Kad kupujem telefon nastojim da on bude poseban, a da uz to ispunjava sve uslove funkcijonalnosti. Mozda moj izbor u tom momentu I nije najbolja srazmjera ulozenog I dobijenog, a po pravilu je to neki atipican model, na nasem trzistu manje zastupljenog proizvodjaca.
Konkretno, prije otprilike dvije godine, do godinu I po me veoma inetresovao model Panasonic X700 , prvi simbijan, I smartphone uopste tog proizvodjaca, ja sam se zaljubio u taj telefon, a to je bas bilo I vrijeme kada su me telefoni malo jace zaineteresovali

Cijelom pozitivnom utisku o doticnom modelu je kumovao I vrlo pozitivan review jednog hrvatskog casopisa, (u to vrijeme nemam kontakt jos a ovim sajtom) a tamo, sve sami plusevi, izuzetan

I da skratim pricu, taj telefon se samo u obrisima javljao na nasem trzistu, svojevremeno ga je imao hendy land, ali je cijena bila paprena, u ostalim prodavnicama koliko me pamcenje sluzi samo na sedmicu ili dvije je bio x701 koji mi je bio ruzan. Konkretno taj telefon se moze I danas kupiti u romingu ali za 230evra sto je ludost

Nedavno sam kontaktirao I zastupnika Panasonica za Hrvatsku posto ja za Srbiju nisam nasao, tu sam obavjesten da vise nemaju taj model, upucen sam na njihove dilere, ali je I tu odgovor bio slican. Tamo je bio u ponudi njihovih operatera, I sada ga u oglasima u Hr mogu naci za 100 evra polovnog, ali me to ne interesuje.
Pitanje na kraju zasto se modeli nekih proizvodjaca, u nekim slucajevima teze nalaze.
Pored ovog da bih postigao posebnost, onog sto kupujem veoma sam bio zainteresovan za Panasonic x800 samo drugacije dizajniranu verziju gore pomenutog telefona, inace specifikacija identicna. Veoma me interesovala I Motorola Q posto I danas imam Mpx200, a to bi mi kako se drzim windows platforme, bio logican slijed. Njega nisam nikada registrovao da se prodaje kod nas, a to ipak nije Panasonic, koji mozda I ne prolazi kod nasih ljudi, vec drugi proizvodjac telefona u svijetu. Identicna stvar je bila I sa Samsungom i320, takodje windows, on se pojavio samo u jednoj radnji po astronomskoj cijeni, I odmah ispario.
E sad pitanje zasto, odgovor je mozda “pa druze srbin voli nokiju”, ali zar kod uvoznika, dilera sanera, nema neko sa barem malo osjecaja za pionirske poduhvate, pa nemoramo svi sa telefonima biti uniformisani. A tu je ona I ko ne riskira taj I ne profitira, jer siguran sam da smisao za emancipaciju ponude otvara I prostor za visestruki povrat ulozenog, to je pravilo, ali to bar sa telefonima nasi ljudi nerade, jednostavno idu na sigurno, pa imamo poplavu identicnih telefona.
Ja se sad spremam da uzmem telefon, I biram gledam, dosta sam ih izmijenjao, a neznam sta da uzmem, a da nije vec izlizano

PS. Mimo svega ovog ima li neko ideju kako da dodjem do ovih Panasonic telefona, ili u buduce nekih drugih modela koji su kod nas manje zastupljeni, a da to nije ebay, jer prvo nisam jos najpreciznije povezao kako to funkcionise, a drugo Srbija je rijetko na popisu zemalja u koju stizu telefoni,.i trece to su uglsvnom polovnjaci a za ovaj x700 se maska ne mjenja. I finalna napomena,Panasonic je prestao sa proizvodnjom gsm aparata, ali to nije razlog da ga nema, pa pogledajte BenqSiemens, na svakom cosku

Eto toliko. Svaki savjet I komentar, situacije sa ponudom aparata na nasem trzistu dobro dosao.
Pozdrav