N97 mini ili Motorola MILESTONE
- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
Nismo se preterano odaljili od teme, jer se dilema i svela na odluku android ili symbian... U većini preporuka je glavni adut android ispred symbiana... Zato sam i htela da se uključim i obavestim vas da to i nije baš tako ukoliko malo poradite na svom telefonu
Svaki sistem i telefon traži da se njime pozabaviš kako bi iz njega izvukao maximum
Poenta je da ne treba da izbaci 97 mini iz razmatranja
Ako želi nešto novo Milestone jeste dobar izbor. I oba tel imaju prenosti i mane, zavisi kako ih ko doživljava 

Svaki sistem i telefon traži da se njime pozabaviš kako bi iz njega izvukao maximum

*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
Prelistao sam ove dve strane i kao neko ko je video i isprobao sve varijante 97ice do sada, dobrano se izigrao sa Milestone i kao neko ko ima i Symbian i Android (E72 i Desire), mogu da kažem: nema se ovde šta porediti! Od izrade, preko kvaliteta, do Lepote i jednostavnosti sistema, Milestone je daaaaaaleko ispred n97.
O debati Symbian vs Android mogu samo da kažem da je ideja o tome da je Symbian jednostavniji za upotrebu od Androida, po meni čista glupost. osim toga, i opet naglašavam da je ovo samo moje mišljenje, touchscreen verzija Symbiana je jedno frankenštajnovsko čudovište, nakrpljeno od ostataka iz prošlosti i nevešto našminkano da se ne vide šavovi. Kad vidim Symbian na touchscreenu u landscape modu sa onim besmisleno velikim virutalnim tasterima sa strane, prevrne mi se želudac. Ukoliko ne poradi na brzini i potpuno izmeni grafički prikaz, Symbian je po meni mrtva stvar....
O debati Symbian vs Android mogu samo da kažem da je ideja o tome da je Symbian jednostavniji za upotrebu od Androida, po meni čista glupost. osim toga, i opet naglašavam da je ovo samo moje mišljenje, touchscreen verzija Symbiana je jedno frankenštajnovsko čudovište, nakrpljeno od ostataka iz prošlosti i nevešto našminkano da se ne vide šavovi. Kad vidim Symbian na touchscreenu u landscape modu sa onim besmisleno velikim virutalnim tasterima sa strane, prevrne mi se želudac. Ukoliko ne poradi na brzini i potpuno izmeni grafički prikaz, Symbian je po meni mrtva stvar....
- Ceftriaxone
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
- :: XZs
- :: S7e
Samo da se nadovezem na prethodni post. Kada sad probam nesto da pogledam na 5800 (dat sestri) moram bukvalno da pritisnem ekran...na karju krajeva pogledajte test za n97 mini,samo zakljucak,ne morate ceo test.
Da je u pitanju poredjenje legend ili desire vs milestone,pa i da se covek zamisli. Ili mozda n8 ako se bude dobro pokazao.
Da je u pitanju poredjenje legend ili desire vs milestone,pa i da se covek zamisli. Ili mozda n8 ako se bude dobro pokazao.
ex ivan87
- Wicker Man
- Expert
- Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
- :: HTC Desire
- :: Sony Ericsson K800
- cale
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
- :: Google Nexus 6P
- Kontakt:
Imao sam prilike da koristim N97,doduse ne mini,na mesec dana.
Mogu samo reci,blagi uzas.
Presrecan sam bio kada sam se otarasio doticnog modela.Pokusaj povampirenja prevazidjenog OS-a sa kao novom verzijom je dalo za rezultat cist promasaj,odnosno investiciju za mene licno,jer bacih novac.A o zivcima da i ne govorim(selfrestart itd...)
No to je moje misljenje.Neko moze a i ne mora se sloziti samom.
U svakom slucaju,moj izbor bi svakako bio Milestone.Razloge ne bih navodio jer su vec navedeni...u vise navrata.

