Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?
Re: Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?
Ако је било, бришите пост. http://www.blic.rs/IT/483737/Uskoro-lit ... kapaciteta
Слобода или смрт
- 1808
- Expert
- Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
- :: Smartphone
Kako je pre neki dan IDC objavio najnovije istraživanje o stanju na globalnom tržištu mobilnih telefona,...miodrage napisao:.....Uglavnom, WP se zahuktao, i sve se vise odomacuje na svim trzistima. Na pojedinima je zauzeo drugo mesto ispred Apple-a.
link 1 http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS25037214
link 2 http://www.gsmarena.com/idc_global_smar ... s-9352.php
....eto prilike da proverimo ovu tvoju tvrdnju o „zahuktalnom WP-u“ koju si napisao pre nešto više od mesec dana.
Kako stvari stoje, tvoj omiljeni OS beleži slabije rezultate u odnosu na isto vreme prošle godine kada je zauzimao 3,4% tržišta,
a sada je pao na svega 2,5%, što se može videti iz priložene tabele. Stvarno deluje da se taj WP zahuktao, ali u suprotnom smeru.
A sad pogledaj na ovoj tabeli kako stoje druga dva dominantna OS-a, a naročito ovaj vodeći za koji si rekao da će ga WP dotući.

Zahuktao se wp tamo gdje mu je i mjesto, a to je tržišni udio na nivou statističke greške 

- LittlePrince
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
- :: Xiaomi Redmi Note 5
- Kontakt:
Виндовс је тамо где је и Нокиа, мада мислим да би Нокиа имала већу удео са Симбијаном да је наставила да га развија него сада Микрософт са Нокиа-Виндовс телефонима...
- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
Verujem da je to i sama Nokia do sada shvatila, ali dođoše jači i veći i poraziše slabijeg.Tako da sada imamo WP OS koji nema ni pola funkcija koji ima napušteni i odbačeni symbian, a želi da se takmiči sa dosta jačim igračima. Ovo je tiptičan primer spasti sa konja na magarca.
Poslednja izmena od znemanja u Ned, 17. Avg 2014. 11:41, izmenjeno 4 puta ukupno.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- toda81
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
- :: Note 4 N9100 dual
znemanja, slazem se sa ovim sto si napisao, mada bih iskreno volieo da porade na WP zbog konkurencije
Note IV N9100 dual
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
ne slazem se sa znemanjom, mislim da svi danasnji smartfoni imaju prakticno iste funkcije, dok se ostala funkcionalnost nadogradjuje aplikacijama. Sta to ima standardni Android sto WP ili iOS ili BB nemaju? Sto se aplikacija tice, Android ima najvise na svom Marketu, doduse 40% njih nisu preuzete nijednom. Zbog svoje otvorenosti, NA Androidu jeste moguce izvesti najvise toga, ali je i cena koja se placa dosta visoka - nestabilnost i nesigurnost sistema. No da ne ulazimo u dalje rasprave i dubiozu. Za veliku vecinu korisnika, ovo je prihvatljivo, za neke poput mene nije, niti ce ikada biti.
Meni licno WP obavlja sav posao koji mi treba, verujem da bi i velikoj vecini uvazenih clanova foruma ovde WP mogao da obavlja sav posao, mozda bi se naslo do 10-15 ljudi koji ne bi uspeli sve sto im treba da obave na WP uredjaju. Ovde dakako ne mislim na preseravanja tipa nema te i te aplikacije, jer ima drugih aplikacija koje rade slican posao jednako dobro.
Smatram naravno da WP mora jos dosta da poradi na sebi, kao i iOS i naravno Android, svako u razlicitom segmentu. Tek onda cemo doci na ono pravo.
Symbian kako neki ovde tvrde jednostavno nema svu tu funkcionalnost WP-a i ma koliko se neko upinjao da to pokaze i dokaze, to je nedokazivo!
Meni licno WP obavlja sav posao koji mi treba, verujem da bi i velikoj vecini uvazenih clanova foruma ovde WP mogao da obavlja sav posao, mozda bi se naslo do 10-15 ljudi koji ne bi uspeli sve sto im treba da obave na WP uredjaju. Ovde dakako ne mislim na preseravanja tipa nema te i te aplikacije, jer ima drugih aplikacija koje rade slican posao jednako dobro.
