Mobilkom treci operater?!

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge

Da li ste zadovoljni dolaskom Mobilkoma u Srbiju

Glasanje se završava Sre, 03. Jan 2007. 15:49

Da
19
70%
Ne
8
30%

Ukupno glasova: 27

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Mobilkom treci operater?!

Post od MilančeBGD »

Jedino je „Mobilkom“ dostavio ponudu

Na javnom otvaranju ponuda za trećeg operatera mobilne telefonije u Srbiji juče je u zgradi Republičke agencije za telekomunikacije, kao što se i očekivalo, jedini kandidat i ponuđač bila austrijska kompanija „Mobilkom“. Oni su ispunili sve aukcijske uslove i saglasili se sa početnim cenom od 320 miliona evra, uz mogućnost da ona bude i veća. Tačan iznos ponude neće biti poznat do narednog utorka, kada će na istom mestu biti otvorena takozvana „F koverta“, koja krije tačan iznos ponude.

Austrijska kompanija „Mobilkom“ jedina se javila na tender za dodelu treće licence za mobilnog operatera u Srbiji. „Mobilkom“ je deo državne kompanije „Telekom Austrija“, koji je trenutno, osim u Austriji, prisutan i u Sloveniji, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Bugarskoj.

- Dolazak „Mobilkoma“ na tržište Srbije predstavljaće najveću grinfild investiciju u Srbiji - kaže za „Blic“ Boris Nemšić, generalni direktor „Telekoma Austrija“. On ističe da je zadovoljan što je učinjen još jedan korak ka pravoj liberalizaciji telekomunikacionog tržišta u Srbiji i najavljuje da će „Mobilkom“ naredne korake učiniti brzo i efikasno kako bi korisnici usluge trećeg operatera mogli imati što pre.

Austrijska kompanija ima preko devet miliona korisnika , 6.000 zaposlenih i javno objavljenu strategiju širenja na Balkanu, tačnije, zaokruživanja teritorije koju pokriva.
U sklopu te strategije „Mobilkom“ je učestvovao i na tenderu za kupovinu „Mobija 63“, ali je odustao nakon ponude „Telenora“ od 1,5 milijarde evra. Boris Nemšić, generalni direktor „Telekoma Austrija“ ocenio je tada da je ta cena previsoka i odmah najavio ulazak svoje kompanije na tržište Srbije kupovinom treće licence.
Nemšić je tada najavio da će korisnici u Srbiji dobiti vrh svetske tehnologije, 3G telefoniju, jasan cenovnik usluga i povoljnije telefoniranje u romingu sa zemljama u okruženju, pre svega sa onima u kojima je „Mobilkom“ već prisutan.

„Mobilkom“ je sada definitvno prodro i na tržište Srbije, a u trci je i za operatera u Republici Srpskoj „Telekom Srpska“.
Inače, tender za trećeg operatera u Srbiji je raspisan 19. septembra, a početna cena je bila 320 miliona evra.
Na tenderu za treću licencu mogli su da učestvuju operateri koji imaju više od tri miliona mobilnih telefonskih pretplatnika i čiji je prihod na kraju prošle godine bio veći od 500 miliona evra.
Uslov za učešće na tenderu bio je polaganje depozita od četiri miliona evra.
Licenca za trećeg mobilnog operatera u Srbiji se izdaje na period od 10 godina, a po isteku tog roka njena važnost se produžava još 10 godina, bez podnošenja zahteva vlasnika.
K. Preradović

MTS: I dalje lideri

Direktor „Mobilne telefonije Srbije“ Vladimir Lučić izjavio je da će ta kompanija sa 3,8 miliona korisnika zadržati lidersku poziciju na srpskom tržištu mobilne telefonije i nakon dodele licence trećem operateru. „Svaka nova konkurencija je dobrodošla, naročito kada se radi o kompaniji koja u Srbiju dolazi sa uređenog evropskog tržišta“, kazao je Lučić. On je naveo da trenutno oko 70 odsto stanovništva Srbije ima mobilne telefone, što ostavlja prostor za dalji rast broja korisnika. „Očekujem da će nakon ulaska trećeg mobilnog opreratera u Srbiju lider zadržati oko 50 odsto tržišta, drugi operater imaće od 35 do 45 odsto, dok će udeo najmanjeg na tržištu biti do pet do 15 odsto“, rekao je Lučić.

