Najbogatiji čovek sveta bi Telekom?

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Sta ce se desavati ako najbogatiji covek na svetu kupi Telekom:

Karlos Slim diže cenu impulsa za 100%?
Ukoliko „Amerikan movil", čiji je vlasnik najbogatiji čovek na svetu Karlos Slim, kupi 51 odsto „Telekoma" telefoniranje će biti znatno skuplje, a broj zaposlenih manji, jer je on po tome poznat u Meksiku, gde drži monopol u telekomunikacijama.
KLIK
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Pa kako bi drugacije postao najbogatiji covek na svetu. :unsure:
Samo se nadam da nece on da uzme Telekom, mada koliko je bogat, verovatno hoce.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Pisalo se već o prodaji Telekoma u drugoj temi, i tada sam rekao da ako treba da se privatizuje, nek se privatizuje (nisam ja ekonomski stručnjak da znam da li je baš izabrani model pravi i strategija dobra, iako mnogi ekonomisti kažu da ne treba prodavati ovako profitabilno preduzeće, mada je to možda i jedini način da se u njemu uvede malo reda), ali ovo mi u najmanju ruku zvuči tendenciozno. Prilično providno, kao naručen text da se stvori animozitet prema ovoj firmi a zavorizuje druga, a bez mnogo argumenata i ekonomske logike. Činjenica jeste da je i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori i još po kom našem susedu telefoniranje skuplje nego nama, ali trenutne cene su prizvod kakve-takve međusobne trke 3 operatera. Da neko digne cene duplo a ostali ih dignu malo kod njih će preći 90% populacije.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ukoliko „Amerikan movil", čiji je vlasnik najbogatiji čovek na svetu Karlos Slim, kupi 51 odsto „Telekoma" telefoniranje će biti znatno skuplje, a broj zaposlenih manji, jer je on po tome poznat u Meksiku, gde drži monopol u telekomunikacijama.
Ko pise ove tekstove? Da li danas samo bolid moze da bude novinar u najvecim medijskim kucama ili je novinarstvo po bezbrojiti put zloupotrebljeno za interese nekakvih pojedinaca?
Kakve veze ima srbija u sred evrope sa tri mobilna i tri fiksna operatera, i brojevima u vlasnistvu gradjana (MNP- cim se telekom proda) i neki tamo meksiko u sred Amerike sa monopolom u fiksnoj telefoniji?
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ljudi, America Movil nije još ni otkupio dokumentaciju, samo najavili da imaju nameru da je otkupe...šta je vama? :o

Prvo, svi članci koje sam po netu o ovome pročitao su extremno nepismeni, sklepani na brzinu i od nekakvih poluinformacija. Što i nije čudno imajući u vidu da nam se kompletno novinarstvo pretvorilo u trač rubrike i ko je šta radio na farmi.

Anyway, nazad na poentu: jedini razlog da ovaj čikica kupi Telekom, je to što mu se može, a nema pojma šta će od dosade. Razmislite malo, koji mu je strateški cilj? Šta on to ima da poveže ovde, kad ništa u celoj evropi od sličnog posla nigde nema? Ovo je po meni čista patka da se probudi interesovanje kako javnosti, tako konkurenata, i da se možda postigne bolja cena.....smejurija.

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Pipl, sve to stoji, ali je mene u ovom tekstu prvo, jos jednom "udarilo" u glavu saznanje, da Srbija uvek privlaci neke monopoliste na svoje trziste. Kao da na svetskoj sceni, ponude koje dolaze iz nase zemlje "pecaju" samo takvi mutni tipovi koji vole ili na brzinu da zarade lovu ili ovakvi koji bi hteli da samo oni "vladaju" . Ni jedni ni drugi nisu dobronamerni, to je sigurno.

U redu je da kompanija kupi drugu, ali bih ja da sam vlast, dozvolio kupovinu samo takvoj kompaniji ( uopste za sve privatizacije mislim na nasim prostorima ), koja ima renome da odrzava posao stalnim, i koja je poznata da je fer igrac.

Uzgred, ja bivsu ministarku za telekomunikacije Srbije, Aleksandru Smiljanic vrlo postujem.

Druga stvar je privatne prirode, ali posto pratim Press od samog pocetka, iskren da budem, ako nekom verujem u svetu novinarstva, to je Press. Nezavisni su, po mom misljenju, najvise od svih novina.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Stvar ukusa (i mirisa), ali ne bih rekao da e-novine baš uživaju u izobilju i da su zavisni od sponzora. Ali ako ih pogledaš kao jednu stranu klackalice a Press kao drugu (a nisu jedini na toj strani, što je malo neobično) ostaje ti da se malo distanciraš i pokušaš da sagledaš širu sliku i formiraš mišljenje koje je obično negde između. Ne svrstavaj se nigde :wink:
Ex ministarku ne znam.