Smatram naravno da WP mora jos dosta da poradi na sebi, kao i iOS i naravno Android, svako u razlicitom segmentu. Tek onda cemo doci na ono pravo.
Symbian kako neki ovde tvrde jednostavno nema svu tu funkcionalnost WP-a i ma koliko se neko upinjao da to pokaze i dokaze, to je nedokazivo!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Zile995
- Expert
- Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
- :: Xiaomi Redmi Note 4X
- :: HTC M8 | Galaxy SII
Re: Одг: Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?
Preteruješ ovde. Ovo nije tačno.miodrage napisao:NA Androidu jeste moguce izvesti najvise toga, ali je i cena koja se placa dosta visoka - nestabilnost i nesigurnost sistema.
ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
Kernek: Stock 3.4.0
Prica napamet. Video neki smrz pre nekoliko godina na 2.2 i to je to, android nestabilan.
- Zile995
- Expert
- Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
- :: Xiaomi Redmi Note 4X
- :: HTC M8 | Galaxy SII
Ma čovek ne zna šta priča. O kojoj on nestabilnosti priča?!
Koja bre nesigurnost? Svaki sistem može biti nesiguran.
Koja bre nesigurnost? Svaki sistem može biti nesiguran.
ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
- 1808
- Expert
- Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
- :: Smartphone
E,... da si kojim slučajem kupio sebi taj Galaxy kada si razmišljao, sad bi pevao drugu pesmu. A bio si već pečen i nije ti smetao Android, već nešto drugo.... Evo šta si napisao tamo nekog Februara 2011.miodrage napisao:.....Sta to ima standardni Android sto WP ili iOS ili BB nemaju?
Posle si počeo da teraš kontru većini na forumu i tako si postao zarobljenik sopstvenih reči, pa sad pričaš to što pričaš.miodrage napisao:...Meni je vazno da dobijem ono sto mi se svidja. Iako trazim, i gledam, osim mozda Galaxy S-a trenutno ja drugi uredjaj ne vidim pored sebe. A Galaxy-u svaka cast, jedino sto mi se ne svidja kako mi lezi u ruci, nervira me ona izbocina dole. A vidim da je i S2 ima...
A tek sad kad si kupio novi telefon,... pa to mora da se brani po cenu života.

Nema veze, pocepaćeš ti i taj 930 za godinu-dve,.... pa ćeš opet morati da razmisliš o novom uređaju. Možda će te do tada proći te tvoje bubice u glavi.

Poslednja izmena od 1808 u Ned, 17. Avg 2014. 11:16, izmenjeno 1 put ukupno.
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Jel? Pa nema dana da ne procitam o nekom novom malware na Androidu, o sigurnosnim propustima koji se otkrivaju i pomocu cega neko moze da preuzme kontrolu nad uredjem, a uzto se ti smrzovi desavaju i danas.
Pogledajte istini u oci. Toga na WP nema uopste, na iOSu je bilo mozda u 2-3 slucaja (vazi za neJB uredjaje).
Jako dobro znam sta pricam!
Pogledajte istini u oci. Toga na WP nema uopste, na iOSu je bilo mozda u 2-3 slucaja (vazi za neJB uredjaje).
Jako dobro znam sta pricam!
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Ja sam imao problem sa 5s. Pisao sam o tome. Nasumično se restartovao sam od sebe. Da li to znači da je iOS loš i da baguje? Ne, ali jesam imao problem samo što ne volim da generalizujem.
Što se podataka tiče, kako ja guglu dajem moje, kako sam dao Eplu, tako i ti daješ m$-u. Ne vidim tu nikakav propust niti krađu. Malware imaš i na IOS-u, pa opet nije zbog toga loš sistem, zar ne?
Android je sve, samo nije nestabilan i ništa manje siguran od ostalih. Najpribližnije poređenje bi bilo sa iOS-om koji je JB, pa da možeš instalirati šta ti srce poželi od aplikacija i onda na sve to dodaš modifikacije sistema ukoliko za tim imaš potrebu.
