Sporazum o ceni rominga u Evropi

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
mdenic85
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 30. Avg 2006. 01:16

Sporazum o ceni rominga u Evropi

Post od mdenic85 »

Brisel -- Postignut preliminarni dogovor o jedinstvenoj ceni rominga između predstavnika Evropskog parlamenta i vlada zemalja članica.

Predstavnici Parlamenta i vlada zemalja članica postigli su preliminarni dogovor o jedinstvenoj ceni rominga od 49 evro centi po minutu kada se zove inostranstvo, i 24 evro centa po minutu kada se prima poziv iz inostranstva.

Dogovor treba još da verifikuje Evropski parlement i sve članice Unije, što bi, kako se procenjuje, moglo da bude završeno do 7. ili 8. juna.

Postignutim dogovorom predviđeno je da mobilni operateri u roku od jednog meseca, posle zvanične verifikacije, svojim potrošačima izlože novi cenovnik roming usluga.

Korisnici posle toga imaju rok od dva meseca da se izjasne da li žele da pređu na nove cene ili žele da zadrže uslove iz ranijih ugovora sa operaterima.

To praktično znači da korisnicima neće biti naplaćivano po novim, 70 odsto nižim cenama, ukoliko se oni eksplicitno ne izjasne za to, a prvi rok kada mogu očekivati pojeftinjenje je sredina jula i to ako operateri ne budu pravili dodatne prepreke.

Novi cenovnik, ako bude izglasan u Parlamentu i zemljama članicama, važiće do 2009. godine, a onda će biti uvedeno dodatno pojeftinjenje tako da će minut "odlaznog razgovora" koštati 43 evro centa, a "dolaznog" 19 evro centi.

Taj cenovnik će važiti tri godine, i tek po isteku tog perioda može doći do njegove revizije.

Posle ovog dogovora, mobilni operateri su upozorili potrošače da zbog uvođenja dirigovanih cena u romingu može doći do poskuljenja usluga u domaćem mobilnom saobraćaju.

Izvor: Tanjug

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Hmm,pa mogli bi da snize cene!A tu nista ne pominju o sljanju sms-ova kada si u romingu? Ja sam trenutno van drzave i roming me je tako iznervirao,prvo cenom a drugo zato sto se desi da ti nekad skine normalno a nekad i vise nego sto treba.. :angry:

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

a gde smo mi u tom snizenju ? :( ,oce li ovi nasi i znaju li oni uopste za ovo :x ja sam za ovo snizenje cuo negde krajem prosle godine tad je bilo u najavi ,samo me interesuje kad ce ovi nesto da primene i dokle ce se telekom praviti :wacko: sa ovim cenama prema i iz republike srpske mesto lepo da min bude isto oni tamo uvatili neku matematiku :angry:

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

O ovome se prica vec nekoliko godina, jer su mnogi uocili da su cene rominga poprilicno sarolike od jednog operatera do drugog, i, u nekim slucajevima, bezobrazno visoke. Neko je jednom izracunao da je pravi trosak rominga u EU tek nekoliko centi po minutu, a sve preko toga je cist car operatera.

Evo konkretnog primera: korisnik danske TDC mreze je u Beogradu i koristi Telenorovu mrezu. Cena minuta odlaznog poziva je 30,34DKK (4EUR) a primljenog poziva 4,50DKK (0,59EUR). Naravno, u pitanju su razgovori Beograd-Danska, a usi otpadaju od cene ako se zove neka treca drzava.

Lepo je sto ce oni napraviti anketu i pitati korisnike da li se slazu s nizim cenovnikom. Oni koji cesto putuju i zovu inostranstvo ce odgovoriti pozitivno, ali ce oni obicni smrtnici reci "pa, meni to ne treba, ne zanima me, koga ja zovem". A i ako se dogodi slucaj da snize cene, oni ce to sve lepo upakovati da opet oni budu u plusu. Nisu oni u tom poslu radi nas.

A sto se tice pitanja da li ce korisnici iz Srbije biti obuhvaceni tim "snizenjem" (mislim da su navodnici na mestu, a daj Boze da gresim), lepo pise Evropski parlament i clanice Unije, tako da ce domaci operateri samo slegnuti ramenima i reci "pa, Srbija jos uvek nije clanica, a uskladicemo cenovnike kad to bude postala". Ne lipsi magare...

Ja se raspisah. Sta cete, kad je roaming Ahilova peta mog telefonskog racuna...

Jorgovan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 29. Jul 2006. 14:34

Post od Jorgovan »

Telenor je nešto pokušao da uradi sa ovim "Roaming zonama", ali relativno mršavo. Bila je neka priča da, nezavisno od toga kojeg operatera koristiš u kojoj zemlji, cena poziva je ista. Naravno, cene nisu ni blizu pominjanih (40 RSD za MOC), ali nešto su kao uradili, mada opet kažem - ni približno ovako kako izgleda da će biti rešeno u EU.

