A dobro, možda čoveku odgovara. Meni leži honor što na prvom mestu daju dosta za manje para, a i navikao sam se već na EMUI i njegove funkcije. Voleo bih da uzmem ili Xiaomi (ako se pojavi kod operatera uskoro) ili sledeći Samsung iz višeg segmenta J serije, ali kada se sve sagleda, uz finansije na prvom mestu, verovatno opet pada jedan Honor.
Evindzer napisao:Ne postoji viši segment serije J, cela serija je niži srednji segment.
Znaci placem )
Sent from Huawei P10 using Tapatalk
XIAOMI Mi 11 midnight grey HUAWEI P40 Pro classic black HUAWEI P40 Pro + ceramic white HUAWEI P30 Pro breathing crystal XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey HUAWEI P20 Pro twilight violet
Tačnije J7(2017) i A5 (2017) kao i A7 (2017), i sl. predstavljaju viši srednji segment. J5 (2017), J7 (2016), A3 (2016) i sl. predstavlja niži donji segment. Modeli J3 i J1 i sl. predstavljaju low budget segment.
Nije baš da je lupio glupost. A je viši segment od J, S je viši od A. Jedino što naravno ipak ima preklapanja, pa je neki J7 jači i skuplji od nekog A3, a iz razloga što su ta slova J, A i S samo jedan od ključnih parametara.
J<A<S,
1<3<5<7,
2015<2016<2017...
E sad, za A3 2016... Jeste on po specifikacijama kao neki današnji telefoni od 20ak hiljada, ali da je niži donji, to mi nekako ne deluje. Telefon koji je izašao sa Androidom 5 pre dve godine, a sada mu je aktuelna verzija Android 7. Samsung ga baš i ne tretira kao low end (što pretpostavljam da bi "niži donji" trebalo da znači).
Ja zapravo to low end ne bih gledao kakav je sad, već kakav je bio kad je izašao. Po meni bi se baš trebalo reći "ta i ta klasa od pre dve godine", ali dobro.
A cenu da ne komentarišem, taj telefon je bio u pouzdanim radnjama kod nas oko 35 hiljada...
J7 je "srednjak", a ostali J-ovi su za sirotinju, studente ili one koji neće da potroše mnogo na telefon - a vi plačite, smejte se ili napuštajte sahrane, ko vam brani.
@Gari, donekle si u upravu. Mada ima tako mnogo modela da je nekada jako teško napraviti podelu modela na segmente tržišta kojima pripadaju. Cena i specifikacije su jedan od ključnih parametar za klasifikaciju.
@Evindzer, grubo gledano da, ali u okviru A serije i J serije iz 2016 i 2017 godine može da se naprave podele na viši srednji segmenet i niži srednji segment. Tu bih svakako J7 (2017) i A5 (2017) ubacio u viši srednji segment, a A5 (2016), J7 (2016), J5 (2017) i možda A3 (2017) u neki srednji segment, a J3 (2017) i A3 (2016) i J5 (2015) u neki niži srednji segment.
I sve ovo samo zato što Evi ne zna da čita kako treba. [emoji38]
Da objasnim... *ahm*
Evi, viši segment J serije, znači ne J serija kao kompletan spektar Samsung telefona, već ako posmatraš isključivo J seriju onda J7 spada u viši segment J serije. Sad jasnije ili treba šema da se iscrta? [emoji38]
^ Šta se ti javljaš, idi i presvuci one helanke. [emoji14]
Saša, Nemanja, lepo ste objasnili i slažem se (posebno sa Nemanjinom podelom), nego sam malo generalizovao rasprave radi.
Ma te podele i klasifikacije su i tako besmilene, šta je low end, šta je srednji ovaj onaj segment, to zavisi isključivo od našeg dogovora. (Jesu nama te klasifikacije potrebne, ali šta ćemo kako nazvati je isključivo na nama.) Za mene je recimo low end telefon sa 8GB interne i/ili 1GB RAM-a recimo, oni što su do oko 15 hiljada. (Ovo samo kao primer navodim moje gledište, ne sa namerom da produžim diskusiju.)
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.