60sec, Ovo sto si naveo tesko da moze da bude istina. Za pocetak uzmi tu Nokiu n90 pa pokusaj da napravis slike koje pravi k750i pa ces da vidis da li ces da uspes
Drugo, ima nesto u slikama k750 sto nema u 99% cak i ovih danasnjih telefona a to se primecuje pogotovo na makro slikama. Ako zumirate sliku sa k750 na rezimo 300-400%, videcete da je struktura piksela drugacija nego kod danasnjih telefona. Ovi sada telefoni imaju "celijsku" strukturu piksela tj svaka celija deluje za sebe sto kod uvecanja dovodi do toga da celina gubi smisao tj postaje nejasna. Kod k750i imamo "cilimsku" strukturu tj pikseli su isprepletani jedan u drugi tako da cak i 300% uvecani segmenti i dalje imaju odredjenu strukturu, tj ne rasprsuju se kao kod druguh telefona. Trece, modovani driveri za cameru su toliko dobri da jednostavno nema sta ne mozes da izvedes. Cetvrto, svi znamo da je velicina sociva direktno proporcionalno odgovorna za kvalitet fotografije. Znaci nikakvi Carl-Zeis-ovi ili sta ti ja znam ne mogu da poboljsaju fotografiju ako se socivo ne uveca fizicki. Upravo iz tog razloga k800i je jedini dostojan zamenik k750i jer mu je socivo pravilno srazmerno rezoluciji od 3.2mpx.
Sve preko ove rezolucije je "naduvavanje" karakteristika, i stvarno ne vidim poentu kupovine nekog telefona od 500 evra samo zato sto ovaj ima 16gb a onaj prethodni je imao 8gh! Uh, jaka stvar. Onog trenutka kada uredjaj izgubi svoju pravu upotrebnu vednost onda on postaje besmislen. A vecina danas pri kupovini mobilnog telefona postavlja prvo pitanje "A kamera kakva mu je?" E pa uprovo to i hocu da kazem, da se danasnje kamere na telefonima od 500-600 evra razlikuju 10% na bolje u odnosu na k750i i recimo k800, a to svakako ne opravdava 10 puta vecu cenu. Onog trenutka kada vas neko pita "zasto si platio telefon 300, 400, ili 500 evra?" a vi mu odgovorite "zato sto je lep" ili zato sto mi se svidja" znajte da ste te pare dali bezveze. I ovo ne vazi samo za telefone.
Mislim dobro, imamo mi svi neke strasti prema necemu pa ne obracamo bas paznju na to koliko kosta jednostvano "moramo" da ga kupimo, ali to moze da se desi jedared i dva puta ali ako se desava stalno treba se zapitati vredi li to tih para, tj hoce li moja nova igracka od 500 evra da mi pruzi srecu duze od 20 dana, i zar mi je bas toliko stalo da se hvalim pred drugima. Razmislite o tome.
Itd, itd...