LG G3 32GB vs Lumia 930 32GB

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
Boki011
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 06. Okt 2015. 14:00
:: Samsung

LG G3 32GB vs Lumia 930 32GB

Post od Boki011 »

Pozz, vec duze vreme pokusavam da nadjem telefon koji ce mi odgovarati u makar naredne dve godine , dvoumim se izmedju sledeca dva modela LG G3 i Lumie 930 (poznato mi je da rade na dva potpuno razlicita sistema).

Telefon mi u principu sluzi najvise zbog GPS-a,Kamere (fotografija), i zvuka telefona za razgovore i muziku.
Kvalitet ekrana, grafike neke za igrice i sl me ne zanimaju , od telefona zahtevam da radi kao svajcerski sat , znaci da ne staje, da mi ne zabode na pola puta a za to vreme ja promasim 3 ulice :)

Losa iskustva imam sa HTC (trenutno HTC Desire X) tako da se na HTC definitivno ne bih vracao , zanimaju me misljenja i preporuka izmedju ova dva modela, i eventualno nekog Samsunga koji je u rangu sa cenom , sa ova dva navedena gore modela.

Takodje ako neko ima od navedena dva modela neka ostavi neki njegov utisak iz prve ruke.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Re: LG G3 32GB vs Lumia 930 32GB

Post od znemanja »

Lumia 930 ima odličnu kameru, mada ima problem sa pregrevanjem, to se ne manifestuje na svim modelima, ali problem je prisutan. G3 je generalno OK uređaj, mada je kod njega izražena tendencija pucanja plastike kod mikrofona. Takođe ekran je nešto tamniji od konkurencije.
U tom cenovnom rangu bi predložio da pogledaš i Sony Z2 i Samsung galaxy S5.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Koristio sam oba modela i o njima izneo utiske I odgovarajućim temama. Iskopao sam ti te postove, pa slobodno pročitaj. Imaj i vidu da sam ih koristio u razmaku od mesec dana, tako da sam povlačio i neke paralele. Takođe, to su samo moja mišljenja i zapažanja. Moram razdvojiti na dva posta, zbog dužine. Izvinjavam se moderatorima.

O LG G3:
El Laki napisao:Ostao sam duzan review za G3. Ponovo nakon 10ak dana koriscenja. Moja verzija je sa 3gb ram memorije.

Dizajn - 9.5\10

Na oko zaista jako lep telefon. Nema kome ne zapadne za oko kada ga pogleda. Definitivno vise paznje privlaci nego S5. Odlican screen-to body-ratio, veliki displej u dosta kompaktnom kucistu sa minimalnim okvirom. Titanium boja izgleda elegantno i prefinjeno. Zadnja plastika vara da je rec o metalu. Sve u svemu jako lepo dizajniran model. Ipak, moram napraviti razliku u odnosu na Mate 7, Note 4 i L930 koji su dobili ciste 10ke.

Izrada - 9\10

Plastika. Jednostavno to je jedina zamerka. Nema krckanja, savijanja, grebanja, itd kao npr na S5 sa lajsnom, dosta je teze uociti bilo kakve ogrebotine. Zadnji dugmici lepse rade i lakse ih je prepoznati bez gledanja nego na G Pro 2 ili G2. Lep napredak definitivno. Zadnji poklopac odaje bolji utisak nego onaj plasticni kod Samsunga, jednostavno ovde si siguran da si lepo zatvorio i da nigde ne propusta vazduh i ne "zvace" dok kod Samsunga gotovo uvek moram da bacim pogled po obodu da vidim jel sve leglo kako treba. Jos jedna osetna razlika u odnosu na S5 je osecaj u ruci. Dosta cvrsce, kompaktnije i bolje lezi u ruci. Cak sta vise, imam osecaj kao da razlika u gramazi dosta veca nego 4 grama. Moguce da je to zbog zakrivljenog poklopca, pa je lakse za drzanje, ali zaista bolji osecaj od S5 a pogotovo od L930 sa ostrim ivicama.

Displej - 9.8\10

Odlican displej, kako na papiru tako i u praksi. S obzirom da sam u istom danu presao sa S5 na G3, vidljiva je razlika. Kako u bojama i kontrastu, tako i u osvetljenju i ostrini. S5 ima jace boje, neprirodnije, karakteristicne za Super Amoled. Sa druge strane G3 ima nesto tamniji displej sto meni ne predstavlja problem (nisam ga detaljnije testirao na direktnom suncu, ali unutra i u hladu je skroz dobar). Vidi se da je na G3 nesto ostriji displej zbog rezolucije i svega. Najvise se primeti kod teksta, dok je na slikama jako tesko uociti razliku. Nije cista 10ka iz dva razloga - Prvo zbog ajde nesto slabijeg osvetljenja, mada meni to ne smeta, i Drugo jer je veliki potrosac baterije zbog rezolucije, opet nisam imao problema zbog toga ali to je tako i zbog toga 9.8.

