Koji telefon uzeti? *POLOVAN*

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Re: Koji telefon uzeti? *POLOVAN*

Post od sugarcoated_ass »

Kao što rekoh, nov proizvod može da prodaje isključivo pravno lice, fizičko lice ne. Kraj. Ne znam šta tu ima nejasno.

Sve što napusti prodavnicu ili fizičko lice preuzme od pravnog lica od istog momenta na dalje se jedino može prodavati kao polovno.

Sent from HUAWEI P9 Lite via tapatalk

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

Pazi ti našeg muzičara kako se bacio u pravno-zakonsko advokaturisanje. :P :D

Leksička, odnosno, jezička definicija prideva "nov" jeste - "nekorišćen". To šta nam pravni zakonodavci propisuju drukčiju semantiku, meni za svakodnevni razgovor i svakodnevni život ništa ne znači.

Dakle, ako nešto nije korišćeno, za mene je novo. A i ti sve ovo znaš i slažeš se sa mnom, nego si samo hteo da se pohvališ kako se razumeš u pravnu terminologiju, priznaj. ;) :D

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

sugarcoated_ass, nisi napisao koja je razlika između nove i nekorišćenje robe i na čemu se zasniva. Tu ne računam tvoje lično razmišljanje. Ja se ne sećam da sam negde pročitao u zakonu da samo pravna lica mogu da prodaju novu robu. Možda grešim, možda sam zaboravio ali ako znaš, ti postavi ovde koji je to zakon i koji član. Inače, preduzetnici su fizička lica pa po tebi ni oni ne mogu da prodaju nove stvari već samo polovne.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Evindzer napisao:Leksička, odnosno, jezička definicija prideva "nov" jeste - "nekorišćen". To šta nam pravni zakonodavci propisuju drukčiju semantiku, meni za svakodnevni razgovor i svakodnevni život ništa ne znači.

Dakle, ako nešto nije korišćeno, za mene je novo. A i ti sve ovo znaš i slažeš se sa mnom, nego si samo hteo da se pohvališ kako se razumeš u pravnu terminologiju, priznaj. ;) :D
Ne bih se složio. Po tome bi i nevožena Buba bila nova, iako je recimo '64 godište. Ne bih se s tim složio.

I drugo, ja kao kupac, ako mi Pera, Mika ili Žika prodaje nekorišćen telefon, to za mene nije isto što i nov telefon iz radnje. Ako ništa drugo, isteklo mu je makar nedelju dana garancije, i nisam skroz siguran da nije telefon popio malo vode ili tako nešto. Malopre je neko pisao ovde kako je dobio nekoliko onih nalepnica u kutiji, a koje bi trebale da budu garancija da je telefon nekorišćen. :D

Sent from mTalk on Windows 10 phone

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Ali da je ta Buba sve vreme bila u salonu i da ti je proda zvanicni distributer onda bi bila nova? :-)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Preduzetnik je fizičko lice koje je registrovano i vodi poslovne knjige. Dakle, to je lice koje plaća porez. Druga bitna stvar je da je to lice koje svojom imovinom garantuje za proizvod koji prodaje.
Drugim rečima, preprodavac nije preduzetnik. Preprodavac je više nešto kao švercer koji radi sticanja dobiti preprodaje robu na crno i praktično je posrednik između radnje (koja daje garanciju) i kupca robe.
Eto, sad smo rešili i tu dilemu, a verovatno ste pokretača teme uplašili i oterali [emoji14]
Bilo kako bilo, telefoni sa KP koji se prodaju kao nekorišćeni jesu zapravo novi i kupac prolazi značajno jeftinije nego da je isti telefon kupio u radnji, ali sa druge strane treba malo i da se pomuči oko garancije (da uzme punomoćje) kako bi mogao da je lično ostvaruje ukoliko je telefon uzet kroz paket ili na drugi način gde garancija glasi na ime.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Azimuth, znam ja dobro sta je preduzetnik, pomenuo sam ga samo zato sto on nije pravno lice a sugarcoated kaze da samo pravna lica mogu da prodaju nove stvari. Ni jednom nisam rekao da je neko ko prodaje na kp preduzetnik,ali je slicnost izmedju ovih svercera i preduzetnika velika. Razlika je samo sto je jedan registrovan za takvu delatnost a drugi nije. To nikako ne utice da li ce roba biti nova ili polovna.
Inace, nova roba legalno moze da se prodaje i na tezgi ako je registrovana. Ali dobro, necu vise da skrecem sa teme.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

