Ne kazem ja da ce se gasiti srce fabrike (nije se ni Nokia ugasila u Finskoj vec je iz Nemacke preseljena u Bugarsku), tako ce i ovde nepotrebne pogone i predstavnistva ugasiti ili svesti na minimalni rad sa minimalnim platama!
A kako ovi dilberi koji vode drzavu, dozvoljavaju rast cena hrane, struje i ostalih osnovnih stvari za zivot namece se zakljucak da je biti teze nego sto je sada!
Kada su premijera pitali zasto je mleko skuplje kod nas nego u CG ili HR on je rekao da nema pojma i da ce ispitati! Jel ispitao? Naravno da nije! Zato sto mu nije interes da gura nos odakle i on dobija procenat!
E pa moj IDzO, kako se glasalo, tako nam i jeste.
Mnogi od njih se nazivaju ekspertima, samo ne znam na osnovu cega.
A jedan mi je omiljen, onaj od 1000 evra po glavi, ili jos bolje, vracanje para sa kipra, da ne nabrajam dalje..
A to za mlijeko, ziva istina.U Banja Luci, kravica je jeftnija nego u Beogradu. IDzO, meni se cini da je fabrika otisla za Rumuniju.
A sto se tice neke stednje, Srbin ce prvo da se uskrati na zdravoj hrani, i tek kad na tom ne bude vise prostora za stednju, onda ce se mozda odreci i telefona.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3
Rumunija, Bugarska skoro pa je to isto, ali vazno je da smo se mi razumeli! (a jeste Rumunija je)
Ma koja stednja kad ni plate nisu redovno pa se treba pokriti minus u banci ili vratiti pozajmljeno?
Malo je mogucnosti za stednju ali ako se ima uslova treba pristediti, ali svako sam za sebe zna gde ce da ustedi koji dinar!
Najsmesniji su mi oni koji kazu da nemaju para za hleb, a puse kutiju cigara dnevno i svaki dan se ima para za novu!
Takodje gledam rasprodaja garderobe u USA i Madness99 rece snizenje cena tehnikalija u Sloveniji, a jedino kod nas sve raste! Debilno!
Pa dobro,ako bude zaostravanja, pasce promet u radnjama mobilnih telefona, narocito legalnih.
Pa sad da bi se stvari ucinile pristupacnom, nastojace se, mimoici drzava u podjeli kolaca, sto znaci da cemo opet imati popularisanje fonova bez pdv-a.
Dao bog.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
kefalo, ili ce se svi uvoznici odreci jednog dela svoje marze,pa ce telefoni biti donekle jeftiniji...
Mada mislim da bi suludo bilo ocekivati bilo kakvo snizenje cene iz prostog razloga,praznici nam stizu a tada se bas i ne gleda na stednju...pa ce onda trgovci sacekati sa snizenjem(ili ce nam priustiti neko malecko snizenjce) da jos koju ovcicu osisaju,dok u januaru ocekujem da cene padnu ozbiljnije,takodje da bi se i poslednje runo sa nas ovcica osisalo.
loki13, Vec sam pisao, o informaciji sa skupa, da ce pdv na fonove nakon nove godine biti 8%, sto bi trebalo, da snizi cijene, narocito ako se ima u vidu i smanjena traznja, o kojoj i ti govoris, mada ona jos nije nastupila, a jos se ne znaju efekti ove krize, osim psiholoskih, a to je da smo ovaj put nismo osisani, ali zato smo poplaseni kao ovcice, dakle ponovo smo ovce
Ovo sto rece kefalo za fabrike moram da demantujem dobar broj fabrika se zatvorio ili se zatvara drugar mi rece pre neki dan Opel treba da se zatvori,drzava im je obecala pomoc pa cemo videti kako je to ispalo.Cale mi prica je skoro 40% fabrika sa kojima saradjuje zatvoreno jer jednostavno nemaju vise kome da prodaju ono sto proizvedu a to je samo u njegovoj brasni.Cisto sumnjam da ce zatvoriti fabrike telefona al opet ... Veliki broj predstavnistva se polako gasi ili salju ljude na odmore dok ne vide kako ce dalje i kome ce da prodaju.Nasa priverda je vezana za evropsku tako da ako oni propadnu ...