Performanse - 9.5\10

Rekao bih da je u rangu sa S5. Isto sam sredio oba, Greenify plus disable nekih aplikacija i animacije. Kod S5 se cesce javi usporenje ili bag, ali to je jako sitan bag i gotovo neprimetan. Zaista oba telefona odlicno rade, ali prednost dajem G3, za ajde 10%. Moguce da je tkav osecaj i zbog LG-ijevog UI koji je u flat stilu pa deluje fluidnije nego TW. Bitno je da napomenem da se telefon uopste i ni u kom slucaju ne zagreva - ni na punjacu, ni na tezem multitaskingu, itd. Hladan kao spricer sto bi se reklo. S te strane definitivno bolji od S5 ili L930 koji su se grejali, a i Note 4. Ne previse, ali defitivino se prilikom odredjenog koriscenja povisila temperatura na tim modelima, dok kod G3 nemam tih pojava (necu nazvati problemima jer nisu ni ti telefoni bili vreli i nemoguci za koriscenje).

9.5 moram da dam iz prostog razloga jer sam primetio jedan bag koji se stalno javlja. Nakon otkljucavanja (knock code) ukoliko odmah pokusam da skrolujem kroz pocetne ekrane ili app drawer, desi se lag tj tranzicija secka na sekund-dva, i nakon toga "prokine" i radi sve tecno. Jeste glupo ali jednostavno nije za 10ku. Kontam da je razlog za ovo ucitavanje pocetnih ekrana, widgeta za progrnozu, foldera, itd.

Softver - 9\10

UI jako lepo izgleda, podesavanja su preglednija nego kod TW, notification bar lepsi. Nije mozda toliko bogat kojekakvim senzorima i mogucnostima, ali ono sto ima radi jako lepo i tecno. Nisam primetio konkretnije nedostatke, sem kod multitaskinga. I to nisu nedostaci koliko eto samo moje zapazanje. To su nemogucnost veceg (da ne kazem svih) broja aplikacija da se koriste u dual window modu ili u QSlide okviru. Ovo su dve odlicne i jako korisne funkcije ukoliko koristite podrzane aplikacije. Uz intervenciju, moguce je sve app koristiti u dual windowu ali za QSlide nema resenja jer ej to do developera aplikacija a ne softvera na telefonu.

Zvuk - 9.6\10

Rekao bih gotovo identican kvalitet zvukao kao na Note 4, samo za nijansu slabiji. No, opet napominjem kao i prethodnim review-ima, nisam neki ekspert za zvuk. Tokom poziva jasno i glasno sam cuo sagovornike uz volume na 70% otprilike, nisam imao problema da se neko zali da me ne cuje lepo. Zadnji zvucnik osetno bolji nego na S5. Glasniji pre svega, ali i nesto cistiji.

Baterija - 9.2\10

Slabija od S5, nekih 20% ako moram u ciframa. Rekao bih da je bliza nivou baterije koja je na Note 4. Tamo sam imao prosecni rezultat od 30ak sati koriscenja uz 5-6h SOT. Ovde jako slicno, ali da se ogradim i kazem za nijansu slabije. No, 24h koriscenja uz 5h sot je sasvim moguce i gotovo svako punjenje mi toliko drzi uz isto koriscenje kao i na svim drugim telefonima. Sve u svemu, rekao bih da je dobro s obzirom da je prvi LG sa ovim displejom, pa je optimizacija ok uradjena. Ima rezultate u odgovarajucoj temi.
Kanera - ?

O kvalitetu necu sad jer planiram da iskopam fotke sa Note 4, i uz ove nvoe sa L930, S5, i sada G3 napravim neko poredjenje ako bih uspeo da slikam iste predmete iz istog ugla. Uslovi ce biti isti jer samo po suncanim danima cu gledati i uzimati u obzir. Nadam se i nekom detaljnijem poredjenju 808 i G3.

Za sada mogu da kazem da sam odmah presao na XCam, pa cu o njoj pricati. Sam interfejs gotovo identican onoj kameru na Samsung modelima. Osetno brze fokusira nego S5 koji je do duse i imao tih problema na LL. U toku snimanja, "prilagodjavanje" uslovima je dosta brzo i ne oseca se drastican prelaz. Uskoro cemo o kvalitetu.