гари napisao:Po tome bi i nevožena Buba bila nova, iako je recimo '64 godište.
i
staff napisao:Ali da je ta Buba sve vreme bila u salonu i da ti je proda zvanicni distributer onda bi bila nova? :-)
Bravo, braćo. :)
Obojica ste (relativno) u pravu, zato što reči "nov" i "nekorišćen" jesu sinonimi, ali nemaju uvek i potpuno isto značenje - jer da ga imaju, ne bi bilo razloga za obe reči.
Sinonimičnost nekih reči zavisi od gomile faktora (kontekst, dijalekat, subjektivni sud...), tako da dve (različite) reči nikad nemaju potpuno isto značenje, već im se značenja samo manje ili više poklapaju.
Dakle: ako neko danas prodaje juče kupljen neotpakovan telefon, ja ću ga smatrati novim, a ako prodaje neotpakovan telefon kupljen pre tri godine,smatraću ga nekorišćenim, ali starim modelom - što i jeste. :)

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

staff napisao:.....Inace, nova roba legalno moze da se prodaje i na tezgi ako je registrovana.
Kad već diskutujete,.... sasvim je legalno i da fizičko lice proda neki komad (predmet) u svom vlasništva preko oglasa (može i KP) sve dok se tom prodajom ne bavi u kontinuitetu na organizovan način.

Ajde sad zamislite nekoga ko zaista jednom u dve godine iskoristi svoje pravo da zaključi ugovor sa operaterom uz kupovinu telefona na rate (koji mu nije neophodan) i odmah oglasi prodaju na KP. To je potpuno legalan pristup.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Ja sam sve pojmove preduzetnika, firme i sl. učio kao pravna lica. Mislio sam da se isto podrazumeva. Nisam pravnik, ali ovo je deo prava koje sam učio u okviru špedicije. Ako su nas pogrešno učili oko pojmova - jbg, ali sve što sam napisao stoji.

1808, to nije ni dovedeno u pitanje. Prodaja polovnih, nekorištenih stvari naravno da ne može biti dovedena u pitanje sve dok je u okviru određenog količinskog limita.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

@sugarcoated_ass, ništa što si napisao ne stoji, ni deo oko definicije novog i nekorišćenog uređaja kao ni oko pravnih termina. Temu zatrpavaš sa pogrešnim informacijama te te ovo prilikom upozoravam da to prestaneš da radiš inače ću biti prinuđen da takve postove obrišem.

Sent from my Galaxy S7 edge using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Ajde onda molim za objašnjenje. Ovo su stvari koje sam morao znati iz predmeta u srednjoj, pa ako su se stvari promenile od 2003./2004. ili su nas pogrešno učili onda bar objasni kako treba. Ili je možda i pravilnik KupujemProdajem pogrešan, a pozivaju se na zakone Republike Srbije, pa eto čisto onako samo firme mogu da predmet oglase kao nov.
Lako je samo pretiti brisanjem postova.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Tema nije predviđena za pojašnavanje termina koje ti tražiš.
Pre svega preduzetnik je fizičko lice koje može da registuje zakonom dozvoljenu delatnost, a ta delatnost može da bude i prodaja tj. trgovina. Takvo lice može da prodaje nove uređaje bez problema.

Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

staff napisao:Ali da je ta Buba sve vreme bila u salonu i da ti je proda zvanicni distributer onda bi bila nova? :-)

Jeste neko škakljivo to pitanje. :D

Jbg, zaista zvuči nepravedno, ali meni je tako logično da gledam - makar kao kupac. :) Ako je nekome Buba stajala u garaži tih 50 godina, pa je nevoženu prodaje, onda mi to ipak nije nov auto. Ako je u salonu, i taj salon mi daje i 5-10 godina garanciju, onda je nova.

