Telefon srednje klase ili Nexus 4?
Telefon srednje klase ili Nexus 4?
Pozdrav,
Kupujem novi telefon, svoj prvi Android, i planiram da mi traje što duže. Namena je od svega po malo, ali više multimedijalna (kamera, muzika, aplikacije, internet).
S jedne strane su modeli srednjeg cenovnog ranga (oko 250 evra) koji po specifikacijama zadovoljavaju moje potrebe:
- Samsung Galaxy S II
- HTC Sensation XE
- Sony Xperia P
- LG Optimus L9 (verzija od 8mp)
- Jesam propustio neki? I koji bi bio najbolji?
S druge strane su modeli više klase kod kojih primećujem neke za mene suvišne stvari. S obzirom da želim da mi telefon traje što duže (prvenstveno mislim na zvanične update-ove), ovde mi se dopao Nexus 4, zbog činjenice da ima čist Android. Problem je što nisam siguran da li mi se isplati da dam 100 evra više, tj. koliko će mi on trajati duže i koliko su update-ovi bitni prosečnom korisniku.
Kao dobro kompromisno rešenje mi izgleda Samsung Galaxy Nexus (zadovoljava moje potrebe i čist Android je), ali na skoro svim našim sajtovima na kojim sam gledao ga nemaju, a kad imaju cena je bukvalno skoro kao za Nexus 4. Možda nisam gledao dobre sajtove? (Posetio sam većinu iz članka o online prodavnicama)
Budžet zadovoljava obe opcije, ali ne bih da dajem 100 evra više osim ako mi taj telefon ne bi stvarno trajao duže.
Kupujem novi telefon, svoj prvi Android, i planiram da mi traje što duže. Namena je od svega po malo, ali više multimedijalna (kamera, muzika, aplikacije, internet).
S jedne strane su modeli srednjeg cenovnog ranga (oko 250 evra) koji po specifikacijama zadovoljavaju moje potrebe:
- Samsung Galaxy S II
- HTC Sensation XE
- Sony Xperia P
- LG Optimus L9 (verzija od 8mp)
- Jesam propustio neki? I koji bi bio najbolji?
S druge strane su modeli više klase kod kojih primećujem neke za mene suvišne stvari. S obzirom da želim da mi telefon traje što duže (prvenstveno mislim na zvanične update-ove), ovde mi se dopao Nexus 4, zbog činjenice da ima čist Android. Problem je što nisam siguran da li mi se isplati da dam 100 evra više, tj. koliko će mi on trajati duže i koliko su update-ovi bitni prosečnom korisniku.
Kao dobro kompromisno rešenje mi izgleda Samsung Galaxy Nexus (zadovoljava moje potrebe i čist Android je), ali na skoro svim našim sajtovima na kojim sam gledao ga nemaju, a kad imaju cena je bukvalno skoro kao za Nexus 4. Možda nisam gledao dobre sajtove? (Posetio sam većinu iz članka o online prodavnicama)
Budžet zadovoljava obe opcije, ali ne bih da dajem 100 evra više osim ako mi taj telefon ne bi stvarno trajao duže.
Poslednja izmena od Akul u Pet, 03. Maj 2013. 15:22, izmenjeno 1 put ukupno.
Re: Telefon srednje klase ili Nexus 4?
Sony XP odma' izbaci sa liste iz 2 razloga, prvi je "mali" ekran za multimediju, drugi slabašna baterija. Sjajan mobilni, btw.
LG P768 nije dobio update na JB, a P760 (5Mpx) jeste. Dobra veličina ekrana za tvoje potrebe.
Samsung S2 ubedljivo najbolja kupovina za 250 evropljana, dokazan telefon, ogromna zajednica, dobiće prokuvan KLP, odlična kamera.
Nexus od mana za to što ti tražiš, nema slot za memorijsku, pa ako voliš multimediju da čuvaš na mobu, to može biti problem.
LG P768 nije dobio update na JB, a P760 (5Mpx) jeste. Dobra veličina ekrana za tvoje potrebe.
Samsung S2 ubedljivo najbolja kupovina za 250 evropljana, dokazan telefon, ogromna zajednica, dobiće prokuvan KLP, odlična kamera.
Nexus od mana za to što ti tražiš, nema slot za memorijsku, pa ako voliš multimediju da čuvaš na mobu, to može biti problem.
i samo da dodam na kolegino pisanje - kamera na nexus 4 se bas nije pokazala nesto narocito... nije losa ali nije bas za odusevljavanje 

Takodje dodajem na sve modele gore sto si naveo sem za Nexus 4 ovo im je bio poslednji update dalje od 4.1.2 nece ici, nexus 4 ima tu prednost da ce ici sa updejtima jos, e sada kolko tebi znaci update i kolko ces kasnije hteti da se igras sa custom romovima je na tebi da odlucis.
- artifex
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pet, 07. Jan 2011. 00:11
- :: Poco X3 NFC
Lesa ja na svom L9 furam 4.2.2 pa ti gledaj
Ako ti je kamera dosta bitna onda idi na galaxy s2 jer od navedenih ima najbolju kameru

artifex, ti furas custom rom a ovde se prica o fabrickom romu ....
- artifex
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pet, 07. Jan 2011. 00:11
- :: Poco X3 NFC
A bre kakav si covek
Znam ja da se prica o fabrickom,nesam lud 

