Epa ovako. U mobilne telefone se ne razumem nesto previse. Juce sam poceo da istrazujem, tek sam juce saznao sta je xenon blic i tako neke stvarcice... tako da mi je neophodan savet nekih "zaludjenika" ako ih ima ovde... a siguran sam da vas ima

Dakle, ono sto meni treba je telefon da ima:
kamera 5MP
Odlican video zapis (odlican za mobilni telefon)
xenon blic
digitalni zoom, autofokus
mp3
FM
WI FI je pozeljan, ali nije neophodan.
Da NEMA tuch screen, dakle obicna tastatura mi treba.
Marke ne perferiram nesto posebno... mozda malo naginjem na nokiu, ali u principu moze i nokia, i sonyericsson, i samsung itd...
Cena moze da bude od 150 (ako uopste ima takav telefon sa mojim zahtevima), pa do 400.. cak i vise ako je bas dobar iz kojih god razloga. Znaci ne gledam da potrosim 450 evra. Ako ima telefon koji mislite da ce mi odlicno sluziti i za 200 evra (ili cak i manje ako ima), moze slobodno. Ali ako ima bas neki revolucionarni za 450, onda moze i taj.
Bitno je samo da navedete model koji preporucujete, njegove mane i prednosti.
Ono sto je meni zapalo za oko su 3 telefona.
Prvi je nokia 6220 classic, jer je zaista povoljan. Mana je sto nema wi fi, i u mraku ne radi najbolje autofokus kako sam procitao na jednom sajtu. Da ih citiram "A negative thing about the Nokia 6220 classic is the red light for autofocus is not bright enough for the camera to achieve correct focus. Green bracket = correct focus. There were lots of times where the focus bracket would not turn green and we were forced to take the picture with the red bracket. These pics came out blurry, of course.
In completely dark environments, don’t even try taking a photo on automatic mode. It will not get a correct focus an the photos taken will most likely be blurry. The Nokia N82 does not struggle in this area.". Izuzev toga, dakle danju, vidim da ima iste slike kao N82, nema WI FI, dizajn je malo losiji (mada i to je stvar ukusa)... ali je zato za celih 100 evra jeftiniji, sto uopste nije mala razlika.
Drugi je N82. Ovo je koliko vidim telefon sa najboljom kamerom sto se tice mobilnih telefona. Jedini koji su (verovatno) bolji su samsungovi sa 8MP. Video sam i video zapis stvarno neverovatno. Ja koliko vidim ovaj telefon ima sve sto trazim, ali pitanje je da li se isplati za par "sitnica" dati 100 evra vise u odnosu na 6220.
Treci telefon je K850i. Najveca njegova prednost je sto kosta neverovatnih 180 evra, sto je za takav telefon stvarno extra extra povoljno. Slike su maaaaaaalko losije od 6220 classic, ali sobzirom koliko je jeftiniji, to se moze i zanemariti. Mana ovog telefona je sto ima duplo manju video zapis rezoluciju, i sto... kako sam cuo, ima senzore koji se lako kvare.
Recite slobodno ako mozete da navedete jos neke prednosti i mane ovih telefona. Zasto neki uzeti ili ne uzeti.
Ako imate predlog za neki 4ti ili 5ti telefon, slobodno predlozite. Ako ima jos nesto na telefonu, neka dzidza bidza koju ja ne znam, nesto na telefonu sto je zaista korisno, a nisam naveo gore da mi je neophodno, recite da znam, jer iskreno ne znam tacno ni sve mogucnosti danasnjih mobilnih telefona.