N82 vs N95
Na prvi pogled N82 izgleda vrlo kvalitetno i cvrsto. i zaista jeste tako. Telefon je vrlo lepo napravljen,maska je odlicna,nema krckanja kao sto je to bio slucaj na N73. Za razliku od njega,N95 mi se cini nekako plasticno...
Jeste telefon lepo odradjen,al odaje neki jeftin utisak,u poredjenju sa N82.
Velika mana N82 je sto se prednja maska izuzetno lako prlja. Posle 2,3 koriscenja bude umazana otiscima,dok je na N95 taj problem neprimetan
Ekran,iako po specifikacijama isti,ima razlike. Na N95 su malo bledje slike nego na N82,sto je verovatno posledica veceg ekrana,a iste rezolucije.
Na N82 su slike zivlje,imaju malo lepse boje,mada se u pojedinim slucajevima,na N95 ispadaju malo realnije. Oba ekrana su za pohvalu,na suncu se lepo cita sa njih.
Kad je zvuk u pitanju,N95 ima malu prednost. Preko slusalica,jacina i cistoca zvuka su skoro isti,i za nijansu su jaci nego na N73ME(iste slusalice). Kad su zvucnici u pitanju,N95 tu odnosi pobedu,sto se jacine tice. Na N82 su smesteni sa iste(desne) strane oba zvucnika,pa je lako prekriti jedan rukom,dok drzite telefon,dok se na N95 nalaze sa obe strane po jedan. Iako ne toliko glasan,cini mi se da N82 ima malo cistiji zvuk od N95... Ne previse ali se moze primetiti razlika.
Kad je rec o tastaturi,moram priznati da je tastatura na N82 prijatnija za rad. Izmedju dugmica ima dosta prostora,tako da tesko mozete stisnuti 2 u isto vreme,imaju odlican odziv,i vrlo su precizni. Na N95 se cini da nemaju takav odziv kao sto to ima N82,ali su i dalje odlicni.
Kamere su na oba telefona identicne,i zaista,daju vrlo slicne slike,sve dok na red ne dodju nocne slike. Tad n95 polaze oruzje,jer je ksenonski blic na N82 za svaku pohvalu. U mrklom mraku mozete bilo sta da slikate i slika ce ispasti odlicna. Slike koje ove kamere daju su izvanredne,ostrina i boja su odlicne,nema zamucenosti... Makro mod takodje...
Sto se brzine telefona tice,zaista su jedni od najbrzih symbian telefona kojim sam rukovao,i koje sam imao prilike da vidim. Cak bi im neki dumb telefoni pozavideli na brzini. Pale se vrlo brzo,otvaraju programe velikom brzinom,i mogu baratati sa velikim brojem aplikacija u isto vreme,a da se ne oseti usporenje. Kad je pisanje poruka u pitanju,ni jedan ni drugi nemaju problem sa kasnjenjem. Svako slovo se istog trenutka stvori na ekranu...
Baterije bas i nisu za pohvalu,jer izdrze oko 2 dana rada max... Na N82 sa nekim vecim koriscenjem izdrzi 2 cela dana,posle je vec potrebno punjenje. Na ovoj konkretnoj N95,baterija sa slicnim koriscenjem traje oko dan i po,al telefon je malo stariji i dosta je koriscen,tako da to moze imati veze sa trajanjem baterije...
Nadam se da sam pomogao... ako ima jos pitanja,pitajte

Nokia E71... Elegant, but deadly