Zar vam se ne cini...

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

dimi89, nemoj da si nervozan..

Opet par gresaka...
Wifi, kao stavka u telefonima je postojala i ranije, mnogo ranije prije nego sto se iphone pojavio, pa mi nije jasno po cemu je to iphone njega omasovio, na osnovu cega to cijenis...
Slozit ces se, na to su mogli uticati i neki drugi faktori a ne samo iphone..

I druga ispravka, Nokija ne daje najbolju garanciju...
Najbolja je kod Samsunga i traja 2 godine za razliku od nokije kod koje garancija kod zvanicnog uvoznika traje godinu dana..

I na kraju, moj sud.
Nokiju ne kolje toliko ne kvalitet, koliko cijena koju traze za ono sto nude...
MOze im se npr. prigovoriti za kvalitet izbora materijala na 5800, ali treba biti realan i primjetiti, da taj fon u startu kosta oko 300 evra, a to je malo koji proizvodjac do sada nudio, cak i Nokia.
Vjerovatno je taj zaokret rezultat odgovora na ovu svjetsku ekonomsku krizu..
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

dimi89, nisi u pravu.Pa moj prvi (pametni) telefon Qtek 2020i je imao WiFi ... kakav (pre)crni iPhone ;)
Nokia 5800XM

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

dimi89, opet nisi upravu,najvecu garnciju na nasem trzistu daju ovlasceni zastupnici za Samsung i LG,tj na svaki aparat (ne bitna je serija,cena itd) dobijas 2 (dve) godine garancije,dok je na nokiji 1 god kod ovlascenog distibutera.
D500&E71

mladj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 30. Nov 2008. 15:59

Post od mladj »

Da je garancija i 9 godina ja ne bih kupio Samsunga (izuzetak Omnia), taj faktor garancije postaje nakon dve godine manje bitan, jer je telefon tada već zastareo i trebalo bi ga menjati..

Ne razumem zašto je to toliko bitno, možeš da vidiš da li telefon radi sve što treba nakon sat vremena, ali uzmimo da je to čak i mesec dana.. Koliko ljudi poznajete da im se bilo koji telefon nakon tog vremena sam od sebe˝pokvario˝ - a da kvaru nije doprineo sam korisnik?
Pogotovo Nokia...
Tvrdim da bi i omraženi Microsoft Windows super radio preko godinu dana ako se koristi po PS-u, znači bez pirata, bez diranja sistema, bez nestanaka struje itd..

Ako je u kvaru učestvovao korisnik - ne važi garancija! pogledajte samo koji su to sve uslovi..

Nije da branim Nokiu, plastika jeste loša, ali isti oni koji pričaju protiv njih poseduju te iste Nokie...

Ima i analogija sa tržištem automobila kod nas Srba - japanca hvali,a nemca vozi.. :roll:
Nokia N82 black hacked + microSD 2GB, SW v.31.0.016, Telenor postpaid

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

dimi89, ma nema bre potrebe da se ljutiš.Ja jesam rekao da si se nalupao,jer realno jesi,ali nisam pri tome mislio ništa loše.

Ih,koliko sam se ja nalupao od ovih mojih hiljadu i kusur postova :D

Što se tiče poređenja Nokije i Golfa,moram da malo pojasnim,mada i dalje tvrdim da sam u pravu.naime,naš narod voli da se uhvati nečega i radi tako zato što svi tako rade.To je činjenica,i to može nekoga da vređa ali tako je.Pa nismo džabe smislili čuvenu Nokia je Nokia kovanicu. :)

Kao što sam pomenuo,ja imam dve nokije,N78 i E61,i obe me lepo služe.N78 mi je primarni fon i prezadovoljan sam njime.E61 već uglavnom samo skuplja prašinu po fioci.Ali koliko god voleo svoj n78,ili bilo koju drugu Nokiu koju sam sebi ili nekome ikad kupio,moram da kažem da od svih telefona koje sam ikada imao,a imao sam sve živo,kod Nokie je kvalitet izrade najlošiji.Nje to tajna,opšte je poznata filozofija Nokie da kvalitetni materijali idu samo u E seriju i u top modele,kao 8800 i slično.

Dakle,ima nokia kvalitet u OSu,funkcijama i sve to,ali izrada je loša i previše para traže za ono što daju.Drago mi je da se cenovna politika od 5800 izgleda menja na bolje.

