION baterije.
Ghost

Witcher
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Postovi: 44
Pridružio se: Ned, 08. Maj 2005. 08:06

Post od Witcher »

Zasto komplikujete stvar, kad je resenje jednostavno...
Ako je proizvodjac predvideo da se telefon puni preko USB-a, onda mu sigurno to nece skoditi, pogotvo ako takav vid punjenja ne moze da se iskljuci na telefonu.
Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno, nikad, kojekude!

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Postovi: 725
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Post od blade_bre »

Mini edukacija:
(napomena= text je malo stariji,pa se nemojte obazirati na ono "godinu" dana ili sl...)


Nikl-kadmijumske baterije

Ove baterije predstavljaju veoma dobro rešenje za obezbeđenje napajanja malih elektronskih uređaja. Koriste se u raznim uređajima, poput kamkordera, ručnih bušilica... Njihova osnovna prednost je visok stepen oslobađanja energije kao i velika lakoća održavanja uz veoma dobre radne karakteristike. Pored svega ovoga one pružaju struju nepromenjenog napona sve do 90% istrošenosti. Nominalni (bazni) napon ćelije kod ovih baterija iznosi 1,25V zbog čega se one ne mogu koristiti za napajanje velikog broja uređaja koji za svoj rad traže ćelije sa višim baznim naponom. Vreme trajanja punjenja ovih baterija je oko 1,5 sati, a broj ciklusa punjenja koje mogu da podnesu je između 1000 i 1500. Samopražnjenje ovih baterija je na nivou od 1% dnevno.

Nikl-kadmijumske baterije za mobilne telefone se isporučuju neformirane. Nakon umetanja nove baterije u telefon mora se izvršiti njeno formiranje. Nakon priključenja telefona na punjač ostavite ga da se puni 50% duže nego što je uobičajeno. Na ovaj način je nova baterija formirana i spremna za korišćenje. Napomena: Ova procedura formiranja sa obavlja samo prilikom prvog punjenja. Nikl-kadmijumske baterije punite tek kada Vaš telefon pokaže da je njen kapacitet blizu minimuma.

Ukoliko ne poštujete gorenavedene savete veoma lako se može desiti da baterija na Vašem telefonu postane žrtva takozvanog efekta gubitka memorije koji se najlakše može definisati kao greška nastala usled prepunjavanja baterijske ćelije. Ovaj efekat predstavlja gubitak napona (napon pražnjenja baterije je na nižem nivou od potrebnog zbog čega se stiču utisak da je kapacitet baterije smanjen). Uzrok nastajanja ovog problema leži u činjenici da je kadmijum (koji je jedan od dva gradivna elementa ovih baterija) u obliku kristala. Problem je u tome što tokom eksploatacije ovi kristali imaju tendenciju povećanja svoje zapremine. Ovo povećanje se negativno odražava na rad baterije jer je rastvaranje kadmijuma tokom pražnjenja otežano tako da dolazi do pada napona baterije zbog povećanja unutrašnjeg otpora.

Da bi se efekat gubitka memorije neutralisao u što većoj meri neophodno je pridržavati se sledećih uputstava prilikom korišćenja Nikl-kadmijumskih baterija:

- Izbegavajte česta i nepotrebna punjenja baterije.

- Bateriju držite u punjaču samo onoliko vremena koliko je potrebno da se ona napuni. Svako dalje zadržavanje baterije u punjaču će doprineti pojavi efekta gubitka memorije i smanjenu životnog veka baterije. Da bi izbegli ove probleme izvadite bateriju iz punjača odmah po završetku ciklusa punjenja.

Nikl-kadmijumske baterije mogu biti van upotrebe do dve godine pre nego što dođe do značajnijeg gubitka radnih karakteristika. Zbog njihovog samopražnjenja od 1% dnevno bilo bi dobro dopunjavati ih na svaka 3 meseca.

Ovaj tip baterija je već pomalo zastareo, ali se zbog njihove niske cene još uvek mogu naći u starijim modelima mobilnih telefona. Ukoliko se pravilno pune tokom eksploatacije njihov životni vek se može znatno produžiti.


