Premijer Srbije, Mirko Cvetković, najavio je da će Vlada ukinuti dodatni porez na usluge mobilne telefonije od 1. januara 2011. godine.
Izvor: Mikro
Photo: garryknight/Flickr
Vlada Srbije uvela je u junu 2009. takozvani krizni porez od 10% na usluge mobilne telefonije u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita.
Porez je, navodno, trebalo da bude ukinut sa prvim znacima ekonomskog oporavka. Prema zvaničnim podacima, Srbija je u prvom kvartalu 2010. izašla iz recesije, tako da su se stekli uslovi za ukidanje poreza.
kad sve jednog dana prodje i njihova dogori
treba lepo reci gde su pare i u ciji dzep otisle , da ovaj porez ide na ruku i nasim operatorima to jako dobro pokazuju svakim danom u svakom pogledu njihove cene sve vise i vise napreduju , pranje novca korz promocije , povecanje cena uspostave od 5 dinara min , cena poruke od 20 din prema inostranstvu itd
a mi bili i ostali ovce za sisanje do kraja godine i dranje
Nije rekao kada Kao podrazumeva se da je od prvog? Ukidanje najvaljuju vec godinu dana. Kako osete frku, tako najave ukidanje poreza. Video da je opet neka frka, pa nije lose da opet najavi. Ali nikako da se mrdne pa da kaze i kada jer mozda se njemu podrazumeva da ce to da bude 2014. Ali ja se nadam da ce zaista od prvog prvog ukinuti taj jadan porez. Nadam se da ce od prvog prvog PDV biti uracunat u cenu. Jer i to je neka vrsta obmane. Svasta ocekujemo od tog prvog prvog, pa videcemo.
Ceftriaxone,Lobachewsky,"bacite" pogled na sliku koja se nalazi u prvom postu na ovoj strani,i obratite paznju za sta je "licno odgovoran" doticni "cika".
sssikisss, ako me pamcenje dobro sluzi, govorili su jos prosle godine da ce ga ukinuti pa evo do danas nisu...
Zasto se svi vezuju za taj famozni 01.01.2011.? I ovo i MNP... Da nece neki smak sveta ili tako nesto?
vezuju se za taj 01.01. iz prostog razloga sto je juce tako potvrdjeno na vestima. to je datum kada na snagu stupa jos par uredbi i ne znam zasto je to toliko cudno i tesko da se shvati. neverovatno je kako ovde svi ljudi funkcionisu po principu da su oko nas sve neke razne teorije zavere... smesno
djoxie, nisi razumeo sta sam pitao, a i bilo je retoricko pitanje. Obecavam da cu sledeci put biti direktniji i odredjeniji.
Sto se "teorija zavere" tice, jesu li i koliko puta najavljivali i obecavali i MNP i ukidanje pumt-a? Ako bi gledali ne tako usko vezano za mobilnu telefoniju, isto je bilo obecanja a na kraju pojeo vuk magarca. Ono sto hocu da kazem jeste da smo se mi, krajnji korisnici, "navikli" na ovaj porez i vise ga gotovo i ne primecujemo pa i nema razloga za brzim ukidanjem jer nema ko da se toliko buni i dize prasinu, dok sa druge strane on predstavlja siguran i konstantan prilv novca u kasicu prasicu. O tome se ovde radi i zato jesam skeptican po pitanju tog famoznog datuma. Previse je tu slucajnosti, i MNP i ukidanje pumt-a pa sad i liberalizacija naftnog trzista i jos mnogo toga a sve od 01.01.11.
Azimuth, nisam odgovorio tebi direktno, niti sam hteo bilo koga da vredjam, ovo je pomalo bila i moja reakcija na ona nebulozna pisanja o prodaji telekoma. jednostavno mi je bezveze kad forum na kome sam se ranije uvek tacno i na vreme informisao o svemu vezanom za mobilnu telefoniju postane totalni sf forum. nijednom do sada nije objavljen tacan datum, do juce. tako da se i ja iskreno nadam da ce biti tacno tada, tj da cu u februaru platiti prve racune bez PUMT-a.
djoxie, to je zelja svih nas ali je zaista pitanje sta ce od svega toga biti i da li ce odrzati rec.
Zasto bi placali jos jedan porez kad nas i sa ovim cenama i pdv-om deru da samo zvoni.
Nisam se nasao prozvanim, tako da...
djoxie, ja prvi ne verujem u sve to (uvođenje MNP-a, ukidanje PUMT-a), ne zbog neke teorije zavere, već zbog dosadašnjeg iskustva. To je ko zna koliko puta najavljivano, još uvek se ništa nije promenilo. Kad treba da se uvede neki dodatni namet, onda se to očas posla reguliše, ali kada treba neka olakšica onda ide "trenutno nema zakonske regulative", "mora prvo da se reguliše nešto drugo", "institucije nisu spremne", "trenutno ne postoji tehnička mogućnost da se to realizuje"...
Matić: Od 1. januara ukidanje poreza na mobilnu telefoniju
Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će krizni porez na impulse u mobilnoj telefoniji biti ukinut od 1. januara iduće godine i izrazila očekivanje da će to uticati na smanjenje cena te usluge za 10 odsto, koliko je i iznosio porez
"U budžetu za iduću godinu nisu planirani prihodi od dodatnog oporezivanja za mobilnu telefoniju, koji je bio privremena antikrizna mera", rekla je Matić novinarima posle otvaranja telekomunikacionog foruma Telfor 2010. Ona je dodala da su se za ukidanje kriznog poreza u mobilnoj telefoniji založili i premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović.
Ukidanje tog poreza će, prema njenoj oceni, značiti boljitak za operatere, sektor telekomunikacija i građane.
"Građani će plaćati jeftinije usluge, a operateri će moći više da investiraju i uvedu nove usluge i tako podižu kvalitet mobile telefonije", navela je Matić.
Na pitanje da li ima novih zainteresovnih kupaca za većinski udeo u Telekomu Srbija ona je ponovila da su za sada tri kompanije otkupile tendersku dokumentaciju - Dojče telekom, Telekom Austrija i Frans telekom.
danas se valjda usvaja rebalans budzeta,a budzet za 2011 je u decembru,tako da cemo to znati jos pre 1.1,ali lepo sto najavljuju.
Dream Weaver, ne varas se samo sto su neki operateri poceli sa ukidanjem promocija(npr teelnor) i najavam povecanja cena sms i ostalih uslogu tako da moze samo gore da bude....Operateri razmisljaju":"Aha ovi se navikli na tih 10% pa sto sad da ima ukidamo kad moze i sa tim"
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.