Na globalnom planu to je odlična akcija - "ekološka svest" i tako to. Ali u praksi najveće štete možete imati od starih baterija koje počinju nepredvidivo da se ponašaju, a od same elektronike daleko manje. Kakva je suštinska razlika između stare i nove opreme, osim što ja stara tehnološki zastarela? Šteta od štampanih ploča je jednaka onoj od elektromagnetnog zračenja (osim ako nekome ne padne na pamet da liže lak i spojeve sa ploče, ali tu će patologija biti veći problem). Odnosno, malo je zdravije bez elektronike (zbog promilskog učešća mlao otrovnijih metala), ali niko neće ni umreti od nje.
Zato je jako pohvalna akcija koju (izvinjavam se na reklami) rade Božić i sinovi. Ali mnogo je veće pitanje kako se konkretno "reciklaža" vrši. Da li je zaista po svetskim i evropskim standardima, ili je to još samo jedna odvojena gomila đubreta, samo na drugom mestu. Isto važi i za Telenorovu akciju.
A za izostavljanje Srbije iz raznih svetskih tokova, kriva je koliko međunerodna politika, toliko i mi sami koji smo čuvenim (to mi inače smatrmo jako pozitivnim

) inatom, lenjošću, i nesložnošću pomogli lošoj slici o sebi. Da li bi npr. nas trebalo smatrati kredibilnima, ako ni u vlasti ne postoji kosenzus o osnovnom poštovanju zakona od strane države, i sporazuma i ugovora koji je sama potpisala? A onda se isti princip prenosi naniže. Ka proizvođačima, prodavcima............ Kako izgleda reklamacija neispravnog proizvoda u EU a kako u Srbiji? Čast izuzecima. A kakve su cene? (bez izuzetka) Jedini drastičniji primer kojeg mogu da se setim jer je informacija od juče: onaj veseli Čavez koji je rešio da nacionalizuje neke strane privatne kompanije. Šta mislite kakav će odgovor matičnih zemalja firmi investitora biti prema venecuelanskom narodu? Tako da jeste, i ja sam ogorčen što ne možemo normlanije da živimo, ali često sami sebe kočimo. Ajde da prvo pogledamo u svoje dvorište pre nego što pljunemo u tuđe.
A za teško političke teme, imaju
Idžo i
VladaZem linkove u potpisima ka malo oprečnim političkim opcijama.