Nikl-metalhidridne baterije

Trenutno predstavljaju standard za mobilne telefone zbog svojih eksploatacionih karakteristika i povoljne cene. Ovaj tip baterija je dosta sličan nikl-kadmijumskim baterijama, ali za razliku od njih ne sadrži kadmijum koji je toksičan i zamenjen je metalhidridom (metali obogaćeni vodonikom). Na ovaj način im je povećan kapacitet za otprilike 50% u odnosu na nikl-kadmijumske baterije. Nominalni napon ćelja im je takođe 1,25V, vreme trajanja punjenja je 2 do 3 sata i mogu da izdrže oko 500 punjenja pre nego što im nominalni kapacitet padne na 80% početnog.

Formiranje i održavanje ovih baterija je veoma slično nikl-kadmijumskim, uz napomenu da je njihovo vreme postizanja optimalnog kapaciteta nakon formiranja mnogo kraće od vremena koje je potrebno nikl-kadmijumskim baterijama. Ove baterije takođe pate od gubitka kapaciteta usled "efekta memorije", ali u daleko manjoj meri nego nikl-kadmijumske baterije. Njihov najveći nedostatak je dosta veliko samopražnjenje koje iznosi između 3 i 10% dnevno.

Nikl-metalhidridne baterije su i danas zastupljene u najvećem broju mobilnih telefona zbog relativno lake eksploatacije i povoljne cene. Ukoliko želite da do maksimalnih granica produžite životni vek Vaše baterije pridržavajte se istih saveta koji su dati i za nikl-kadmijumske baterije.


Litijum-jonske baterije

Dugo vremena ovaj tip baterija je bio korišćen za napajanje isključivo najskupljih modela mobilnih telefona zahvaljujući pre svega njihovoj veoma visokoj ceni. U toku poslednjih godinu dana, sa padom cena, litijum-jonske baterije postaju sve zastupljenije i kod jeftinijih modela mobilnih telefona. One prestavljaju najsavršenije tehnološko rešenje i pružaju mnogo veću gustinu energije u odnosu na pethodne dve vrste. Njihov nominalni napon ćelije je 3,6 V, a samopražnjenje gotovo i da ne postoji. Litijum-jonske baterije nisu podložne "efektu memorije" i mnogo su manje težine od nikl-kadmijumskih i nikl-metalhidridnih.

Održavanje ovih baterija je veoma lako jer se one ne moraju ispražnjavati do minimalnog kapaciteta pre nego što se ponovo napune. Prosečan broj punjenja ovih baterija je između 300 i 500, a vreme trajanja punjenja je između 3 i 6 sati. Litijum-jonske baterije su osetljive na kratkotrajna punjenja i zbog toga je preporučljivo uvek ih ostaviti da se dopune do maksimalnog kapaciteta.

Litijum-jonske baterije su tehnološki najsavršenije i pružaju najduže vreme između dva punjenja uz veoma malu težinu. Zbog svega ovoga one će u bliskoj budućnosti najverovatnije predstavljati i jedini tip napajanja koji će se koristiti kod novih modela mobilnih telefona.

:D
...shit happens... keep d smile!

Witcher
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Postovi: 44
Pridružio se: Ned, 08. Maj 2005. 08:06

Post od Witcher »

Kad smo vec u Off-u, da dodam i ovo, mozda nekome zatreba :unsure:

Li-Ion Plymer
Ove baterije su naslednik Li-Ion baterija. Glavni nedostatak Li-Ion baterija je taj sto su mogle da budu samo pravougaone, zbog elektrolitske tecnosti koja je smestena u njima. Kod Li-Polymer baterija tu tecnost je zamenila plastika, koja joj je omogucila da poprimi bilo kakav oblik i postavi se u bilo kakav adekvatan prostor. Voltaza ovih baterija je 2.7V.
Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno, nikad, kojekude!