Što se wp tiče, voleo bih da jedne godine postanu ozbiljan konkurent. Da konačno srede te aplikacije prvo da ih bude u dovoljnom broju pa da mi daju mogućnost izbora, a potom i da budu funkcionalne tj da ne budu osakaćene za ovu ili onu opciju, a voleo bih i da rade kako treba tj kako je zamišljeno i kako rade na ostalim sistemima. Činjenica je da ga muče dečije bolesti, iste one koje su ova druga dva sistema preležala pre par godina. Dok se to ne sredi, lično ne mogu da ga uzmem u razmatranje kao sistem na svom primarnom telefonu.
Da se vratim na onu tabelu... Mišljenja sam da im opada udeo na tržištu samo zato što ljudi prosto ne vide potrebu da budu robovi brendu i da čekaju da se sve sredi. Iz tog razloga uzimaju ono što je već sređeno, što radi posao kako treba i kako korisnicima odgovara.
Što se podataka tiče, kako ja guglu dajem moje, kako sam dao Eplu, tako i ti daješ m$-u. Ne vidim tu nikakav propust niti krađu. Malware imaš i na IOS-u, pa opet nije zbog toga loš sistem, zar ne?
Android je sve, samo nije nestabilan i ništa manje siguran od ostalih. Najpribližnije poređenje bi bilo sa iOS-om koji je JB, pa da možeš instalirati šta ti srce poželi od aplikacija i onda na sve to dodaš modifikacije sistema ukoliko za tim imaš potrebu.
Što se wp tiče, voleo bih da jedne godine postanu ozbiljan konkurent. Da konačno srede te aplikacije prvo da ih bude u dovoljnom broju pa da mi daju mogućnost izbora, a potom i da budu funkcionalne tj da ne budu osakaćene za ovu ili onu opciju, a voleo bih i da rade kako treba tj kako je zamišljeno i kako rade na ostalim sistemima. Činjenica je da ga muče dečije bolesti, iste one koje su ova druga dva sistema preležala pre par godina. Dok se to ne sredi, lično ne mogu da ga uzmem u razmatranje kao sistem na svom primarnom telefonu.
Da se vratim na onu tabelu... Mišljenja sam da im opada udeo na tržištu samo zato što ljudi prosto ne vide potrebu da budu robovi brendu i da čekaju da se sve sredi. Iz tog razloga uzimaju ono što je već sređeno, što radi posao kako treba i kako korisnicima odgovara.
- LittlePrince
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
- :: Xiaomi Redmi Note 5
- Kontakt:
Андроид тренутно има највише могућности али када крене да багује јер су неке апликације порасле 10х смориш се. Девојци је системска галерија порасла на невероватних 400МБ за пола године, сада користи другу која не расте као квасац али то је просто недопустиво. За њу која се не разуме много у телефоне и не занима је да се разуме (укључи и користи) много је то главобоље.
Виндовс нема велики удео понајвише јер лута, Виндовс 6 једна филозофија, 7 друга, 8 трећа, па неки миксеви са десктопом. Па хоће овако, па хоће онако... Нико не зна шта ће им пасти на памет следеће године (много је замерки и код десктопова због тога али имају монопол па им није фрка). Телефони им немају неке спецификације (без обзира да ли ради добро или не) а људи то гледају. Дизајн је једноличан, само је прави посрнула Микрософт-Нокиа...
Гугл и Јабука константно надограђују постојећу платформу, док Микрософт мало мало па промени све из корена.
Виндовс нема велики удео понајвише јер лута, Виндовс 6 једна филозофија, 7 друга, 8 трећа, па неки миксеви са десктопом. Па хоће овако, па хоће онако... Нико не зна шта ће им пасти на памет следеће године (много је замерки и код десктопова због тога али имају монопол па им није фрка). Телефони им немају неке спецификације (без обзира да ли ради добро или не) а људи то гледају. Дизајн је једноличан, само је прави посрнула Микрософт-Нокиа...
Гугл и Јабука константно надограђују постојећу платформу, док Микрософт мало мало па промени све из корена.