Odbijam da prihvatim Iphone kao velikog inovatora u bilo čemu,jer on to realno nije.Ne mogu da nazovem inovativnim proizvod koji je toliko osakaćen u nekim drugim segmentima.Kad Apple napravi nešto što ima 100% funkcionalan bluetooth,mms i video zapis,sa svime što Iphone i sada ima,onda ću ja to možda kupiti a možda i ne.Ovako,ni ne razmišljam o tome.

Činjenica je da Samsung izbacuje sve više OS based telefona i da u tome napreduje,a kvalitet izrade tih aparata je na zavidnom nivou.Činjenica je i da LG izbacuje neke mnogo lepe stvari.Isto tako je i Činjenica da Motorolin ZN5 po mišljenju mnogih reviewera jede N82 po pitanju kvaliteta slike (sad ću ja da kažem Kodak je Kodak,izeš Carl Zeiss),ali ljudi na to ne obraćaju pažnju.

Zaključak: nema ljutiš ni meni ni drugima,i koliko god ja srećno telefonirao sa svoje Nokie,ipak mislim da je izvikana i da ako ne doda malo kvaliteta uz niske cene,ode ona iza korejaca,na drugo mesto.

Veliki pozdrav svima,sad zaključavam ofis i idem da klopam,pa da mi Dickinson peva na uvce :lol:

mladj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od mladj »

araphel napisao:Dakle,ima nokia kvalitet u OSu,funkcijama i sve to,ali izrada je loša i previše para traže za ono što daju.Drago mi je da se cenovna politika od 5800 izgleda menja na bolje.
Slažem se da je kvalitet izrade loš, ali činjenica je da je u današnje vreme najvažnija roba na tržištu znanje i svaka kompanija koja misli na budućnost treba da ulaže najviše u taj resurs, a ne u gas, ugalj ili gvozdenu rudu..
ZNANJE je danas ono što se najviše traži i najviše plaća.
Dakle, Nokia (koja, kao što znamo, skoro ništa ne proizvodi, već samo razvija proizvode) svoju cenu opravdava količinom znanja koja je ugrađena u proizvod, a to se odražava u, kao što si rekao, kvalitetu OS-a i funkcija, dakle softvera. Voleo bih da su cene niže ali razumem zašto su takve kakve jesu. A ako gledamo naše tržište treba i uzeti u obzir koliko se naši preprodavci ugrađuju u konačnu cenu :shock:

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Araphel, Iphone u jednom segmentu JESTE inovator, a to je ekran.. :) to mu ne mozes oduzeti... od njega je sve pocelo AKTIVNO bar kad je TS u pitanju :)
Nokia E71... Elegant, but deadly

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

1) ma ne ljutim se ja ninakoga ali nje prijatno kad ti neko kaze da lupas gluposti :( 2) Kad asm pricao i WiFi-ju mislio sam da je tek posle iPhon-a pocelo da se gleda na WiFi kao na deo standardne opcije(kao sto ce nadam se da u 2009/2010 god deo standardne opcije biti GPS) nisam mislio da ni jedan telefon nije imao WiFi pre iPhon-a. 3) kad sam pricao o garanciji nisam mislio o garanciji koju daju ovlasceni servisi i prodajna mesta vec obicni dileri telefona(sad ne znam kako je u drugim gradovima srbije) ali u Nisu za telefone je 6 meseci garancija a za Nokiu i po koji SE 1 god. (npr. hyndai daje za automobile 7god. garancije a koda nas dileri daju 5 godina valjda zbog sugavih puteva i loseg benzina i sto sta jos) I jos jednom kazem nije mi bila narmera da ikog izazivam ili vredjam i unapred se izvinjavam ako je tako bilo(kad je rec o diskusiju mislim ipak smo srbi ne moz da se ne posvadjamo :D ) Mladj mozda za tebe garancija nisat ne znaci ali meni puno toga(ako nista korisno onda barem uliva poverenje kad ti neko da 1 god garanciju ili cas vise) slezem se sa tobom da se znanje danas najvise naplacuje ali u pogledu nokie oni nista novo u svojim softwerima nisu uneli(samo prepravljaju izgleda- mada i to retko i opcija i mozda 1-2) danas sam gledao Win mobile 6.0 i 6.1 ima vise prepravki na softweru nego sto ma 2 generacije Symbiana(mislim na to da symbian samo ubaci po koju novu podrsku npr. za GPS ili za TV ulaz ostalo je isto ne ispravlja stare greske jer nek stvari koje su me nervirale na 6630 i sad me nerviraju na n76) nadam se da necete da me razapnete i posle ovog posta :)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