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D
Radim u reik kolubari gde su plate redovne i plata mi 50000din.Ali kad pogledam druge delove Srbije ja sam zadovoljan sa platom ali mogla bi biti i veca na povrsinskim kopovima uglja i znam da nema potrebe da se plasim o otpustanju kod nas u proizvodnji.A sad da se vratim na temu.U ovakvoj situaciji cu zanemariti da pratim mobilna dostignuca sve dok ova kriza bude trajala pa i malo posle nje,jer nije cilj da se bacaju pare za telefone od 150evra pa navise ako vec imas tel koji ti zavrsava osnovne funkcije od poziva i poruka a vec imas digitalni aparat od 5mega piksela i mp3 plejer koji stoje kuci i kuci u fiokama ili policama,jer novi tel imaju sve pa smo te uredjaje zanemarili.Zasto bi sad bacali pare u ovoj krizi za tel koji ima kameru 5mp,mp3 plejer i neku sminku ako vec imate sve ove uredjaje gore navedene,tel nokia 6300 ili neki jeftiniji dig aparat canon a450 ili 470 i mp3 plejer ms ili sandisk od 1 ili 2g.Jedino sto bi trebala mala torbica da se nosi.Po meni je bolje to neke kesirati za neki tel 300 ili 500evra i da se vidi da imate extra fon a sutradan nemati za struju hranu i neke osnovne stvari u zivotu.Mnogi prodavci koji uvezu tehnicku i drugu robu posle nove god nece sniziti cene na osnovu snizenja carine vec ce biti izgovor da su uvezli robu po carinskoj stopi od 18posto kako bi oni profitirali,pa ce posle da daju snizenje kao 5 ili 10 posto ali bi cene menjali u zavisnosti od kursa dinara.Kad bi evro pao na 70 oni nebi snizili cene to vec znate svi da je bio problem sa izvozom kad je evro bio 76din.Rodjen sa za vreme Tita i posle tita i ziveli smo lepo.Pamtim vreme posle 91g i hiper inflacije psiholoska kraj 98g bombardovanje 99g setite se polovina 2000 kada je marka pocela da raste sve do oktobra 2000 god.Ni tim nasih eksperata i politicara nemog da nadmase je jednog bravara poput Tita jer u njegovo vreme smo imali ugled u svetu.Ipak treba sacekati da prestane kriza pa kad prodavci budu uvideli da im je prodaja tako reci nikakva onda ce i oni smanjiti cene na robu koja nespada u osnovne zivotne namernice.Ja sam pored Nokie 6300 SonyEricsson K550 i Samsunga d900 hteo da kupim sonyericsson C702i ili C905i kad mu spadne cena ali sam odustao od bilo kakve kupovine jer u ovoj situaciji to mi nije potrebno.
Nenad-77, sa nekim stvarima se slazem sa tobom tipa da ako imas nesto sto ti radi posao, da se ne treba razbacivati - ali kad je mnogima to strast. Takodje apsolutno se slazem za ovo da prodavci NECE sniziti cene, nego ce i tu gledati da nesto ucare. Ali se ne slazem sa tobom u ovome sto navodis da smo bolje ziveli u vreme Tita jer smo tad imali ugled u svetu. Isto smo godiste, tako da i ja jako dobro pmatim ta vremena. Jeste, bolje se zivelo, a sada su ovakva vremena zato sto smo tada tako ziveli - a ziveli smo kao sada u Americi - na KREDIT!!! E kredit mora i da se vrati.
OFF: za sve koji jos nisu pogledali - obavezna pogledajte Zeitgeist: Addendum da shvatite neke stvari o tokovima novca.
Poslednja izmena od miodrage u Uto, 25. Nov 2008. 03:32, izmenjeno 1 put ukupno.
Nenad-77,
Pa ja na svoj telefon, trebam objektivno samo jos qwerety, sa dobrim podjetnikom i wifi, ili bar mislim da mi to treba..
Na uiq3 ja ne znam za program, koji bi mi aktivno sa smjenom datuma izbacivao cijelodnevno upozorenje na predstojeci dogadjaj, tj. obavezu, kao kod win mobile i S60.
Ja u tu svhu koristim stick note, dobar program, ali ima i manjkavaosti nacina unosa, tj. to sto zapisem, to i prikazuje, a da bi prestalo da ga pokazuje ja moram da ga brisem, tj. ne odradjuje se po automatizmu, da kad prodje datum u kojoj je obavezu trebalo odraditi, da i ona sama iscezne..
Sto se tice neta, i potrebom za wifi, imam adsl, kuci, desktop i laptop pride, tako da ako cemo tom racnicom, meni onda sprava sa wifi i ne treba.
Naravno digitalac i mp3 creative, necu ni da pominjem, ovaj creative sam silom prilika koristio par dana, a inace ga ne koristim sto je prava steta.
U svtvari, razlog je sto moj telefon sa patchem za zvuk , sada pjeva bolje od njega.
E sad, ali moj laptop je full size, 14,1" i ja njega osim kad idem na put i ne vucem sa sobom, jer mi ne treba..
A ako bih dodao, da potrebu za cackanjem netom preko telefona obicno dobijem na mjestu gdje nema wifi-ja, npr. kad cekam nesto u redu, ili slicno, onda meni wifi i ne treba jer to mogu da uradim i regularno preko gprs.
Ali ima opet nesto sto me zasvrbi, pa me mami jos koju stotinu da izdvojim, i da se pocastim..
Eto konkretno, meni je na pameti 9300i i P1, obe nove, a sad, uz sve ovo sto sam napisao, ispada da meni to i ne treba...
Jesi ti napisao da ti ne treba ali ako kupis neki od ova dva verujem da ces mu naci nesto za sta ces ga koristiti i opravdaces kupovinu!