Najveci problem WP je sto nema oficijalne aplikacije,vec neke zamene.Mene za sad nece videti.
- Cooomi
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
- :: iPhone 13 mini
Prvo treba pogledati šta konkretno čini telefon pametnim... Iz moje perspektive je to da možeš da ga skrojiš po sebi. I ne pričam o menjanju redosleda ikonica već o potpunom prilagođavanju, od menjanja status bara, do brisanja sistemskih aplikacija pa sve i do lickanja kao što je menjanje izgleda pozadine, čuvara ekrana, izgleda ikonica itd. To samo Android pruža, doduše rutovan. Zbog toga je Android toliko iznad drugih sistema.
WP čini pametnim sistemom to što ima live tiles? Ili što ima neki broj aplikacija za njega? Ili slanje mejla i gledanje yt? Kamera? Ili pak otvaranje aplikacija koje rade u pozadini? Pa to sve je i Symbian imao... I Symbian telefoni su se nekada smatrali za smartphone pa su ih sada skroz zapostavili.
Symbian, da su nastavili sa njegovom podrškom, da ga nisu ugasili, bi mogao da se svrsta sa WP i iOS u jednu kategoriju, telefoni koji su kako Miodrage kaže, sigurni, nebagoviti i pouzdani ali i osakaćeni personalizacijom. Isti takav utisak možeš dobiti i sa Androidom na Nexusima...
E sada, većina ljudi više vole da ga skroje po sebi, što na drugim sistemima nije moguće, pa kad krenu da rade ovo ili ono telefon se dosta promeni od fabričkog izdanja, pa zato može da nekad zaštuca. Kada bi samo aplikacije instalirali, proverene aplikacije, koje dobri programeri prave i održavaju, Android ne bi imao nikakvih problema, ali kada se aplikacija zapostavi, ili kada se ne pazi od koga je, onda nastaju problemi.
Ja sam individua i moja ličnost se oslikava na moj telefon. Ako mi je sve razbacano i neuredno, zna se kakav sam...
Sada, možeš da osporiš da nisi rob telefona već on tvoj, tako je, pa ako želiš, imaš mogućnost i da ga ne diraš, da furaš stock i sasvim lepo će da radi i da te sluša. Na Androidu imaš mogućnost da biraš, a ne da ti neka korporacija nameće svoje gledište šta tebi treba.
Zbog toga drugi sistemi nikada neće biti ono što je Android, a to je open source.
Zato furam na kompu Linux,
zato koristim Android,
zato nikada ne bih koristio WP ili iOS,
zato sam slobodan.
WP čini pametnim sistemom to što ima live tiles? Ili što ima neki broj aplikacija za njega? Ili slanje mejla i gledanje yt? Kamera? Ili pak otvaranje aplikacija koje rade u pozadini? Pa to sve je i Symbian imao... I Symbian telefoni su se nekada smatrali za smartphone pa su ih sada skroz zapostavili.
Symbian, da su nastavili sa njegovom podrškom, da ga nisu ugasili, bi mogao da se svrsta sa WP i iOS u jednu kategoriju, telefoni koji su kako Miodrage kaže, sigurni, nebagoviti i pouzdani ali i osakaćeni personalizacijom. Isti takav utisak možeš dobiti i sa Androidom na Nexusima...
E sada, većina ljudi više vole da ga skroje po sebi, što na drugim sistemima nije moguće, pa kad krenu da rade ovo ili ono telefon se dosta promeni od fabričkog izdanja, pa zato može da nekad zaštuca. Kada bi samo aplikacije instalirali, proverene aplikacije, koje dobri programeri prave i održavaju, Android ne bi imao nikakvih problema, ali kada se aplikacija zapostavi, ili kada se ne pazi od koga je, onda nastaju problemi.
Ja sam individua i moja ličnost se oslikava na moj telefon. Ako mi je sve razbacano i neuredno, zna se kakav sam...
Sada, možeš da osporiš da nisi rob telefona već on tvoj, tako je, pa ako želiš, imaš mogućnost i da ga ne diraš, da furaš stock i sasvim lepo će da radi i da te sluša. Na Androidu imaš mogućnost da biraš, a ne da ti neka korporacija nameće svoje gledište šta tebi treba.