Mogu samo reci,blagi uzas.
Presrecan sam bio kada sam se otarasio doticnog modela.Pokusaj povampirenja prevazidjenog OS-a sa kao novom verzijom je dalo za rezultat cist promasaj,odnosno investiciju za mene licno,jer bacih novac.A o zivcima da i ne govorim(selfrestart itd...)
No to je moje misljenje.Neko moze a i ne mora se sloziti samom.
U svakom slucaju,moj izbor bi svakako bio Milestone.Razloge ne bih navodio jer su vec navedeni...u vise navrata.

Ninolina, uopšte ne vidim na koji način je ono što sam napisao uvreda, ali ok, možda su moje norme drugačije, i ja uvredom smatram neke druge stvari.
Uostalom, nismo ovde da se svađamo, već da damo mišljenje o poređenju dva navedena uređaja. I kada onda jednostavno pogledamo Milestone, na kome je kao i na svakom Androidu sve u homescreenu i jednoj fiokici u kojoj su sve aplikacije, kao i u jednom settings meniju gde su sva podešavanja, N97 i Symbian sa svojim folderima unutar foldera unutar foldera, i settingsima koji se granaju u nedogled, po meni nikako ne može biti jednostavniji za upotrebu.
Čist primer:
Podešavanje wallpapera na Symbianu (E72 doduše, ali nije neka razlika):
meni/kontrolna tabla/podešavanja/opšte/personalizacija/teme/wallpaper
ili
meni/kontrolna tabla/teme/wallpaper
podešavanje wallpapera na Androidu:
taster meni/wallpaper
ili
taster meni/settings/pesonalizacija/wallpaper
Da napomenem, nije mi namera da budem sarkastičan ili omalovažavam bilo koga, samo pokazujem stvari koje su po meni bitno različite,a znače u radu. Primer je namerno najbanalniji mogući.
Uostalom, nismo ovde da se svađamo, već da damo mišljenje o poređenju dva navedena uređaja. I kada onda jednostavno pogledamo Milestone, na kome je kao i na svakom Androidu sve u homescreenu i jednoj fiokici u kojoj su sve aplikacije, kao i u jednom settings meniju gde su sva podešavanja, N97 i Symbian sa svojim folderima unutar foldera unutar foldera, i settingsima koji se granaju u nedogled, po meni nikako ne može biti jednostavniji za upotrebu.
Čist primer:
Podešavanje wallpapera na Symbianu (E72 doduše, ali nije neka razlika):
meni/kontrolna tabla/podešavanja/opšte/personalizacija/teme/wallpaper
ili
meni/kontrolna tabla/teme/wallpaper
podešavanje wallpapera na Androidu:
taster meni/wallpaper
ili
taster meni/settings/pesonalizacija/wallpaper
Da napomenem, nije mi namera da budem sarkastičan ili omalovažavam bilo koga, samo pokazujem stvari koje su po meni bitno različite,a znače u radu. Primer je namerno najbanalniji mogući.
Sve to sto si napisao je tacno, samo nisi napomenuo da ti treba par dana vezbe i dobro pamcenja dok naviknes na brdo ikonica u meni-ju. I jos jedna stvar, kod symbiana sve ikonice mozes da izbacis u glavni meni (uglavnom) pa mu dodje na isto.
I ajd mi sad objasnite vi sa androideom koga toliko forsirate, jeste li vi kupili mobilni "telefon" radi osnovne namene, cemu je valjda i napravljen ili da se pokazete sa njim negde. Uglavnom bunite ljude koji postavljaju pitanja ovog tipa.
Ako decku treba telefon za internet, bole neka onda kupi notebook, a ako mu treba za telefoniranje i poruke neka uzme N97mini , za njega mu ne treba "nosac" jer je dosta laksi, ne treba mu uputstvo za upotrebu kao kod androida. Niko decku ne kaze da ako kupi Android treba da izgubi nedelju dana listajuci postove i trazeci kako da napravi bluetooth i WiFi i ko zana sta jos a na N97m je to vec sredjeno, i da baterija na Androidima uglavnom izdrzi do 1 dan i to ponekad ne i ceo, sto im je po meni najveca mana.
I ajd mi sad objasnite vi sa androideom koga toliko forsirate, jeste li vi kupili mobilni "telefon" radi osnovne namene, cemu je valjda i napravljen ili da se pokazete sa njim negde. Uglavnom bunite ljude koji postavljaju pitanja ovog tipa.
Ako decku treba telefon za internet, bole neka onda kupi notebook, a ako mu treba za telefoniranje i poruke neka uzme N97mini , za njega mu ne treba "nosac" jer je dosta laksi, ne treba mu uputstvo za upotrebu kao kod androida. Niko decku ne kaze da ako kupi Android treba da izgubi nedelju dana listajuci postove i trazeci kako da napravi bluetooth i WiFi i ko zana sta jos a na N97m je to vec sredjeno, i da baterija na Androidima uglavnom izdrzi do 1 dan i to ponekad ne i ceo, sto im je po meni najveca mana.