Neko je pomenuo i kupujem prodajem. Za mene su ti telefoni novi jer imaju važeću garanciju od skoro sve godine i znam da ti ljudi tako rade. Ali da mi neko prodaje telefon koji je pre par dana kupio od operatera, ja ću mu spuštati cenu kao da je on polovan. Ne kao da je korišćen i polovan, ali ipak polovan. Šta ja imam od "nisam ga koristio, majke mi". A za ove "Mađare" znam da tako rade.

VAN TEME: I ko je sad mislio da se npr. "Mađar" (tj. pripadnik bilo kojeg naroda) piše velikim slovom, to mi nije logično... :lol:

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Mobilni uređaj koji neko fizičko lice kupi bilo kod operatera, bilo u nekoj radnji i u prodajnom pakovanju ( neotvorenom pakovanju) iznese iz radnje i posle ga proda preko oglasa i sl. pravno gledano nije nov uređaj ali je nekorišćen uređaj i to je samo pravna razlika. Faktička razlika između novog uređaja koji stoji u magacinu neke radnje i neotvorenog uređaja kod nekog fizičkog lica koje je isti kupilo kod operatera, u radnji i sl. ne postoji.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

^ Osim garancije, i toga što je drugačije kad direktno kupuješ uređaj od prodavca čijim fiskalnim računom ostvaruješ pravo na reklamaciju, i što imamo više poverenja kad nam prodavac prodaje nekorišćen telefon. (Ukoliko bih uočio tragove korišćenja, vratio bi se, i rešavao bi problem, što je sa fizičkim licem komplikovanije - on ima gde da pobegne.)

Mislim da ovo što sam naveo nije mala stvar, i i treba da spušta cenu uređaja.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

znemanja napisao:Mobilni uređaj koji neko fizičko lice kupi bilo kod operatera, bilo u nekoj radnji i u prodajnom pakovanju ( neotvorenom pakovanju) iznese iz radnje i posle ga proda preko oglasa i sl. pravno gledano nije nov uređaj ali je nekorišćen uređaj i to je samo pravna razlika. Faktička razlika između novog uređaja koji stoji u magacinu neke radnje i neotvorenog uređaja kod nekog fizičkog lica koje je isti kupilo kod operatera, u radnji i sl. ne postoji.

Ovim si izneo identičnu stvar koju ja pišem svo vreme. Možda sam pogrešio koji termin jer, kao što rekoh, nisam pravnik već sam ovo učio iz predmeta u srednjoj školi, ali na kraju se svelo da si napisao isto što i ja.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

S tim što pravna razlika nema uticaja na kupca jer je ista isključivo u svrhu pravne teorije. Faktička razlika je bitna, a ta razlika između novog i nekorišćenog uređaja ne postoji.
Dakle, bez ikavog ograničenja, termin "nov" i termin "nekorišćen" uređaj u kontekstu potrošača mogu 100% da se poistovete.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

znemanja napisao:S tim što pravna razlika nema uticaja na kupca jer je ista isključivo u svrhu pravne teorije. Faktička razlika je bitna, a ta razlika između novog i nekorišćenog uređaja ne postoji.
Potpuno tačno. Ali:
znemanja napisao: Dakle, bez ikavog ograničenja, termin "nov" i termin "nekorišćen" uređaj u kontekstu potrošača mogu 100% da se poistovete.
Osim u slučaju one pomenute "Bube" iz 60-tih ili onog neotpakovanog telefona starog tri godine.
Dakle, ako je nešto nekorišćeno i staro 1 dan, potpuno je ispravno smatrati ga novim, ali ako je nešto nekorišćeno i staro 5 ili 50 godina, ne može se smatrati novim, već samo nekorišćenim.
----
Sale, ako su vas u školi učili da izraz "polovan" može da bude sinonimičan sa izrazom "nekorišćen", onda su vas učili pogrešno. Biti polovan uvek i u svakom kontekstu znači biti korišćen, makar i na pet minuta - što po samoj svojoj prirodi negira atribut nekorišćenosti u značenju izraza "polovan".

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Evi, ne. Učili smo baš to da roba čim napusti prodavnicu postaje polovna u daljoj trgovini, ali jbm ga više. :)

Odgovori