Nomofobija - strah od gubitka telefona

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Nomofobija - strah od gubitka telefona

Post od Dexter »

Slika

Upotreba mobilnog telefona, koja je postala nasušna potreba, dovela je do pojave jednog novg straha - "nomofobije".

Reč je o strahu da ne budete dostupni usled pražnjenja baterije, isticanja kredita, gubitka telefona ili nepokrivenosti mreže.

Ovom novom strahu, čije je ime nastalo od skraćenice "no-mobile", kumovali su britanski istraživači koji su proučavali ovaj sindrom. Istraživači su došli do zaključka da 53 odsto korisnika mobilnih telefona pati od nomofobije.

"Svi smo navikli na stresne situacije u svakodnevnom životu kao što su selidba, raskid veze i pripremanje proslava. Izgleda da je strah da ostanemo bez mobilnog telefona doprinos 21. veka našem ionako haotičnom načinu života", rekao je jedan od istraživača.

Prema ovom istraživanju, muškarci (58 odsto) više nego žene (48 odšto) pate od ovog sidroma.
Više od 20 odsto ispitanika reklo je da nikada ne isključuje mobilni telefon, a svaki deseti je kazao da njihov posao zahteva da 24 časa budu dostupni.

Blizu 55 odsto je navelo kao glavni razlog posedovanja mobilnog telefona da budu u stalnoj vezi sa prijateljima i porodicom, a devet odsto je priznalo da se oseća nelagodno ako mora da isključi telefon.

(Tanjug)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Wow, slazem se sa vecinom ovde napisanog. Uvek pazim na bateriju, na kredit vishe-manje, mreza vishe ne predstavlja problem (osim u nekim bespucima, ali tamo ne idem), i naravno pazim na svoj aparat. Jel onda patim od nomofobije? Moze biti. Ali isto tako se bojim da ne izgubim kljuceve od stana, novcanik sa dokumentima... Koje su to jos fobije?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Isto
Al sto kaze miodrage,bojim se i da ne izgubim licnu ili karticu ili kljuc... tako da ne verujem da sam bas vezan za mob :P
Nokia E71... Elegant, but deadly

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Re: Nomofobija - strah od gubitka telefona

Post od Vlada Zem »

Dexter napisao:a devet odsto je priznalo da se oseća nelagodno ako mora da isključi telefon.
...to nije normalna populacija, pa baš je to fino, kad si free/off :) Inače, na zvaničnoj skali "stresa" je 1. smrt bližnjeg (puj-puj, ne daj nikom), 2. razvod braka, 3. selidba. Nomofobija je izvorno strah od gubljenja moba gde odoše i mob i svi kontakti, poruke, podaci... Ne toliko da si nedostupan. Dok je backup-a, nema straha ;)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

neverovatno koliko se ljudi brine da budu nedostupni itd,nisam znao da se to zove Nomofobija :) Bas sam skoro nesto slusao o tome na tv,koliko email i telefoni donose stres ljudima jer npr ranije je bilo ako nazove nazove.A sad zasto ne zove itd
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Jun 2007. 13:19

Post od djape48 »

Ne mozete da poredite "nomofobiju" sa strahom od gubljenja kljuceva, licnih dokumenata itd. Ti Britanci ocigledno pate od svakodnevne nomofobije, hocete da kazete da se vi svaki dan plasite gubitka navedenih stvari? Inace Britanci su bas optereceni mobilnom telefonijom, secam se clanka iz novina od pre nekoliko godina u kome je pisalo nesto ovako: vecina ispitanika bi se zaklela da oseti vibraciju u dzepu (ili gde vec drzi mob) kad cuje zvonjavu telefona iako zapravo zvoni tudji telefon. Bilo je tu jos svasta, secam se samo jos da je kod njih visina telefonskog racuna postala statusni simbol, valjda bogata zemlja, pa vecina moze da priusti skupocene aparate (tad nije postojao Vertu...). Jedno pitanje, jel gasite mobilni u toku noci? Ja skoro uvek gasim zvono, jer ne zelim da mi bilo sta ometa san, osim u veoma retkim situacijama
w810 + 8GB

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Pa licno ja uvek, ali bas uvek ugasim zvono ali opet ostavim vibraciju jer opet neko moze nazvati ne daj Boze ako je neki hitan slucaj tako da ako neko zove usred noci, ne zove bez razloga pa da me vibracija moze probuditi. Takvo je moje misljenje. pozz

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Ja sigurno nemam ovaj problem,tj cesto ugasim telefon kad mi je potrebna tisina.Ali patim od noscrachfobije,tj previse pazim telefon od ogrebotina i ne volim da ga vidim u tudjoj ruci :D

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Phantom Lord, dobra ti ta, i ja patim od noscrachfobije, pogotovo mi je izrazena kad koristim Samsungove telefone :D
Mislim da se svi plase (ne zele) da izgube telefon pogotovo sto je poceo da postaje prenosni multimedijalni centar ali sad da se cimam previse :dry: Jos oni bar imaju kesa da kupe drugi, ma svet postaje jedna velika ludnica (bar bi psihijatri to zeleli) :wink:

bOOdala
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 28. Nov 2007. 22:40
:: Sony Xperia Z ultra
:: Nokia 7600

Post od bOOdala »