- Ceftriaxone
- Mobil manijak
Osnovne namene mobilnog telefona su telefoniranje i pisanje poruka ako nisi znao. Za to je dovoljna i nokia od 25e.Mr.Q napisao:I ajd mi sad objasnite vi sa androideom koga toliko forsirate, jeste li vi kupili mobilni "telefon" radi osnovne namene, cemu je valjda i napravljen ili da se pokazete sa njim negde.
Ako decku treba telefon za internet, bole neka onda kupi notebook, a ako mu treba za telefoniranje i poruke neka uzme N97mini , za njega mu ne treba "nosac" jer je dosta laksi, ne treba mu uputstvo za upotrebu kao kod androida
Ako decku treba telefon za internet,onda mora da kupi telefon,a ne netbook,jer jos nisam video netbook sa koim moze da se telefonira.
Ljudi koji se sepure,tj. oni koji zele da se sepure ce pre da kupe mini gold ili iphone (ne vredjam nikog) nego htc za koji pola Srbije do pre neki dan nije ni culo.
Koliko je to mini laksi od ostalih? Ako nosis 120g nosices i 140g.
Uputstvo za android? Da stvatno je jako komplikovano ukljuciti wifi na androidu? Stavis widget na homescreen, ukljucis i kraj price. Trebalo je da ovi iz htc-a stave i slikovno uputstvo.
Logicno je da coveku treba malo vremena da udje u stos kad kupi novi tel,pogotovo kad su u pitanju drugaciji proizvodjac i OS. Ali posle sve ide bez problema.
Toliko od mene
ex ivan87
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Ljudi, treba da shvatite da bolji telefon ne mora obavezno da predstavlja i bolji izbor za nekoga. Možda neko nije spreman ili uopšte nema želju da se upoznaje sa novim OS-om, drugačijim pristupom, itd. Jednostavno želi ono što mu je već poznato i sa čim se solidno snalazi, a bolje je od onoga što ima. Nema potrebe da blatite nešto samo zato što vama ne odgovara...
● PRAVILA FORUMA ●
Miškoni, apsolutno si u pravu. Ali da li je blaćenje kad realno kažeš da nešto jeste bolje od nečeg drugog? Malo se rasplamsao sukob mišljenja, ali to je neizbežno.
Ajmo sad malo konkretnih stvari: Milestone je skoro komplet odrađen u metalu. Slajd je jako dobro i čvrsto urađen. Qwerty je meni odličan, ali malčice zameram neudoban d-pad. Ne umem tačno da kažem šta mi je smetalo onoliko koliko sam ga probao, ali nešto mi je smetalo. Ekran je doooosta veći nego na N97, i pre svega, kapacitivni je, što je po meni daleko bolje.Radi brzo i pouzdano. Jedino što možda (naglašavam možda jer nisam baš mnogo isprobavao) kamera nije bolja u odnosu na N97. Sve drugo je ispred. Nema krekovanja, hakovanja i sertifikovanja, što je po meni opet veliki plus. Bluetooth radi, WiFi radi, sve šljaka sasvim normalno. Personalizacija je miljama ispred mogućnosti koje N97 nudi, i pritom ne mislim na dodatne skinove i shellove, već samo na činjenicu da se maltene bilo šta može postaviti na glavni ekran. Sam dizajn aprata i poređenje jednog sa drugim neću da komentarišem, jer je to pitanje ukusa.
Ajmo sad malo konkretnih stvari: Milestone je skoro komplet odrađen u metalu. Slajd je jako dobro i čvrsto urađen. Qwerty je meni odličan, ali malčice zameram neudoban d-pad. Ne umem tačno da kažem šta mi je smetalo onoliko koliko sam ga probao, ali nešto mi je smetalo. Ekran je doooosta veći nego na N97, i pre svega, kapacitivni je, što je po meni daleko bolje.Radi brzo i pouzdano. Jedino što možda (naglašavam možda jer nisam baš mnogo isprobavao) kamera nije bolja u odnosu na N97. Sve drugo je ispred. Nema krekovanja, hakovanja i sertifikovanja, što je po meni opet veliki plus. Bluetooth radi, WiFi radi, sve šljaka sasvim normalno. Personalizacija je miljama ispred mogućnosti koje N97 nudi, i pritom ne mislim na dodatne skinove i shellove, već samo na činjenicu da se maltene bilo šta može postaviti na glavni ekran. Sam dizajn aprata i poređenje jednog sa drugim neću da komentarišem, jer je to pitanje ukusa.
Malo da opustimo atmosferu. 
Ja ne bih kupi N97 mini zato sto ga ima Seka Aleksic, ali u Gold verziji!
Ne znam sta je gore to sto znam da ga ima Seka ili to sto mi se svidja Gold verzija!?
A sada da se vratimo na temu; ne znam koliko moze da izdrzi baterija na miniju, ali po meni velika mana kod Mileta, je to sto baterija izdrzi samo jedan dan ili dan i po. Jeste da onaj ekran previse "pije soka" iz baterije ali ipak su trebali ubaciti jacu bateriju.

