"Besplatno telefoniranje???"

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

"Besplatno telefoniranje???"

Post od miodrage »

Pre neki dan sretne me komsija iz zgrade i pita me da li sam zainteresovan da kupim karticu za mobilni za 4000 din? Ja ga pogledam belo i kazem: "Jesi ti normalan? pa mogu za 200 din da kupim" Na to me on presece i kaze, ali sa ovom mozes da pricas i saljes poruke koliko hoces. Ja ga gledam i pitam u cemu je fora, a on mi kaze da su to neke Telenorove kartice sa oko 15000 din kredita na sebi, a kada se limit predje Telenor ih gasi. Kao ima on nekog drugara koji to nabavlja. A moze i BEL400 kartice da nabavi. Na sve nacine sam pokusavao da iscupam ima li neka kvaka, on mi se kune da je sve maximalno bezbedno, da mnogi njegovi drugari to koriste vec 2-3 meseca. Kako sam video kartica je postpaid, sto ce reci neko za nju PLACA svaki mesec... Nisam uzeo, ne bih da mi neko sutradan kucne na vrata. Sve mi je dosta konfuzno i nejasno te rekoh da podelim ovde sa vama svoje novo saznanje.
Zna neko nesto vishe o ovome?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

prvi put cujem za to miodrage . mnogo sumnjivo izgleda . pazi , neko to mora da plati to je sigurno . ja sam ranije cuo da su Telekom i Mobtel na primer svojim zaposlenima davali neke besplatne kartice , znam to sigurno jer kolega koji je sa mnom radio ,kad god treba da se cuje sa svojom nekom drugaricom koja je tada radila kao operater u Mobtelu,samo ju je pozvao i ona mu je uzvratila poziv i pricali su koliko god su zeleli . rekla mu je da njen broj nema racun i da je pozove kad god hoce i ona ce njega zauvrat posle pozvati . to je znaci bilo sigurno . meni je isto neki tip , otprilike 1997 ili 1998 nudio za 500 maraka da kupim kao neku zlatnu karticu i da necu vise imati racun . nisam pristao jer sam pretpostavljao da je neka fora pa nisam smeo da rizikujem .
ali prvi put cujem za Telenor da je to moguce . ima neka caka sigurno samo pitanje je da li je moguce to prokljuviti . :shock:

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

Pa svaki zaposleni i u Telekomu i u Telenoru ima "belu karticu"...tj. karticu s kojom mu je omogućeno da besplatno koristi usluge operatera kod kog je zaposlen...međutim nije to baš potpuno nekontrolisano, jer u slučaju preteranog iskorišćavanja tog prava oni dobijaju upozorenja, pa im čak i na određeni period isključuju karticu za korišćenje, ako zaista preteraju...mada je tu granicu veoma teško prekršiti, jer su prilično tolerantni prema zaposlenima u tom smislu... 8)

E sad...da li neko ima mogućnost dobijanja više od jedne kartice, ja to ne znam...ali sve mi miriše na neku prevaru... :chytry:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Mislim da ne mogu da dobiju vishe od jedne kartice jer sam ja trazio bio jednu za mene os drugara...Na tim karticama je skoro sve besplatno (sms,mms,gprs,pozivi sa nekim brojevima a ostali pozivi se tarifiraju 0.1 din/min ili tako neshto..smeshno) ali imaju neki limit i kad predju taj limit onda oni sami moraju da plate tu nadoknadu...

6630 app
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 28. Mar 2006. 15:15

Post od 6630 app »

miodrage, ti najbolje poznajes tvog komsiju, mozes da ga ocenis bolje od bilo koga na forumu, stoga nam ti reci sta mislis da li je to patka ili ne? Ako nije meni bi mnogo znacilo,castio bih te da me upoznas sa komsijom,pogledaj samo poslednji racun (dobro malo sam preterao praznici su cudo )
Slika

ja licno nisam cuo za takvo nesto

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

bila je ta fora gde su nekada telefonirali kao ludaci i onda kada je trebalo da se plati prijvaljuvali su kradju itd....
bele kartice su super stvar ali teško se nabavljaju. meni su tražili oko 300e za jednu...
ako je to i bila bela...
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Ma mozda ima neko ima vezu kod Telenora pa nabavlja te kartice za zaposlene,ali opet svaka ta kartica je prijavljena na nekog zaposlenog i znaju isto da proveravaju te kartice ( pozive i poruke ) tako da... :|
Hmm,ali s'obzirom da imaju limit od 15000 dinara mislim da to nije to ali nikad se ne zna...

A nisi nam rekao jel taj limit od 15000 din mesechno ili mozda neki ukupan limit kartice pa kad to napunish,bacish je?!