E, a kad jednom, 2026 uđemo u EU, možda i nas sunce ogreje ...
Samsung Omnia HD 8GB

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Pošto idem u Prag krajem meseca, pogledao sam šta me čeka po pitanju postpejd rominga za Telekom.

Preko Vodafone mreže minut ka Srbiji je 117,98 din, interval tarifiranja kreće sa 60 sekundi a zatim prelazi na 1 sek. SMS poruka je 19,7 din.

Preko Telefonica O2 mreže je "malo" drugačije. Minut ka Srbiji je 173 din, interval tarifiranja je konstantno 60 sekundi i naplaćuje se uspostava veze - 35,4 dinara. SMS poruka je 23,6 din.

Preko T-mobile mreže minut ka Srbiji je 176,97 din, interval tarifiranja je konstantno 60 sekundi a SMS poruka je 19,7 din.

Cena dolaznog poziva je 35,4 dinara za sve mreže.

Sve u svemu - ekstra povoljno! :wacko:

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

:o koliko je to skupo ,druze moj bolje nenositi ga sa sobom :o da su te cene i jole normalne i sa jedne i sa druge strane ,nadam se da ce do nekog snizenja doci :( sam i dalje sto ce se oni opet uklopiti :x

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Miškoni, Pa vidi da li kod njima ima i po kojoj ceni neka prepaid kartica, pa ako ti je povoljnije, bolje uzmi to na par dana. U Turskoj recimo svi tako rade. Za 20 evra kupis njihovu karticu i ne se mislis :)
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

miodrage, izvini, htedoh da ti odgovorim i potpuno sam smetnuo sa uma. :oops:

Slažem se za varijantu njihove kartice, tako je uvek povoljnije, ali idem na par dana pa neću da se drndam još i oko toga. A tursku karticu (Turkcell) još uvek imam, mada više nije aktivna pa mi je zgodna za čačkanje novih telefona koji nemaju offline mod. :wink: Što je najcrnje, iako je neaktivna kartica, uredno mi se automatski pojave podešavanja za wap, mms i internet... :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Imam ja jednu neaktivnu Telekomovu u iste svrhe i jednu T-Mobile koju sam pokusao da zeznem (citali ste svi sigurno ono o zamrzavanju kartice u zamrzivacu u cilju RESETa kartice) ali nisam uspeo. Na kraju mislim da sam je rastavio da vidim kako to iznutra izgleda :)
Odoh u off.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

Nesto mi govori da nas cekaju bolji dani cak i kada je roming u pitanju, no polako polako :wink: Mada sve je to jos uvek rekla kazala nista nije sigurno sem da ce necega biti.

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta

Krenulo je! Pogledajte BBC-jev sajt: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/6682835.stm

Mada, nekako mi deluje da ce ove nize cene vaziti samo u okviru Unije. Ostaje pitanje kako ce operateri modifikovati cenovnike. Plasim se da ce sniziti cene u roamingu, ali na ustrb nacionalnog saobracaja (u prevodu, podicice cenu razgovora za domaci saobracaj). Mozda ne bi bilo lose da naprave "roaming" paket u kojem bi minut u nacionalnom saobracaju bio nesto visi, ali bi zato roaming bio po navedenim cenama. Pa kome se sta svidi (i isplati).

MB maneken
Banned
Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07

Post od MB maneken »

Mobilna telefonija nema granice tj. telekomunikacije, ne vidim prepreku da se mt:s, TopNet i Telenor ne prikljuce ovoj "akciji", zelimo i mi da budemo deo evrope pa makar i na ovaj nacin.

mdenic85
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 30. Avg 2006. 01:16

Post od mdenic85 »

MB maneken napisao:zelimo i mi da budemo deo evrope pa makar i na ovaj nacin.
Pa mi zelimo, ali oni ne zele! :lol:

MB maneken
Banned

Post od MB maneken »

Znam i ja da bi nam oni naplatili i vazduh koji disemo samo da se pitaju oni za to. U EU već imaš jedinstvenu cenu roaminga uz tendenciju da se roaming ukine. A da li cemo mi pratiti tendencije, malo zavisi od samih operatora, njih kazem ti zanima samo veci profit.

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta

Nameravam da promenim operatera, pa poredim cenovnike. I juce sam pogledala cenovnik Sonofona (u vlasnistvu Telenora - cak imaju i onaj plavi "cvetic" kao logo), kad ono prijem SMS poruka u roamingu naplacuju 2,50DKK (ca. 0,33EUR)!!! Prvi put u zivotu cujem da to neko naplacuje! Znaci - tebi neki manijak moze da salje 50 poruka dnavno dok si u roamingu, a ti to sve moras lepo da placas!!!

MB maneken
Banned

Evropski zakon o romingu sve bliži usvajanju

Post od MB maneken »

Evropski zakon o romingu sve bliži usvajanju

Dugo najavljivani Zakon o ujednačavanju cene rominga koji treba da donese
Evropska unija, za korak je bliže usvajanju nakon što ga je prošle
nedelje podržao komitet Evropskog parlamenta.