Nadam se da sam sve pokrio ovim review-om, ako sam sta preskocio, pitajte. Sve u svemu, zadovoljan sam prelazom sa S5. Ali podvlacim da su razlike sem kod baterije\kamere minorne i jako tesko uocljive pa se sve svodi na licne potrebe i preferencije.

Za sada najfluidniji telefon koji sam koristio ostaje Note 4.

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

O L930:
El Laki napisao:Nakon 10ak dana provedenih sa ovim modelom, evo nekih mojih zapazanja i utisaka:

*** Najpre da napomenem, za one koji ne znaju, pre ovog telefona sam imao samo Android telefone, poslednji u nizu Note 4

Dizajn - 10\10

Pun pogodak! Imao sam kompletno crni model, ali nevezano za boju dizajn ovog modela nikoga ne ostavlja ravnodusnim i upravo je to jedan od glavnih razloga sto sam odlucio da dam sansu WP. Minimalan okvir oko displeja, cista jasna lajsna i zadnji poklopac. Od prvog do poslednjeg dana koriscenja, svakim pogledom na telefon sam bio odusevljen. Crte jako elegantne, nacin na koji se displej preliva na lajsne, tako da cini lakim za ruku prelaz sa ivice displeja. Bez ikakvih zamerki! Mislio sam da nikada ovo necu reci, ali lepsi uredjaj od do tada za mene neprikosnovenog Note 4.

Izrada - 9\10

E tu se vidi razlika. Jeste Lumia sasvim solidne izrade, dobri materijali, tezak, kompaktan, cvrst uredjaj. Medjutim, zadnji poklopac se dosta lako masti i prlja, pogotovo crna boja i neke od tih fleka se ne mogu nikada skinuti. Sve drugo, displej dosta otporan na otiske i grebanje, lajsna laka za podizanje telefona sa telefona ili vadjenje iz dzepa, ali malo nezgodna prilikom rukovanja zbog nesto ostrijih ivica. Uglavnom, ne tako sjajno i zato ocena 9. Note 4 primetno bolje izrade.

Displej - 9.5\10

Velik (pogotovo za kuciste ovih dimenzija), svetao, jasne boje i dobar kontrast. Jedina zamerka je na ugao vidljivosti, jer se pod uglom boje dosta menjaju i gube smisao. Moralo je to bolje za jedan flagship model.

Performanse - 9\10

Ko kaze da WP radi bezuslovno bolje od Androida ili se ne razume dovoljno u mateirju ili laze. Ni sa S5, ni sa Note 4, Lumia ne moze da se uporedi. Daleko od toga da je bagovit i spor telefon, ali vise i dosta cesce su se javljali problemi nego na dva pomenuta modela. Mogu slobodno da kazem da sam za 10 dana vise puta naisao na bag na Lumiji nego za 2 meseca na Note 4. Bez i malo preterivanja. Ne znam do cega je problem, niti sam imao previse aplikacija (cak podosta manje nego na androidu), teleofn je kupljen nov tako da nije nista cackano, itd. Jednostavno dosta cesce zabaguje, zaglupi, izbaci iz aplikacije (i to iz oficijalnih aplikacija, ne onih 3rd pa da se okrive aplikacije). Sve u svemu, ocekivao sam vise iz onoga sto sam cuo. Moram reci malo razocaran, jer sam ocekivao da to u najmanju ruku bude u rangu sa S5, ako ne sa Note 4.

Zvuk - 9.5\10

Zvuk u slusalici prilikom razgovora odlican - jasan i glasan. Bolji nego na S5 ili NOte 4. Medjutim glavni zvucnik dosta tisi i tu mi je jedina i glavna zamerka. Pored toga, jeste on dosta cist, niovi izmedju maksimalnog i minimalnog su jako lepo izbalansirani tako da ima uravnotezene prelaze.