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

6630 app , ne bih ti se nasao u kozi sa ovakvim racunom . :wink: ja bih inace verovatno i pokusao sa tom karticom od 4000 sto nude miodrage-u . mozda bih i cekao neko vreme pa da vidim da li ce biti nekih poziva ili tako nesto ,ali bih sto kaze 6630 prvo dobro ispitao komsiju . kada bi to bio mesecni limit ,to bi bilo sjajno . mislim da bih sada bio spreman da platim i 15 hiljada samo kad bih znao da mogu da dobijem tu belu karticu bar na godinu dana . ne bih sigurno preterivao da me ne bi provalili , ali bar 3000-4000 bih trosio mesecno . 8)
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

6630 app, da ti nije onaj zarez skrenuo u desno vise nego sto treba :) Proveri da im se nije potkrala neka greska u kucanju... slucajno :wink: :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Jorgovan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 29. Jul 2006. 14:34

Post od Jorgovan »

1. Telenor/Telekom zaposleni nije sigurno, jer svaki zaposleni duži svoju karticu na svoje ime. Ako je izgubi ili "izgubi" mora to brzo da prijavi i da dobije novu, a za toliko malo vremena ne možeš da potrošiš tih obećanih 15.000 pa da si ne-znam-kakav potrošač.

2. Pretpostavljam da je u pitanju klonirana kartica nekog velikog potrošača, koji ima veliki limit na osnovu svojih inače velikih računa. Evo, na primer: 6630 app je došao kod mene da mu kloniram karticu. Želi da ima jednu u telefonu, jednu u kolima, ili želi da ima dve kartice u jednom telefonu, ili želi da se kurči pred ortacima iz kraja ... ili šta god. Nije bitno, bitno je da je došao kod mene da mu napravim klon. On ne ume, ili nema opremu, ili neće da se smara sa time, ili nije ni bitno opet ... bitno je da to radim ja. Ja iščitam podatke sa kartice i od tog trenutka mogu da napravim gazilion klonova tog SIM-a (ne tog broja, tog SIM-a!). Njemu vratim karticu a "šifre" zadržim.

Oba operatera imaju nekakve sisteme kontrole potrošnje, pri čemu limit zavisi od toga koliko inače pričaš (i plaćaš!) račune.

Ako neko ima potrošnju od 500 din mesečno, sigurno će ga "upucati" čim pređe par hiljada za kratko vreme. Ako 6630 app mesečno troši 28.5k din, onda 15k nije ništa čudno za njegov broj (čiji klon zapravo ja koristim, ili sam ga prodao tebi) i verovatno će te mreža pustiti da pričaš i mnogo više. Koliko više? Zavisi od toga koliko će brzo 6630app ukapirati da mu račun raste ipak više nego što je navikao ...

Drugim rečima, to ti je lutrija ... cifra od 15.000 dih je od onih "up to" varijanti ... tako da može da se desi da ćeš da pričaš "i do fantastičnih" 15.000, ali možda će te pocepati i pre nego što isplatiš investiciju i potrošiš i datih 4k. Naravno, pošto se baviš nelegalnim radnjama, mislim da ti niko neće uvažiti reklamaciju ... :wink:

Jel' ima neko bolju ideju šta bi to moglo da bude?
Samsung Omnia HD 8GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa komsiju znam dosta dobro, od rodjenja :) Decko je ok, samo se uvek trudio da negde izvuche neke trange frange. Pokazao mi je karticu i sve, on je koristi oko 3 nedelje. Za ovo vreme je napravio racun ( pre 3 dana) cca 4300 din. Pitao sam ga lepo sta se desava kad predjem limit... kaze ne zna. Pitam ga jel to limit za mesec dana ili koliko, ni to ne zna. Kaze da ce da vidi. Zna da su nekima koji besomucno njakali telefon i njime pricali kao fixnim posle nekih 15-ak hiljada gasili kartice. Jednostavno su kupili drugu od istog onog lika. Pitao sam ga i da mu nije frka da mu ne pokuca neko na vrata, kaze ma sve je sigurno i provereno. Ja nisam tako siguran, frka mi je.
Jorgovan, i ja mislim da je u pitanju neko kloniranje kartica, samo mi nije jasno kako svi imaju onda drugi broj. I kako ima i BEL kartica? Ajde 1-2 kartice, ali ovde pricamo sad vec o par stotina komada. Ja kontam takodje da su to brojevi firmi, samo mi nije jasno, ako su u pitanju kopije, trebalo bi da je jedna kopija nedostupna. Citao sam negde i o tome da se ovakvim kopiranjem kartica mogu prisluskivati telefoni http://www.averageadmins.com <<-- mislim tu
Sto se belih kartica tiche, koje se ovde spominju, svojevremeno sam se zabavljao sa cerkom jednog od direktora u Telekomu, i njen cale je jedini imao tu karticu u celoj porodici, ali je cerkica najvise koristila karticu. Cim tatica ne ide nigde, ona pokupi karticu i pravac u grad :D Ako covek rodjenoj cerki nije mogao/hteo da nabavi, pitam se kako bi mi ostali smrtnici tek prosli...
Pokusacu jos ponesto da iskopam, ali za sada mrka kapa. Kad bih barem uspeo da upoznam tog lika sto valja te kartice, sve bi mi bilo daleko jednostavnije.
6630 app Mogu da te upoznam sa komsijom, mada on vise voli devojke :P (salim se), ali je on u Subotici

