Orion Telekom - drugi operater fiksne telefonije

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Lobachewsky, Мени ВИП ништа није донео (а очекивао сам). Жао ми је што морам да предвиђам лоше вести али ни овај ОРИОН неће ништа донети сем можда дисбалансираних пакета, никако ми није јасно како и даље неко може нешто да очекује. Нема ништа џабе тј можда помислиш да си добио нешто џабе али на крају испадне да си заправо платио дупло :dry:
И још нешто, зашто се жалите на фиксног оператера када већина вас не узима фиксни у руке :?

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

pa to je poenta, ja ne koristim fiksni a moram da ga placam zbog ADSLa. sve bi bilo ok da placam nekih 100ak dinara pretplatu pa ako ga koristim platim vise. ovako placam nesto 150, nisam ih razumeo da li impulsa ili razgovor za 150 din. itd....
kad sve saberemo 1320 din (sezam) + 450 (telekom) + neka provizija posti = cca 1800 za 1 megabit i par minuta u fiksnoj, mnogo bendo zar ne???
bio bih srecan u 2 slucaja:
1. da ovo sto trenutno dobijam placam 1000 dinara ili
2. da za 200-300 dinara vise dobijem 2 megabita i recimo 300 min u fiskonj mrezi.

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Telefonski razgovor i internet za 600 dinara

Do kraja ove nedelje drugi operator fiksne telefonije „Orion telekom“ dobiće prve korisnike čime će faktički biti okončan monopol u ovoj oblasti. Kako u intervjuu za „Blic“ navodi generalni direktor ove kompanije Slobodan Đinović, osnovni paket, koji će podrazumevati pristup internetu i telefoniranje, koštaće 600 dinara.

Đinović objašnjava da je „Orion“ licencu dobio na tenderu koji je Ratel sproveo u junu prošle godine.

- Deljene su dve licence, a mislim da je devet kompanija, što domaćih što stranih, pokazalo interes. U poslednjem krugu licitacije učestvovale su četiri kompanije, od toga smo mi izlicitirali 540.000 evra.

Kako to da se do sada nije mnogo pričalo o vama, nije bilo bombastičnih najava?
- To je pitanje za samog regulatora. Možda je razlog i u tome što i mi nismo imali interes da se o tome naširoko priča. Naša je pre svega orijentacija bila da se pokrenemo i što hitnije završimo posao izgradnje sistema.

Kada će građani moći da dobiju broj telefona?
- Nadam se do kraja ove nedelje. Sve smo u suštini završili. Sada smo u poslednjoj fazi završetka tehničkog testa. Sve ostalo sa naše strane je spremno i možemo da krenemo odmah.

Šta sada jedan građanin treba da uradi ukoliko želi da postane vaš klijent?
- Da pozove naš kol centar ili da se informiše putem interneta ili da dođe na bilo koje prodajno mesto koje imamo u svim većim gradovima. To su bivša prodajna mesta „Sezam proa“. Korisnik zatim dobija ugovor koji potpiše na licu mesta, dobija uređaj, koji kod kuće uključi u napajanje i tako istog momenta dobija servis.

Koliko će to da košta?
- Osnovni paket je oko 600 dinara za koji će biti ponuđen određeni pristup internetu, određena brzina i određena količina saobraćaja telefonom. Za sve preko toga postojaće cenovnik na osnovu koga ćete dobijati račune.

Znači plaća se unapred?
- Ono što smo hteli da uradimo, pošto građani danas već plaćaju neku pretplatu, hteli smo da za tu pretplatu nešto dobiju, da ona ne bude samo nešto na osnovu čega ostvaruju pravo na fiksni telefon. Praktično, ovim sistemom plaćate koliko potrošite. Za tu pretplatu davaćemo određene usluge, a za sve preko toga postojaće cenovna politika. Mi ćemo da ponudimo pakete usluga - i pristup internetu i fiksnu telefoniju. To zajedno će biti mnogo pristupačnije nego kada ih izdvojite pojedinačno.

A da li će taj dodatni račun da bude pripejd ili postpejd?
- Biće i jedan i drugi sistem, s tim što u prvom momentu krećemo sa postpejd sistemom, a kasnije ćemo uvesti pripejd za one korisnike koji imaju takve zahteve jer ne koriste usluge non-stop nego periodično.

Kada građanin promeni operatora, dobija novi broj?
- U ovom trenutku korisnik će dobiti naš broj i tako će biti sve do kraja godine, jer ima najava Ratela da će onda uvesti sistem prenosivosti broja. Tada će korisnik biti vlasnik svog broja i moći će da ga prenosi na koju god mrežu poželi.