Softver - 9\10

Ovde je glavni razlog mog vracanja na Android. Razumem celu filozofiju Windowsa na pametnom telefonu, podrzavam, ali... Ono sto je odradjeno, radi lepo i lepo izgleda. Zaista. Ali, ostalo je dosta toga jos za uraditi. Mozda ne bih tako gledao da nisam pre toga bio na andoridu, pa sam razmazen brojnim funkcijama, ali jednostavno postoje stvari koje mi nedostaju. Ne znam da li cu nabrojati sad sve ali pre svega nepregledan UI, nedostatak clipboarda, dosta problema prilikom prostog kopiranja teksta iz poruke ili sa sajta, lose renderovanje internet sadrzaja, primoravanje na odredjene apikacije i nedostatak aplikacija. Postoje mnoge zamenske aplikacije za gotovo svaku na koju pomislite, ali ogromna vecina ne radi kako treba. Do te mere da smem da tvrdim da ne postoji aplikacija medju tim 3rd koja nece zabagovati jednom u 5 pokretanja. To je nedopustivo. Mora se dosta poraditi na tome. Jos neke tako sitnice poput kopiranja i slicnog, ali se sada ni ne secam, a mnogima nisu toliko bitno. Uglavnom, nije windows udoban kao andriod a kada se doda to da ne radi fluidnije od androida, cak naprotiv, ne vidim svrhu u pravljenju kompromisa na ovaj naicn.

Baterija - 8.5\10

Nisam nazalost sacuvao nijedan SS, ali prilicno slabija baterija od S5 ili Note 4. Moje prosecne upotrebe gde je Note izvlacio 30h uz 5-6h sot, i S5 slicno, Lumia nije uspela da izgura jedan dan od 15 radnih casova. Ustanem ujutru oko normalno je koristim i sve, na kraju treninga (19h), meni je vec telefon ispod 20%. Kada se na to doda da mi trening traje oko 2h, gde je teleofn u totalnom mirovanju... Slabo. Bas slabo.

Kamera - ?

Nisam sacuvao slike, pa necu da komentarisem i ocenjujem. Sta mogu da kazem - odlican interfejs, jasan, cist i pregledan, mnostvo mogucnosti i podesavanja, veoma bogata kamera da se tako izrazim. Slike dosta ciste i jasne, na oko lepe sto se kaze. Jedini problem koji sam primetio jeste fokusiranje kod makro slika, gde je nemoguce pribliziti se objektu kao kod nekih drugih telefona (npr 808, Note 4). No kvalitet slika nikako ne zaostaje za S5, Note 4. U rangu su. Koja je za nijansu bolja, nisam pokusao da ocenim pa ne mogu da kazem. Uglavnom, kamera ispunanjava ocekivanja.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

O, lepa tema, kako da je zaobiđem. ;)
Pregledaj teme o ova dva telefona, pa ćeš steći neki konkretniji utisak. Moj odgovor na Lakijev dugački opis 930-ice možeš naći u temi namenjenoj njoj.
Kao dodatak tome, samo ću reći da se 32 GB relativno brzo popune, pa vodi računa o tome.
Inače, telefon je vrlo dobar, ako nisi gadljiv na WP. Ja ga imam oko 7 meseci, i zadovoljan sam.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Preporuka za 930 koju i sam koristim. Mislim da ce da ti ispuni sva ocekivanja. Pregrevanje nije toliko izrazeno, bar na mom primerku, ali moze da bude ako ga stavis na soferku, pa jos nakacis i neki punjac (za duze puteve), i bude na suncu... Ja sam tako prosao, bas se bila usijala, ali je radila ko satic sve vreme.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

Dosta slična dva modela, po svim aspektima. Možda najveće razlike (sem naravno OS) su ta sd kartica i zamenljiva baterija na G3, odnosno odlična manuelna podešavanja koje nudi L930 kamera. Ako te stavke nisu značajne, onda najbolje da istraži o oba sistema i vidi da li i u kojoj meri zadovoljavaju njegove potrebe. Ostalo su zaista minorne razlike (displej, izrada, performanse, zvuk).

Boki011
Novajlija
Novajlija

Post od Boki011 »

Zapao mi je za oko takodje Sony Z2. A sto se tice L930 jedino sto me brije je ta memorija od 32GB (to je relativno dosta ali za 4K Snimak ili fotografije, one zauzimaju malo vise cini mi se :? )
G3 i Z2 imaju takodje i 3GB RAM memorije za razliku od L930 koja ima 2GB, sad ne znam koliko se ta razlika i da li se primecuje?

Trenutno me L930 privlaci vise samo zbog kamere

Tyrael
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 02. Sep 2014. 00:21
:: Xperia Z2

Post od Tyrael »

Za 930 je dovoljno 2GB rama ,ne primecuje se.

Kamera je najbolja na 930 ali meni je best buy Z2.