„Telenor“: Ima mesta za sve

Generalni direktor „Telenora“ u Srbiji Stajn Erik Vilan izjavio je da uvođenje trećeg operatera mobilne telefonije na srpsko tržište predstavlja izazov i nove mogućnosti za razvoj te kompanije. „Srpsko tržište raste i ima dovoljno prostora i za druge mobilne operatere“, ocenio je on. „Cilj ‘Telenora’ je da bude vodeća kompanija na srpskom tržištu mobilnih operatera. Naš fokus je dodatno poboljšanje usluga, proizvoda, marketinga, mreže i pokrivenosti kako bismo ispunili očekivanja i zadovoljili potrebe korisnika na srpskom tržištu“, rekao je Vilan.

A. S.
Izvor: Blic
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Shta ima da budemo zadovoljni kad josh nismo videli kako rade,koje ce im biti cene itd...Nema josh korisnika "Mobilkom" mreze tako da...O tome dal smo zadovoljni cemo prichati kad budemo isprobali njihove usluge... :wink:

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Pa mislim da li smo dobro prosli ili moglo je i bolje,ja mislim da nismo uopste dobro prosli jer kako to samo da se prijavi na konkurs samo jedna kompanija,sto se nije javila barem jos jedna,koliko ih je bilo za Mobi 63.Ne znam kakva je mreza ali osecam da nece biti nesto bolje ima sad da se takmice telenor,telekom i mobilkom.Sad ko ce da pobedi :wink: Ja sam iskreno ocekivao da dodje neka bolja kompanija,ali dobro Mobilkom je jedan deo Vodafone.

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Kontakt:

Post od Koren »

DA ali samo u smislu sto uopste dolazi treci operater, a ne zato sto je to konkretno Mobilkom...
PozZ

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

ne znam ništa o dotičnom ali pošto imam neki predosećaj da će dobiti jedan srpski virus i početi da posluje kao ova dva operatera mislim da je odgovor NE!
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

U svakom slucaju je bolje da budu 3 nego 2 operatera, sto vise to bolje :) :)
Koji ce biti pozivni 066,067?
and justice for all...

popste
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 12. Dec 2003. 09:48

Post od popste »

Ja nisam nesto srecan... Ocekivao sam nesto mnogo vise... Recimo da dodje jedan mnogo veci Tmobile, Vodafone, O2...... mislim ono... ne znam stvarno... Mobilkom ima 9 miliona korisnika, dok jedan nas bedni telekom ima skoro 4.. To znaci da im ni taj broj nije neki zavidni s'obzirom da ih ima u dosta zemalja... Mislim ne znam.. Meni zaista nije bitno da mi na display-u pise Vodafone, najbitnije je da konacno proradi malo konkurencija sadasnjim lopovima i da se samim tim usluge i cene normalizuju... Samo toliko.. a sta ce pisati... to mi nije bitno...

I da... glasao sam za "DA" samo zato sto dolazi konkurencija koja bi trebalo bar malo da pobrka loncice sadasnjim lopovima