dimi89, nisi u pravu kada kazes da je tek sa pojavom Iphone-a WiFi postao standardna opcija. WiFi je poceo da se standardno ugradjuje u "smart" telefone mnogo pre pojave Iphone-a. Iphone je mozda uticao da korisnici mobilnih telefona pocnu mnogo vise da razmisljaju o WiFi-ju kao standardnoj i pozeljnoj osobini ali daleko od toga da je Iphone tu doneo bilo sta revolucionarno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Huh,lepa diskusija. :wink:
dimi89, cini mi se da ne shvatas bas rec revolucija i zbog toga dolazi do tvoje pogresne interpretacije nekih stvari.
Iphone nije nista posebno,cak sta vise prilicno osakacen telefon sa vecim ekranom na dodir sto nije nikakva revolucija/.Ovde se zaboravlje jedna stvar, a to je da je tvorac Iphona, Apple.
Zasto je to bitno?Zato sto mnogi smatraju Apple kao sinonim za kvalitet,cim je nesto od Apple-a to ne moz' da omane.Jak, ali izuzetno jak, marketing je ucinio svoje.Pre izbacivanja na trziste stvorena je jaka fama o oko tog modela, a Ameri odmah potrcali da kupe i pravili besmislene redove ispred shopova.Jer zaboga to je Apple!Nasi ljudi videli od Amera pa i oni potrcali da kupe i placaju besmislene cene za taj telefon.Mislim nemem ja nista protiv Iphona-a ili Apple kompanije ali jednostavno, oni u ovom segmentu se uopste ne mogu smatrati nekim revolucinarima.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

mladj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od mladj »

Wicker Man, u potpunosti se slažem. Pa pogledajte takođe i iPod - najpoželjniji mp3 plejer na svetu - a nakon 4 generacije nema ni najobičniji FM radio :dry:

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Ima radio ali ako dokupis onaj deo sto omogucava rad radia. :)
Po mom misljenju iPhone je uticao na to da se na trzistu pojavi znacajniji broj TS uredjaja od strane drugih kompanija i zato se iPhone moze posmatrati kao neki "virus" koji je zapoceo TS epidemiju kod mid-end i high-end uredjaja. I Nokia i Samsung su izbacili TS modele za siroke mase.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

tomas ja sam imao u 90% slucajeva smart telefone i njedan nije imao WiFi(imao sam SE-Nokie i 1 Samsung) ako mislis kad kazes da su svi smart telefoni imali WiFi pre iPhonea i pri tome mislis na HTC i one od 400+ evra onda cu da ti ja kazem da su i pre 10 godina postojali telefoni sa GPS navigacijom i jos sto sta a to sto su bili preskupi i to sto ih je samo vojska koristila to nema veze bitno da su bili.Znaci razmisljam realno. A ako bukvalno razmatras rec revolucija onda ni jedan model ni jednog proizvodjaca na celom svetu nije nista revolucionarno ugradio/izmislio osim motorole koja je prva proizvela mobilni telefon(mislim neki covek koji je radio tad za motorolu).opet daj malo lufta reci revolucija i ne shvataj sve bukvalno. A sto se tice iPhonea moje misljenje je da je pokrenuo sto Idzo kaze neku vrstu virusa( moze da se poredi sa Armanijem kada je uveo u modu tip odela po kojima se i sam proslavio-odela su i ranije postojala ali ne takvi modeli).Mozda rec revolucija nije zaista adekvatna ali je iPhone pokrenuo "trend" TS telefona(ako ne pokreno onda popularizovao) A st ose tice hvaliteta iPhonea uporedi ga sa novim nokiama po hvalitetu izrade zatim OS-ja i ostalih stvari pa ces videti realno.