A što se tiče tajkuna ne kažem da je ovaj lik imalo bolji od bilo kog drugog vlasnika multinacionalne kompanije, i nemoj ni ti da imaš iluzije da će se bilo koja kompanija kad stigne ovde ponašati imalo bolje nego što mora i nego što su ovde važeći standardi koje su operateri sami izgradili praveći kopromis između onoga što "narod želi" i svojih interesa. Telenor (koji važi za instituciju) ovde posluje drugačije nego u Norveškoj, jel tako? Drugačije tržište, drugačiji standardi, drugačiji profit, a jedna kompanija :wink:
Nema tu emocija!
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Koliko god da je bogat i monopolista, može da poveća cene ali ne zaboravite na MNP i na to da lako možemo kod konkurencije. Mada ovde konkurencija i ne postoji. Svaki operater prati poskupljenja i čim jedan digne cenu, podignu je svi. :roll:

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Beograd -- Meksički operator "Amerika movil SAB” kupovinom Telekoma Srbija želi da po treći put pokuša da se proširi na evropsko tržište.

Slika

Kompanija u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu Karlosa Slima je tražila odobrenje da iznese svoju ponudu za kupovinu udela u srpskom nacionalnom telekomunikacionom operateru.

"Amerika movil”, najveći operator u Latinskoj Americi i četvrti po broju korisnika u svetu, se registrovao za podnošenje tenderske dokumentacije za kupovinu akcija srpskog Telekoma.

Potez meksičkog operatora predstavlja prvi javni pokušaj „Amerika movila” da se proširi izvan tradicionalnih tržišta – Latinske Amerike, Kariba i SAD.

Prilikom pokušaja da kupi udeo „Telekoma Italia SpA” 2007. godine ova kompanija je naišla na protivljenje vlade, dok se sa tendera za licencu mobilnog operatera u Španiji 2005. godine povukla jer joj uslovi nisu odgovarali.

Na sastanku koji je ovog meseca održao sa investitorima, generalni direktor “Amerika movila” Danijel Hadž Abumrad je saopštio da bi kompanija mogla da krene u istraživanje mogućnosti za kupovinu van Latinske Amerike.

“Tokom naredne godine kupovine su moguće u svakom trenutku, ali nema ničeg konkretnog u bližoj budućnosti”, saopštio je nedavno finansijski direktor kompanije Karlos Garsija Moreno.
U trci za preuzimanje već su „Dojče Telekom”, Telekom Austrija” i „Frans Telekom”, a interes je pokazao i egipatsko-italijanski „Veder investments“. Prodaju „Telekoma“ u Vladi Srbije očekuju tokom prvog kvartala naredne godine. Vrednost kompanije procenjena je na 2,4 milijarde evra.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da meksička kompanija ima velike šanse za uspeh na tenderu, s obzirom na to da se prodaja sprovodi krajnje netransparentno.

"Ne sme se dozvoliti da infrastruktura fiksne telefonije ode u privatne ruke dok nema instrumenata borbe protiv monopola. Njihove šanse na tenderu su dobre, ali nije dobro da neko ko je suvlasnik našeg konsultanta u ovom poslu ulazi kao takmac u kupovini", kaže Bušatlija.
Slika

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Ovo je poslednja šansa stranim telekomunikacionim kompanijama da uđu na naše tržište jer je Telekom poslednja firma koja će se privatizovati u toj oblasti, a Vlada sigurno ne razmišlja o prodaji četvrte licence. Drugo, uz Telekom ide i fiksna telefonija. Iz tih razloga ja mislim da će interesovanje biti veliko. Srećom i OTE je rešio da ne koči, već da proda svoj deo što dosta poboljšava i olakšava ceo postupak.
Što se tiče kompanije iz Meksika, ja se nadam da će učestvovati na tenderu. To će podići prodajnu cenu i verovatno privući još neke veće igrače. Ja bih lično voleo da Telekom kupi Orange ili Vodafone. Videćemo...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Po ko zna koji put slazem se sa Aleksom, i po meni su Orange ili Vodafone najbolje solucije, s timn da ja Francuzima dajem blagu prednost.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

mb011
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
:: Sony Xperia M4 Aqua
:: Nokia 208

Post od mb011 »

Sta li se ovde sprema to ne zna ni onaj ko sprema: Produžen rok za ponude za Telekom

link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=486120

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

produzen je rok,iz razloga jer cekaju T-mobile il France telekom ili kako vec,danas sam citao u blicu...
mada su svabe rekle da nisu preterano zainteresovane!

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Samo da ne produze i rok za uvodjenje MNP-a :angry: :x
and justice for all...

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

:) na nasu zalost oce,jer su rekli da je trenutna cena mala,i da se mora uloziti u modernizaciju :cry:
sto znaci,trenutna situacija "lipsi magarce,dok trava naraste"

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

skar, mozda ce napokon da srede proveru stanja kod telekoma :lol:

Nadam se da ce do pocetka oktobra da uvedu MNP, jer mi tad istice ugovorna obaveza prema telenoru :D , mislim bilo bi lepo i ranije 8)
and justice for all...

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

I farsa (pardon prodaja) Telekoma dobija potpuno (ne)ocekivan epilog... :uhuh:
Vimpelkom odustaje od Telekoma

Beograd -- Ruska telekomunikaciona kompanija Vimpelkom, najverovatnije će odustati od učešća na tenderu za prodaju većinskog paketa Telekoma Srbija.

