El Laki napisao:Nakon 10ak dana provedenih sa ovim modelom, evo nekih mojih zapazanja i utisaka:
*** Najpre da napomenem, za one koji ne znaju, pre ovog telefona sam imao samo Android telefone, poslednji u nizu Note 4
Dizajn - 10\10
Pun pogodak! Imao sam kompletno crni model, ali nevezano za boju dizajn ovog modela nikoga ne ostavlja ravnodusnim i upravo je to jedan od glavnih razloga sto sam odlucio da dam sansu WP. Minimalan okvir oko displeja, cista jasna lajsna i zadnji poklopac. Od prvog do poslednjeg dana koriscenja, svakim pogledom na telefon sam bio odusevljen. Crte jako elegantne, nacin na koji se displej preliva na lajsne, tako da cini lakim za ruku prelaz sa ivice displeja. Bez ikakvih zamerki! Mislio sam da nikada ovo necu reci, ali lepsi uredjaj od do tada za mene neprikosnovenog Note 4.
Izrada - 9\10
E tu se vidi razlika. Jeste Lumia sasvim solidne izrade, dobri materijali, tezak, kompaktan, cvrst uredjaj. Medjutim, zadnji poklopac se dosta lako masti i prlja, pogotovo crna boja i neke od tih fleka se ne mogu nikada skinuti. Sve drugo, displej dosta otporan na otiske i grebanje, lajsna laka za podizanje telefona sa telefona ili vadjenje iz dzepa, ali malo nezgodna prilikom rukovanja zbog nesto ostrijih ivica. Uglavnom, ne tako sjajno i zato ocena 9. Note 4 primetno bolje izrade.
Displej - 9.5\10
Velik (pogotovo za kuciste ovih dimenzija), svetao, jasne boje i dobar kontrast. Jedina zamerka je na ugao vidljivosti, jer se pod uglom boje dosta menjaju i gube smisao. Moralo je to bolje za jedan flagship model.
Performanse - 9\10
Ko kaze da WP radi bezuslovno bolje od Androida ili se ne razume dovoljno u mateirju ili laze. Ni sa S5, ni sa Note 4, Lumia ne moze da se uporedi. Daleko od toga da je bagovit i spor telefon, ali vise i dosta cesce su se javljali problemi nego na dva pomenuta modela. Mogu slobodno da kazem da sam za 10 dana vise puta naisao na bag na Lumiji nego za 2 meseca na Note 4. Bez i malo preterivanja. Ne znam do cega je problem, niti sam imao previse aplikacija (cak podosta manje nego na androidu), teleofn je kupljen nov tako da nije nista cackano, itd. Jednostavno dosta cesce zabaguje, zaglupi, izbaci iz aplikacije (i to iz oficijalnih aplikacija, ne onih 3rd pa da se okrive aplikacije). Sve u svemu, ocekivao sam vise iz onoga sto sam cuo. Moram reci malo razocaran, jer sam ocekivao da to u najmanju ruku bude u rangu sa S5, ako ne sa Note 4.
Zvuk - 9.5\10
Zvuk u slusalici prilikom razgovora odlican - jasan i glasan. Bolji nego na S5 ili NOte 4. Medjutim glavni zvucnik dosta tisi i tu mi je jedina i glavna zamerka. Pored toga, jeste on dosta cist, niovi izmedju maksimalnog i minimalnog su jako lepo izbalansirani tako da ima uravnotezene prelaze.
Softver - 9\10
Ovde je glavni razlog mog vracanja na Android. Razumem celu filozofiju Windowsa na pametnom telefonu, podrzavam, ali... Ono sto je odradjeno, radi lepo i lepo izgleda. Zaista. Ali, ostalo je dosta toga jos za uraditi. Mozda ne bih tako gledao da nisam pre toga bio na andoridu, pa sam razmazen brojnim funkcijama, ali jednostavno postoje stvari koje mi nedostaju. Ne znam da li cu nabrojati sad sve ali pre svega nepregledan UI, nedostatak clipboarda, dosta problema prilikom prostog kopiranja teksta iz poruke ili sa sajta, lose renderovanje internet sadrzaja, primoravanje na odredjene apikacije i nedostatak aplikacija. Postoje mnoge zamenske aplikacije za gotovo svaku na koju pomislite, ali ogromna vecina ne radi kako treba. Do te mere da smem da tvrdim da ne postoji aplikacija medju tim 3rd koja nece zabagovati jednom u 5 pokretanja. To je nedopustivo. Mora se dosta poraditi na tome. Jos neke tako sitnice poput kopiranja i slicnog, ali se sada ni ne secam, a mnogima nisu toliko bitno. Uglavnom, nije windows udoban kao andriod a kada se doda to da ne radi fluidnije od androida, cak naprotiv, ne vidim svrhu u pravljenju kompromisa na ovaj naicn.
Baterija - 8.5\10
Nisam nazalost sacuvao nijedan SS, ali prilicno slabija baterija od S5 ili Note 4. Moje prosecne upotrebe gde je Note izvlacio 30h uz 5-6h sot, i S5 slicno, Lumia nije uspela da izgura jedan dan od 15 radnih casova. Ustanem ujutru oko normalno je koristim i sve, na kraju treninga (19h), meni je vec telefon ispod 20%. Kada se na to doda da mi trening traje oko 2h, gde je teleofn u totalnom mirovanju... Slabo. Bas slabo.
Kamera - ?
Nisam sacuvao slike, pa necu da komentarisem i ocenjujem. Sta mogu da kazem - odlican interfejs, jasan, cist i pregledan, mnostvo mogucnosti i podesavanja, veoma bogata kamera da se tako izrazim. Slike dosta ciste i jasne, na oko lepe sto se kaze. Jedini problem koji sam primetio jeste fokusiranje kod makro slika, gde je nemoguce pribliziti se objektu kao kod nekih drugih telefona (npr 808, Note 4). No kvalitet slika nikako ne zaostaje za S5, Note 4. U rangu su. Koja je za nijansu bolja, nisam pokusao da ocenim pa ne mogu da kazem. Uglavnom, kamera ispunanjava ocekivanja.