Mobilni sa "pravim" Win ili Lin realnost vec sada

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

gameforce napisao:Ne "snimamo 3MP fotke" :) vec zaradjujemo hleb nasusni.
Neko i koristi modernu tehnologiju u Srbiji 8)
Svaka čast i čestitam na riješenom problemu. :)

Samo moraš priznati da si izuzetak.

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

analysis, kompatibilnost ovde podrazumeva uglavnom tzv kompatibilnost "na nize" tj da novi proizvodi mogu da koriste starije programe ili hardver.Konkretno ovde se radi o kompatibilnosti sa X86 setom instrukcija (PC) i to seze do davne '81 tj procesora 8088.Mada bi pravilnije bilo reci "sistemu baziranom na x86".
Tu lezi odgovor i na tvoje pitanje "zasto su pc kompatibilni".
Jednostavno zato sto novi koriste pored novog seta instrukcija i stare ili ih emuliraju!
Smart fonovi koji koriste WM nemaju tu mogucnost (tacnije imaju samo jedan deo) jer su i razvijani namenski za telefone odnosno PDA i sl.
Zato sam i poceo ovu temu jer je ovo koliko ja znam prvi stvarni nagovestaj mogucnosti koriscenja x86 kompatibilnosti na mob.
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

analysis
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 27. Jun 2006. 02:30

Post od analysis »

sta je x86? Pretrazicu internet, ali me zanima bazicno i razumljivo opisano. Hvala i pozdrav .

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

gameforce, zar 8086 nije stariji od 8088? :D
analysis, x86 .... se odnosi na PC-e od onoga koji je gameforce, naveo preko 286 i 386 pa na dalje...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

b_udder napisao:Lobachewsky, video sam te tastature ..... ali sta bi sa "slepim kucanjem", kad ne osecas "tastere" pod prstima?
Verovatno vezbanje resava taj problem... a pretpostavljam da ce te nekim zvukom (ili na monitoru) obavestavati ako si "pritisnuo" "izmedju" "tastera" :) ili ako na pocetku nisi postavio ruke (prste) kako treba...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

...(opera ogranicava duzinu posta)... postoji i druga mogucnost koja je malo vise futuristicka (ali sam procitao negde da se vec koristi, ali ne za tu tastaturu)- rukavice za virtuelnu realnost ;) . Rade na principu jastucica i iglica, pa kad nesto kao dodirnemo u v.svetu (promasimo taster u ovom slucaju), oni se naduju i oblikuju u taj oblik, pa imamo osecaj da smo stvarno to uradili. XXI vek :)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Lobachewsky, da li bi zaista zeleo da nosis rukavice svuda sa sobom? :D

pozdrav...

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

b_udder, jeste naravno 8086 jos od 79 negde otprilike.
8088 je bio prava preteca iako je obelezavanje ostalo na "dedi"-x86.
8088 je imao eksterni 8bit bus koji je omogucio jeftino povezivanje.
To je napravilo bum u omasovljenju.
Ironicno je to sto je 8086 imao 16bit ali interni :cry:

Zato i pomenuh 88 a ne 86.
thx na korekciji
Daaaaaavno sam to negde ucio pa se zaboravlja :)

P.S.
Kakve su to lude brzine bile 4.77 Mhz :lol: :lol: :lol:
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Bolje rukavice nego cela tastatura :P :wink: :) Pozdrav :)

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Sve je to lepo, i ja sam razmišljao o MP3 plejerima, sa radiom, još mnogo pre nego što su se pojavili prvi. Šteta što nisam to tada patentirao, makar kao ideju :lol: :lol: :lol: Oni koji su imali istu ideju i para za razvoj hardvera su me pretekli :D :D :D
Tako će i ovog puta biti. Sve su ovo sjajne ideje na kojima se radi, i tehnologija koja postoji, samo što se još uvek ne isplati, dok se ne rasproda stara. Pre dobrih pet godina sam čuo da su Samsung i Philips nezavisno i dosta uspešno napravli prve savitljive TFTove, kojima su bili potrebni manje sterilni uslovi za proizvodnju i samim tim bi bili jeftiniji, ali ni jedan komerijalni primerak još nismo videli. Takođe i minijaturizovana varijanta HEAD-UP-DISPLAY-a u naočarima bi mogla rešiti mnoge probleme. Samo je pitanje kada će se gurui proizviodnje odlučiti i na koliku će nam kašičicu davati sve ovo, a primena je neograničena.

