E ajmo sada malo drugu stranu medalje. PDV - porez na dodatu vrednost. Svaka novcana transakcija MORA da bude oporezovana, jer je to ono od cega jedna drzava zivi. Ako se porez ne placa, drzava bankrotira. Nama je MMF isporucio svoje uslove, na nama je da ih ispunimo.
Ako dopuna kosta 200 din, u njenu cenu je uracunat PDV ali se on nije odrazavao na telefoniranje jer je uracunat u cenu "impulsa" (da se izrazim jezikom nasin zakonodavaca

). E sad, cena dopune je ostala ista, ali nece se dobiti 200 din za saobracaj od uplacenih 200, nego 180, jer je drzava rekla da 10% ide njoj. Govora nema o nekih 36% koliko su neki ovde sracunali jer su razliciti porezi u pitanju.
Cisto da uporedimo neke stvari, u SAD je porez na igrama na srecu >50% a ide i do 90% u zavisnosti od kolicine osvojenog novca, kao i dinamike isplate.
Sto se postpaidovaca tice, sve ce ostati isto, osim sto ce krajnji racun da bude uvecan za 10%. Sta to znaci? Neka bude primer MIX1000 (1180 din sa ukljucenim PDV-om), + eventualni dodaci, i na kraju na formiranu cenu racuna, dodaje se 10% koji idu drzavi.
Sto se mene licno tice, kao i veliku vecinu, pogodice me ovo, i smatram da je drzava napravila veliku gresku, jer je trebala da oporezuje cigarete i alkohol, time uticala na smanjenje broja alkoholicara i pusaca, ali kad je duvanski kartel jaci od drzave onda o cemu mi pricamo...
Da ne idem dalje u off, eto kako otprilike stoje stvari... pa videcemo...