Šta i kako sa baterijom koja se ne koristi dugo?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Njegovan
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 28. Jun 2007. 17:43

Šta i kako sa baterijom koja se ne koristi dugo?

Post od Njegovan »

Jedno pitanje... naime kad kupite nov telefon, a stari bi ipak ostavili negdje u ladici čisto što vam je drag, e šta uraditi sa baterijom? Da li je isprazniti do kraja i ostaviti tako telefon ili je isprazniti i odvojiti od telefona ili sve to kontra uraditi? Napuniti bateriju i ostaviti telefon. Šta je bolje od tog da se očuva baterija?
МТЕЛ - СРПСКА МРЕЖА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Njegovan, ako se radi o Li-Ion bateriji najbolji nacin da je unistis jeste da je ispraznis (skoro) do kraja (elektronika baterije ti nece dati da je skroz ispraznis, ali svejedno ce se sama isprazniti od stajanja). Li-Ion baterije nikako ne treba cuvati ispraznjene. Idealno bi bilo da baterija bude napunjena na oko 60-70% i da se cuva na suvom i jako hladnom mestu (npr. ako mozes da je stavis u plasticnu vrecicu koju ces "zavariti", a ponajbolje nekoliko vrecica, mozes da je ostavis i u frizideru).

Vrlo niske temperature usporavaju samopraznjenje, tako da ce baterija duze biti sacuvana. Medjutim dobro bi bilo da je povremeno dopunis, naravno pre punjenja sacekaj da dostigne sobnu temperaturu.

Mozes naravno da je drzis i u fioci, ali onda moras da disciplinujes sebe da je punis barem jednom u mesec/dva.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Njegovan
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 28. Jun 2007. 17:43

Post od Njegovan »

Ok. Hvala puno na odgovoru. Primio k znanju. :D Da radi se o Li Ion bateriji. A to za frižider stvarno nisam znao. Štaš, čovjek se uči dok je živ. :)
МТЕЛ - СРПСКА МРЕЖА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Inace kod "hladnog skladistenja" je jako vazno da baterija ne bude ni potpuno prazna, ali ni 100% puna. Treba da bude otprilike napola (40% - 60%) puna.

How to Prolong Lithium-based Batteries
How to Store Lithium Ion
Batteries

"Formiranje" i punjenje baterija
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

dule88
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 27. Sep 2011. 19:03

Post od dule88 »

Na starijim Nokijama ako je telefon ugasen par dana baterija propada,znam iz iskustva.Ne znam kako je na novim telefonima.

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

Meni uskoro stiže extended baterija koju planiram da koristim imesto stock baterije stare 6 meseci,kao rezervu.
Ne znam baš sigurno šta je najbolje rešenje,ali mislim da će joj frižider presuditi.

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

dule88, kako mislis da baterija propada? Meni jedino sto se desi je da treba biti 1-2min spojen na punjac da bi se poceo puniti i da bi dosla sebi baterija i to je to. I to nakon bar 10-ak dana da stoji potpuno ispraznjen...

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

dule88, moja Nokia 7500 Prizma je bila ugasena mesecima, bateriju sam prethodno izvadio i ostavio pored telefona, u obicnu fioku, znaci na suvom i hladnom mestu. Pre par nedelja sam telefon malo koristio na poslu i radio je savrseno bez ikakvog problema po bateriju, koja je po ubacivanju u telefon bila oko 20% puna. Prikopcana je na punjac, napunjena 100%, pa tako i dalje drzi preko 3 dana...

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

Ja mislim da je dule88 mislio na Ni-Cd baterije.
Možda grešim.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Treba onda tacno definisati na sta se misli kada se kaze "starijim" Nokijama. Koliko starijim, godinu, dve, pet, deset, petnaes'... !?

Odgovori