Ako ti je mm najbitnija onda mislim da ti je s2 najbolji izbor od ovde nabrojanih. Mada ja bi licno uzeo nexus-a.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Čini mi se da je neko pisao da S2 ima loš zvuk u slušalicama?!
- janka_88
- Expert
- Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
- :: Samsung S21 Ultra 5G
Ja sam takođe to čuo ali baš mi kolega reče da kako je dobio update na JB da je i to mnogo bolje i da mora čak smanjivati da bi mogao normalno razgovarati. 
Moja greška, skontao sam da si pisao da je loš zvuk kad se razgovara na telefon.

Moja greška, skontao sam da si pisao da je loš zvuk kad se razgovara na telefon.

- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
Akul, Od gore navedenih modela, glasam za SII ili LG L9.Sjajni modeli, SII imam neko vreme i samo pozitivne komentare imam u vezi njega. LG L9 ima odličnu cenu i poprilično veliki ekran što može da bude nekom odlučujući faktor pogotovu ako je multimedija uprvom planu. E sada što se tiče update tu je Nexus 4 ubedljivo na prvom mestu, to je nexus serija koja uvek, ali uvek prva dobije update dok svi gore navedeni modeli zvanično neće ići dalje od 4.1.2.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- janka_88
- Expert
- Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
- :: Samsung S21 Ultra 5G
Koliko sam čitao da će S2 dobiti još 4.2.2 i tu se zaustavlja sa zvaničnim nadogradnjama, dok za ostale teško da će biti išta više od 4.1.2.
Od navedenih modela imam Sensation Xe i mogu ti reci da sam zadovoljan, e sad to ne znaci da ovde nema neki bolji za tebe
. Ja kad sam uzimao telefon nije mi znacio update jer ce verovatno i ICS trajati barem sledece dve godine u ostalom i dalje ima masa korisnika androida 2.3
. E sad tesko je reci koji da uzmes ali eto mogu ti reci da sony izbacis sa liste, jer nije ni u cemu superioran...S2 je definitivno tu najbolji telefon za generalnu upotrebu posle nexusa i ako ga uzmes neces pogresiti ali ces morati da das nekih 40-50 evra vise u odnosu na htc i lg
, htc ima nesto bolji zvuk pa ako ti je to bitno mozes njega uzeti, LG ima najveci ekran pa ni on nije los izbor (samo pazi mislim da nema ziroskop sto je bitno kod nekih igrica
).E sad nexus 4 xD koliko znam on je samo nekih 40-ak evra skuplji od s2 i tesko mi je da kazem da li vredi uzeti, ali je gotovo u svim segmentima bolji(veci ekran, bolji procesor, kao sto si i rekao updejti, vise rama...). Nadam se da sam pomogao 

Hvala svima na odgovorima.
Otkrio sam HTC Amaze 4G koji je malo bolji od Sensation XE i cena bi trebala da je slična, ali nažalost ne mogu da ga pronađem dostupnog na našim sajtovima. Iako ste većina rekli Galaxy S2, ne mogu da se odlučim između njega i Sensation XE (i eventualno Amaze 4G).
Otkrio sam HTC Amaze 4G koji je malo bolji od Sensation XE i cena bi trebala da je slična, ali nažalost ne mogu da ga pronađem dostupnog na našim sajtovima. Iako ste većina rekli Galaxy S2, ne mogu da se odlučim između njega i Sensation XE (i eventualno Amaze 4G).
Poslednja izmena od Akul u Čet, 18. Apr 2013. 15:19, izmenjeno 1 put ukupno.
nema toga kod nas. pravljen je za americko trziste tj njihov T-Mobile.
- mrkixxx
- Mobil manijak
- Pridružio se: Uto, 12. Dec 2006. 12:09
- :: Xperia Z2
- :: android...
- Kontakt:
janka_88,
ne verujem da ce S2 ista vise da dobije.
s4 je sad glavni baja.
ne verujem da ce S2 ista vise da dobije.
s4 je sad glavni baja.
- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
Akul, Tu nema razmišlajnja, S2 je dosta bolji, Sensation/Sensation XE ima dosta problema, loši uglovi gledanja, poprilično lošija kameru u odnosu na S2, dosta se greje, problem sa WiFi, S2 je dosta bolji. Međutim ako ti S2 skup, onda umesto S2 možeš da pogledap LG L9 on košta koliko i Sensation XE, a bolji je, ima veći ekran, dobio je update na JB, i nema probleme koji ima Sensation.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
Akul, zaobidji HTC u sirokom luku
,uzmi provereni S2.