P.S. fina diskusija :) e da za iPhone moze da se kaze da je uveo jednu stvar koju nije imao ni jedan tlefon pre njega(barem se nadam) to je G-sensor ili kako se vec zove.A st ose tice amera koji cekaju u redu za iPhone nemoj da zaboravite da smo mi cekali za seces.hleba i zejtin :D pa nekako mi lepse izgleda da cekam za iphone( a i ameri su ameri napale se zacas samo oni da imaju prvi nesto to me podseca ko za gameboy kad je izaso policija je stajala ispred prodavnica jer se ovi tukli ko ce prvi da kupi da ne nestane)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

dimi89, dimi89 ne shvatam koji je tvoj problem? Gde sam ja napisao da su SVI "smart" telefoni imali WiFi pre Iphone-a? To sto ti nisi koristio smart telefon sa WiFi-jem nema nikakve veze sa cinjenicom da je WiFi bio relativno normalna stvar na "smart" telefonima pre pojave Iphone-a. I ne govorim o nekakvim egzoticnim "vojnim" telefonima vec o regularnim uredjajima.

Malo podsecanja:

Iphone je se pojavio 2007 godine (druga polovina). U tom trenutku su na trzistu vec postojali:

Nokia E61,E61i,N80, N93, ...
SE P910,P990,
Vise HTC i HP Windows Mobile telefona sa WiFi-jem

Sem toga kakve veze ima cena od 400+ evra (nekih) HTC telefona? Nisam primetio da se Iphone deli dzabe - kod nas mu je cena 500+ evra ...
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

tomas.hokenberi,
jos su postojali SE P1,HP614,514,asus p750,m530.

Ja stvarno ne znam sta je to iphone ucinio da se stvori svijest o neophodnosti wifi-ja....
Prije ce biti da je tome kumovalo pojeftinjenje tehnologije sto je uticalo na visestruko multicipliranje hot spotova po gradovima..
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Ja samo znam da nakon sto sam uzeo svoj prvi fon sa wifi, tj. N82 tesko da sada mogu da uzmem neki telefon bez toga, kao i bez xenon-a. To je neki moj stav.... :wink: :wink: :wink:

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Janka_88, slazem se... Nije neophodan al je krajnje koristan ponekad...

Drugo, Na tu foru je Apple uzeo OGROMNU KOLICINU NOVCA... al Jbg, Ipod je Ipod... al zato moras i punjac da dokupis, i prikljucak za radio... sve skoro... :dry:
Inace taj G senzor je najobicnija Wasser vaga, koju ima i N82 i N95 i skoro svaki noviji tel :) a imali su ga i pre njega :)
Nokia E71... Elegant, but deadly

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Nego, jel' videste vi da samsung stavlja metalne maske i u jeftinije modele (oko 100 evra)?
Ima i par ovih novih simbijan modela sa metalnim maskama. Sve u svemu, ogromna prednost nad nokijom. Doduse, jos uvek nije toliko izrazena na papiru jer ljudi za sada uglavnom gledaju kroz prste na takve stvari, ali cenim da ce se to uskoro promeniti.
Licno, ja sam resio da sledici telefon koji budem uzeo bude od metala. Samsung - samsung. Tacka. :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Lobachewsky, ne mogu se setiti kako se zove ovaj noviji samsungov mid range symbian,ali sam ga dobro iscackao u telenorovoj radnji,i mogu samo da kazem da po kvalitetu izrade apsolutno sije sve nokijine s60 uredjaje!prednja i zadnja maska su metalne,slajd tako utegnut da je to cudo,a ekran...ekran izgleda mnoooogo bolje,mislim boje i tako to.....necu sad trcati da zamenin n78 za njega ili bilo sta slicno,ali je super odradjen aparat,stvarno kvalitetan,a ne kosta puno.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Moram da se nadovezem na onu pricu o wifi-ju. Nije ni jedan brend doprineo masovnoj ugradnji iako su mnogi telefoni imali isti davno pre nego sto je iPhone uopste i nastao u glavi nekog od tih ljudi. Masovnost ugradnje je pocela paralelno sa pojavom HotSpotova. Dakle, nisu nastali HotSpotovi zbog telefona i wifi-ja u njima nego obnuto. Iphone ima samo dobar displej i nista vise. Jedini telefon koji je izazvao kakvu takvu pometnju i "revoluciju" jeste N95 svojevremeno kad se pojavio. Od tada pa na ovamo su svi do jednog poceli da prave all-in-one telefone, neki sa akcentom na multimetiju, drugi na TS itd.

Odgovori