A za Lobachewskog i b_uddera, vizuelizacija vaših ideja je data u Matrix Revolutions-u. Jel tako? :D

:) :) :)

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

gargamel4 napisao:A za Lobachewskog i b_uddera, vizuelizacija vaših ideja je data u Matrix Revolutions-u. Jel tako? :D

:) :) :)
Mislim da je Minority Report bolji primjer...
Slika
Slika

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Ma kakav Matrix, kakav Minority report... :P (mada mnoge stvari iz sf filmova i knjiga postaju realnost). Ove v. rukavice, zajedno sa v. naocarima (ali ne one za igrice, vec koje detektuju pokretanje vrata i glave) i slusalicama omogucavaju pravi osecaj virtuelne realnosti... i to uveliko postoji, ali za neke posebne svrhe ili u laboratorijama. Malo smo otisli predaleko, nekih 5-10 godina max :)

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Lobachewsky napisao:Ove v. rukavice, zajedno sa v. naocarima (ali ne one za igrice, vec koje detektuju pokretanje vrata i glave) i slusalicama omogucavaju pravi osecaj virtuelne realnosti... i to uveliko postoji, ali za neke posebne svrhe ili u laboratorijama. Malo smo otisli predaleko, nekih 5-10 godina max :)
Jasno, samo ti je potrebna čitava skalamerija da to radi... ovo bi bila rješenja za ponijeti.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

gargamel4, nekada je nauka kaskala za naucnom fantastikom .... danas je obratno :D ....
evo par slicica koncepta te virtuelne tastature...

Slika

Slika

Slika

Slika

pozdrav...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

b_udder, odlicne slike...
Roy Fokker napisao: Jasno, samo ti je potrebna čitava skalamerija da to radi... ovo bi bila rješenja za ponijeti.

Pre 30 godina jedan kompjuter je zauzimao celu zgradu, a danas ti nekoliko miliona puta jaci kompijuter staje u dzep (a u ovoj temi moze da se vidi da ce uskoro stajati i u novcanik, sa sve displayom od 15 inca i tastaturom :) )

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Lobachewsky napisao:b_udder, odlicne slike...
Pre 30 godina jedan kompjuter je zauzimao celu zgradu, a danas ti nekoliko miliona puta jaci kompijuter staje u dzep (a u ovoj temi moze da se vidi da ce uskoro stajati i u novcanik, sa sve displayom od 15 inca i tastaturom :) )
Mislio sam na VR opremu... senzore za prepoznavanje pokreta i to... nema šta da ih smanjuju kad moraju biti raspoređeni u prostoru... ovo je prilično jednostavno u odnosu na to.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

@Roy Fokker: Pa za VR ti i pricam :) Sad je to skalamerija senzora, za 10 godina (zato sam i spomenuo istoriju komp.) senzore smeste na manju povrs. A i ne treba tebi cela VR oprema za kucanje na tastaturi, eventualno te rukavice mozda nekad u bliskoj buducnosti (onu kacigu (naocare) i sluske sam naveo onako, kad vec pricamo o VR). Korisna primena VR se ipak odnosi na neku buducnost, ali blisku.

analysis
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 27. Jun 2006. 02:30

Post od analysis »

ova tastatura je stvarno mocna, mada pitanje je da li ce da zazivi...ko zna koliko ce da kosta neki uredjaj sa tim modulom,a onaj display papir-tehnika je stvarno otisla daleko.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

ajde da malo ozivim temu :D ...... je l neko video ovo "cudo"

http://www.chippc.com/products/jackpc/

Slika

Slika

Slika

nije bas za igranje i 3d ali za neki kancelarijski komp :wink: ..... mislim da je krajnje vreme da i mobilni dobiju standardni USB pa da moze da se prikljuci Flash disk na njih :D ..... ili mis :lol:

pozdrav...

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

b_udder, lepo to sve izgleda, ali ovo je samo adapter za deljenje računara, tj. više terminala iz jednog kućušta, ako sam dobro shvatio. Jel tako? U tom slučaju stvarno nije loše za nekakvu kancelarijsku upotrebu, ali ne i za zahtevnije (kancelarijske) korisnike.

A što se VR tastaturice tiče, to le lep prototip, koji ako se ne varam ima u nekim malim količinama da se kupi, ali je više pokazatelj dokle je tehnologija stigla. Nema preteranu upotrebnu vrednost. Prvo trebala bi vam površina za kucanje, da biste negde uopšte videli te tipke, drugo nema šanse da postavite ruke kao na tastaturu jer ne postoji nikakav osećaj (milimetar i prekrili ste laser prstom), pa se u suštini sve svodi na nabadanje sa 2-3 prsta. Ali nije loše razmišljati na ovu temu.

A onda posle takvih prototipa, u praksi dobijete nešto kao što je ovo, za šta bi i dalje, dosta nas dalo . . . . . nevinost: :lol: :lol: :lol:

Slika

Odgovori