6630 app
Mobil fan
Mobil fan

Post od 6630 app »

Lobachewsky, nisu dodali nista,to mi je poslednji racun,hteo sam da kazem da bi mi ove kartice odlicno legle,iako sam u tarifi BIZNIS 300+
Jorgovan, i da je to sve klonirano,mislis da ljudi koji su odneli karticu na kloniranje nece odmah posumnjati u to da im je imsi i ki kodove zadrzao kloner i da im koristi karticu a specifikacija je tu,mislis da ti isti ljudi se ne bi vratili kod tog klonera i malo odsafili njegovo telo 8) ali samo malo?
miodrage, nema problema,oduvek sam se pomalo osecao zenstveno :D ,e jesi los covek,pa gde nadje Suboticu ;)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Kloniranje tesko da moze da bude iz razloga sto u jednom trenutku na mrezu moze da bude zakacen samo jedan klon. U suprotnom, moze da dodje do blokiranja broj(ev)a...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

6630 app
Mobil fan
Mobil fan

Post od 6630 app »

Lobachewsky, onaj koji se zadnji prijavi na mrezu on je aktivan a drugi broj neaktivan ima pun signal iako nije na mrezi,e kako da provali covek da nje na mrezi dok ga neko ne pozove ili sam sebe pozove i vidi da sebi ne zvoni telefon vec ...
kloniranje bi imalo smisla kada bi bila klonirana necija kartica koja ima limit 100.000 din
Sitne su pare 4000din da neko toliko rizikuje sa vise desetina kartica.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

E pa malko sam kopao, malo pricao danas sa komsom... to su neke kartice na ime nekih firmi, koje navodno placaju te racune. ako posumnjaju u nesto uvek mogu da provale. E onda sam ja pitao komsiju sta ces ako te nadju i dodju ti na vrata? A on mrtav 'ladan kao i uvek kaze nasao sam je na ulici, nije bila iskljucena, pa sam telefonirao.... Koliko je ovo glupo ili pametno, nemam pojma stvarno. Ne znam, mislim da mi se rizik ne isplati, posebno sto mi i fixni i mobilni ne prelaze 2-2.5k mesecno. Jednostavno ne mogu da napravim toliki saobracaj. Teoretski, da mi je stalno ukljucen GPRS i da radi ne bi ni onda bilo preko 5000 (ne bih znao sta da skidam) jedino da ukljucim SymTorrent :D

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

@6630 app: nije mi jasno sto si presarao "pravno lice" ? Ja prvo mislio da tu pishe tvoj broj telefona (to stvarno nije za javnost) ali ovo mi je nejasno.

Poz :)
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

6630 app
Mobil fan
Mobil fan

Post od 6630 app »

Dario, a i nema sta da ti bude jasno,ko da treba nekom da se pravdam za svoje postupke ovde :wacko: ili svoje razloge objasnjavam :x ha ha

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

besplatno telefoniranje je san koji verovatno svaki korisnik zamislja . :D ja da imam firmu najverovatnije bih uzeo onaj paket "besplatno za tim 10" .podelim porodici i devojci kartice i po nekom zaposlenom i pricam sa onim sa kojim se najvise cujem do mile volje . sta mislite inace , kada ce doci vreme kad ce kod nas cena biti za privatne korisnike 2-3 dinara po minuti ( ili mozda cak 1 dinar ) a u ponudi paket na primer kao mobi fun gde je mala pretplata i koji te ne ogranicava da potrosis odredjenu svotu ? da li cemo to doziveti za sledecih 30 godina ? :P racunam stalno i opet racunam i kapiram da je sada u Telenoru na primer moguce dostici "minutazu" od 3 dinara ali treba da trosis mnogo ( vise price 4000 ) ili da se pretplatis kod Telekoma na BEL 1000 , ali i tu zoves samo ili Family and friends brojeve po slicnoj ceni ili u vise price 4000 samo telenor brojeve .

