Wi-Fi na novim Nokia telefonima

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Freyr
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 14. Avg 2004. 09:57
:: iphone 4

Wi-Fi na novim Nokia telefonima

Post od Freyr »

Moza li mi neko objasniti za sta se koristi wi-fi, koji svi pominju kao funkciju koja je nezaobilazna na novijim telefonima :uhuh: da bi oni uopste usli u izbor za kupovinu? :D

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Post od Sasa_NS »

Prvenstveno za povezivanje sa drugim uređajima (bežično umrežavanje), slično kao na laptop računarima...

Kada si u blizini nekog wi-fi "hot spot-a", možeš, recimo, da se velikom brzinom kačiš na Internet. Sve je više kafića, restorana, aerodroma - čak i kod nas - koji pružaju tu mogućnost...

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

Super je ako imas dobar net u kuci, onda nabacis wi-fi i mozes da ides po kuci i koristis ga. Bio sam kod druga neko vreme i on ima 10mb/s + lap sa wi-fi, mnogo je dobro, radi brzo kao LAN, i ima dobar domet. Isao sam po sobama i koristio net,sasvim normalno... :D

A "hot-spot" imaju kod nas na aerodromu. Koristili smo ga skoro. Platis preko mobilnog (064) koliko sati hoces,sednes u kafic, otvoris lepo lap i povezes se,jako jednostavno stvarno. I dobro radi...
...shit happens... keep d smile!

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

a pogotovo ako jos imas skype program pa se na nekom hot-spot'u prikacis sa fontelom i pricas za dz u inostranstvu koliko te drzi baterija a zvuk je perfektan,probao sam na svoj eten i no koment :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

WiFi je tehnologija koja dozvoljava transfer podataka preko specifičnih radio frekvenci, ovakva tehnologija eleminiše potrebu za kablovskim konekcijama omogućivši potpunu prenosivost uređaja.

WiFi kao standard koristi 2.4 GHz raspon koji je većinom neiskorišćen od strane Evropske vojske i drugih RF korisnika kao što su mobilne komunikacije, ova frekvenca se dalje deli u kanale iz kojih bežični uređaj može da koristi tranzmitovane podatake kako bi izbegao interferencije između frekvenci sa drugim uređajima pa čak i da “skače“ između srednjih tokova podataka.

kroko035
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 14. Apr 2006. 19:51

Post od kroko035 »

:smutny: Ej ljudi pa ja zivim u praistoriji ovde u Jagodini ne mogu da skinem obican ps Suite preko obicne konekcije modema, kako to da uradim i sta mi treba od hardvera tj dajte malo razradite temu , vrlo je interesantna ? Pozdrav hvala unapred ! :wink: :cry:
Zasto da pisem kada je to neko vec napisao!

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Mogućnosti mobilnih telefona iz dana u dan su sve veće. Nova ideja je kombinovanje standardne mobilne komunikacije pomoću mobilnih mreža s bežičnom komunikacijom u lokalnim kompjuterskim mrežama (WLAN). Tako su nastali takozvani Wi-Fi mobilni telefoni, koji se zapravo i ne mogu nazvati samo mobilnim telefonima zbog ugrađenih posebnih komponenata (hardverskih i softverskih) za komuniciranje sa Wi-Fi mrežom i automatski prelaz s jedne mreže na drugu.

Kompanija LG Electronics predstavila je 21. septembra upravo takav "handset" uređaj pod nazivom LG-CL400. On je napravljen u saradnji LG-ja s američkom kompanijom Kineto Wireless, čiji je UMA klijent softver iskorišćen za realizaciju ovakvog "dual mode" telefona. To je zapravo model za tri frekventna područja mobilnih mreža (850/1.800/1.900 MHz) namenjen GSM (2G) i GPRS (2,5 G) standardima mobilne telefonije.

UMA (Unlicenced Mobile Access) tehnologija omogućava prelaz s mobilne mreže na bežičnu Wi-Fi mrežu. Popularizaciji ove tehnologije doprinele su mnoge vodeće svetske kompanije iz oblasti bežičnog komuniciranja. One, zajedno sa 3GPP (3-th Generation Partnership Program) organizacijom za definisanje standarda, rade na realizaciji kompletnih UMA specifikacija. Njih će primenjivati svi davaoci usluga (operateri, provajderi) u oblasti kombinovanog mobilnog i bežičnog komuniciranja. Pri tom kombinacija treba da bude ostvarena s visokim performansama, ali i da istovremeno bude vrlo ekonomična.

Prednost ovakvog dualnog mobilnog telefona je mogućnost slobode kretanja korisnika od jedne do druge lokalne Wi-Fi mreže. Čim se korisnik nađe u domenu neke od tih mreža, veza s njom se automatski uspostavlja. Ako korisnik pozove nekog van te mreže, njegov poziv se automatski usmerava ka UMA Network Controller-u radi autentifikacije za pristup GSM ili GPRS mreži. Dalje se veza uspostavlja na isti način kao kod klasičnih mobilnih mreža. Takođe, ukoliko se korisnik nađe van svoje mobilne mreže, veza će se ostvariti na isti način kao u mobilnoj telefoniji (roming).

kroko035
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 14. Apr 2006. 19:51

Post od kroko035 »

Bravo Dexter ovo ti stvarno vredi ali ja recimo neznam dali nokia 6680 ima mogucnost takvog komuniciranja sa Wi-Fi mrezom i dali simbian eventualno moze da se nadogradi i dali sve to kod nas radi izvini ali nadam se da pitanje nije glupo? :oops:
Zasto da pisem kada je to neko vec napisao!

Drobnjak81
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15

Post od Drobnjak81 »

Nerazumem se mnogo u tehniku Wi-Fi ali jedno znam sigurno da je moglo vec bi o tome pricali i uradili tako da :uhuh: jer verujem da postoji poseban hardver za tu vrsu komunikacije!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Pa telefon mora da ima WiFi modul za to (mozes da vidis u specifikacijama telefona da li sadrze tu hardversku komponentu- Nokia N80, SE P990).
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

samo ovi noviji modeli podrzavaju takav vid Wi-Fi konekcije a jedno je sigurno...mora da ima ugradjen modul jer bez toga se NE moze softwerski prilagoditi nikako :wink: a u jagodini cisto sumnjam da ima neki hot-spot da bi ti mogao da se konektujes i surfujes :wink: a pc suite bi preko Wi-Fi'a skinuo za minut :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

gajic_ivan
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 04. Avg 2004. 01:22
:: iPhone 7 Plus
Kontakt:

Post od gajic_ivan »

Nokijini modeli koji podržavaju Wi-Fi (WLAN) tehnolohiju su:
9500, 9300i, E70, E60, i pripadnici N serije - N80, N91 (evropska verzija ima Wi-Fi/u Aziji se prodaju 2 modela - sa/bez WLAN/u Americi bez Wi-Fi), N92 i N93
make. believe

Odgovori