Nokia usvaja Android (ili Windows?)

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Јединствени ОС би имала да је прихватила МиГо, како Виндовс 7 може да им буде јединствен ако тај ОС на својим телефонима имају ЛГ, Самсунг и ХТЦ?

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

LittlePrince, bravo! Sad citam post i od jerkann i mogu ti reci da nista bezveznije nisam procitao...
jerkann dobro oni znaju sta raade
??? Ako si mislio na NOKIA, ne bih bas rekao, jer odustali su od "svega"... Maemo, MeeGo, Symbian ... treba li jos da nabrajam ?!
Eh da, jos nesto?! Sta to N8 pruza vise od drugih telefona ?! Nije fora, koliko ce N8 da pruzi u pogledu telefona, nego i sama podrska za taj telefon... Sta ako se "uskoro" Symbian ugasi ?! A sve cinjenice idu u prilog tome...
:unsure:
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

dejan92
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 08. Feb 2011. 11:46

Post od dejan92 »

Ajd dobro da nokiji prioritet bude wp7, ali neka barem ostavi symbian na jeftinijim modelima, a izbaci mozda s40.
Ja kao ljubitelj symbiana ne trazim vise.
Nokia C7

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

dejan92, to je nemoguce. Evo zasto... Da NOKIA ostavi Symbian i WM7, treba i za jedan i za drugi OS razvijati programe i ostalo... Nije problem odabrati OS, nego treba ulagati dalje u njega i njegovo napredovanje.... 8)

dejan92
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 08. Feb 2011. 11:46

Post od dejan92 »

MS ce razvijati wp7, a nokia symbian, slazem se da su veci troskovi ali bi se isplatilo jer bi ljudi kupovali symbian 100%
Nokia C7

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

LittlePrince, taj isti samsung je probao i sa symbianom pa je neslavno zavrsio. Nokia ce kao sto smo ranije vec konstatovali imati velika prava za prilagodjavanje 7-ce.
A sta pruza N8 vise od drugih zavodnick, ne bih ovde jer bi bio off. Pogledaj malo estove o tom telefonu kao i temu na forumu i bice ti sve jasno. Nece symbian da se ugasi ne brini nece biti prioritet broj jedan, ali to ne znaci da ce da nestane. I da otvaranjem symbiana Nokia je skinula jedan deo odgovornosti sa sebe pa manjak paznje sa njene strane ne mora da bude osetan. I da kao sto je dejan92, rekao MS ce da razvija 7-cu, a Nokia ce biti samo slag na torti.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

jerkann, da li si ti video na sta se u sustini svode ta "velika prava"? Ima clanak na Engadgetu, svode se u sustini na mogucnost tema, tako sto ce plocice moci da se skinuju, malo zaoble, i promene im se boje. Nista specijalno. Nokia je sama izjavila da polako izlazi iz price sa Symbianom, i da ce se rad i podrska do 2012 svesti na jedno veliko nista, tako da ti generalno mozes biti ubedjen da nece nestati, ali nazalost mislim da nisi u pravu.

Ono sto mislim da je najvise otislo dodjavola sa ovim potezom, to je da ce se trenutno aktuelni Symbian modeli manje kupovati, kad se zna da ce podrska za njih polako da nestaje. Bar ce oni ljudi koji su sa tim telefonima zaista radili nesto tako rezonovati.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

zavodnick napisao:
Eh da, jos nesto?! Sta to N8 pruza vise od drugih telefona ?
Neznam koje su tvoje zelje i potrebe ali meni i ovaj s60v3 zavrsava posao i odlicno mi pomaze u poslu. Nekoliko puta smo napisali da je symbian dobar os ali ga treba samo malo ulepsati i doraditi. Sa telefonima C7,N8 itd. i ^3 je krenuo u tom pravcu i sad odjednom stop.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Nekako mi se cini da je Nokia previse terala inat, to ju je i pokopalo. Konkurencija je pocela sa mnogo boljim touch ekranima (iPhone), stigao novi OS (Android), pa jaci procesori (Snapdragon), pa kastomizacija, pa masa novih modela drugih proizvodjaca, pa ovo-ono, ali jok, Njoka veli: mi tako necemo, mi smo najveci na svetu, imamo kapacitete, imamo dovoljnu "armiju" poklonika nasih telefona i to nam je vise nego dovoljno :roll:

I kad je konkurencija ohoho odmakla, sta bi jbt...!? Ajde da brze-bolje "sklepamo" neki N8 i pokusamo zadrzati jos ono malo najvecih Symbi poklonika, kad se vec zajednica polako preusmerava na neke druge igrace, gasi sajtove, kupuje telefone sa drugim OS...