Kakva će biti numeracija?
- Klasičan broj fiksne telefonije, pozivni je isti za sve gradove. Naša numeracija počinje sa četiri, pa onda još šest brojeva.

Da li već ima zainteresovanih?
- Da. Praktično već imamo listu na koju se ljudi prijavljuju. Ono što je interesantno, ljudi se u nekim krajevima Srbije gde nije bilo infrastrukture organizuju i naprave listu zahteva korisnika i to nam proslede.

Koliko očekujete da imate korisnika do kraja godine?
- Naš plan je da u naredne dve-tri godine ostvarimo 100.000 korisnika, a naš sistem je projektovan da može da prihvati daleko više od toga. To su otprilike oni korisnici koji žele uslugu a nemaju je, oni koji imaju dvojničke veze i tako dalje.

To znači da više neće postojati dvojnici?
- Onog momenta kada dođemo sa našom mrežom do svih tih dvojnika, ili neko od drugih operatera, kada građani pređu na naprednije sisteme, onda će dvojnici sami po sebi da nestanu.

Kako sa konkurencijom?
- Bitno je probuditi kod korisnika svest da postoji konkurencija. Ja mislim da je „Telekom Srbija“ vrlo jak konkurent, očekujem da će to biti žestoka konkurencija, ali i lojalna, da će se poštovati sva pravila koja propisuje zakon i da ćemo da se borimo za svakog korisnika. Mislim da će građani od toga imati dosta koristi. Kada krene i „Telenor“, utakmica će biti još interesantnija.

Šta korisnici treba da znaju:
- numeracija novog broja počinje cifrom 4
- osnovni paket usluga za određeni broj impulsa i internet košta 600 dinara
- za pokretanje usluge je potrebno samo potpisati ugovor u poslovnicama „Oriona“ (bivši „Sezam pro“)
- detalji o paketima usluga mogu se naći na sajtu www.oriontelekom.rs

Do 2015. ulaganje od 50 miliona evra
Koliko ćete uložiti u narednih godinu dana?
- Mi smo do sada uložili 22 miliona evra, a do 2015. godine trebalo bi da uložimo 50 miliona. Konkretno za sledeću godinu trebalo bi da uložimo još oko 11 miliona evra.
Izvor

cenobite
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 26. Maj 2008. 05:45

Post od cenobite »

ok!
zanimljivo! svi su samo pričali o VelikomNorveškomPlavom,a ove niko i nije spominjao...iako se znalo da telenor neće startovati odmah uslugu!
dobra je i cena paketa-nadam se da će davati više impulsa od telekoma [u suprotnom ne vidim da će neko da isključi telekom i uzme ove]...
jedino što mi se ne dopada što ovima na samom startu sajt nije ažuriran...

edit:
Uvodjenje fixne CDMA linije - 7000.00din
Osnovna pretplata - 600.00din (mislim da su cene bez PDV)
Ukljucuje:
- 100 min free u lokalu
- 64kb/s flat free internet
- dodatne usluge free (vremenska prognoza, caller id)

evo i ugovora:
http://www.mediaworks.rs/upload/documen ... Voice2.pdf

mb011
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
:: Sony Xperia M4 Aqua
:: Nokia 208

Post od mb011 »

Navodno od danas pocinju sa pruzanjem usluga, bio je direktor na tv-u jutros. Na sajtu i dalje ni traga ni glasa od cenovnika... Zna li neko nesto vise?

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

- 100 min free u lokalu
- 64kb/s flat free internet
- dodatne usluge free (vremenska prognoza, caller id)

Idite kuci :x
Слобода или смрт

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

A ja mislio da ce da daju ADSL, a oni 64kb/s :uhuh:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

bestboy, mezzano, ocekivali ste fiksno telefoniranje + besplatne minute + ADSL (odnosno ADSL brzine) za 600 din mesecno? Optimisti ....
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

tomas.hokenberi
Оптимиста нисам никад био али 64kb/s je чисто ***** људи у здрав мозак. Имаш нет а као да га немаш...
Минути ме не занимају, идем за који дан на випов 900 пакет. 8)
Слобода или смрт