Zbog toga drugi sistemi nikada neće biti ono što je Android, a to je open source.
Zato furam na kompu Linux,
zato koristim Android,
zato nikada ne bih koristio WP ili iOS,
zato sam slobodan.
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Da li znas ikoga, ali ikoga na ovom forumu koji je ikada imao problema sa ikakvim malverom na androidu? Kakav covek.miodrage napisao:Jel? Pa nema dana da ne procitam o nekom novom malware na Androidu, o sigurnosnim propustima koji se otkrivaju i pomocu cega neko moze da preuzme kontrolu nad uredjem, a uzto se ti smrzovi desavaju i danas.
Pogledajte istini u oci.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Iskreno, u Android sekciju nisam svesno usao u zivotu. Mozda jesam komentarisao neku temu odatle, koju sam video preko TT ne znajuci da je u Android delu. Taj OS me ne interesuje.
Tako da zaista, sa foruma ne znam nikoga ko je popio neki malware ili sta vec, ali... na XDA sam video da je neko pisao o tome u WP delu, zaleci se sta mu se desilo, i hvaleci 920 kako mu je pravo otkrovenje. NAravno, sve je pre izuzetak nego pravilo.
Vec smo se dogovorili da svako fura to sto mu se svidja, to je ok, i svako radi sa svojim uredjajem sta mu volja, i ne mogu da sporim mogucnosti Androida, sada vidim da moze i na laptop da se instalira, samo cekam kad ce moci da se ucita u frizider i vesmasinu, mozda cak i u sokovnik. Ja samo ne mogu, i ne zelim da prihvatim da uredjaj ne radi sa trenutnim odzivom. Naravno, sve moze da se sredi, zato je Android zajednica tolika, i zato ima toliko stvari za pomenuti OS, ali ja nemam vremena, ni volje da se smaram sa time. Ja zelim da nesto radi savrseno, a da ja oko toga ne razmisljam sta i kako. Moja je filozofija da mi je bolje da imam manje opcija a da to sto imam radi besprekorno, nego da imam sve na raspolaganju, a da ce da radi nekako. Taj kompromis ne mogu, i necu da prihvatim!
Tako da zaista, sa foruma ne znam nikoga ko je popio neki malware ili sta vec, ali... na XDA sam video da je neko pisao o tome u WP delu, zaleci se sta mu se desilo, i hvaleci 920 kako mu je pravo otkrovenje. NAravno, sve je pre izuzetak nego pravilo.
Vec smo se dogovorili da svako fura to sto mu se svidja, to je ok, i svako radi sa svojim uredjajem sta mu volja, i ne mogu da sporim mogucnosti Androida, sada vidim da moze i na laptop da se instalira, samo cekam kad ce moci da se ucita u frizider i vesmasinu, mozda cak i u sokovnik. Ja samo ne mogu, i ne zelim da prihvatim da uredjaj ne radi sa trenutnim odzivom. Naravno, sve moze da se sredi, zato je Android zajednica tolika, i zato ima toliko stvari za pomenuti OS, ali ja nemam vremena, ni volje da se smaram sa time. Ja zelim da nesto radi savrseno, a da ja oko toga ne razmisljam sta i kako. Moja je filozofija da mi je bolje da imam manje opcija a da to sto imam radi besprekorno, nego da imam sve na raspolaganju, a da ce da radi nekako. Taj kompromis ne mogu, i necu da prihvatim!
To bese onaj xda gde indijci kukaju lad ne znaju da urade najbanalnije stvari? Ma daaaj, znas i sam kakvih sve ljudi ima...
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Pa i radi sve sa trenutnim odzivom. Barem je to slučaj na modelima od 250+ € koji teraju 4.x.x verziju. Sve radi besprekorno, zaista.
Pa ne bi ni mi mlatili praznu slamu i gubili vreme sa nečim da nije tako kako pišemo ovde.
Pa ne bi ni mi mlatili praznu slamu i gubili vreme sa nečim da nije tako kako pišemo ovde.