@topic: neko je obrisao post sa linkom za SE, evo ga ponovo ako nekome treba: link/
Poz

Neko je spominjao impedansu. Pogledaj iznad. Mislim da samo na to treba obratiti paznju (ako je ikako moguce) pri povezivanju.Lobachewsky napisao:Ja imam obicaj da diskmen povezem na zvucnike koje pojacam do kraja (zvucnici su prosecni) i diskmen ih uspesno izgura... I to sam radio toliko dugo, da bi to sve vec odavno crklo, nego izgleda da diskmen to moze da izdrzi... E, sad... zasto mobilni ne bi mogao da izdrzi malo jace slusalice, malo je bezveze da je audio izlaz bas toliko knap napravljen za standardne sluske...
impedansa ti govori koliko ce struje da "povuku" slusalice kad im isporucis neki napon, ali to je sad nebitno. bitno je da nema tu nekih bog zna kakvih varijacija i postoje standardi u impedansi slusalica, ali u svakom slucaju da sam na tvom mestu ja bih to uzeo u obzir. manja impedansa ima da "povuce" vise struje i da vise trosi bateriju, na primer..blade_bre napisao:impedansa ?
Sta je to?
I koliko sme (da li sme) da varira?
nebitno sad, promasio si terminologiju, ali si pogodio sustinu. pojacalo na koje vezujes zvucnike (a takvo jedno malo pojacalo postoji i u mobilnom i sluzi da "tera" slusalice) treba da bude prilagodjeno zvucnicima/slusalicama, ne samo zbog snage nego i da bi zvuk bio kako treba...mkvb napisao:jel povezujes direktno zvucnike na izlaz is diskmena ili ipak preko neke mini linije, stuba, pojacala... Ukratko ja mislim da je tu otpor najbitniji, tj. ako na pojacalo ciji je otpor na izlazu 8 Ohm-a stavis zvucnik od 4 Ohm-a, taj zvucnik vuce duplo vecu snagu iz pojacala!
ne mora da znaci. malo je oftopic, ali to nije bas toliko jednostavno, pa da se sad bas ne bakcemo sa tim. neko bi mogao da pomisli da su zvucnici od 4oma "jaci" ili "glasniji" a to nije bas najtacnije, pa zato kazem...Npr. postavis dva zvucnika jedan od 8 a drugi od 4 Ohm-a na isto pojacalo, duplo jace ce da se cuje onaj od 4 Ohm-a (jer crpi vise snage iz pojacala),
mogao si da sje*es zvucnike/membrane samo tako (pod uslovom da si otpanjivao pojacalo do daske).mkvb napisao:Pa mislim ja sam kacio one svadbarske kutije od 400W na pojacalo od 100W pa su se cule onoliko koliko im pojacalo daje snage...
ako sve povezes kako treba, ne bi trebalo da se nista pokvari cak i ako promasis impedansu. obicno su ti uredjaji tipa diskmen, mp3-plejer i tako ti, tolerantni na razlicite impedanse, i ne bi trebalo da bude kvarova.blade_bre napisao:Cek,znaci ako promasim impedansu najgore sto mi se moze desiti da mi se isprazni baterija za par sati?? Jel moze nesto gore da se desi? Da se nesto eventualno pokvari?
to pise na kutiji od slusalica, skoro uvek na poledjini. vidi tamo gde su performanse, kao neka lista nekih vrednosti, uvek je jedna od njih "impedance". ako mislis na impedansu nokijinih slusalica koje se dobijaju uz aparat, to ne znam, ali neko ko ima te sluske moze da proveri...Aaaa gde ja mogu da vidim kolika je ta impedansa na slusalicama? To jos nigde nisam video...
dobro je. pojacala obicno imaju neku zastitu, pa se nece pokvariti ako ih "forsiras", ali ako forsiras pojacalo manje snage na zvucnicima vece snage moze da se desi da vrisne visokotonac na zvucniku.Pa pojacalo je tada bilo poprilicno vrelo ali je izdrzalo i jos uvek radi...