Stoji to da ako neko ima digitalac i mp3 plejer ne bi trebao da baca neke velike pare na nabudzen telefon, ali ako neko to voli i moze on ce da iskesira za takav uredjaj. Ili ako ne moze usparace na drugoj strani pa ce ga uzeti. Mada ako bude kriza velika kako se predvidja nece biti mesta za razbacivanje!
Ali ako neko nema digitalac i mp3 plejer onda ce mozda da krkne 300e na telefon koji ima 5mpx i koji ima odlican zvuk i koji ima wifi jer ce jednim udarcem ubiti vise muva!
IDzO,
Ah te muve, nikako ih poubijati sve, neke moramo da ubijemo i vise puta da bi bili zadovoljni.
Blazen je covjek, kad ne zna nista, nista mu i ne treba
Btw, evo na bureku ,gledam sta sad ljudi rade sa hakovani uiq3 fonovima.
Mislim da ce da bidne ovaj P1
Ja ne da ne gledam nikakav novi telefon niti bilo sta drugo u ovakvoj situaciji , nego samo grickam nokte i jedem jos ovo malo zivaca ,zbog pomisli kako cu platiti kiriju , jer gazda trazi samo i only evre . A plata mi pade za dva meseca ( u evrima naravno racunajuci ) , za nekih 50-70 evra .
Poenta je, da onaj ko nema nikakva placanja u evrima , moze da izdrzi i siguran sam da ce , ako pametno postupa , vrlo lako izaci na kraj sa ovom krizom . Samo malo da se spusti lopta sto se tice trosenja novca za nesto sto i nije toliko bitno i neodlozno . A ko mora u evrima da placa redovno , kirija itd., taj ce debelo da oseti krizu . Taj sam . I vec sutra kad budem isao da uzmem evre , gledacu onu menjacnicu najruznijim pogledom sto je covecanstvo videlo .
vlada1970,
\Ljudi , cemu panika u vezi sa kursom.
Evo citam, u zadnja dva mjeseca, otkupljeno je dinara u vrijedosti 450 miliona evra.
Ti dinari nisu vraceni u promet, tako da ovaj balast ne moze dugo da traje.
Ja ne kazem da ce kurs biti 75, ali da ce ici preko 100, ja ne vidim nacin...
Jer pogledajte, iznose trgovanja na medjubankarskom trzistu.
Sve sica, sto stvara pogodan teren za spekulaciju.
Vec sam pisao, sljedece godine dostize rata kredita inostranim povjeriocima u iznosu od 550 miliona evra.
Kako cemo mi to isplatit, ako budemo imali cirkus sa kursom..
Pa nikako, zato ce i biti cupavo... Niko ne kaze da ce kurs biti 100,al manje od nekih 85 nema sanse da padne, jos jedan duzi period... a i to ce biti ako nam se sloze kockice...
kefalo, ne razumem se mnogo u ekonomiju . Nije mi struka . Ja to gledam sa cisto prakticnog stanovista . Imam platu 40 soma dinara, i pre dva meseca sam mogao da uzmem oko 510 evra . A sad cu najverovatnije morati po 89 da kupujem evre i plata mi iznosi 449 evra .
Znaci , to je meni vazno . Ne vredi da ja razmisljam i da ubedjujem sebe da je ovako ili onako , i kako ce biti itd. Sve ljude koji kod nas primaju platu u dinarima ( a to je velika vecina , osim srecnih retkih sto primaju u evrima ) a koji moraju da placaju nesto u evrima , ima da maltene potuce ova situacija .
primera radi cale posalje platu u septembru puknem 150-200 eura na kursu,oktobar u plusu 50 eura,ovaj meseca 220 eura u plusu meni to stima jer je caletova plata u evrima i ja prodajem po zvanicnom srednjem kursu al ovi sto prijamu u dinarima jadni oni
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D
To ti je isto kao moj gazda , madness99 . Dok je bio bolji odnos dinara u odnosu na evro , on je dobijao manje love a sad mu je itekako bolje Nekome sine a nekome utihne
Nego razmisljam , kako li bi u Srbiji bilo kad bi imali samo evro kao valutu ? Da li bi bilo povoljnije za zivot u ovakvim situacijama , kada ne bi morali da preracunavamo dinare u evre ?
Evro nece skoro u Srbiji biti primaran valuta zbog toga sto ovi uticajni politicari, biznismeni i ostali koji su u vrhu vlasti i/ili koji imaju imunitet mogu da zaradjuju na kursu tj. na ovim velikim skokovima!
Tesko je predvideti kakve bi cene bile jer treba uskladiti cene koje su sada u dinarima sa onima koje bi bile u evrima. Bilo bi tu mnogo razgovora izmedju drzavnih organa i monopolista u svojim bransama.
kefalo, a nisi citao da je Narodna banka prodala 475 miliona Evra samo da bi izbegla vece trzaje na deviznom trzistu?
Ja sam vam vec napisao kako mislim da ce da bude. Jos malo rast, pa pad, pa nakon praznika rast.
Elem, zivi bili, bumo videli. Cekajte pad evra, tada sve sto mozete pretvorite u evre, i cekajte.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.