Ja ne bih kupi N97 mini zato sto ga ima Seka Aleksic, ali u Gold verziji!

Ne znam sta je gore to sto znam da ga ima Seka ili to sto mi se svidja Gold verzija!?

A sada da se vratimo na temu; ne znam koliko moze da izdrzi baterija na miniju, ali po meni velika mana kod Mileta, je to sto baterija izdrzi samo jedan dan ili dan i po. Jeste da onaj ekran previse "pije soka" iz baterije ali ipak su trebali ubaciti jacu bateriju.
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- Miškoni
- Administrator
(obraćam se Araphelu, ali je upućeno svima)
araphel, džaba ti činjenica da je nešto bolje ako to nekome ne odgovara. Navešću banalan primer: šta vredi jednoj bakici sve to što Mileston pruža kada se jedva snalazi i sa 1100? U ovakvim temama se treba fokusirati na potrebe onoga ko je postavio pitanje a ne iznositi preterano lične stavove. Ti si se ogradio i rekao da se radi o tvom ličnom mišljenju, to je ok, ali neko to može da protumači kao amin i pomisli da je to stvarno tako. A ne mora da bude i u ovom slučaju nije. Symbian ne da nije mrtav nego je življi nego ikad. Treba da vidite šta je Ninolina sve uradila na svom telefonu, to više nije ona 97-ica. Da li se to nekome sviđa ili ne, ne menja činjenicu o funkcionalnosti uređaja i šta sve može da se uradi. A da li će, to je već potpuno druga priča.
araphel, džaba ti činjenica da je nešto bolje ako to nekome ne odgovara. Navešću banalan primer: šta vredi jednoj bakici sve to što Mileston pruža kada se jedva snalazi i sa 1100? U ovakvim temama se treba fokusirati na potrebe onoga ko je postavio pitanje a ne iznositi preterano lične stavove. Ti si se ogradio i rekao da se radi o tvom ličnom mišljenju, to je ok, ali neko to može da protumači kao amin i pomisli da je to stvarno tako. A ne mora da bude i u ovom slučaju nije. Symbian ne da nije mrtav nego je življi nego ikad. Treba da vidite šta je Ninolina sve uradila na svom telefonu, to više nije ona 97-ica. Da li se to nekome sviđa ili ne, ne menja činjenicu o funkcionalnosti uređaja i šta sve može da se uradi. A da li će, to je već potpuno druga priča.
● PRAVILA FORUMA ●
Miškoni, ali jel mi ovde pricamo o tome sta sve moze da se uradi ili koji je uredjaj bolji? Moze i na Milestone da se uradi svasta, ali ja nekako uvek racunam na out of the box. Doduse, kolega forumas nije ni precizirao nesto specijalno koji su mu prioriteti, ako se ja ne varam.
Niko me ne moze ubediti da je trenutna verzija Szmbiana bolja od trenutne verzije Androida, ili da je N97 u bilo kojoj svojoj varijanti bolji od Milestone, ili od bilo kog drugog high-end Android telefona, pa cu se zato uzdrzati od daljih komentara u ovoj temi. Pozz svima