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Mora opasno da smanje cene ako zele da predju 5% :) , ali onda ce svasta da se desi... :wink:
Sto se tice postpaida postoji pravilo- Ugovori sa onim operaterom, koji je najvise zastupljen medju tvojim prijateljima, jer najveci broj besplatnih minuta je bas taj, u maticnoj mrezi. Zasto bi neko uzeo Mobilkom, ako u 90% slucajeva mora da koristi tarifu "ka ostalim nacionalnim mrezama".
Verovatno cu kupiti Mobilkom broj cisto da imam i njegov, ali sumnjam da cu ga koristiti. Nije sve u besplatnom kreditu (koji dobijas svaki put kad kupis novu karticu) i jeftinim impulsima, nesto je i u broju. Mozda se i predomislim ako Mobilkom bude znacajno jeftiniji od ostalih, mada sumnjm da ce to da se desi... Bar ne posle promotivnog perioda. :)
btw. Mozda bi bolje bilo da je dosao neko jaci, ali sto bi rekli- bolje Mobilkom u Srbiji nego Vodafone u Spaniji :roll: :)
Poslednja izmena od Lobachewsky u Ned, 05. Nov 2006. 02:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Ni ja nešto nisam srećan zbog Mobilkoma, nekako su mi ostali mutni posle one priče sa Karićima... Ali valjda će taj "treći" ipak malo promeniti na bolje trenutno stanje.
Poslednja izmena od Miškoni u Ned, 05. Nov 2006. 02:36, izmenjeno 1 put ukupno.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Izgleda da mute nesto sa ovim nasima... meni su sumnjivi vec duze vreme, a veoma sumnjivi posle tendera za drugog operatera :uhuh: , ali ne bih bas o tome :unsure: :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Slažem se, malo mi je neverovatno da se niko pored njih nije prijavio na tender. :? Neko je tu "podmazivao" i gde treba i gde ne treba... :dry:

mdenic85
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 30. Avg 2006. 01:16

Post od mdenic85 »

Pozivni ce biti 067, 068 ili 069. Pa valjda ce biti bolje.... veca konkurencija. Cene ce im biti verovatno najnize, da bi privukli korisnike, jer krecu od nule! Barem u pocetku!

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od VeNoM »

Miškoni napisao:malo mi je neverovatno da se niko pored njih nije prijavio na tender. :?
možda su ostali videli koliko je sati pa nisu hteli da propadaju
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Mislim da je to Vodafone umesao prste :) i nekako sredio da samo Mobilkom bude jedini na konkursu,jer kao sto sam rekao da je Mobilkom deo Vodafone.A ko zna mozda su i nasi nesto smislili,a ovo broja pa je mora da bude neki 06? ili moze biti neki drugi,ja mislim da ce biti 068 jer su 067 i 069 u CG pa da kao ne bi sad mesali nase sa njihovim :) Bas me zanima kad svi puste svoje pakete i ideje sta ce da bude,mobilkom ce sigurno davati i telefone,ali ja kao sto sam gledao u HRT Mobilkom i ne daje tako jeftine telefone,on daje ustvari i Vodafone i Mobilkom telefone.

Kamiondzija
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 16. Avg 2006. 00:59

Post od Kamiondzija »

Ma neka dodje bilo ko samo znam da ce u promotivnom periodu sve da bude dzaba, zamislite da nam daju besplatan GPRS u promotivnom periodu, pa to bi bio bude opsti haos, svi svi bi onda pokupovali brojeve samo zbog besplatnog GPRS - a (bar bi tako bilo ovde kod mene), pa ako prezive promotivni period, mozda i ugrabe svojih 5% trzista... :D
iPhone 4 16GB SIM Free

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

mislim da ce ovaj 3 operater da ponudi najbolje,najnize cene i kvalitetnije usluge da bi pridobio korisnike :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od VeNoM »

ok razgovaramo o ooperaterima a niko nije pomenuo da se smanje impulsi što se tiče zvanja sa fix na mob. i dalje mi nije jasno zašto toliko veliki moraju da budu kada nema osnova. mislim realno

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Post od Spyker »

popste napisao:Ja nisam nesto srecan... Ocekivao sam nesto mnogo vise... Recimo da dodje jedan mnogo veci Tmobile, Vodafone, O2....
Ni sam ne bih bolje rekao...

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Vodafone važi za jednog od skupljih operatora u Evropi, kako će Mobilkom nastupiti kod nas, ostaje da vidimo i "osetimo"... Da ne pominjem unakažavanje telefona u Vodafone ruho... :dry:

dusanN70
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 29. Avg 2006. 20:31

Post od dusanN70 »

Bolje ista nego nista!!! :D
Sad bi trebalo u promotivnom periodu (hmmm, kad uopste startuju sa radom, mislim da nece skoro, ipak krecu od jedne velike nule :uhuh: !!!) da skroz spuste cene (skoro za dz :oops: ) kako pi privukli tih 5%, pa makar bili i u minusu, a onda nek dizu cene (do neke dogledne granice :? ) ali da ih pravdaju kvalitetom usluga!!!!

Odgovori