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Postovi: 670
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Koren »

blade_bre napisao:Mini edukacija:
(napomena= text je malo stariji,pa se nemojte obazirati na ono "godinu" dana ili sl...)


Litijum-jonske baterije su osetljive na kratkotrajna punjenja i zbog toga je preporučljivo uvek ih ostaviti da se dopune do maksimalnog kapaciteta.
O ovome sam pricao, jesu on bolje od Ni-Mh i mogu vise ovakvih zezanja da izdrze ali na kraju se ipak primeti osetan pad performansi (trajanja) baterije!

PozZ

ps Ovo pricam uz malo prateceg znanja i velikim iskustvom sa unistenim baterijama! :D :D :D

Dexter
Expert
Expert
Postovi: 3854
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+
Lokacija: Beograd

Post od Dexter »

ajoj,zvanichno 1000 put ponavljamo istu stvar.... :wacko: A shto je najgore svaki put se raspishete i tako u krug... :uhuh:

Gojko
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Postovi: 5
Pridružio se: Pet, 04. Nov 2005. 12:08

Post od Gojko »

kupio sam nedavno k750 i nisam formirao bateriju kako treba, zeznulo me bas to punjenje preka usb-a i sad tripuje(menja procenat punosti u sekundi,cas je 40% pa padne na npr.35% pa se posle nekog vremena vrati na 50% i tako...)
Tamo gde sam kupio rekli su mi da prvi put izpraznim do kraja,pa da punim 12-16 sati,a naredna dva puta isto do kraja da izpraznim pa da punim 6 sati. prvi put sam uradio kako mi je receno al odmah potom sam ga prikljucio na komp i par puta ukljucio isljucio usb i tek posle sam provalio da se tako puni .......jbg. jedino da kupim novu.... :angry:

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Postovi: 2147
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03
Lokacija: Begis

Post od Akki »

ne tripuj se, NE TREBA FORMIRATI LI-ION BATERIJE ( ne derem se samo naglasavam), ma sta ti bilo ko rekao, ovo je tacno...
a to sto se procenat menja je normalno, i taj merac nije apsolutno tacan... i zakljucajte ovu temu postoji sticky o formiranju... :roll:
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

MilančeBGD
Expert
Expert
Postovi: 3895
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i
Lokacija: Beograd

Post od MilančeBGD »

Ja svoju nisam formirao,a rekao mi je lik gde sam kupio da ga ne diram da punim 17sati,ako ga diram da punim tri puta po 12sati.A u k750i su lo-polymer ne li-ion,i pise meni u garanciji da je to novija generacija baterija,i da se formira dva puta,ali ne pise po koliko stati,a li-ion 3puta.
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Postovi: 725
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Post od blade_bre »

Gojko, jednostavno nisi imao srece. Ko zna sta su ti uvalili. Stvarno,mislim ponavljaju ljudi non-stop da NE treba formatirati Li-ion baterije. Tehnologija same celije je takva da joj nije potrebno formatiranje.
...shit happens... keep d smile!

Dexter
Expert
Expert
Postovi: 3854
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+
Lokacija: Beograd

Post od Dexter »

Aaaaaaa...... :shock: Pa dokle ljudi mislite da dajete komentare i tako samo nastavljate diskusiju po 1000 put...Sve ove tema u vezi formatiranja mislim da treba odmah da se brishu,postoji sticky tako da...

spasa
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Postovi: 145
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 17:48

Post od spasa »

ok ljudi, mislim da mi jasno, posto nije potrebno da se baterija formira, vi kazete da necu "sjeb..." bateriju ako se puni preko USB-a, a i onako sta mi vredi kad moram telefon da prikljucujem na komp.

Samo mi niste rekli dali je moguce to iskljuciti? ili nema leka...

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Postovi: 1645
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Lokacija: Jönköping
Kontakt:

Post od fain2daniel »

nemoguce je to iskljuciti i cim je tako znaci da ne smeta za bateriju i ovim postom smo resili dilemu tako da bi mogao lock da padne ovde :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Zaključana tema