Ja patim od tri wrste fobija, od nomofobije,od noscrachfobije i od smorofobije...owa treca je najgora,jer dobijam napade koji su dosta chudni,pa zato menjam fon-owe na swakih mesec dana...jednostawno ne znam shta hocu,kad ima dosta funkcije smori me,kad ima malo funkcije isto me smori,ne znam sta da radim...??? Moram podhitno na lechenje. :wacko:

milann
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Ned, 23. Okt 2005. 09:11
:: Xiaomi Mi 9

Post od milann »

bOOdala, ja mislim da si se ipak izlecio od noscrachfobije, inace ne bi ovako zlostavljao svoj telefon :D

Slika

bOOdala
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 28. Nov 2007. 22:40
:: Sony Xperia Z ultra
:: Nokia 7600

Post od bOOdala »

milann, SonyEricsson P990i ode danas - prodao sam ga bash zbog te fobije... :) :) :) :)

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Ja ocigledno ne patim od te bolesti jer evo danas je treci dan kako ne koristim mobilni telefon i osjecam se tako opusteno! :D
Znaci prvi put posle prlicnog broja godina nisam dostupan i iako se ponekad malo unervozim ipak preovladava neki cudan osjecaj olaksanja :)
...naravno uzecu neki fon ovih dana, ipak nisam bas toliko srecan da bih ga se potpuno odrekao :D
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Eh ta mobilna cuda, samo zlo coveku moze da donesu... :)
Bas me je zanimalo kako se zove taj strah, s obzirom da postoji kod velikog broja ljudi. Ali to nije nista cudno kada pogledamo koliko smo zavisni od telefona, tj. koliko zivot trazi da budemo zavisni. Ali sve dok strah ne postane fobija, nije nista strasno i potpuno je normalno. Fobija je bolest.
Daleko smo mi sa foruma od nomofobije (bar mislim). Ako podjem od sebe, prepoznajem se u osobinama 'nomofobije', ali ipak fobija je nesto drugo.
Da docaram kroz slikovitiji primer:
Postoji, recimo, koprofobija (pogledao sam u recnik)- strah od izmeta. Niko od nas ga bas ne bi uhvatio u ruku, pa ma koliko te terali, ali to ne znaci da si ti koprofobicar iako recimo imas tu osobinu koprofobicara. Za fobiju je vazno kako reagujes na to sto ti smeta i od cega se plasis. Vecina se gadi/plasi krvi, ali onaj kome se od krvi zavrti u glavi, pada u nesvest ili ga hvata panika, e to je vec fobija.
Ako zaboravis telefon, bice ti neprijatno i to je normalno pogotovo ako znas da ce da ti zatreba, ali ako zbog toga upadnes u trans i od toga pravis kraj sveta e onda si zreo za psihijatra jer imas nemofobiju.
Ja sam poznavao jednu devojku koja je imala strah od macaka, e to je fobija. Ponasala se kao da joj je prilazila azdaja. Ali stvarno kao da je azdaja. Jeste da smo bili klinci, ali fobija je fobija.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Hehe Lobachewsky kad spomenu tu curu ja imam jednog jako dobrog druga koji se UZASAVA od malih pilića...znaci skace, vristi da to nije normalno(inace lik je skroz normalan i prilicno inteligentan)a ima 24 godine :D :D :D
...sad kad razmislim cini mi se da se jako plasi i krvi... :D
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Lobachewsky, vezano za krv... imas gomilu ljudi koji padaju u nesvest kada vide krv, ali nisu fobicari. Postoje ljudi koji osetljiviji i njihov mozak ne moze da podnese odredjene informacije. Ja licno obozavam krv, i nije mi dan ako nekoga ne zasecem (u op sali), ali recimo moja devojka ako samo vidi krv pada u nesvest.
Ne smatram sebe nomofobicarem, iako cesto proverim da li je telefon u dzepu, uvek pazim gde cu da ga spustim itd.

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

Ja licno smatram da nisam nomofobicar,ali vodim vise racuna otkad su mi cornuli telefon u Solunu.I to mi maznuli onaj budjavi lg M4410.Bio star osam meseci.Cuvam,mazim i pazim telefone,ali ne zato sto plasim toga da cu izgubiti,nego zato sto volim da ono zasta sam dao novce bude u bar dobrom,ako ne i odlicnom stanju.
Uf smorio sam sam sebe...
PoZZ
Linux&Android

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

miodrage napisao:
Ne smatram sebe nomofobicarem, iako cesto proverim da li je telefon u dzepu, uvek pazim gde cu da ga spustim itd.

Ista stvar... ;)
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Vrh
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 16. Nov 2006. 11:06

Post od Vrh »

[quote="miodrage"][ Ja licno obozavam krv, i nije mi dan ako nekoga ne zasecem (u op sali), ali recimo moja devojka ako samo vidi krv pada u nesvest.

auuu brate miodrage jel vi polazete neke psiho testove pre nego krenete sa studiranjem??nije ti dan ako nekoga ne iseces?...e pa zelim ti sto manje takvih dana :D
naravno da se salim,poznajem dosta hirurga...abdominalnih i tih sta ja znam...niste vi bas...mislim da nije za poredjenje sa ovom temom ipak ako obracas paznji gde je tel i kako ga spustas(i ja sam slican) onda ipak jesi
Blackberry 9700

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Vrh, ma nema tu psihotestova... ali jednostavno zna se ko je za medicinu, i svako vrlo brzo shvati gde mu je mesto. Eto danas mi je bio jako lep dan, troje izoperisanih :D

Odgovori