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

To je pocetna ponuda... Kada dodje Telenor, za iste pare ce biti vise sigurno... A za malo vece pare, mnogo vise. To je sigurno. Jedino sto je sigurno je da za manje pare tesko da ce ponuditi nesto.
Nas jedino standard spasava.
Ne mogu oni da ponude neke jos nize srpske cene, ako sirovine uvoze iz evrope. Ali recimo za 2500 din (25 evra) mogu da ti ponude sta hoces, rucak da ti kuvaju. Kao i mobilni operateri sto sada nude.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Naravno da je 64kbps budalastina u danasnje vreme, ali opet sa druge strane mnogi ni to nemaju, i jos koriste dial-up, a tada im je i telefon zauzet. Sa druge strane, Telekom ni ovo ne nudi. Treba uzeti u obzir gro naroda u ovoj zemlji a ne nas nekoliko. Konkretno, ADSL prikljucak ima manje od 100000 ljudi.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ja sam do tedavno koristio dialup i imao brzinu oko 40 kbps i railo je to,jeste da to islo sporo ali za proveru nekih informacija i osnovne upotrebe interneta to je solidna brzina,jos ako to bude uz pretplatu znaci da se nemora dodatno placati,pa svi koji su morali da uplacuju sate preci ce na ovo i oni ce biti prezadovoljni,e sad mi bi hteli adsl e to malo teze.
Ja bih bio zadovoljan kada bih dobio uz sadasnju pretplatu kod sezampro da mi daju i mogucnost da za taj novac imam i fiksni telefon i telekom odma ode.

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Ljudi hoće li mi neko reći šta je to sada ABAtel? :unsure:
Danima ide reklama za njih a ne znam ko su? U reklami mi deluju kao fiksni operater :blinky:

Aha evo u ovom trenutku sam pronašao sajt, sad ću da vidim
http://www.abatel.rs/web/

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

tomas.hokenberi, nisam ja rekao da bi hteo ADSL (odnosno te brzine za 600 dinara), nego sam prokomentarisao to sto nude samo 64kb/s. A zasto bi ja presao sa Telekoma na Orion, ako ne daju neku stvarno dobru ponudu (a ova koju daju, to definitivno nije)?

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Ako za telekom dajete 400din za 150 impulsa koji su (15 ili 30 sekundi) neka bude 30s tada u 150 impulsa ima 75 minuta (mada je nemoguće da uvek zovete u jeftinijem periodu kada je impuls 30s)
a Orion za 600 dinara daje 100minuta pa je isto ili vise isplativo a jos daju net, nije idealan ali za nekoga ko ne koristi preterano a dobro stoji sa živcima nije loša ponuda, siguran sam da će biti i bolje.

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

mp3mp3, da ali ja vec imam prikljucak. A za Orion bi trebalo da dam 7.000 dinara. A ti besplatni impulsi mi nista ne znace niti kod Telekoma, a nece ni kod Oriona. A jos ako je to 600 din + pdv = 708.00 onda je jos neisplativije.

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 30. Jul 2005. 12:36

Post od Grandpa »

mezzano, mislim da za sada ne pucaju na segment trzista u kome su ljudi koji koriste ADSL. Sad im je, pretpostavljam, ciljna grupa korisnika koji su jos uvek dvojnici ili ne mogu da dobiju prikljucak. Tih 64k je samo lep poklon.
Cak i ova pretplata za telefon + mobilni net nije toliko skuplja od telekoma, narocito ako nekome znaci mobilni net, a brzina/ping nisu bitni.

Jel zna neko koju verziju CDMA tehnologije koriste i samim tim koja su im ogranicenja po pitanu brzine neta i broja korisnika po baznoj stanici?

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

EVO ZVANICNOG CENOVNIKA

Orion telekom

Telekom Srbija i cene minuta

Dakle, cene impulsa su identicne, sve je manje vise isto, ili skuplje, ali obrni okreni nista se promenilo nije za sada... osim sto oni koji nemaju fiksni ili imaju dvojnika mogu to da promene.
Ali dobro... Pocetak je.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Mislim da treba obratiti paznju na ovu stavku:
100 minuta razgovora
Ka fiksnim mrežama USA, Kanade, Nemačke, Austrije, UK, Francuske, Holandije, Belgije, Italije i Grčke.
Ako sam dobro shvatio radi se o medjunarodnim pozivima uracunatim u cenu.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Najveca je prednost ovog interneta za poneti jer je pogodan za lap top racunare jer nemeri protok neko ovo jedva ceka.A sto se tice telefona znao sam da nista nece biti jeftinije,mlo su skuplji ali za toliko i nude vise,osnovni internet i indetifikaciju poziva sad medjunarodne pozive bas svako nece ni iskoristiti.
Moraju napraviti jos neke promene ako zele da dobiju telekomove korisnike ako ostane ovako vrlo mali broj njih ce promeniti operatera a i za nove korisike kojima treba samo osnovno telefonoranje jeftiniji im je telekom.

Odgovori