Nikad mi nece biti jasno kako je ovakav gigant dozvolio toliko srozavanje, kad se zna ulozen novac u sam Symbian, R&D, osoblje, druge kupljene kompanije, marketing, OVI... :uhuh:

A jos mi se cini da ce proci ihaj vremena dok WP7 ne stekne koliku-toliku popularnost medju korisnicima. Sve je to jos uvek ocajno i jadno, a pogotovo dok se i Microkia ne zalaufa...

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

deksicom, apsolutno se slazem... I meni Symbian puno pomaze. Moje pitanje islo je u ovom pravcu... Sta ce ti moci pruziti N8 kad se Symbian ugasi ?! To sam cini mi se u jednom postu i rekao... Krene sa Maemo, ^3, Meego i nista ne zavrse... S druge strane usvoje li WM7, a to je vec pitanje dana, po mom opet nekakvom skromnom misljenju, tek ce onda da budu bugova ili recimo virusa na telefonu, sto do sad sa Symbian-on nije bio slucaj... ( da, desavali su se nekakvi propusti, ali se brzo preslo preko toga, misleci na programe )...
jerkann, mislim da nisi u pravu. Po nekom mom misljenju,a volio bih da se varam, vise ni u ukrstenim rijecima neces moci povezati NOKIA i Symbian! Mislim da vecina ljudi kupuje NOKIA-u zbog Symbiana, jer vjerujem da ko jednom "proba" Symbian, da ce mu se uvijek vracati, a iskreno, meni je Win-a dosta i na racunaru... :x

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

zavodnick, iako nemam ništa protiv Symbiana, evo ja sam jedan primer onih koji mu se neće vraćati :wink: Svakako ne ovakvom kakav je sada. Obožavam njegovu jednostavnu i funkcionalnu logiku za neke stvari, ali nepostojanje HTML prikaza emaila kao default opcije je meni totalni showstopper. Takođe i loša integracija sa online servisima i push podataka.....da se to ispegla, možda bih i razmišljao o vraćanju na Symbian, jer su mi druge stvari na njemu zadavale mnogo manje glavobolje nego na novijim OS.

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

araphel, pustimo reci videcemo na delu kako ce i sta da bude. Mnogo je ljubitelje symbiana sirom sveta iz tog razloga nece biti ugasen jos narednih nekoliko godina. Upravo ce to dati vremena potpunog prilagodjavanja 7-ce.
I da tvoj zadnji post je maksimalno OK. Imas odredjene potrebe koje drugi OS-ovi bolje rade u odnosu na symbian i ti naravno koristis njih. Nema tu nostalgija vec za svoj novac kupujemo ono sto nam najvise odgovara.
zavodnick, ne kupuju ljudi Nokia-u zbog symbiana to je sigurno. 90% ljudi nema instaliran ni jedan jedini program na svom telefonu, a vecina njih i ne zna da postoji ta opcija.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

jerkann, baš tako. U više navrata sam se vraćao na E72 kao primarni fon, kad me je Desire nervirao sa nekim stvarima. Kad sam to ispeglao, vratio sam se na Desire. Već sam više puta naglasio šta meni fali na Symbianu, plus malo šminke. Po meni bolje da su to uradili nego što su digli ruke od svega, prodali QT, i krenuli u WP7. Što se tiče postojanja Symbiana, ja mu prvi ne želim da nestane, ali po onome što se govori iz same Nokie, tako izgleda. Grafikon koji su predstavili prilikom objave partnerstva sa MS je prilično jasno pokazao da podrška za Symbian do 2012 postepeno pada dok ne dođe do nule. Šta će zaista biti, ja ne mogu da nagađam.