cuo sam skoro ili procitao ovde,ne secam se, da je u Koreji na primer mobilni impuls jeftiniji od fiksnog .valjda je i u Finskoj tako cini mi se . pa se prisetim razgovora sa drugom od pre 8-9 godina koji je radio za Mobtel tada , da je realno da je mobilni impuls jeftiniji jer je postavljanje celokupne infrastrukture za mobilne telefone mnogo jeftinije od postavljanja za fiksne . stvarno kad covek razmisli , postave se repetitori i bazna stanica i sa nekoliko servera se ukljuci vec mobilni signal ( ovo sam laicki rekao samo da predstavim situaciju ) , a za fiksnu telefoniju treba mnogo mnogo vise ( plus kopanja i kopanja !!!!! , hehehe ) . ako to sve tako stoji , pitam se zasto je onda mobilni impuls skuplji od fiksnog ? zato sto je to novo pa kao spada u luksuz ? ne znam tacno .

cak sam pre par godina upoznao coveka koji je nosio sa sobom neki SENAO bezicni telefon ( nije bio ogroman uopste ) i koji je u vecem delu Beogradu pricao sa fiksnim telefonom ( kucni broj mislim ) . pokazao mi je kvalitet signala i jeste da je malo sustalo ali se sasvim ok culo ( bili smo zaklonjeni nekom zgradom u ulici koja je kilometar dva udaljena od njegove zgrade ) .imao je antenu veliku na zgradi u kojoj je ziveo kod opstine NBG i kaze , da je mogao da postavi na vrhu Genexa , da bi imao mnogo bolji signal .

sad kad sve to saberem , opet racunam kako da covek napravi da ga impulsi sto manje kostaju ? pada mi na pamet i zato sve ovo i pricam kao neko svoje razmisljanje , da li je moguce da se na nekom smartphone-u instalira yahoo messenger i da pomocu toga iskoristi sa slusalicama "pc to pc calls" ? znaci kao sto sad kad instalirate na kompu yahoo messenger pa ako imate slusalice ( ili zvucnik ) i mikrofon , mozete da obavite sa bilo kim ko ima isto yahoo messenger "pc to pc calls" i to za dzabe ( placate internet naravno ali razgovor je besplatan ) . da li je to moguce sa na primer Symbian-om ili Windows mobile 5 ? nakace se sluske pa neki software za Symbian poveze sve to i kad ste na yahoo messengeru iskoristite tako tu mogucnost sa nekim ko ima isto to kao i vi .znam da postoji VOIP ili tako nesto ali to isto kosta , nego ovako laicki pitam za besplatnu varijantu . izvinjavam se ako nisam dobro objasnio jer nikada do sada nisam Symbian koristio i neupucen sam . zaboravih da kazem da bi to sve islo preko gprs-a pa bi sve to kostalo u kilobajtima ali na primer kada bi gprs imali besplatan ?

eh , to besplatno telefoniranje ( ili bar minimalno placanje od dinara po minutu ) , kada li ce ti biti moguce za siroke narodne mase ?

:D

pozdrav Vlada

p.s. ispravljao sam ovoliko puta zbog gresaka u pisanju , izvinjavam se . ;)
Poslednja izmena od vlada1970 u Pon, 15. Jan 2007. 03:05, izmenjeno 8 puta ukupno.

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

@6630 app: lepo sam pitao, slow down dude... :|
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Vlado i u Ceskoj i u mnogim zemljama je mobilni impuls jeftiniji ili jednak fixnom, samokodnas je visestruko skuplji. Mi smo zemlja koja ima jednu od najskupljih telefonija na svetu. Primera radi, moj brat iz Nemacke za 1 evro prica sa nama 10 minuta (sto je dosta skupo, mogao bi i 20) a mi za iste pare sa Nemackom pricamo 2.3 minuta.
Sto se tiche tih bezicnih telefona, ima jedan drugar neki PanasoniC, i posto je na krovu zgrade stavio antenu, domet telefona je bio preko 10 km. Testirano na relaciji Subotica-Palic.
Spomenuo si i GPRS, Symbian programe... postoje ti program, GoTalk Mobile, Talkonaut... Ali sve to zahteva da i druga strana ima instaliran isti program. Mene extremno zivcira sto jos nijedan operater nije instalirao Push-To-Talk koji je fenomenalna stvar, jer pricas kao Walkie_Talkie-em. A verovatno nikad i nece instalirati, jer im je zarada od toga mizerna. Vise vole ovako da deru korisnike. Majke im ga spalim lopovske. Kakav 3G i gluposti, bolje da skinu cene razgovora, pojacaju propusnu moc svojih stanica najmanje 10X, i uvedu opcije koje danasnji telefoni pruzaju. E na te opcije neka slobodno stave neku pretplatu, pa ko voli nek izvoli. Sta fali? Daju ti 5 dana free, a ako zelis dalje, mesecno kosta toliko i toliko... Ne znam da li jos negde u svetu internet placaju na sate ili megabajte.... svuda se koristi BROADBAND... Joj Srbijooooo....

Odgovori