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

Nisu podjednako zahtevni Android i Windows, tako da ih ne možeš baš porediti po tome šta piše na papiru.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

930-ici je više nego dovoljno 2 GB jer, kao što neko reče, sistemi funkcionišu nešto drugačije, tako tu nećeš imati nikakvih problema. Kamera joj je odlična, ali samo ako imaš volje i želje da se bakćeš sa podešavanjima - što ja nemam, ali i u režimu "Point & Shoot" daje sasvim zadoljavajuće slike: na dobrom dnevnom svetlu odlične, dok pri veštačkom osvetljenju vrlo pristojne, mada ne uvek i skroz realnih boja i nijansi. Recimo, boja kože često poprimi tamniju nijansu, kao da je na licu kilo i po nekog tamnog ženskog pudera. :D
Za G3 i Z2 ćeš dobiti mišljenja iskusnijih od mene. :wink:
Kad smo već kod 930, pošto je maltretiram više od pola godine, mogao bih u njenoj temi da ispišem još jedan duži osvrt, nešto u stilu "After the Buzz" kao što radi "PocketNow". 8)
Videću, ako stignem ovih dana. :wink:

bandiof
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 25. Nov 2013. 23:13
:: Htc One m9
:: Nokia Lumia 920

Post od bandiof »

Ja koristim l920 vec skoro dve god i radi kao prvi dan kad sam je uzeo...e sad vidim da te brine memorija, ja sam to resio tako sto slike automatski idu na onedrive i nikad nisam imao problema sa memorijom. Moja preporuka bi bila da uzmes l930 jer ce sigurno imati bolju podrsku nego z2 i g3, posto vidim da planiras da uzmes tel na duze vreme.

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

mogu i ja da napišem nešto za dnevnik.
imao sam z2 koji je po meni možda najbolji z koji sam imao a još uvek koristim običan z. sa njime sam bio najviše zadovoljan ali zbog z3 sam ga prodao i tu se malo zeznuo. svaka preporuka za z2.
930 mi je sada primarni fon koji mi vežba živce i za sada mu lepo ide. osim što se restartuje s vremena na vreme i pravi problema sa viberom (resuming) sve ostalo je ok. e sada da nisam sony fan napisao bih svaka preporuka za ovo ali...problem nastaje u bateriji. gde je z2 gurao sa istim korišćenjem dva dana kod ovoga jedva dan a to me užasno iritira. ali kada si isključi wifi i cellular onda baterija zna da traje ali tada ne vidim poentu nošenja ovog moba.
g3 sam imao prilike da držim, koristim malo i mogu da napišem da je ostavio fin utisak na mene. lep ekran, lepa kamera i tome slično.

moj savet je nadji neke ljude koji imaju te mobove. vidi koji ti odgovara od njih i taj uzmi. svaki je drugačiji na svoj način.
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

VeNoM, jesi imao tih problema sa restartom i Vajberom dok si bio na 8.1?
Možda je do PFD 10-ke?

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

Evindzer mislim da sam napisao u temi za 930. kada je mob na bt i stigne poruka i usledi poziv. kada dodje poruka bt sluška se oglasi od koga je i da li želim da mi on to pročita (treba čovek to da proba i da vidi da ništa neće razumeti) i tada dodje do restarta.
znam da dok je god beta u opticaju mora da bude tih restarta ali to može prosečnog korisnika da iznervira a pošteno...10ka je mnogo lepša na oko od 8ce.
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Kako za koga, meni je 10-ka estetski mnogo neuravnotežena i nimalo mi se ne dopada - istina, zaključak o njoj izvodim samo na osnovu onoga što sam gledao po netu, možda promenim mišljenje jednom kad budem rukovao telefonom koji radi na novom sistemu.

Boki011
Novajlija
Novajlija

Post od Boki011 »

Igrom slucaja imam 3 drugara sa bas ovim modelima telefona, tj njih vise koristi Z2 izgleda da se najbolje pokazao a i trnutno me privlaci vise od windows-a tako da je odluka pala Z2 do daljnjeg :)

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

1808 će ti raći da si napravio pravi izbor, a miodrage da si debelo pogrešio. :lol: :lol: :D :lol:

Boki011
Novajlija
Novajlija

Post od Boki011 »

E da zanima me jos jedna stvar , koja je fora sa ovim radnjama tipa u handy-u je skuplji telefon za 90e u odnosu na neku drugu prodavnicu telefona u gradu , tako je isto i po svim ostalim radnjama tipa po uscu i sl.
Ovlasceni distributeri, garancija , original telefon itd su u glavnom odgovori standardni , sta je od toga istina ? :shock:

rock9855
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 15. Jan 2014. 20:23
:: MS Lumia 950
:: OnePlus 7T

Post od rock9855 »

U najvecem sluvaju garancija koja je upitna i bije 2,god nego npr 6 meseci

Odgovori