Mene recimo E7 mnogo kopka, prelep mi je, ali kad vidim cifru, i vidim da ništa od minusa koji mi smetaju nije značajno ispravljeno, odmah se predomislim. Želeo sam da se Nokia vrati u igru i postane ponovo ozbiljan igrač, ali izgleda ništa od toga. Hardware odličan, ali minusi ostaju....

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

jerkann napisao: ne kupuju ljudi Nokia-u zbog symbiana to je sigurno. 90% ljudi nema instaliran ni jedan jedini program na svom telefonu, a vecina njih i ne zna da postoji ta opcija.
Sinoc mi je vlasnik auto skole jedne od najvecih iz Leskovca doneo 5800 da mu nesto podesim oko poruka da idu na E. Na tom telefonu je idalje samo jedna tema fabricka, efekti tema nisu ukljuceni cak na deskopu nije bilo ni jedne precice, kada sam mu to ispodesavao on je bio prijatno iznenadjen i nije imao pojima da to sve moze tako da izgleda. Kada sam mu rekao da moze navigacija i ostale app... sreci njegovoj nema kraja.
I eto zasto je on kupio 5800, zato sto je cuo da je dobar i takvi ce ponovo kupovati Nokiju sa Win.7 i slace sms i razgovarace i biti ce sretni i zadovoljni jer imaju dobar telefon. :shock: :shock:
Zaboravih da napisem da telefon poseduje oko jednu ipo godinu. :o :o

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

deksicom, o tome upravo pricam. hteli mi da priznamo ili ne Nokia je stvorila onu "Nokia je Nokia" i zbog toga ce uvek imati dobar deo trzista medjutim tu mogu da nastradaju "hard users" kojih je jako malo.

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

araphel, potpuno se slazem sa tobom kao i jerkann i deksicom samo malo obavestenje. c6 koji je s^1 podrzava html za mail po defaultu. To isto vazi i za e7 a nadam se i za sve ostale s^3 telefone (za njih nisam siguran pa nisam napisao) takodje imas na nokia betalabs update za s60v3 tako da ces imati tu mogucnost na svom e72, a koliko znam push notifikacija za nokia messenger je besplatna za korisnike e serije (barem je nekad tako bilo).
Samo da napomenem da me ta opcija izludjuje sto ne postoji na mom 5800 i da se ozbiljno razmisljam da stavim software od c6 samo zbog toga naravno tada bi dobio jos neke prednosti tipa homescreen widgets i veoma bitno matrix menu.
I da izadjem i ja sa primerima dump usera koji veruju samo nokii. U svojoj okolini imam gomilu takvih ljudi. Pustanje muzike je najnaprednija opcija koju koriste. Kad sam nekima objasnio da mogu da instaliraju skype ili nimbuzz na telefonu, odusevljenju nije bilo kraja. Dakle svi ti ljudi su dali 200+evra za telefon samo zato sto na njemu pise Nokia.

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

snenad, jerkann, deksicom, tako isto jedan moj kolega rezonuje, nokija je nokija a pokusavao sam da ga ubedim da uzme nekog HTC-a ali dzaba :lol: :lol:
and justice for all...

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

jerkann, evo i malo mojih iskustava... Moj tata je kupio prije nekoliko godina NOKIA sa Symbian-om i rekao sam mu da bi trebalo da kupi mozda drugi fon... i nema sanse ! Samo Symbian, ako ima, mozemo da pricamo, tako mi je rekao...
S druge strane, imam jako puno drugova, koji kupuju telefon samo sa Symbian-om... ne znam sta da ti kazem :)

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

snenad, push mail na E72 radi ocajno, mailovi kasne u principu po 10 minuta. ne moze da se poredi sa Androidom, a kamoli sa BlackBerry. Za ovo sa HTML nisam znao, meni na E72 uvek daje to na vrhu maila kao dodatnu opciju, i to me uzasno zivcira.

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

araphel, nisam znao kako funkcionise jer mi nije nikad bilo isuvise bitno. sto se tice maila i html prikaza znam kako je i mene to izludjuje

Zaključana tema