Niko me ne moze ubediti da je trenutna verzija Szmbiana bolja od trenutne verzije Androida, ili da je N97 u bilo kojoj svojoj varijanti bolji od Milestone, ili od bilo kog drugog high-end Android telefona, pa cu se zato uzdrzati od daljih komentara u ovoj temi. Pozz svima

- Miškoni
- Administrator
Niko i ne kaže da su Symbian ili N97 mini softverski/hardverski bolji. Pričamo o tome da mogu da budu lakši ili zgodniji za upotrebu nekome ko je već upoznat sa platformom, kao što je na primer Layne_Staley. Radiće iste stvari ali na jedan drugačiji način, koji ne mora da bude lošiji u svim segmentima. Sa te strane, "ideja o tome da je Symbian jednostavniji za upotrebu od Androida, po meni čista glupost", možda i nije baš tolika glupost, zar ne? 
I opet ponavljam, tehnički bolji uređaj ne mora da bude i upotrebno bolje rešenje. To je individualno i to stalno treba imati na umu prilikom ovakvih rasprava. Ja bih svakako bez mnogo razmišljanja (u ovom slučaju) uzeo Motorolu.

I opet ponavljam, tehnički bolji uređaj ne mora da bude i upotrebno bolje rešenje. To je individualno i to stalno treba imati na umu prilikom ovakvih rasprava. Ja bih svakako bez mnogo razmišljanja (u ovom slučaju) uzeo Motorolu.
● PRAVILA FORUMA ●
- Ceftriaxone
- Mobil manijak
Miškoni, pa nije taj android toliko komplikovan. Po toj logici symbian korisnici treba da ostanu na symbianu jer su se navikli na isti. Mnogo puta sam cuo kako je navika losa stvar. A cak i da jeste kompliovan,navicice se,pa ce posle moci u potpunosti da ga iskoristi..
Mozda bi bila drugacija stvar da je mini npr 100-150e jevtiniji,pa da se onda ,,ne isplati" prelazak na nesto novo. A ovako... vecina nas koji smo diskutovali slozili smo se da je motola bolje resenje.
Na kraju,sve zavisi na kupcu, mi smo rekli svoje,a na njemu je da ode,pogleda telefone i zakljuci koji mu vise odgovara.
Mozda bi bila drugacija stvar da je mini npr 100-150e jevtiniji,pa da se onda ,,ne isplati" prelazak na nesto novo. A ovako... vecina nas koji smo diskutovali slozili smo se da je motola bolje resenje.
Na kraju,sve zavisi na kupcu, mi smo rekli svoje,a na njemu je da ode,pogleda telefone i zakljuci koji mu vise odgovara.
ex ivan87