7.1 Surround Sound Phone!

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
kljaja
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
Kontakt:

Post od kljaja »

pa dobro bre ljudi aman...da li se neko uopste zapitao da je nemoguce ponavljam nemoguce i cista glupost taj 7.1 surround zvuk...ko se inace dobro razume u zvucnike zna sta to zaista znaci...da bi se taj efekat zaista postigao potrebna vam je soba potpuno prazna i tacno izmerena(tj tacna kvadratura) da bi se ti zvucnici zaista dobro culi i bile prisutne sve frekvencije kao i niski i duboki tonovi....zapitajte se zasto se u kolima(mercedes,bmw,audi)gde postoji opcija za 8,10,12 zvucnika u specifikaciju ne navodi''surround'' jer na tom prostoru je nemoguce....ne mogu vise da mucim mozak ovakvim glupostima...
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Zašto? Zato što se muzika sluša u Stereo tehnici, a filmovi se gledaju uz Surround zvuk. Znači ne zato što ne može, nego zato što nema potrebe 8)

Inače blade_breu, dugujem objašnejnje za Surround na slušalicama. Pa sad koliko sam uspeo da razumem i zapamtim, fora je u sledećem: da ono što uši hvataju nije baš onako kako mi mislimo da jeste, odnosno ono što mi čujemo je rezultat koji je mozak već obradio i mi to registrujemo kao nešto ispred ili iza, ili levo ili desno, a pravilnim i namernim kašnjenjem za jako male vremenske intervale u stvari može da se postigne ovakav efekat, odnosno da "lažemo" mozak. Npr. ako neki zvuk čujemo iza i levo od sebe, Šta smo u stvari čuli? - jači zvuk na levo uvo, slabiji na desno, sa efektom (obzirom da su uši postavljene blago ka napred) kao da je zvuk prošao uvo (posredan, tj. kao da se o nešto već odbio, ili kroz nešto prošao, eventualno sa ehom, ali svakako blagim zakašnjenjem), i onda mozak automatski računa pravac. Ako je nešto ispred i levo, takođe je zvuk jači na levom uvetu, ali sada direktniji, a ostatak matematike opet radi........(razlika faza).

Jel sam bio iako nedovoljno stručan, dovoljno plastičan? E sad, ono u čemu bi blade_bre bio u pravu je da ovo konkretno ne zavisi od karakteristika slušalica, nego od tehnologije snimanja, i ozbiljne postprodukcije, ali nije nemoguće izvesti 8)

:)

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Pa lud je neko ko očekuje takav sound na mob :lol: , 7.1 je marketing fora - ali se sigurno čuje 100% bolje nego obični zvučnici, i to je poenta.
Kad je nešto tako MALO (kao ovi nesretni zvučnici), pribegava se različitim forama (da bi se postigla prostornost zvuka, tj.ikakva realnost zvuka (produkciju da ne mešamo, to se podrazumeva kao gotova stvar, ogromna razlika je tu). Na sluškama je to lakše jer su "bliže" ušima :) .
Znači sve je IMITACIJA nečega, samo bitno da je dobra. Kad sam bio klinac, rasturao sam svoje 3-way zvučnike, pravio posebne kutije za bass, za middle, za high, razdvajao ih sve na metre, zvuk je bio-haos (kakav crni surround), ali mnogo kablova, etc, komplikovano...
:wink:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

Dobro shvatili smo da je marketinshki trik, jos kad smo videli sliku... 8)

Nego gargamel4, ima tu poente, al posto tema zalazi u moju struku, potrudicu se da razjasnim detaljnije ovih dana. :D
...shit happens... keep d smile!

Odgovori