Ruska agencija Interfaks prenosi da će širenje Vimpelkoma biti stopirani ukoliko narednih dana bude dogovoreno spajanje te ruske kompanije sa italijanskim mobilnim operaterom Vind.

Kako su ranije prenosili mediji, ruski Vimpelkom bio je jedina kompanija koja je u razgovoru sa srpskim zvanicnicima decidno saopstila da je spremna da plati 1.4 milijarde evra za 51% akcija Telekoma.

Prema nezvaničnim informacijama i francuski Oranž nije zainteresovan da uđe na srpsko trziste.
Izvor: B92

Telekom ce ili kupiti Austrijanci pa potom prodati "nas" VIP svojim "komsijama" DT,ili ce ga DT kupiti i to za onu svotu koju su nudili jos pre godinu dana - 800 miliona dolara i ni dolar vise...
A ako ga DT "uzme",imajuci u vidu sta su uradili u Hrvatskoj od kada su dosli na to trziste - kuku nama... :smutny: :uhuh:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

I Nemci jos razmisljaju da li da predaju ponudu:

Kod: Obeleži sve

Dojče telekom jos nije odlučio da li će predati ponudu za kupovinu dela Telekoma Srbija, prenosi nemačka stampa. Nemački listovi spekulisu da se u Dojče telekomu premisljaju o ponudi od trenutka kada su čuli da će u trku za Telekom ući meksički milijarder Karlos Slim Helu i ruski oligarh Mihail Fridman.
klik

Meni je interesantija konstatacija da ce Srbija od prodaje Telekoma fakticki dobiti samo 840 miliona evra, ako se on proda za 1,4 milijarde.

Kod: Obeleži sve

Vlada Srbije će najverovatnije zajedno sa grčkim OTE prodati većinski paket akcija Telekoma, tako da od prodaje ove kompanije neće dobiti očekivanih 1,4 milijarde evra, već 560 miliona manje
klik

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

vlada1970 napisao: I Nemci jos razmisljaju da li da predaju ponudu...
Evo i zasto... :x
Čini se da Dojče telekom sada ima najveći interes za kupovinu Telekoma Srbija jer će kao suvlasnik OTE kompanije u kojoj ima 30 odsto imati mogućnost da ispregovara prodaju ostatka akcija sa svojim partnerom, za razliku od drugih interesenata.
vlada1970 napisao: Meni je interesantija konstatacija da ce Srbija od prodaje Telekoma fakticki dobiti samo 840 miliona evra, ako se on proda za 1,4 milijarde.
Da malo pojasnimo...
U Vladi veruju da je moguće postići i mnogo višu cenu i da će država, za svoj paket akcija od 31 odsto, moći da prihoduje značajno više od početnih 840 miliona evra. Ali, ako se pojavi samo jedan kandidat država će za svoj paket dobiti 840 miliona evra, a grčki partner za 20 odsto akcija u Telekomu tačno 560 miliona evra.
I jos...
"Ako prodamo i 31 odsto akcija Dojče telekomu, za njih je to opet dobro, jer će oni svakako sa svojim udelom u OTE-u imati mogućnost da dobiju još veći broj akcija. Novac od prodaje će se, ukoliko prodajemo 31 odsto, smanjiti ispod milijarde."
Opet dolazimo do "famozne" cifre od 800 miliona dolara... :|

Citiracu (iako to ne volim da radim),svoj post od pre nekih 6 meseci u slicnoj temi o privatizaciji Telekoma...
Fox napisao: Cini mi se da ce tu biti jako puno stvari koje se nece videti na prvi pogled,DT nece sedeti skrstenih ruku,vec ce sigurno izvrsiti neki pritisak da se na prodaju ne ponudi vecinski paket akcija.Mislim da ce na toj relaciji biti mnogo bitnije stvari odlucene u "sivoj" zoni od same prodaje na aukciji.
Uostalom,malo ljudi zna sta pise u sadasnjem ugovoru,i da li vecinski partner ima obavezu da se konsultuje sa manjinskim pri donosenju takve odluke,i da li manjinski ima pravo prece kupovine.

Ono sto meni deluje u celoj prici najrealnije - oni ovom "procenom" tvrde pazar (navodno),odnosno prave predstavu za EU i nas smrtnike.
Kako god da okrenete,99% sam siguran da ce gazda Telekoma za 6 meseci biti DT,a koliko ce akcija DT tada imati - to je potpuno (za nas) nebitno. :dry:
A ako se to desi - ugasili smo ga... :roll:
Sve u svemu,sva je prilika da nam ne "gine" DT... :dry: :smutny:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Thanks Fox, jasnije mi je sad.

Izgleda da mi Srbi jos ne znamo da u svetu sve zavisi od interesa, i da su zapadnjaci mnogo vise od nas napredovali u trgovanju na berzama. Ovi nasi kad vode razgovore kao da se nadaju sve ce biti u redu, samo da mi prodamo.

Odgovori