Evropski parlamentarci su na taj način odoleli pritisku evropskih
operatera mobilne telefonije koji se odupiru donošenju zakonskih propisa
koji bi ograničili cenu rominga. Prema predlogu zakona, u državama
članicama Evropske unije cena telefonskog razgovora u romingu bi iznosila
40 evrocenti po minutu, dok bi cena dolaznog poziva iznosila 15 evrocenti
po minutu. Predložene cene su približne cenama koje je nedavno
predložila Evropska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) koja je
predložila da cena dolaznog poziva iznosi 16 evrocenti po minutu, a cena
telefonskog razgovora sa korisnicima iz matične zemlje ili sa korisnikom
iz neke treće zemlje 33 evrocenta po minutu.

Ako se zna da trenutno cene telefonskog poziva u romingu u nekim
članicama EU iznose oko jednog evra po minutu (a u nekim zemljama čak i
do tri evra po minutu), jasno je zbog čega se evropski operateri mobilne
telefonije suprostavljaju donošenju zakona. Prema procenama nekih
analitičara, profit evropskih operatera mobilne telefonije će nakon
donošenja novog zakona biti smanjen u proseku za 70 posto.

Evropski parlamentarci pozvali su se prilikom donošenja mišljenja o
predlogu zakona na stavove zvaničnika Evropske unije, kao i neka
istraživanja o upotrebi mobilnih telefona koja su obavljena u članicama
EU. Među birokratama u Briselu odavno preovladava mišljenje da evropski
operatori preskupo naplaćuju svoje usluge, što je svojevremeno navelo
Vivijan Riding, evropskog komesara za informaciono društvo da izjavi:
"Evropska unija je zajednica zemalja sa jedinstvenom valutom i zakonima,
tako da su korisnici zainteresovani za donošenje jedinstvene tarife. Kada
prelaze još uvek postojeće granice između zemalja EU, korisnici žele da
koriste svoje mobilne telefone, a ne da razmišljaju o cenama rominga".

Evropska komisija je pokušala da ubedi operatere da samoinicijativno
snize cene rominga, ali taj pokušaj nije u potpunosti urodio plodom. "Iako
su neki evropski operateri snizili cene rominga, one su i dalje veoma
visoke. Većina evropskih korisnika, kada su na putovanju, ne koriste svoje
mobilne telefone, a neki ih čak isključuju kada krenu od kuće",
prokomentarisala je rezultate te akcije Ridingova.

Čini se da je angažovanje predstavnika svetskog udruženja operatora GSM
telefonije, GSM Association, poslednji pokušaj evropskih operatera da
izbegnu snižavanje cena rominga. Rob Konvej, glavni izvršni rukovodilac
udruženja, pozvao se na slobodnu konkurenciju na tržištu i izjavio:
"Tržište usluga mobilne telefonije i cene međunarodnih poziva ne smeju
postati predmet političkog preganjanja između evropskog Parlamenta i
Evropske komisije. U vreme kada Evropa pokušava da podstakne nove
investicije i inovacije, ovi neadekvatni predlozi su u suprotnosti sa
realnom situacijom na tržištu. Apelujem na Evropsku komisiju i evropski
Parlament da ne rizikuju stvaranje poremećaja na tržištu koji će
uticati na tržišnu konkurenciju i naneti štetu korisnicima", izjavio je
Konvej.

I pored ovih pomalo patetičnih izjava Roba Konveja, čini se da će novi
zakon o ujednačavanju cena rominga biti usvojen bez velikog protivljenja.
Nakon sastanka koji su prošlog meseca održali sa predstavnicima nekoliko
evropskih operatera mobilne telefonije članovi komiteta za
telekomunikacije Evropskog parlamenta su, doduše, izrazili razumevanje za
njihovu zabrinutost, ali su bili jednoglasni u oceni da su novi propisi
neophodni. Pojedini među njima su, čak, nazvali profit koji operatori
ostvaruju od rominga "besramnim".

Nakon što ga u maju usvoji evropski Parlament, a zatim i vlade svih
zemalja članica, novi zakon će odmah stupiti na snagu i postai
obavezujući za sve evropske operatere mobilne telefonije.

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta

Pocelo je! Danas je moj muz dobio SMS od svog operatera (TDC) koji u prevodu glasi: "Od 30. 8. cene razovora izmedju zemalja EU bice 4,56DKK/min za odlazni poziv i 2,23DKK/min za primljen poziv. Vise mozete procitati na tdc.dk/eupris . Vas TDC"

MB maneken
Banned

Post od MB maneken »

Konacno, dugo smo i to cekali ali docekasmo ili nismo :) Tek ce biti zanimljivo, neki operateri kod nas nemaju ni broj za hitne pozive 112 ...

Odgovori